Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
aplicații utile în călătorii

Opt aplicații utile în călătorii

Smartphonul a devenit un gadget atât de folosit în zilele noastre, încât aproape nu ne putem concepe existența fără el. Mai mult, când călătorim, a devenit chiar important decât banii sau cardul de credit. Cu ajutorul smartphonului putem face și plăți online mai nou, așadar portofelul fizic își pierde din importanță. Dar pentru a-i maximiza funcționalitatea, e musai să avem instalate aplicațiile potrivite nevoilor noastre. În continuare, vreau să vă arăt care sunt cele opt aplicații utile în călătorii. Cele, care mă ajută în tot felul de situații.

 

aplicații utile în călătorii

 

Opt aplicații utile în călătorii . Probate de “n” ori

 

1. Google Maps

A trecut vremea când călătoream cu harta în mână, încercând să ne dăm seama, care-i locul exact unde ne aflăm și în ce direcție ar trebui s-o luăm pentru a ajunge într-un loc anume. Am făcut-o și pe-asta, m-am descurcat exemplar de fiecare dată. Probabil datorită faptului că reușesc destul de bine să mă orientez în spațiu. Rețin locuri, îmi iau repere, intuiesc situații. Se spune că cei care se orientează bine în spațiu, au și un simț al mirosului foarte bine dezvoltat. Ce-i drept, de când am renunțat la fumat, simțul mirosului mi s-a acutizat. Mă rog… nu mă bazez pe asta desigur!

De când cu smartphonul, care mă ajută în tot felul de situații, am renunțat la harta tipărită, deși de cele mai multe ori am și una pe hârtie, în caz că rămân fără baterie. Înainte de a pleca la drum, mă asigur în primul rând că am baterie suficientă, că acumulatorul extern este și el încărcat, că am conexiune la internet, ori că am hărțile offline.

Acolo unde nu-mi permite serviciul de roming, în sensul că sunt costuri mari, mă folosesc de hărți offline. Mi le descarc atunci când am o conexiune WiFi și așa sunt sigură că voi avea cum să mă orientez. Atenție însă, sunt zone unde nu este disponibilă descărcarea hărților offline din tot felul de motive, precum limitări contractuale, limbilor vorbite, etc.

 

2. Maps.me

Cu același scop: de orientare în spațiu. Uneori mi s-a întâmplat să nu reușesc, din varii motive, să mă pot orienta. Mai dă rateuri și Google Maps, deh… Atunci folosesc Maps.me. Aceasta este una dintre acele 8 aplicații utile în călătorii, ce-ar trebui s-o aibă oricine pe telefon. Principiul este cam același: când ai conexiune la internet trebuie să-ți descarci hărțile zonelor unde urmează să ajungi. Aplicația nu doar că te ajută să ajungi din locul X în locul Z, dar îți arată și locurile de interes din zona în care te afli. Am găsit de multe ori locuri faine, pe care nu le-am văzut pe Google Maps.

Am folosit-o și m-am descurcat foarte bine cu Maps.me prin Malta, Roma, Florența, Istanbul, Barcelona, Madrid, dar și printr-o mulțime de zone din Egipt. Ahh și-n Cuba chiar!

 

 

aplicații utile în călătorii

aplicații utile în călătorii

3. Uber

 

Cu Uber-ul m-am împrietenit de vreun an, iar acolo unde pot să folosesc o cursă Uber, nu ezit s-o fac. Este foarte fain că acolo unde vreau să plătesc numerar, am opțiunea de a o face, acolo unde vreau să plătesc cu cardul, pot s-o fac așa. Nu sunt condiționată. Spre exemplu, în Egipt, de când am descoperit că se poate cu Uber nici n-am mai fost cu taxiul normal. Una că ies mai ieftin, dar cel mai important factor ce-a dus la această decizie, e acela că am scăpat de toată acea tărășenie cu tocmitul. Da, în Egipt se negociază aproape la orice. Iar la taximetriști cu atât mai mult. Am scris un articol special pe tema asta, pentru că într-adevăr e o chestiune importantă și care-ți dă multe bătăi de cap, ca și turist.

 


Citește și:

Experiențe cu Uber în Egipt


 

4. Booking.com

 

Booking-ul rămâne în continuare în fruntea preferințelor mele când e vorba de platforme pentru rezervări hoteliere. Îmi place și Airbnb-ul, dar parcă mai mult booking. Aici gama de utități de cazare este mult mai diversă, da și pretul e mai mare, dar se găsește ceva pentru orice portofel. În plus, condițiile de rezervare și anulare a unei rezervări sunt mai pe placul meu. Obișnuiesc adesea să aleg o cazare cu anulare gratuită cu termen cât mai apropiat de ziua cazării, iar dacă între timp găsesc ceva ce-mi place mai mult, să o pot anula pe prima. Am și câteva experiențe mai puțin plăcute, dar predomină cele bune. În plus, am liste și preferințe setate peste tot, iar site-ul este mai prietenos și intuitiv cu călătorul.

Am făcut câteva rezervări pe booking și am ajuns client Genius, acum având discounturi de până la 15%, sau posibilitatea de a obține upgrade gratuit a camerei, ori să am mic dejun gratis. Depinde… de la o unitate la alta. Era și un program de fidelizare cândva și chiar am adunat o sumă frumușică pe care-am putut s-o folosesc. Acum observ că nu mai este, probabil că va apărea ceva nou.

Ziceam de aplicație. Cu ajutorul acesteia, am toate rezervările la îndemână, nu mai trebuie să umblu cu confirmările printate. În plus, mă ajută uneori să mă și orientez.

 


Citește și:

Câștigă bani făcând cumpărături online prinBonusway


5. Ryanair

Tehnologia a evoluat fantastic și noi odată cu ea. În urmă cu câțiva ani, era o adevărată bătaie de cap chestiunea check-in-ului online. Mai ales la low-cost. Îmi aduc aminte că înainte de a se lansa aplicația, era o problemă reală unde să printez biletul de îmbarcare. La dus era ok, plecam cu el printat, dar pentru întoarcere, când nu puteai face check-in online gratuit decât cu 48 de ore înainte de zbor, trebuia să cauți un loc unde să poți printa. Pe la recepțiile hotelurilor o făceam de obicei.

Acum e super simplu. Am deja salvate toate datele (ale mele și a celor cu care călătoresc) în sistem, iar la check-in e foarte simplu, doar selectez zborul, bifez câteva chestii și gata. La aeroport nu mai am nevoie de bilet imprimat.

 

6. Wizz Air

La fel ca și Ryanair, aplicația e foarte ușor de folosit. Informațiile despre pasageri rămân salvate în baza de date, iar când trebuie să plec, doar selectez cu cine zbor, mai bifez câte ceva și gata.

Atenție însă!!!! Mai trebuiesc verificate din când în când informațiile din documente. Când schimbi cartea de identitate, pașaport, etc…

 

7. WhatsApp

WhatssApp-ul a devenit parte integrată din telefonul meu. Nici nu concep să nu fie acolo. Folosesc aplicația tot timpul, nu doar când călătoresc. Transmit tot felul de fișiere, fotografii, mesaje, chiar și apeluri. Da, de multe ori folosesc WhatsApp în loc de un apel sau mesaj normal.

Dar când călătoresc în afara țării, în special în afara SEE, WhatsApp este nelipsit. Prin Europa convorbirile telefonice nu mai sunt o problemă acum, nici traficul de date chiar, dar depinde de operator și de tipul de abonament. Îmi amintesc de o fază funny acum, dar atunci deloc. În urmă cu vreo 12 ani, un prieten plătise o factură de telefonie (vreo 8000 lei) mai mare decât tot sejurul de două săptămâni în Cuba.

Mulțumită acestor aplicații, acum e mult mai simplu, poți suna acasă fără nici un cost suplimentar. Doar o conexiune WiFi să ai! În ultimii ani, dacă plec pentru o perioadă mai lungă, îmi iau sim local.

O grijă am acum, că voi pleca o perioadă ceva mai lungă și nu prea știu cum o să comunic acasă, cu ai mei. Nu văd vreo șansă să reușesc să-i învăț să folosească un smartphone.

 

8. TripAdvisor

Folosesc TripAdvisor de cele mai multe ori atunci când sunt în pană de inspirație. Deschid aplicația, dau sa văd ce e în jurul meu și așa găsesc o mulțime de locuri interesante. Tot aici am găsit adesea tot felul de activități și experiențe. Nu întotdeauna reușesc să-mi fac lecțiile de acasă, ori descopăr pe parcurs că ceea ce-mi notasem nu prea mă încântă la fața locului.

De asemenea pot citi recenzii și sfaturi de la persoane care au fost deja pe acolo. Eu sunt puțin sceptică în privința recenziilor, mai ales a spațiilor de cazare, asta pentru că și eu lucrez în domeniu și cam văd care sunt criteriile pe baza cărora, majoritatea clienților dau niște note. Așa că pun mai puțin accent pe nota, dar mai frunzăresc prin comentarii.

 

 

aplicații utile în călătorii

 

Desigur, am multe alte aplicații prin telefon, pe care le folosesc zi de zi. Și aici mă refer la aplicații cum af fi cele pentru email (am vreo 3, pentru mail-ul de serviciu, cel personal și cel de la blog…), pentru muzică, filme, pentru camera foto, de prelucrat poze, WordPress unde mai accesez blogul, etc, etc…. Bineînțeles nelipsitul Facebook și Instagram! Mai ales pentru a posta poze, filmulețe în timp real.

 

Tu ce aplicații folosești atunci când călătorești? Care sunt acele aplicații utile în călătorii și care-ți fac viața mai ușoară când umbli prin lume?

 

Hugs!

 


Mai multe articole din aceeași categorie:

Ce site-uri de rezervări hoteliere folosiți?

Politica de bagaje la companiile low-cost: Ryanair, Wizz Air și Blu Air

Lucruri de care nu mă despart când călătoresc

 

 

 

11 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: