Atunci când plănuiesc o călătorie în afara țării, una dintre principalele mele griji este asigurarea de călătorie. Astfel, după ce am luat biletele de avion și rezerv cazarea, achiziția unei polițe de asigurare este următorul pas. Recunosc, am mai plecat uneori și fără asigurare, dar pe aici mai aproape de casă. Și vă sfătuiesc sincer să n-o faceți! Dar când urmează să ajung într- destinație mai îndepărtată, sau mai controversată, cum este Egiptul de exemplu, că tot merg atât de des aici, niciodată nu ignor acest aspect.
Nimeni nu și-ar dori vreodată ca tocmai în vacanța mult visată să i se întâmple vreo nefericită. O toxiinfecție alimentară, un accident rutier, o fractură, pierderea bagajului sau anularea zborului, sunt unele dintre cele mai nefericite și din păcate, mai întâlnite evenimente neplăcute, care pot apărea atunci când călătorești în afara țării. Și fie c-o faci de plăcere, sau în interes de serviciu, vă recomand să vă luați măsuri de precauție. Să vă știți protejați, acoperiți și beneficiați de servicii medicale gratuite sau că vă puteți recupera banii. Chiar dacă sunteți în vacanță, nu lăsați garda jos nicicând, fiți cu ochii în patru, evitați situațiile care v-ar putea pune viața în pericol, anticipați-le și ocoliți-le. Dar toate astea, se mai întâmplă și evenimente nedorite, iar cum ele ne iau mereu prin surprindere, trebuie să fim întotdeauna pregătiți. Cum?!
Nu plecați niciodată, în nici o vacanță în afara țării fără o asigurare de călătorie valabilă!
A nu se face confuzie între asigurarea de sănătate și cea de călătorie!
Asigurarea de sănătate oferă protecție financiară și acces la serviciile medicale de bază, complexe sau de urgență, oriunde pe teritoriul țării, pe baza cardului național de asigurat, pe care compania de asigurări îl pune la dispoziția clienților săi.
Dacă vei călători în oricare țară membră a U.E. vei putea beneficia de tratament și servicii gratuite numai în baza cardului european de sănătate. Acesta se eliberează doar la cerere, fiecarui cetățean român, în calitate de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, ce face dovada achitării la zi a contribuției.
Ce este asigurarea de călătorie și când avem nevoie de aceasta?
Asigurarea de călătorie ne oferă protecție în cazul mai multor tipuri de riscuri, atunci când călătorim în afara țării. Indiferent că plecăm într-o țară apropiată, cum ar fi Bulgaria, ori în cele mai îndepăratate colțuri ale lumii.
Asigurarea de călătorie este disponibilă în mai multe combinații de acoperiri și sume asigurate. Prin urmare, înainte de a încheia o poliță de asigurare pentru călătorie, verifică dacă ceea ce urmează tu să faci în vacanță, reprezintă o activitate acoperită de polița de asigurare. Spre exemplu, sporturile extreme, cum ar fi zborul cu balonul cu aer cald, sau snowboarding-ul, în general nu sunt acoperite de asigurările de călătorie de bază.
De asigurarea de călătorie, avem nevoie tot timpul când plecăm în afara țării. Raportată la valoarea vacanței, plata unei asigurări de călătorie este cea mai mică investiție pe care o poți face, pentru a pleca liniștit la drum, fără grija lui “dacă???”. Să dea Domnu’ să n-aveți nevoie de ea niciodată, aceia să fie banii “pierduți” din toată călătoria voastră! Dar vă asigur, nu sunt bani deloc aruncați în vânt, pentru că în caz de o problemă, veți mulțumi și cerului că sunteți protejați!
Așadar, după ce v-ați cumpărat biletele de avion/tren/autocar și v-ați rezervat cazările, treceți la următorul pas: asigurarea de călătorie. Este important să vi-o achiziționați dinainte de a pleca de acasă și să fie valabilă pe toată perioada călătoriei.
De unde cumpărăm o asigurare de călătorie și la ce să fim atenți?
La fel ca și-n cazul RCA-ului, există mai multe companii de asigurări, care vând și polițe de călătorii. Când alegem pentru noi și pentru vacanțele noastre, vrem să alegem întotdeauna ce-i mai bun. Dar cum putem ști noi care e cea mai bună companie de asigurări?! Cea mai bună companie, este aceea care oferă, serviciile cele mai bune, adaptate nevoilor noastre.
Fie că alegem să încheiem o poliță într-un magazin fizic, ori o facem online, trebuie să studiem puțin oferta și să alegem ce ni se potrivește nouă cel mai bine. În funcție de unde anume plecăm, perioada petrecută, activitățile ce urmează să le facem. Dacă vom practica anumite sporturi de aventură, va trebui ca la asigurarea de bază să adăugăm și aceste sporturi. Spre exemplu, am în plan ca în următoarea mea escapadă să încerc să fac scuba diving. Așa că va trebui să studiez puțin piața și să văd ce mi se potrivește mie. Oricum, pentru a fi acoperit și acest sport, va trebui să optez pentru o extindere a poliței.
Atenție la suma asigurată, precum și la acele situații speciale (excluderi).
Care sunt serviciile pe care ar trebui să le cuprindă orice asigurare de călătorie? Dar una complexă?
În principiu, cam toate polițele de călătorii, că de-asta sunt pentru călătorii, trebuie să acopere cheltuieli medicale de urgență și/sau de repatriere sanitară sau în caz de deces, prilejuite de accidente și îmbolnăviri neașteptate și imprevizibile. Dar vedeți voi și acestea sunt acoperite în limita unei anumite sume.
O asigurare complexă este din start și mai scumpă, dar aceasta acoperă mai multe evenimente, printre care: urgențe stomatologice, pierderea/deteriorarea documentelor ori ale bagajelor, sau întârzierea lor mai mult de 12 ore, convorbirile telefonice de urgență, vizita unei rude în cazul spitalizării, falimentul companiei aeriene sau agenției de turism ori anularea călătoriei în caz evenimente neprevăzute(accident, îmbolnăvire, sarcină, deces etc).
Atenție și cu asigurarea bagajului! De cele mai multe ori, în caz de pierdere, bagajul este acoperit, dar nu întotdeauna. Și în mod normal, în caz de pierdere sau distrugere, compania aeriană este responsabilă și bună de plată. Spre exemplu, anul trecut mi s-a deteriorat trollerul de cală de abia cumpărat. Mi-a fost ciudă, dădusem o sumă frumușică pe el și era prima dată când îl foloseam. Dar asigurarea nu-mi acoperea și bagajul, așa că n-am avut de făcut decât să-mi cumpăr un altul. Și era prima dată, când optasem pentru o asigurare mai ieftină, care nu acoperea și bagajul. Ca să vezi, o singură dată n-am făcut-o și atunci s-a întâmplat!
Ce e de făcut în cazul unei probleme medicale?
Bun, avem asigurare de călătorie, plecăm în vacanță, iar inevitabilul s-a produs. Cum procedăm?
Este foarte important să citim înainte și să fim siguri că am înțeles toate condițiile stipulate în poliță. Acestea diferă de la o companie la alta, așa că puricați foarte bine acele detalii, aparent banale. Să știți cum sa procedați în caz că veți avea nevoie. De regulă, companiile de asigurări, își condiționează clienții ca în caz de un eveniment nedorit, să sune prima dată la numarul de asistență inscripționat pe asigurare.
Asta înseamnă că trebuie sa ai asigurarea tot timpul cu tine (fie ea și în format electronic), dar și un telefon activ în roaming, dar să și fii apt să suni. Poate suna altcineva pentru tine, are nevoie de câteva informații (nume, prenume, data nașterii, numărul poliței, detalii despre accident, etc.). În caz că n-o poți face, în cel mult 48 de ore de la producerea accidentului, compania de asigurări își rezervă dreptul să-ți refuze despăgubirea serviciilor medicale. Deși… asta mi se pare aiurea.
Plătești pe loc, sau nu, serviciile medicale?
În mod normal nu. Fiind asigurat, în mod normal nu trebuie să plătești pe loc serviciile medicale la fața locului. Dar situația poate sta diferit la fața locului. Unele clinici/spitale nu acceptă să presteze servicii fără plata pe loc. Sunt pățită și am mai auzit de multe cazuri, în care asigurații au trebuit să-și plătească serviciile medicale. Bineînțeles, îți vei recupera ulterior banii. E o bătaie de cap, stiu, dar cam așa stau lucrurile. Dar ce te-ai face în caz contrat? Să fii neasigurat și să trebuiască să plătești câteva mii, sau zeci de mii de euro? Și asta, doar pentru că ai gândit că tie nu ți se poate întâmpla, c-ai fost de atâtea ori și n-ai pățit nimic…. Nu trebuie să ți se întâmple de fiecare dată câte o nefericită, ghinionul chiar c-ar fi prea mare.
Atenție! Păstrați fiecare factură, chitanță, bon, orice dovedește c-ați plătit acele servicii! Va trebui să demonstrați cu documente pentru a vi se returna banii! Și încă ceva: rugați pe cei care vă completează documentele să vi le scrie în engleză! În caz contrar, e foarte posibil să trebuiască să traduceți toate actele!
