Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Arabia Saudită dă liber la vizele turistice și “îmblânzește” restricțiile vestimentare
Arabia Saudită dă liber la vizele turistice

Arabia Saudită dă liber la vizele turistice și “îmblânzește” restricțiile vestimentare

Arabia Saudită nu s-a aflat până acum pe lista destinațiilor mele turistice, dar nici n-aș exclude posibilitatea de a o vizita dacă s-ar ivi ocazia. Mai ales că de acum Arabia Saudită dă liber la vizele turistice și mai face un pas important în procesul de emancipare al femeilor, ridicând o parte din restricțiile vestimentare impuse acestora, care, nu vor mai fi obligate să poarte abaya pe stradă, acea rochie lungă până în pământ. Este într-adevăr un “moment istoric” pentru Arabia Saudită, precum precizează și ministrul saudit al turismului.

 

Vestea precum că Arabia Saudită dă liber la vizele turistice, a fost una dintre cele mai apărute știri pe wall-ul meu ieri. Și n-a apărut brusc dorința de a vizita mâine sau prea curând Arabia Saudită, dar m-am gândit că poate vor fi doritori printre voi. Dacă până acum era aproape imposibil să ajungi în cea mai conservatoare țară musulmană, ei bine, începând cu 27 septembrie 2019, cetățenilor din 49 de țări, printre care și România, Arabia Saudită le va acorda vize turistice. Poate nu știați, dar până acum, singurele vize date cetățenilor străini erau pelerinilor care mergeau la Mecca și Medina, oamenilor de afaceri și muncitorilor veniți din alte țări.

 

 

Arabia Saudită dă liber la vizele turistice pentru 49 de țări

Astfel, cetățenii din 49 de țări vor putea aplica online pentru viza turistică saudită portalul visa.visitsaudi.com. Valabilitatea unei vize turistice este de 1 an de zile, va avea multiple intrări, dar nu vei putea sta mai mult de 90 de zile pe teritoriul saudit.

Lista completă a țărilor admise în programul vizelor turistice o găsiți pe site-ul de mai sus.

Am încercat să fac o simulare pentru obținerea vizei, lucrurile par a funcționa foarte bine. Formularul este ușor de completat și pare intuitiv. E nevoie de o adresă de email validă, pentru că vei primi un cod de verificare. Va trebui să completezi cu toate datele solicitate, informatii din pașaport, să ai și o poză tip-pașaport pentru a o încărca în sistem, data estimată când vei ajunge în Arabia Saudită, cât vei sta, hotelul unde vei fi cazat, sau unde în altă parte. Următorul pas obligatoriu va fi să alegi un tip de asigurare medicală, fără el nu poți trece mai departe. Îți va apărea suma de plată (463 SAR = 113€), care include asigurarea și TVA de 5%. Urmează să revezi tot ce ai completat și vei trece la formularul de plata. Curios, dar sunt acceptate pentru plată carduri Visa, MasterCard, Union și AmericanExpress.

Și gata! vei primi un email cu viza turistică.

O fi sau nu chiar așa, rămâne să vedem ce ne va demonstra timpul.

 

Arabia Saudită dă liber la vizele turistice 1

visa.visitsaudi.com este site-un unde se poate aplica pentru viza turistică

Arabia Saudită dă liber la vizele turistice 1

Trebuie completate toate informațiile, urmând pașii

Arabia Saudită dă liber la vizele turistice 1

Costul vizei este aprox 113€ și se achită cu cardul

 

 

Medina și Mecca rămân interzise non-musulmanilor

 

Medina și Mecca vor fi în continuare locuri în care accesul nu va fi permis decât musulmanilor. Iar interzicerea consumului de alcool rămâne menținută. Deh… vrei să vezi Arabia Saudită, trebuie sa te abții. Dar sunt convinsă că în cazul în care turismul va lua amploare, portițe se vor găsi și pentru cei care vor să închine un pahar în cinstea schimbărilor. Nici în Iran nu este permis consumul de alcool, iar cu toate astea, se bea în draci.

N-am găsit pe nicăieri specificat, dar să ne așteptăm să fie și situații ceva mai speciale. Nu m-aș mira să aflu că persoane care au avut inainte viză de Iran, SUA ori vreo altă țară arabă să nu primească viza saudiților. Rămâne de văzut, e abia la început.

 

Vizitatorii vor fi surprinși de comorile pe care le avem: 5 situri Unesco, o cultură locală vibrantă și frumuseți naturale care-ți taie respirația”, spune al-Khateeb, șeful turismului al Arabiei Saudite.

Am fost curioasă să aflu care sunt acelea și ce oferă Arabia Saudită turismului, recunosc, nu stiam prea mare lucru. Și uite așa am aflat de câteva locuri interesante: Situl arheologic Al-Hijr, Cetatea At-Turaif District În ad-Dir’iyah – prima capitală a dinastiei saudite, situl istoric Jeddah situat pe malul estic al Mării Roșii sau regiunea Rock Art of the Hail – adevărate opere de artă scrijelite direct pe piatră. Să nu uităm de deschiderea generoasă a Arabiei Saudite la Marea Roșie.

Nu stiu cum s-o împăca religia strictă cu plajele însorite și implicit cu costumele de plajă ale europencelor. Bineînțeles, restricții vor exista peste tot.

 

Restrictiile vestimentare pentru femei vor fi ridicate

Arabia Saudită este probabil cea mai strictă țară atunci când vine vorba despre conduita vestimentară a femeilor, cât și despre statului femeii în societate. Știm cu toții că femeilor saudite nu le-a fost permis până de curând să posede permis de conducere, nu puteau călători decât însoțite sau că o serie de profesii le erau rezervate doar bărbatilor. Lucrurile par a se relaxa puțin câte puțin, chiar și în cea mai conservatoare țară din punct de vedere religios. Și iată vedem că turistelor nu le va mai fi impusă purtarea unei galabeya lungi până în pământ sau să aibă capul acoperit. Se recomandă totuși păstrarea unui stil vestimentar decent

Lucru absolut normal, mai ales pentru țările musulmane.


Citește și: 

Cum să călătorești ca femeie într-o țară musulmană

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt


 

O fi sau nu Arabia Saudită în planurile voastre, rămâne de văzut cu timpul. Dar măcar un lucru bun tot o ieși din treaba asta și mă gândesc aici la posibilitatea de a explora împrejurimile, când ai un zbor cu o escală ceva la lungă prin Riad sau alte orașe mari.

Și-n acest context îmi amintesc de pățania unui amic, ce a prins la un moment dat o super-ofertă la un zbor spre o destinație anume, dar cu escală în Riad. N-a stat pe gânduri și-a luat biletul, cu toate că urma să fie o escală destul de lungă, ceva mai mult 10 ore, dacă rețin eu bine. Astfel de escale sunt binevenite de foarte multe ori, dar prin locuri pe unde se poate explora împrejurimile și desigur unde-ți este permis. Și cum la momentul respectiv Arabia Saudită nu acorda vize turistice absolut deloc, amicul meu a fost nevoit să-și petreacă toate cele vreo 10 ore într-un spațiu strâmt, impropriu, extrem de aglomerat, alături de alte sute de pasageri, prinși în aceeași capcană.

 

 

Cum vor decurge lucrurile și dacă într-adevăr decizia va resuscina economia saudită, așa cum se dorește, timpul ne va arăta. Până una-alta, este un lucru bun chiar și faptul că se dorește o deschidere spre turism, iar femeile vor avea încă o luptă câștigată.

 

Călatorii cu bine!

10 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: