Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • CUBA
  • /
  • 10 experimențe de încercat în Cuba
10 experimențe de încercat în Cuba

10 experimențe de încercat în Cuba

Visezi la Cuba de ani de zile și ai atâtea dorințe și experiențe ce ți le-ai dori îndeplinite că nici nu știi dacă-ți ajunge timpul pentru a le încerca pe toate? Nu ești singur în situația asta! Stiu, n-ajută cu nimic spunându-ți asta acum. Dar sper eu ca cele 10 experimențe de încercat în Cuba, propuse de mine să te ajute și să-ți facă alegerile mai ușoare. Îți propun așadar o listă cu 10 experiențe must-do pentru Cuba, iar dacă ai idei și mai interesante, nu ezita sa le lași la sfârșit, într-un comentariu.

 

Cuba este,  fără nici un dubiu,cea mai autentică și inedită țară pe care-am văzut-o până acum. Și cea mai așteptată. Au trecut vreo 10 ani de la momentul încolțirii ideii de-a vizita Cuba și până când s-a întâmplat cu adevărat. Și-n 10 ani au tot apărut diferite idei, experiențe de pus pe listă. Multe din acestea mi le-am îndeplinit, dar au fost și unele pe care pur și simplu le-am abandonat ori le-am lăsat pe o dată viitoare!

 

10 experimențe de încercat în Cuba

 

 

1. Fumează un trabuc autentic cubanez!

Nu se poate sa ajungi în Cuba și să nu pufăi un trabuc. Cuba este renumită în întreaga lume pentru cele mai bune trabucuri și zău c-ar fi păcat să nu te convingi și tu! Când am fost eu în Cuba anul trecut, aveam puțin  peste doi ani de când mă lăsasem de fumat și mi-a fost teamă să încerc. Mi-a fost frică, nu cumva creierului meu să-i placă senzația și să mă reapuc de fumat. Dar am fumat trabucuri, de fapt am pufăit de câteva ori, pe vremea când eram fumătoare și recunosc, nu mi-a plăcut. Deh… trabucurile sunt așa, mai pentru bărbați.

În schimb, m-am dus pe-o plantație de tutun să văd cum se recoltează si cum se prelucrează și rulează frunzele de tutun. Desigur, am și cumpărat pentru cei de-acasă, drept suvenire trabucuri.

 

Havana - atracții

10 experimențe de încercat în Cuba

 

 

2. Lenevește pe-o plajă cu nisip fin și admiră apele turcoaz!

Nu mai e nici un secret că sun o beach lover. Și oricât de activă aș fi eu în vacanțe, îmi place să alternez acele zile cu vizite și alergat dintr-un capăt în altul al orașului și stat pe la cozi la obiective turistice, cu câteva zile (mai multe) de lenevit la soare! Tocmai de aceea îmi și aleg destinațiile ca fiind unele însorite, care să-mi ofere și plajă dar și activități.

An de an, Varadero dar și alte plaje din Cuba se află în topul locurilor cu cele mai frumoase plaje din lume. Și pe bună dreptate că-și merită locul.

 

 

Citește și: Varadero – paradisul Cubei

Plaje uitimitoare cu nisip alb și fin ca făina, ape cristaline în nuanțe de turcoaz, hoteluri private și resorturi de 5*, ori plaje sălbatice, toate fac deliciul iubitorilor de vreme însorită și sporturi nautice.

 

Varadero

 

3. Hidratează-te cu cocktail-uri cât e ziua de lungă!

Nu cred să fi existat vreo zi petrecută în Cuba, fără să fi băut măcar un cocktail! Dar ce zic eu unul? Nici nu le mai țin minte numărul! Și ar fi și păcat să n-o faci, când la tot pasul le întâlnești. Nici nu cred că există vreo cârciumă cubaneză care sa nu te întâmpine cu un Mojito, Cuba Libre sau Pinacolada. Mmm, nebunie!  Iar cubanezii le fac atât de bune!!! Și au din ce, că doar au rom din belșug!

 

 

10 lucruri de experimentat în Cuba

10 experimențe de încercat în Cuba

10 lucruri de experimentat în Cuba

 

4. Fă o tură cu o mașină de epocă pe străzile Havanei

Pe lângă cele enumerate anterior, să mă plimb c-o mașină clasică, era una dintre dorințele mele pentru Cuba. Și mi-am văzut-o împlinită din prima, pentru că drumul de la aeroport și până în Havana l-am văzut într-un taxi, un Chevrolet de prin ’60. Și cam tot așa au fost și următoarele drumuri prin Cuba.

Este aproape imposibil să ajungi în Cuba și să nu faci o tură cu o mașină mult mai în vârstă decât tine probabil. Cuba este faimoasă pentru mașinile acestea vechi, americane, iar proprietarii lor au grijă de ele, mai ceva decât de ei înșiși. O adevărată sursă de venit, pentru că deh… tot turistul ajuns în Cuba vrea să se plimbe cu un Cadillac sau Chevrolet pe care, acum îl mai vezi poate doar pe la expoziții. Ei bine, în Cuba le vezi pe toate străzile. Am fost cu o astfel de mașină din Havana la Vinales și înapoi și trebuie să mărturisesc faptul că n-a fost cea mai grozavă și confortabilă experiență pe care aș recomanda-o. Să stai 2 ore dus, alte două ore întors e într-adevăr cam incomod, dar am făcut-o și mă bucur pentru asta.

 

lucruri despre Cuba

10 experimențe de încercat în Cuba

Havana - Cuba

10 experimențe de încercat în Cuba

 

5. Mergi în Valea Vinales!

Regiunea Pinar del Rio, ce se întinde în partea vestică a insulei, este probabil cea mai pitorească zonă a Cubei.