Știți voi cu birocrația asta…
Prețul, care-i prețul unei asigurări de călătorie?
Prețul diferă de la o companie la alta, de la un tip de asigurare la alta, de la o persoană la alta(vârsta), de locul unde vei merge, ce activități vei face și desigur perioada. Evident, cele mai ieftine asigurări sunt cele pentru state în Uniunea Europeană. Cu cât vom călători în zone mai controversate și mai depăratate, cu atât vom plăti mai mult. Logic!
Cele mai multe din asigurări, mi le-am încheiat la Allianz-Țiriac, mi s-au părut mie mai serioși… 🙂 Și verificam, dacă scufundările sunt acoperite. Ei bine, nu! Chiar dacă bifez și opțiunea “sporturi de agrement” . În acest caz, trebuie sa mă reorientez spre o altă companie. Apropo, știți voi vreuna?
Update: 10 martie 2019
După căutări intense, calcule și schimbări de plan, am ales în final City Insurance. Ei păreau a fi singurii care răspundeau nevoilor mele. Și aici există mai multe tipuri de polițe, nu toate au acoperite și riscurile pentru sporturi extreme de exemplu. Eu am optat pentru pachetul de acoperire “Plus” pentru care am plătit 265 lei, o lună. Suma totală acoperită este de 82 000€, împărțită în alte sub-categorii. O parte importantă merge spre servicii medicale, o altă parte spre sporturile extreme și alte câteva părți pentru bagaje, răspundere civilă și programe turistice.
Sper să nu am nevoie de această asigurare, să nu fiu nevoită să am dreptul la despăgubiri. Dar așa sunt mai liniștită și pot pleca la drum fără griji.

La Allianz, pentru minimum 2 persoane asigurate, ai reducere 10%
Atenție mare la acele excepții!
Experiența mea personală
De când am început să călătoresc mai des, de vreo zece ani încoace, o singură dată am fost pusă în situația în care chiar să am nevoie de asigurarea medicală. La vreo două zile, după prima mea sosire în Egipt, m-am trezit cu niște mâncărimi îngrozitoare, ale pielii și cu iritații urâte pe mâini. M-am speriat rău și m-am dus la centrul medical din incinta hotelului unde eram cazată. Nu mă știam până atunci deloc sensibilă. După consult, medicul mi-a spus că nu-i nimic grav, e doar o alergie la soare și mi-a recomandat să nu mai stau la plajă, să evit soarele. De mică, petreceam zilele de vară prin soare și niciodată n-am avut probleme. Nici măcar insolatie n-am făcut vreodată. Mi-a dat niște pastile și mi-a preparat un amestec din mai multe creme/medicamente, cu care a trebuit să mă dau până când mi-a trecut.
Când mi-a spus cât costă consultația și medicația, a picat cerul pe mine: 130€. Doar cât s-a uitat la mine, mi-a pus o perfuzie ( de ce…nu știu), mi-a dat niște pastile și un unguent. Aveam asigurare de călătorie valabilă, iar cu scrisoarea medicală ce mi-a dat-o de acolo, când m-am întors acasă, am luat legătura cu compania de asigurări, am trimis toată documentația necesară, iar în vreo 2-3 săptămâni am primit banii înapoi. Și vreo 50€ în plus de cât plătisem eu. Medicul egiptean, a trecut o sumă ceva mai mare, în caz că cei din România nu-mi vor acoperi toată cheltuiala. Aaaa… și mi-a trecut un alt diagnostic, toxiinfecție alimentară parcă, s-a gândit că la o simplă alergie, asiguratorul e posibil să strâmbe din nas.
Nu uitați ca, imediat după un eventual accident să anunțati compania de asigurări!
Dar au fost cazuri în care, despăgubirea a fost refuzată, pe motiv că înainte de a merge la medic, nu s-a anunțat compania de asigurări emitentă a poliței. Eu am avut noroc se pare, pentru că nu am luat legătura cu ei decât la întoarcere.
Ulterior, mi-am dat seama că alergia o făceam la apa din mare. La cea din Marea Roșie, pentru că niciunde altundeva n-am pățit asta. De fiecare dată când mergeam în Egipt și făceam baie îmi apăreau bubițe și mă mânca pielea.
Îmi aduc aminte că-n Thailanda, un prieten cu care călătoream, a căzut de pe scuter și s-a lovit destul de rău la umăr. Aveam asigurare valabilă și a fost la un pas de a merge la spital. A renunțat totuși, pentru că mai erau doar două zile până la plecare și-i era teamă ca nu cumva să-l spitalizeze și să depășească termenul de întoarcere.
Altă dată, în Egipt, fetița prietenilor mei a făcut o alergie la ciupiturile de țânțari. Deși, până atunci, nu mai pățise asta și fusesem de câteva ori. La fel, n-a apelat la medic, situația nu s-a agravat, slavă Domnului, dar în caz că… exista asigurare de călătorie. E bine să te știi cumva protejat!
Asigurarea de călătorie îți va fi necesară și pentru obținerea vizei în unele țări
Spre exemplu, pentru Cuba, asigurarea de călătorie este obligatorie, pentru a obține viza de intrare. La ambasadă, pe lângă biletul de avion dus-întors, taxă și celelalte acte, asigurarea este și ea necesară. Probabil că mai sunt și alte țări care cer asta.
Vă sfătuiesc să nu plecați niciodată fără o asigurare de călătorie! Aceasta este cea mai mică investiție pe care o puteți face, pentru a avea o vacanță fără griji!
Sunt curioasă să aflu și experiențele voastre din călătorii. Voi unde vă faceți asigurările de călătorie?
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și prietenilor tăi de pe Facebook! Poate vor mai fi persoane interesate! Iar pentru a fi la curent cu toate postările mele, te invit să te abonezi cu adresa ta de email, la newsletter (în partea dreaptă a paginii, sus). Nu uita să dai un follow contului meu de Instagram! Acolo postez fotografii de prin toate călătoriile mele.
Călătorii frumoase și fără evenimente neplăcute! ♥
V-ar mai putea interesa:
Bugetul pentru Egipt. Cât de accesibil este Egiptul?
Cum ne alegem cazarea pentru Egipt?
Salutări din Egipt! Voi fi aici timp de o lună!
11 Comments
Almona
7 martie 2019 at 15:45Asigurare de călătorie n-am făcut întotdeauna, dar asigurare medicală da. Dacă vrei scufundări, îți recomand asigurarea world nomad https://www.worldnomads.com/travel-insurance/whats-covered/
Raluca Anghel
9 iulie 2019 at 12:10Foarte utile informațiile. Da, și eu am mai plecat fără asigurare, dar pe viitor o să îmi fac cu siguranță când voi mai pleca.
Angela Călătorește
9 iulie 2019 at 15:51E bine să ne știm protejați într-un fel, că măcar dacă se întâmplă ceva, nu trebuie să scoatem din buzunar și poate că nu-i avem, sume exorbitante. Prin Europa mai plec și eu, dar când vine vorba de destinații mai ciudățele și mai îndepărtate nu fac rabat.
Emil Calinescu
9 iulie 2019 at 13:30Deci, daca in unele tari e obligatorie pt obtinerea vizei, inseamna ca unele tari o considera absolut necesara? Oare de ce? Hmmm. Bine de stiut.
Angela Călătorește
9 iulie 2019 at 15:49Păi este simplu: costurile serviciilor medicale, de repatriere etc ajung să fie exorbitante. De obicei sistemele de sănătate și de asigurări în țările respective sunt foarte stricte și nu-și doresc să aibă cazuri pe care să le trateze și să nu-și poată recupera banii. Nu te lasă nimeni în fond să te topești pe picioare dacă te duci la urgență sau ești dus fără voia ta. Ei trebuie să te trateze cu sau fără asigurare. Dar vor să-și recupereze banii de undeva. Uneori pacientul nu este eligibil de plată, ori moare.
Cuba este una dintre acele țări care te condiționează să ai asigurare.
Adriana Ivan
9 iulie 2019 at 21:59Și eu consider această asigurate absolut necesară atunci când călătorești în afara țării. Așa poți să te bucuri de vacanță fără prea multe griji.
Angela Călătorește
10 iulie 2019 at 8:05Sigur ca da. Iti dai seama ce ar insemna sa fii implicat intr-un accident sa fii spitalizat nu stiu cate zile sau si mai rau sa trebuiasca sa fii repatriat???? Pfff fereasca sfantu’
Otilia Dima
9 iulie 2019 at 22:35Foarte util articolul. Pana acum mi-am facut doar asigurare medicala de cate ori am plecat din tara.
Angela Călătorește
10 iulie 2019 at 8:04O asigurare complexa de calatorie care sa le acopere pe toate este ideala atunci cand pleci in afara tarii. Situatii pot aparea de toate felurile, nu doar probleme de sanatate. Si e bine sa fii acoperit.
Anca
10 iulie 2019 at 9:03Este prima data cand aud de asigurarea de calatorie, dar este o idee tare buna mai ales pentru cei care calatorrsc mereu.
Angela Călătorește
10 iulie 2019 at 15:58Mai bine mai târziu decât niciodată. Nu contează cât de des călătorești, asigurarea trebuie să ți-o faci de fiecare dată.