Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.541 de abonați.

Ce mănânci în Egipt? Ce bunătăți să nu ratezi?

Egiptul are atât de multe de oferit turiștilor, în ciuda situațiilor tensionate care au dus la pierderi uriașe pentru turismul și economia țării. Iar din punct de vedere gastronomic nu se lasă mai prejos decât alte state din zonă.  Fiecare turist care ajunge în Egipt, indiferent dacă e venit pentru relaxare în stațiunile însorite de la malul Mării Roșiim sau pentru atracțiile antropice cum sunt piramidele, mormintele sau muzeele, va ajunge să ia contact direct cu bucătăria egipteană. Aceasta nu este atât de faimoasă cum sunt alte bucătării ale lumii, dar trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului.

 

Bucătăria egipteană nu este atât de extravagantă așa cum este cea franceză sau cea italiană, dar se remarcă prin simplitate și mult bun gust

Se utilizează legume și fructe în abundență, toate  cultivate de-a lungul Nilului. Carnea era în trecut mult prea  scumpă pentru majoritatea egiptenilor, așa că aceștia au dezvoltat un număr foarte mare de preparate făcute exclusiv din legume.  Măruntaiele și sandwich-urile cu ficat sunt destul de populare în rândul egiptenilor, asezonate bineînțeles cu o varietate considerabilă de condimente. Într-adevăr în bucătăria egipteană se folosesc multe, multe condimente. 

 

Bucătăria egipteană este mai degrabă un fusion de alte bucătării, cu o puternică influență în cea libaneză, turcă, grecească, palestiniană sau arabă

Pâinea și fasolea sunt elemente de bază în bucătăria egipteană, alături de orez, fructe, alte legume, pește sau pui. Mâncarea națională a egiptenilor este kushari, un preparat obținut din sos de roșii, linte, orez, ceapă caramelizată, usturoi și năut.

Alte preparaate specifice egitenilor: kofta (carne tocată cu ceapă și condimente),  kabab, hummus, falafel,  molokhiya (supă verde cu iepure sau pui) și multe altele.

Partea gastronomică ocupă un loc important în călătoriile mele. Nu știu dacă e corect sau nu, dar într-un fel sau altul tind să clasific un loc ținând cont de felul în care am mâncat acolo. Nu este cel mai important aspect, desigur, dar contează mult. Pentru că, la urma urmei trebuie să ne hrănim atât trupul, nu doar mintea și spiritul. Iar dacă interacțiunea cu o bucătărie este dezastruoasă, atunci și restul activităților noastre vor avea de suferit.

 

Gurmand sau nu, preparatele egiptene sunt pline de savoare

Nu pot spune despre mine că aș fi o gurmandă (sau da???), dar îmi place ca atunci când plec în diverse colțuri ale lumii, să cunosc și să mă împrietensc cu toate aspectele culturilor respective, inclusiv , deci și cu bucătăria specifică fiecărui loc. Nu de puține ori îmi comand de mâncare mult mai mult decât aș putea mânca, doar așa, din curiozitate să încerc din fiecare câte puțin.

Așa cum știți probabil deja, am fost de opt ori în Egipt și-am tot încercat tot felul de preparate, unele dintre ele fiind pe gustul meu, alte nu. Așa cum e firesc să fie, pentru că gusturile noastre sunt atât de diferite și Slavă Domnului că avem de unde alege.

Sunt câteva feluri de mâncare care mi-au plăcut și vreau să vi le recomand. Nu că celelalte n-ar fi bune, posibil vouă să vă placă!

 

Nici o masă/zi fără pește!

Mergând pe premisa că-n Egipt poți face o adevărată cură de pește și fructe de mare, mi-am dorit să încerc cam tot ce se putea.

Ce mi-a plăcut enorm și n-am mai întâlnit în alte părți la fel de bine gătită a fost Sea Food Soup. La recomandarea unei prietene românce, stabilită de multă vreme în Egipt, am ajuns la un restaurant care estetic, nu promitea mare lucru, dar din punct de vedere gastronomic ne-a impresionat pe toți cei prezenți. Supa are o textură cremoasă, cu un gust pronunțat de pește și cu bucățele delicioase de calamari, shrimpsi, crab și pește. Am mai încercat și-n alte părți, dar nu ca aici. Dacă ajungeți prin Sharm el Sheikh, dați o fugă pe la Fares, în Old Sharm!

 

Sea food soup

 

Vegetarienii ar duce-o foarte bine în Egipt

Este foarte posibil să fi întâlnit prin restaurantele de tip fast-food din toata lumea, dar în special cele cu influențe arăbești, niște crochete vegetale făcute din fasole fava, mărunțită sau năut ca și ingrediente de bază, la care se adaugă tot felul de mirodenii. Sunt foarte bune și le-am întâlnit peste tot prin Egipt la mic dejun, în general. Falafel-ul, pentru că despre el este vorba, este un preparat de origine egipteană, perfect pentru vegetarieni, precum și pentru aceia care duc dorul chiftelelor noastre din carne de porc. Nu se aseamănă, decât poate prin aspect, dar credeți-mă sunt foarte gustoase! Alături de un sos de iaurt sau puse între doua felii de pâine, acestea reprezintă o gustare perfectă.

Baba Ganoush este un preparat pe care-l întâlnim și pe la noi, dar sub un alt nume bineînțeles. Mai exact, acesta constă într-o salată de vinete coapte, curățate, tocate și amestecate cu usturoi, ceapă si diverse condimente, servindu-se pe pită (lipie). Mie-mi plac vinetele, așa ca acest Baba Ganoush s-a gasit de  foarte multe ori în farfuria mea.

 

Shawerma

O shawerma cu de toate?

Cu toții am auzit și probabil am mâncat măcar o dată-n viață de Shawerma (șaorma). De origine turcă, egiptenii au împrumutat rețeta și au elaborat una proprie, amestecând carnea friptă la grill-ul vertical și tocată, cu legume și diverse sosuri, așezând-o într-o pâine dospită de forma unei baghete, sau pe lipie. Cea mai bună shawerma pe care am mâncat-o în Egipt, a fost în Sharm el Sheikh, în Soho Square mai exact lângă patinoar. Sunt acolo o mulțime de terase și restaurante, în care se servesc preparate delicioase. Iar condițiile, atât de curățenie cât și financiare sunt foarte aproapiate de cele din Europa.

 

Plăcinta egipteană este waw!

Ador plăcintele! Indiferent cu ce-s umplute, dar dacă-s dulci, cu atât mai bine. Egyptian pie este un alt preparat care mi-a plăcut enorm, ce-i drept am luat contact destul de târziu cu el, abia la a 6-a tură de Egipt. Plăcinta asta se face cu carne de vită în general, sau cu pui, cu legume și mult cașcaval. Felul în care o fac băieții pricepuți de la Gad, este un real spectacol. Cu o îndemânare căpătată cu mult exercițiu, aceștia învârt un aluat subțire doar în maini, ungând blatul și mâinile foarte foarte bine cu ulei. Am încercat ambele variante, atât cea cu vită, cât și cea cu pui, prima plăcându-mi mai mult. Și dacă ajungeți, rugați să vă pună extra brânză! Veți simți diferența!

 

ce mănânci în Egipt

Aveți aici un filmuleț în care puteți vedea cum se face plăcinta egipteană!

 

 

Există și o variantă îndulcită, o plăcintă cu cremă de vanilie, iar după ce se coace în cuptor, peste ea caldă se toarnă lapte proaspăt și mult zahăr pudră. După care, se lasă așa să se aburească! Mmm!!!

De abia aștept să ajung din nou în Hurghada!

 

Că veni vorba de dulciuri, n-am cum să nu aduc aminte de deserturile egiptene. Mai mult sau mai puțin egiptene, cu puternice influențe turcești și arabești, se găsesc la tot pasul o mulțime de patiserii și cofetării în care se pregătesc tot felul de baclavale sub tot felul de forme și umpluturi. Cu nuci, fistic, arahide…toate-s extrem de dulci și gustoase. La El Zahra, în Hurghada am găsit o mulțime de dulciuri bune, bune de tot. Ce torturi și prăjituri am văzut aici…. Mmm, îmi plouă-n gură!

 

Nu vă dați în lături de la preparatele pescărești!

Fiind o țară cu o deschidere atât de largă la mare, nu doar la una ci două, Marea Roșie și Marea Mediterană, iar pe deasupra dispunând și  de potențialul unui fluviu cum e Nilul, nu se putea altfel, decât ca peștele să fie vedeta.

Indiferent unde vă veți afla, posibilitățile de a savura niște preparate din pește sunt atât de variate… Sub toate formele și modurile, peștele alături de faimoasele fructe de mare, sunt atât de bine pregătite, încât chiar și celui mai mare (ne)doritor de pește i se va face foame, când se va apropia de un loc unde se gătește pește. În toate restaurantele se vor găsi în meniu specialități pescărești, dar cea mai autentică experiență este, din punctul meu de vedere, o masă pregătită direct în piața de pește.

Aici ai posibilitatea de a-ți alege captura și ai de unde alege, nu glumă. Prăjit în baie de ulei sau fript pe pat de sare, pe plită veți avea parte de o experiență cu totul originală. Veți vedea cum toți turiștii vă vor arunca priviri curioase când vă vor vedea savurând alături de localnici.

Nu recomand această experiență celor dintre voi care țineți foarte mult la eticheta unei mese curate. În piață, condițiile nu sunt deloc primitoare, dar dacă încercați să vedeți partea plină a paharului, vă veți aminti multă vreme de gustul unui pește proaspăt, bine pregătit.

 

 

ce mănânci în Egipt

ce mănânci în Egipt

ce mănânci în Egipt

 

Se spune că pentru a înțelege pe deplin un oraș, o națiune, trebuie să-i cunoști piețele 

Piețele reprezintă punctul central al activităților zilnice, iar egiptenii sunt recunoscuți a fi buni comercianți. Confirm treaba asta! Aflându-mă de multe ori printre localnici, am încercat să simt și să înteleg stilul lor de viață, modul în care își duc ei existența de zi cu zi. Amabilitatea și ospitalitatea lor este ieșită din comun, uneori prea mult. Curiozitatea lor și dorința de a interacționa cu turiștii, face ca uneori să exagereze, agansâdu-i pe străinii veniți să descopere această națiune. Culturi diferite…

Piețele sunt într-adevăr locuri pe care n-ar trebui să le ocoliți. Chiar dacă nu intenționați să cumparați ceva, măcar pentru paleta interesantă de culori ce-o veți întâlni, merită un efort. Munți întregi de fructe și legume vă vor întâmpina încă de la intrare și comercianți dornici să vă vândă ceva. Fructele sunt cu adevârat gustoase, portocalele și bananele sunt deosebite, căpșunile, guavele sau merele nu vă vor lăsa să plecați cu mâinile goale.

 

ce mănânci în Egipt

ce mănânci în Egipt

ce mănânci în Egipt

 

Dacă în alte părți ale lumii, mâncarea stradală ocupă un loc fruntaș, ei bine în Egipt situația nu stă la fel.  Veți vedea adesea, tonete unde se vând lipii, fructe și legume sau un soi de dulciuri ca niște acadele, făcute din zahăr și grăsime. Am mai cumpărat lipii ori fructe și odată am luat cartofi dulci copți. Dar atât! Nu recomand, din cauza condițiilor precare și temperaturilor ridicate.

 

ce mănânci în Egipt

 

Mâncarea din restaurantele hotelurilor sunt un capitol aparte

Aici vei mânca ce ți se va da!

În funcție de clasificarea acestuia și condițiile de cazar, îți poți face o idee și despre restaurant. În Egipt, majoritatea hotelurilor, vin cu un regim de masă all inclusive. Un sistem destul de extins și bine elaborat, în funcție de fiecare hotel în parte. Serviciul de servire tip bufet suedez este cel mai întâlnit.  Din mâncărurile pre-gătite și așezate în dispozitive care le păstrează calde, fiecare turist își ia ce și cât îi poftește stomacul. Meniul este în general diversificat și se schimbă zilnic. Dar baza ingredientelor sunt cam aceleași: cartofi, orez, paste, fasole, pește, pui sau vită. Salatele, fructele și dulciurile sunt și ele de asemenea prezente sub tot felul de forme și gusturi.

 

Citește și:

Prețuri “pe bune” ale unui sejur în Egipt

Cum ne alegem cazarea în Egipt?

Sharm el Sheiks vs Hurghada

 

Desigur, există multe alte preparate pe care ar trebui să le încercați și sunt sigură că sunt deosebite. Dar eu cam atât mi-am amintit, din cele care mi-au plăcut în mod deosebit. Vă recomand să încercați mâncărurile locale, în defavoarea celor internaționale. Veți întâlni și aici KFC și Mc Donald’s, dar serios… Ar fi păcat să vă limitați doar la fast-food-urile pe care oricum le întâlnim peste tot în lume!

 

Așadar, tu ce mănânci în Egipt?

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook să afle și prietenii tăi! Hai să ne cunoaștem și pe Instagram!

Călătorii fantastice să aveți! 

 


Voucher cadou 47 € pentru cazare pe airbnb.com

Apropo, dacă vrei să încerci și tu să-ți faci rezervare pe AirBnb pentru următoarea ta vacanță, ai un voucher cadou din partea mea de 47€ pentru prima rezervare. Îl găsești aici: www.airnbn.com. Pentru a putea beneficia de reducere, va trebui să te loghezi pe site, o poți face simplu cu pagina ta de Facebook fără să completezi zeci de câmpuri. La prima rezervare, din prețul total, ți se vor scădea cei 47€. Iar eu, la rândul meu voi primi înapoi pentru următoarea rezervare, 17 €. Fair-play, corect?

 

 

4 Comments

  • AdrianS

    17 decembrie 2018 at 3:59

    Sarut mana.

    Deosebit de informative articolele despre Hurghada.
    Ma refer la ele pt ca in 2 zile voi zbura acolo si voi sta 15 zile ( in primele zile ale lui ianuarie ma intorc ). Nu ar fi prima oara cand as face Sarbatorile de iarna fara zapada / in desert, dar asta sa fie singura problema.

    Nu e cel mai nimerit comentariul meu aici, peste mancare, dar continuam 🙂

    1) Ati recomanda ideea de a face cateva plombe acolo?

    2) Am citit postarile dvs. despre cazare… am ales din motive financiare 4* all-inclusive la pret de £ 338 Elysees apart-hotel pe Sheraton Rd. Am stat in Aprilie in Agadir, Maroc la 3* hotel local langa plaja si inteleg diferentele de clasificare vs. Europa. Singura problema care o vad acum e ca se inchide plaja privata a hotelului la ora 17.

    3) Un Egiptean copt-crestin casatorit cu o moldoveanca mi-a recomandat sa-mi fac ” prieteni ” printre vanzatorii crestini de la magazinele apropiate hotelului.

    Răspunde
    • Angela Călătorește

      17 decembrie 2018 at 9:29

      Bună! Mulțumesc pentru aprecieri! Vă felicit pentru decizia de a petrece sărbătorile în Egipt, trebuie să fie tare interesant Crăciunul la 25 grade.

      O să încerc să vă răspund punctual fiecărei chestiuni:
      1. Să știți că m-am gândit de multe ori la treaba asta cu stomatologia în Egipt. Slavă Domnului, stau destul de bine și n-a fost cazul. Dar am văzut cabinete peste tot și am auzit c-ar fi buni specialiști. Eu zic să încercați!

      2. Pentru cazare, prețul e foooaaarte bun. Cunosc zona, e faină, sunt multe magazine și-i aproape de plajă. E vis-a-vis de Mariott, nu? Că se închide plaja la 17 nu cred că-i problemă că oricum se întunecă devreme.

      3. Ar fi tare fain să vă împrieteniți cu localnicii. Egiptenii sunt prietenoși. Puteți cere chiar sugestii pentru un dentist bun, pentru excursii, pescuit…

      Vacanță minunată să aveți!
      Mi-ar plăcea să aflu impresiile de după

      Răspunde
      • AdrianS

        17 decembrie 2018 at 17:22

        Multumesc pt raspuns 🙂

        O sa revin cu impresii dupa, mai bine decat daca as scrie in timp ce sunt acolo. O sa aleg un articol mai potrivit decat acesta sa comentez, dupa ce le voi fi citit pe toate despre Egipt.

        Ca sa fie adevarul mai complet, zbor direct de pe Manchester cu Thomas Cook ( £ 448 – problemele ar fi lipsa meselor incluse in pretul zborului + bagaj inclus de doar 6 kg ). Sarbatorile anterioare in desert au fost in Irak in 2006 ( cam frig dupa plecarea Soarelui ).

        Cred ca aici pe blog la dvs am citit ideea unei vacante complexe ( cazare Sharm si excursii tarile vecine: Israel, Petra – Iordania ) dar asta presupune o planificare mai serioasa.

        Asistentul medical m-a avertizat despre muscaturile de animal, in timp ce faceam 2 vaccinuri. Nu cred ca se pune problema… dar desi merg singur, nu sunt genul de turist care sa stea doar printre turistii albi vestici.

        Multumesc.

        Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1