Formațiunile ei muntoase sunt acoperite cu vegetație lucuriantă și văi largi, împânzite cu plantații de tutun ori cafea. Iar Valea Vinales este fară îndoială una dintre cele mai fotogenice zone înverzite din zonă. Chiar lângă Hotel La Ermita e o faleză ce-ți va oferi un view extraordinar. Numai vreme însorită să ai, că valea ți se va desfășura în toată spendoarea ei! Nu rata nici plimbarea printre plantațiile de cafea și tutun!

 

Viñales- Cuba

Vinales - Cuba 10 experimențe de încercat în Cuba

 

6. Ia lecții de salsa!

Eu și dansul suntem la ani lumină distanță, dar chiar și așa, Cuba este patria salsei. Iar cubanezii respiră prin toți porii ritmuri de salsa. Nu cred să existe cubanez care să nu știe să danseze salsa. Școlile de dans cubaneze sunt mai ceva decât farmaciile sau băncile pe la noi. Nici nu trebuie să te chinui prea mult o școală de dans, că te va găsi ea pe tine. Sau instructorul, gata pregătit să-ți arate primii pași.

 

 

7. Vizitează orașul colonial Trinidad!

Trinidadul este un orășel-muzeu, colorat, cu străduțe înguste pavate Dumnezeu stie când și case ce-au aparținut bogătașilor din vremuri demult apuse. Mulți dintre românii care-l vizitează, îl aseamănă foarte ușor cu Sighișoara. Atmosfera din Trinidad este alta decât cea pe care-o întâlnești în Havana spre exemplu. Oamenii sunt mult mai  relaxați, dar mai gospodari și mereu gata să te impresioneze cu ceva. Aproape fiecare casă are o cameră-două gata să primească oaspeți, așa că-ți recomand cu toată încrederea să încerci să dormi o noapte-două la localnici. Sau chiar mai mult!

Eu am stat două nopți la Hostal Gattorno, niște gazde super faine!

 

Trinidad

10 experimențe de încercat în Cuba

10 experimențe de încercat în Cuba

 

8. Cazează-te la localnici!

Încă de prin 2011, când Raul, celălalt Castro a preluat frâiele puterii în Cuba (din aprilie 2018 președinte este Miguel Díaz-Canel), au început să apară un soi de afaceri particulare, acele așa-zice case de oaspeți, numite de cubanezi casa particular. Cubanezilor de rând li se permite să-și închirieze una-două camere, turiștilor și plătesc la stat o taxă anuală.

Mi-am dorit cu ardoare să locuiesc în casa unor localnici și mă felicit pentru decizie. În Havana am stat 5 nopți la Aymee, o cubaneză simpatică foc și foarte amabilă. Am aflat o mulțime de informații de ea.

Citește și: Review Casa Mirador la Colina + voucher cadou 34€ de la Airbnb.com

 

 

9. Încearcă să faci o cură de detox digital!

Te asigur că va fi o experiență interesantă pentru tine. Dar și frustrantă totodată, mai ales dacă, așa ca mine, obișnuiești să fii online aproape non-stop. A. petrecut în Cuba două săptămâni fără a vorbi deloc la telefon și cu internet când și când. În Cuba internetul e cu porția, adică la cartelă prepay. 1 oră de internet costă 1 CUC/€, dar nu-i de ajuns. Mai trebuie să și găsești un loc cu o conexiune Wi-Fi unde să te poți conecta la lumea virtuală. Și de obicei aceste locuri(piețe, parcuri, hoteluri) sunt destul de solicitate și bineînțeles conexiunea merge și nu prea.

Nu uita ca atunci când termini de folosit cartela, să te deconectezi. Dacă-ți mai rămân minute! Mda, vei avea internet cu porția, dar e bine. Nu vei păți nimic. Abia vei fi mai atent la lumea reală, vei comunica mai mult și vei observa cu adevărat atmosfera cubaneză.

 

2 weeks no phone

 

 

10. Lasă-te puțin pierdut pe străduțele mai lăturalnice!

Să te rătăcești din când în când chiar face parte din farmecul fiecărei călătorii. Așa că intenționat ori nu, mergi puțin mai departe de centrul orașului și pierde-te puțin printre localnici! Ce vei descoperi prin acele locuri mai puțin turistice și nepromovate în ghidurile turistice îți va schimba cu totul percepțiile despre Cuba! Din păcate Cuba nu înseamnă doar plaje exotice, trabucuri, cocktailuri, mașini de epocă! Sărăcia și lipsa investițiilor le vei simți din momentul în care vei păsi dincolo de bulevardele principale.

Am avut șansa de a locui și a interacționa cu oameni simpli, exact așa cum sunt ei în zilele normale. O privire mai amănunțită aruncată în casa unor cubanezi de rând sau într-un magazin oarecare îți vor da puțin lumea peste cap. Nimic din ce-ți imaginai sau știai tu despre lumea aceasta nu e ca în Cuba. Cuba e unică și din păcate are atât de multe lipsuri. Iar cozile sunt la mama lor!

 

Casa Mirador la Colina

Havana

Havana

 

 

Cam astea ar fi cele 10 experimențe de încercat în Cuba pe care le-am încercat și vi le recomand și vouă. Sigur mai sunt și altele, iar dacă ai fost și le-ai descoperit, ori încă visezi la ele, nu ezita să mi le lași în comentarii!

 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi de pe Facebook. Iar pentru mai multe fotografii interesante, îți sugerez să arunci o privire și pe Instagram!

 

12 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: