Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

16 motive să vizitezi Delta Dunării

Chiar dacă nu ești mare amator de preparate din pește, nici cine știe ce pescar împătimit, iar teama de țânțari ocupă un loc fruntaș printre grijile tale, Delta Dunării trebuie să se afle în cap de listă cu locuri “must see” măcar odată-n viață, pentru orice turist care se respectă. Cel mai solid argument care stă la baza acestei teorii, este acela că Delta Dunării este unică în lume, iar în 1991 a intrat în Patrimoniul Mondial al UNESCO fiind singura deltă din lume declarată Rezervație a Biosferei.

 

La capătul celor 2860 km pe care-i parcurge Dunărea de la izvoare ( din Munții Pșdurea Neagră, din Germania) și până la Marea Neagră unde se varsă, aceasta construiește de mai bine de 16 000 de ani una dintre cele mai frumoase delte fluviale din Europa și chiar din lume, un paradis încă nedeclarat.  Și trebuie să recunoaștem, că natura a fost atât de darnică cu noi românii de ne-a înzestrat cu o mare minune: Delta Dunării.  Are peisajele ei care-ți taie răsuflarea la propriu, atât de spectaculoase, că de le vezi odată nu le mai poți uita nicicând. Delta este un ținut exotic, ceva absolut sublim, ce ne aparține cu totul și ar fi cu adevărat păcat mare s-o ocolim.

 

În cele ce urmează, încercând să fiu mai convingătoare, vă voi da  câteva argumente, cu greutate, care ar trebui să vă pună pe gânduri și de ce nu, poate următorul concediu vi-l planificați în Deltă. Delta Dunarii ar trebui văzută măcar odată-n viață!

 

16 motive să vizitezi Delta Dunării

 

  1. Un prim motiv pentru care ar trebui să vizitezi Delta este acela că este a noastră. 80% din suprafața acesteia se află pe teritoriul României. Restul de 20% pe partea ucraineană. Flora și fauna sunt impresionante.

 

Harta Deltei Dunarii

Harta Deltei Dunării

 

2. Delta Dunării se află într-o continuă schimbare. Delta reprezintă cel mai tânăr pământ din Europa, aluviunile aduse de fluviu care se depun aici, ajută ca  suprafața acesteia să se mărească anual cu 40 m²;

 

3. În întreaga lume există doar 300 de Rezervații Naturale, iar Delta Dunării se află pe locul 3 în lista celor 300. E ceva, nu?

4. Delta Dunării este un muzeu al biodiversității. Aici vei putea vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere. Foarte multe dintre acestea sunt declarate specii unice și monumente ale naturii.

 

pelicani la pescuit

Pelicani la pescuit

 

5. Delta este singurul loc din România unde se găsesc păduri de nisip, cele mai nordice păduri subtropicale:  Pădurea Letea și Pădurea Caraorman.

Aici întâlnim cel mai vechi stejar din România, vechi de 400 ani, cu un diametru al trunchiului de aproape 4 metri și este cunoscut ca și “Stejarul îngenuncheat”. Tot în aceste păduri puteți vedea încolătăcindu-se ca niste șerpi pe trunchiurile copacilor, liane care ating și lungimi de 25 metri, viță de vie sălbatică dar și multe alte specii de plante specifice acestor păduri.

 

Stejarul îngenuncheat – Pădurea Caraorman

 

6. Printre tot felul de specii rare pe care le găzduiește Delta, întâlnim ostrățelul de baltă și androvanda, ambele plante carnivore;

7. În Deltă se găsește cea mai întinsă zonă de stufăriș de pe continent – 1750 km² . Vei vedea că aici majoritatea locuințelor sunt acoperite cu stuf. Aceste tipuri de acoperișuri dacă sunt bine lucrate și periodic întreținute, sau mai nou ignifugate, pot rezista mai bine de 50 de ani.

 

 

8. În Delta Dunării, trăiește morunul, cea mai mare specie de pește de apă dulce. Cu părere de rău, sunt destul de mici șansele să mănânci morun în Deltă. Acesta a fost și mai este încă protejat prin lege. Din 2006 și până în 2021, în România, pescuitul este strict interzis la toate speciile de sturioni.

9. Aici vei mânca cele mai gustoase, proaspete și diversificate preparate din pește, tradiționale gătite ca-n cele mai vechi timpuri.

Și cu toții ați auzit de faimosul borș din pește, făcut cu apă din Dunăre, nu? Ei bine, cum poluarea este la cote ridicate, nici apa nu mai este ce era odată, așa că treaba asta, a rămas doar o legendă. Un borș sau o ciorbă de pește, pregătită la pirostrie, la foc de lemne, cu pește proaspăt de abia prins și servită cu mujdei de usturoi, e musai să încerci. Am cunoscut atât de mulți oameni reticenți la pește și după ce-au gustat, nu le-a venit să creadă cât de bun poate să fie. Din aceeași categorie mai pot aminte de: storceagul din sturion sau din somn, ciorba de perișoare din pește, saramura din pește, plachia, salata de icre, peștele afumat, peștele marinat, malasolca, chiftele din pește, știuca umplută, șalaul pane, rasolul din știucă, caras prăjit, crap pe varză și multe altele…

 

Platou cu pește afumat și marinat

Ciorbă pescărească la ceaun

 

10. Cea mai însorită localitate din Romania este Sulina. Orașul este situat cel mai estic din țara noastră și la cea mai joasă altitudine, la numai 4 metri deasupra nivelului mării. Aici așadar, poți vedea pentru prima dată zorii zilei;

 

11. În Deltă se fac excursii cu barca cu motor și poți să te plimi de-a lungul canalelor printre nuferi sau să faci tururi pe lacurile doldora de pelicani, lebede, pescăruși, gâște s.a.

Dar ca să întâlnești peisaje cu adevărat mirifice, ai nevoie de o barcă cu motor. O poți închiria de la localnici, aceștia putând să te și ghideze prin locurile acelea absolut fantastice. Iar Delta fără barcă este ca un tort fără cremă: este gustos, dar nu suficient de dulce.

 

 

12. În Deltă vei avea ocazia să beneficiezi de o plajă doar a ta! Locurile precum Perișor, Sfântu Gheorghe, Gura Portiței, chiar și Sulina sunt foarte căutate în rândul celor care vor să evite agitația de pe litoralul românesc, dar își doresc un sejur pe malul mării. Sunt locuri complet pustii, neamenajate, unde trebuie să te duci de acasă cu ceva de mâncat și băut, pentru că nu vei găsi nimic acolo.

 

Plaja de la Sfântu Gheorghe

 

13. Răsăriturile și apusurile de soare în Deltă sunt absolut spectaculoase.

Să te trezești de dimineață și să pleci în excursie. Așa te va prinde răsăritul pe mijlocul unui lac printre nuferi și pelicani e ceva de vis. Iar un apus de soare printre stufăriș și păpuris nu poate fi decât ceva mirific

 

Apus de soare pe Dunăre spre Sulina

 

14. În Delta Dunării, se întâlnește cea mai scazută densitate a populației din România, un locuitor la 30 ha. Populația Deltei a fost dintotdeauna răzleață, mediul semiacvatic nepermițând densități importante, iar vara afluxul de turiști aproape că triplează numărul locuitorilor, care conform recensământului din 2002 erau în jur de 14000 locuitori;  Mergând, vei contribui la creșterea populației 🙂

 

15. Aici este locul perfect pentru pasionații de pescuit. Delta se laudă cu peste 130 specii de pești, sursa principală de hrană a locuitorilor acesteia, dar și a păsărilor migratoare. Dacă ești pasionat de pescuit sportiv poți face asta atât de pe malul apei (la staționar), iar pentru cei mai instruiți în acest domeniu, varianta pescuitului din barca pare cea mai potrivită. Atât în mediul sălbatic, pe canale, lacuri sau brațele Dunării, sau în amenajarile piscicole, pescuitul este pentru unii o metodă perfectă de relaxare și de încărcare a bateriilor.

 

 

16. De aici poți pleca cu fotografii exceptionale, unice, să ai cu ce va lauda prietenilor. Peisajele cu adevărat fermecătoare, flora și fauna impresionant de diversificate îți vor da material de lucru încontinuu, că nu vei mai lăsa aparatul de fotografiat deoparte.

 

Problema țânțarilor

Dacă pomenisem la început de țânțari, hai să lămurim problema asta. Cunosc atât de multe persoane care gândesc în felul următor: ” Atâta timp cât există țânțari în Deltă….nu calc pe acolo….never, ever”.

Să  știi că țânțarii au și ei perioadele lor, încep să apară cam pe la sfârșit de iunie și se retrag pe la sfârșit de august. Deci dacă vrei să-i eviți cu totul, alege o perioadă în extra sezon! Iar eu chiar recomand că cea mai bună perioadă de vizitat Delta Dunării este mai-iunie. Atunci totul este verde crud, nu-i foarte cald și nici nu-i plin de bărci cu motor pe canalele deltei, e liniște. Dar dacă vrei să vii în plin sezon (al insectelor), să știi că ziua chiar nu-i vei simți! Încep să roiască când se întunecă, o ora-două și gata, se liniștesc. Iar spray-urile, cremele, loțiunile împotriva lor chiar au efect.

Ar fi mare păcat să ocolești minunea asta de Deltă doar din cauza unor insecte, care la urma urmei nu fac chiar atât de mult rău. Și zău, și în orașe, în jurul apelor e plin de ei!

 

Utile!

* Accesul în Rezervația Biosferei Deltei Dunării se face doar pe baza de permis de intrare, care costa 5lei/pers/zi și se poate achiziționa din Tulcea ( există un automat la sediul ARBDD),  sau on-line de pe site-ul ARBDD.

* Pentru cei pasionați de pescuitul sportiv este necasară și procurarea permisului de pescuit, la fel ca mai sus; prețul este 30 lei/pers/ an

UPDATE: Conform legii nr.1/2017 permisele pentru pescuit sportiv sunt GRATUITE și se pot elibera online de pe: http://www.ddbra.ro/activitati/permise-online

 

Știai că aproximativ 80% dintre români, nu au ajuns încă în Delta Dunării?

Ia gandește-te, tu din ce categorie faci parte? Nu este nevoie să te duci peste mări și țări să vezi o minune a naturii! Ea este chiar aici, langă tine!

În continuare, îți las și un set de fotografii, care să susțină cele de mai sus menționate.


Îți mulțumesc pentru că ai citit gândurile mele, iar de consideri că articolul poate fi util și prietenilor tăi, nu ezita să-l distribului. Astfel, informația va ajunge la cât mai multă lume. Totodată te invit să ținem legătura și pe Facebook și Instagram!

Din aceeași categorie: Delta Dunării în imagini

 

16-motive-sa-vizitezi-delta-dunarii

16-motive-sa-vizitezi-delta-dunarii

16-motive-sa-vizitezi-delta-dunarii

16-motive-sa-vizitezi-delta-dunarii

16-motive-sa-vizitezi-delta-dunarii

16-motive-sa-vizitezi-delta-dunarii

16-motive-sa-vizitezi-delta-dunarii

 

2 Comments

  • Tipsynel

    5 septembrie 2016 at 17:31

    Sunt un pasionat de călătorie dar pasiunea mare rămâne Delta Dunării, în fiecare an din ultimii 10 mergând o dată sau de două ori la pescuit cam câte 10-12 zile pe sejur. Am fost des pe marele M al Dunării Vechi, în ultimii ani pe Chilia la Chilia Veche şi Periprava. Cunosc foarte bine zona Maliuc, Gorgova si Crişan. Spre ruşinea mea nu am fost pe braţul Sfântu Gheorghe dar citindu-vă articolele cu siguranţă o să vin şi în această minunată zonă! Vă mulţumesc pentru că am descoperit o nouă destinaţie de călătorie!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: