Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

10 cărți de călătorie care-ți vor stârni dorul de ducă

Deși am trecut printr-o perioadă ceva mai liniștită, nu prea am mai găsit atât de mult timp liber, pe cât m-am așteptat sau mai bine zis,  mi-aș fi dorit. Acel timp în care să mă pierd în lecturi de călătorie, să străbat lumea în lung și-n lat alături de eroii cărților mele preferate. Și cum am rămas puțin în urmă, lista cărților pe care-mi doresc să le citesc, s-a mărit și mai mult. Sunt multe cărți de călătorie care mi-au atras atenția pur și simplu, răsfoind librăriile online, ori găsindu-le în recomandările altor persoane, care împart aceeași pasiune cu mine: călătoriile.

De multe ori m-am lăsat pe mâna recomandărilor celorlalți pasionați de călătorii, unele din ele mi-au mers direct la suflet, altele dimpotrivă.  Încă o dovadă a faptului că deși împărțim pasiuni comune, suntem foarte diferiți, interpretăm  situațiile complet altfel, iar ceea ce mie-mi place tare de tot, posibil altcuiva să-i displacă total. Așa se întâmplă și cu preferințele noastre literare, unii pur și simplu devorăm vreun titlu, alții nu reușesc să lege nici u fel de legătură cu acțiunea respectivă.

 

“Cărţile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriaşă a ţestei noastre. Niciun aparat de zbor nu te-a dus atât de departe” –  Mircea Cărtărescu

 

Am câteva cărți care m-au fascinat încă de la prima pagină și n-am putut să le las decât atunci când le-am terminat. Eh, despre astea vreau sa vă povestesc. Mi-au plăcut atât de mult că nu mă pot abține să nu le împart cu voi.

Și de abia aștept următoarea vacanță, să recuperez timpul pierdut. Îmi place să citesc în avion, în tren, ori când stau la plajă. Nu pot citi chiar oricum, oriunde, am nevoie de o oarecare stare, de liniște și atmosferă  plăcută. Dar cel mai mult, îmi place să citesc seara, în pat, inainte de a adormi.

 

Haideți așadar să vedem ce cărți de călătorie mi-au plăcut mie foarte mult și le recomand oricărui pasionat de călătorii!

 

10 cărți de călătorie care-ți vor stârni dorul de ducă…

✈️✈️✈️✈️✈️✈️

 

1.Prin praf și vise Roxana Valea

Mi-a plăcut atât de mult cartea asta, că am citit-o de două ori. Nu pot garanta că musai o să vă placă și vouă, spun asta că i-am dat-o și cumnatei mele s-o citească și după câteva pagini a renunțat. Mi-a spus că n-a existat chimie…

Prin praf și vise reprezintă jurnalul de călătorie al Roxanei Valea, o tânără româncă, stabilită de mulți ani în Elveția, care abia întoarsă dintr-o vacanță din Namibia, constată cu amărăciune cât de neîmplinită și nefericită este viața ei. Iar pentru a mai “repara” din aceste neajunsuri, renunță la jobul stabil și traiul confortabil din Țara Cantoanelor și pleacă în aventura vieții ei, care de altfel, avea să-i schimbe viața într-un mod fabulos. Alături de alți doi tineri englezi, pe care de abia ce-i cunoaște, pornește la drum, traversând continentul african, de la nord la sud, în căutare de răspunsuri la toate acele întrebări ce-i măcinau viața.

“Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți…”

Am făcut și-o recenzie acestei cărți, o găsiți aici 〈〈〈〈

 

cărți de călătorie

 

2. Splendidul loc al fericirii supreme

Sau Cum a găsit Feher Mongolia, Koreea și Japonia – Raluca Feher

Despre Raluca Feher și cărțile acesteia am citit prima dată pe blogul lui Cezar Dumitru și m-a făcut curioasă tare. N-am stat pe gânduri, mi-am comandat-o și-am devorat-o în câteva zile. Mi-a placut enorm felul ei de a scrie și probabil și mai mult de atât, aveam să descopăr o mulțime de informații despre Japonia. Dacă nu știați, Japonia este una dintre destinațiile mele aflate pe lista scurtă, sper să ajung aici curând.

În Splendidul loc al fericirii supreme, sau Cum a găsit Feher Mongolia, Koreea și Japonia, Raluca Feher ne povestește despre o colecție de călătorii, ceva mai atipice, întreprinse de aceasta, de-a lungul a vreo 5-6 ani: Mongolia în 2009, Koreea de Sud în 2013 și Japonia în 2007 și 2015.

Bineînțeles, am făcut și eu o recenzie a acestei carți, dacă sunteți curioși, o găsiți aici.

 

 

3.  America dezgolită de la brâu în jos I și II – Raluca Feher

După ce-am citit-o pe cea dinainte, m-am îndrăgostit de stilul Ralucăi. Am căutat să văd ce a mai scris și uite așa, am descoperit că mai sunt alte două volume, dedicate călătoriei ei din America de Sud. Mi-a plăcut atât de mult descrierea, că în aceeași zi mi-am comandat ambele volume.

În America dezgolită de la brâu în jos, Raluca Feher ne povestește, uneori cu lux de amănunte, peripeții din periplul ei prin America Latină. Și ce periplu!!! 9 luni a durat călătoria Ralucăi prin locuri care pe mi mă fascinează complet și prin care-mi doresc să ajung cândva: Argentina, Peru, Chile, Uruguay, Brazilia.

Dacă și voi sunteți pasionați de acest continent și doriți să aflați o mulțime de informații, comandați-vă cărțile, luați-vă un pix, o agendă, așezați-vă comod și călătoriți alături de Raluca. Cartea, poate fi considerată un bun ghid turistic, pentru cei care-și planifică o escapadă ceva mai lungă prin America de Sud.

Recenzia completă o găsiți aici

 

4. Bazarul pe roți . Cu trenul prin Asia – Paul Theroux

Bazarul pe roți este povestea voiajului de 4 luni, cu trenul prin Europa și Asia, a lui Paul Theroux, un tip simpatic, englez, pe care-l îndrăgești încă de la primele pagini.

Aventura acestuia începe de la Londra, străbate întrega Europă cu faimosul Orient Express până la Istanbul, iar de aici își continuă traseul spre Iran, Pakistan, India, Sri Lanka, bună parte din Asia de sud-est, Japonia și geroasa Siberie. O călătorie cum rar ți-e dat să auzi, printr-o lume ciudată și frumoasă în același timp.

Scrisă cu mult umor spumos și adesea presărată cu observații ironice, Bazarul pe roți este o carte captivantă, care m-a purtat prin toate trenurile posibile, iar la final m-a făcut să-mi doresc să am și eu cândva ocazia și curajul să mă încumet la o asemenea aventură.

Mai multe despre carte, v-am povestit aici. 

 

 

5. Trenul Fantomă către răsărit– Paul Theroux

Același Paul Theroux de mai devreme, dar la 33 de ani distanță, undeva prin 2006…

Având de două ori vârsta primei aventuri, Theroux intenționează să repete experiența trăită cu 3 decenii în urmă. Pornind din aceeași gară londoneză, dar cu un traseu modificat pe alocuri, din pricina schimbărilor geo-politice, Paul Theroux pleacă pentru a-și repeta aventura. Am fost foarte curioasă să aflu despre shimbările ce apăruse de-a lungul timpului și-am descoperit un crâmpei din România post-decembristă, cumva altfel decât o știam eu. De fapt altfel de cum mi se povestise mie.

O lectură la fel de captivantă, pe care vi-o recomand cu mare drag. Câteva impresii, v-am lăsat aici.

 

cărți de călătorie

 

 

6. Pe jos de-a lungul Nilului Levison Wood

Pe jos de-a lngul Nilului este povestea unei expediții memorabile, aproape imposibil de egalat în viitor: 7000 km făcuți la pas, nopți și zile petrecute în sălbăticie, hrană cât să nu mori de foame, pericole nenumărate, războaie și conflicte de tot felul. Aceasta este aventura lui Levison Wood, care a reușit să străbată, pe jos, lungimea celui mare mare fluviu din lume: Nilul.

Motivul a fost unul absolut fabulos: Fiindcă Nilul era acolo și vroia să-l parcurgă pe jos!

Mai multe despre carte și traseu, am povestit aici.

 

7. Spațiul dintre nori (Cu rucsacul prin India) – Desiree Halasheh

Probabil că mulți dintre voi o cunoașteți personal pe Desiree. Eu încă nu, ne știm doar din online. E o tânără româncă, mega-pasionată de călătorii, de India în special. Și iată, a scris o carte despre aventurile ei prin acestă țară fabuloasă.  De abia ce se lansase pe piață, mi-am comandat-o și m-am și apucat de citit. În fond era vorba despre India, o lume din visele mele, o destinație aflată prima pe lista mea scurtă.

Desiree m-a purtat alături de ea și de rucsacul ei prin toată India, prin locuri prin care îmi doresc cu ardoare să ajung și eu măcar odată-n viață.

Aceasta a fost prima carte căreia i-am făcut o recenzie, aici pe blog.

 

cărți de călătorie

7. Mănâncă, roagă-te, iubește! – Elisabeth Gilbert

Cine n-a văzut filmul Eat, pray, love, cu Julia Roberts??? Am și pierdut șirul numărătorii, de câte ori l-am văzut… L-am adorat, până în momentul în care am citit cartea. L-am mai văzut odată după și atât! Cartea aș mai citi-o de câteva ori!

Dacă n-ați văzut filmul, vă recomand s-o faceți și abia după să citiți cartea! Altfel, veți fi dezamăgiți. Cartea a cunoscut un succes fantastic.

 

8. Și am spus da Elisabeth Gilbert

Aceasta este continuarea bestseller-ului și bineînțeles, mi-am dorit mult să aflu ce s-a întâmplat după… Nu pot spune că mi-a plăcut la fel de mult, dar  o recomand!

 

9. Singură pe drumul matăsii – Sabina Fati

E a doua oară când o încep și de data asta o voi termina cu siguranță. Începusem s-o citesc în primăvară, dar prinsă fiind cu o mulțime de lucruri, am pus-o deoparte. Singură pe drumul mătăsii nu este numai o carte de călătorie. Am descoperit aici perfect împletite propriile impresii de călătorie ale Sabinei, cu foarte complexe texte despre politică și istorie. Îmi place s-o citesc, învăț o mulțime de lucruri, despre care habar n-aveam că s-au întâmplat. Și uite așa, ușor încep să înțeleg mici chestiuni despre istoria asta, la care am fost mereu varză.

O refacere a drumului mătăsii de-a lungul a 15.000 kilometri, făcuți în vreo 80 de zile.

Căutați-o și citiți-o! Ve-ți găsi răspuns la multe necunoscute!

 

10. Cerere în călătorie – Mathilde și Edouard Cortes

Un voiaj de nuntă cu rar ți-e dat să vezi. Cei doi se hotărăsc să plece în aventura vieții lor, pe termen nedeterminat. În afara câtorva lucruri ce le acoperă numai strictul necesar, două rucsacuri și o dorință nebună de a porni la drum, cei doi proaspăt căsătoriți nu iau nimic cu ei. Își lasă acasă cărți de credit, gadgeturi sau orice altceva ce le-ar simplifica călătoria.

Mathilde și Edouard Cortes străbat 6000 de kilometri la pas, unul în compania celuilalt. Atât!

E o lectură placută, plină de învățăminte, din care fiecare dintre noi avem câte ceva de învățat. Și nu doar despre felul de a călători împreună, ci și despre relația de cuplu.

N-am citit-o încă, doar am răsfoit câteva pagini și pare promițătoare. O iau cu mine în Egipt și revin cu impresii!

 

 

Desigur, mai am o mulțime de alte titluri, care mi-au placut. Dar încercând să fac un top al acelor cărți care pe mine m-au mișcat suficient de mult, încât să mă facă să-mi planific o următoare plecare. Acestea sunt recomandările mele în materie de cărți de călătorie care mi-au stârnit dorul de ducă.

 

Pentru mai multă inspirație, vă pot sugera să “răsfoiți” și site-urile următoare:

Elefant.roLibris.roLibrăria Delfin sau Cărturești.


Dacă ai citit vreo carte faină, ce crezi că mi-ar plăcea, lasă-mi un comentariu!

Nu uita însă să distribui articolul și prietenilor tăi de pe Facebook! Sunt convinsă că vor fi persoane interesate!

 

Călătorii frumoase să aveti și lecturi care să vă poarte spre cele mai îndepărtate și frumoase locuri de pe pământ!

 

 

 

22 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: