Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
 • Home
 • /
 • CUBA
 • /
 • Atracții turistice și activități de neratat în Havana

Atracții turistice și activități de neratat în Havana

Începusem să vă povestesc în articolul anterior despre o experiență nu tocmai plăcută cu vizitiul ce ne-a plimbat în caleașca cu cai prin centrul Havanei. În articolul de azi o să încerc să vă  enumăr câteva experiențe interesante, care în Havana au un altfel de farmec, decât în orice altă parte a lumii.

 

Urmare de aici: Havana – informații utile

Înainte de toate, voi trece în revistă o parte dintre cele mai importante și interesante (din punctul meu de vedere) atracții turistice, pe care n-ar trebui să le ocoliți, atunci când veți ajunge în Havana:

 • El Capitolio

am început cu această impresionantă clădire pentru că este imposibil s-o ratați. Fără dar și poate, periplul vostru în capitala cubaneză va începe de undeva din centrul orașului. Iar aici, fix chiar în centru se află maiestuos Capitoliul Național din Havana – copia fidelă și cu numai câțiva metri mai înaltă decât originalul din Washington. Din păcate nu se poate vizita, se află de câțiva ani în plin proces de restaurare, deși nu am văzut pe nimeni lucrând la el. În timpul dictaturii lui Batista, clădirea a găzduit Parlamentul și se pare că restaurarea a venit tocmai cu acest scop: să redevină Parlamentul Cubei. Oficial, în momentul de față, aici își desfășoară activitatea Ministerul Științei si Tehnologiei, împreună cu Academia de Științe

 

Cuba

“El Capitolio” – Capitoliul Național din Havana – replica fidelă, dar puțin mai înaltă a celui din Washington

 

 •  Piața Revoluției sau Plaza de la Revolucion așa cum adoră cubanezii s-o numească. O întindere deloc neglijabilă, dominată la centru de statuia lui José Marti. Locul are o însemnătate istorică pentru cubanezi și nu numai, pentru că acesta a fost scena multor dintre întâmplările și evenimentele Revoluției Cubaneze. Piața e flancată de pe margine de statuile imense ale lui Che Chevara  și Camilo Cienfuegos, ce par a străjui încă la “bunăstarea” Cubei.

 

Cuba

Plaza de la Revolución

Cuba

“Vas Bien Fidel!”

 

 • Havana Vieja

acesta este locul de care vei avea mare nevoie după o zi-două de umblat pe străzile haotice ale Havanei. Centrul Vechi, este în mare parte pietonal, cu formații ce te vor încânta cu muzica lor autentică, cu florărese sau ghicitoare dornice să-ți prezică viitorul, restaurante tip paladar unde vei putea bea un cocktail sau să iei masa de prânz. Locul arată foarte bine, este recent renovat și păstrat bine, cu străduțe curate și clădiri îngrijite. La ora prânzului, zona era foarte animată, fie de localnici dornici de a căpăta câțiva cuci în plus, vânzând diverse: trabucuri, rom, flori, prăjituri, tablouri, diferite forme de artă stradală….

 

Havana - Cuba

Terase din Centrul Vechi al Havanei

Havana - Cuba

Havana

 

 • Plaza de la Catedral – cu a ei Catedrală San Cristobal, a carei fațadă este monument national. Piața este un alt loc liniștit, care te va încărca cu energie și gânduri pozitive.
 • Maleconul – promenada de la malul oceanului, unde seara valurile înalte ale oceanului depășesc parapeții, stropindu-și vizitatotii, este unul dintre cele mai pitorești locuri din Havana. Vei întâlni pretutindeni cubanezi laolaltă cu turiști plimbându-se, admirând apusul de soare, formații ce-și exersează talentul sub privirile curioase ale tuturor.

 

Havana - Cuba

 

 • Vestitele baruri Floridita și Dos Hermanos – pentru un Mojito autentic sau un Daiquiri și o muzică live cubaneză, ar trebui să rupi puțin din prețiosul timp pe care-l petreci în Havana și să savurezi câteva ore petrecute așa cum obișnuia de exemplu Ernest Hemingway

 

Havana -

 

 • Universitatea din Havana

am avut marea șansă s-o pot admira în fiecare etapă a zilei, fiind cazată chiat peste drum de clădire. Treptele din fața acesteia adună tineri în fiecare seară, iar atmosfera este una cu totul specială. Cubanezii sunt considerați un popor cult, așa că Universitatea ocupă loc important în inima fiecărui cubanez. Iar statuia Alma Mater nu avea cum să lipsească de aici. În Cuba, Facultatea de Medicină este gratuită tuturor celor ce doresc sa devină medici, iar bătălia pentru un loc e destul de severă. Cuba a dat mulți doctori lumii, iar tinerii de acum se întrec să fie absolvenți de medicină, pentru a putea emigra în Europa, Canada sau chiar SUA.

 

Havana - Universitate - atracții

Cuba

 

 • Un alt loc care îți va oferi vederi panoramice spre ocean și spre oraș pe de altă parte este Fortăreața San Carlos

 

Havana - fortăreata

 

 • Mergi să admiri Callejón de Hamel! 

Vei descoperi o alee pietonală extrem de colorată, cu sculpturi realizate din căzi de baie sau diverse obiecte găsite și redecorate în artă stradală. Zona arată destul de ciudat, dezolantă chiar, împrejurimile fiind chiar înfricoșătoare. Aici își dau întâlnire dansatorii de rumba și pasionații de muzică, străduindu-se să atragă atenția turiștilor. Și în mare parte, reușesc!

 

Havana - atracții

Havana - atracții

 

 • Alte obiective.

Lista cu locuri de interes turistic poate continua mult si bine. Havana are foarte multe de oferit turiștilor săi, chiar și admirarea clădirilor coloniale colorate, locuitorilor ei, mașinilor de epocă sunt în sine atracții. Desigur, nu trebuies ratate nici: fabrica de rom și  muzeul romului, cartierul Vedado, Hotelul Nacional, Castelul El Morro ș.a. 

 

Ce activități interesante să încerci prin Havana?

 

Fotografiază-te cu florăresele!

În general prin Centrul Vechi le vei întâlni și pentru 1-2 CUC te vei alege cu o poză autentică!

Cuba

Nelipsitele florărese

 

Fumează un trabuc autentic!

Nu (mai) sunt fumătoare, dar dacă te dai în vânt după a pufăi un trabuc adevărat, atunci acesta este locul perfect! După părerea multor fumători de trabucuri, cele din gama Cohiba se pare că sunt the best. Nici Romeo & Julieta, Montecristo sau Guantanamera nu sunt mai prejos, totul ține de preferința fiecărui.

 

Havana - atracții

Plimbă-te cu o mașină veche decapotabilă!

Chiar dacă nu vei avea parte de confort, experiența în sine merită sacrificiul. Unde altundeva vei mai avea șansa să le găsești la tot pasul?

Havana - Cuba

Ascultă muzica autentică!

În ciuda situației grele pe care o au majoritatea cubanezilor, ei sunt mereu puși pe distracție. Mergând pe străduțe, prin fața caselor, auzeam mereu muzică, iar în jurul ei se adună cu mici, cu mari. Prin baruri sau restaurante este aproape imposibil să nu fie vreo formație să întrețină atmosfera. Nu te gândi c-o fac numai din plăcere, pentru că la sfârșitul recitalului, vor trece pe la mese pentru a-și strânge recompensele! Și de-a lungul Maleconului am văzut deseori formații exersând.

 

Havana - Cuba

Havana - Cuba

 

Învață câteva mișcări de dans!

Cred că nu mai este o noutate pentru nimeni că (virgulă) cubanezii sunt mari dansatori, iar salsa este dans cubanez. În Havana se întâlnesc o mulțime de școli, unde fiecare turist poate lua câteva lecții de dans. Mi-ar fi plăcut să încerc asta!

 

Plimbă-te pe străzi!

Oriunde merg, îmi place să merg cât mai mult pe jos. De fiecare dată îmi depășesc recordurile și asta pentru că numai așa pot observa anumite detalii.

Havana

Havana

Admiră apusul și valurile oceanului plimbându-te pe Malecon!

E fain tare să surprinzi apusul de soare, dar trebuie să fii pe fază. Soarele răsare și apune brusc, în două minute e gata. Am fost de două ori la malul oceanului, dar de fiecare dată bătea vântul atât de tare  și împreună cu mașinile acelea atât de vechi, fac un zgomot fantastic. Mi-a fost imposibil să stau mai mult.

Havana - Cuba

 Havana
Nu ezita să intri în magazinele cubaneze! 

Dacă ai prins din perioada comunistă, va fi ca o întoarcere în timp, vei vedea rafturi mai mult goale, sau umplute cu același produs, doar să nu stea gol. Ce-i drept au început să apară și-n Cuba cam din toate, dar pentru oamenii de rând, produsele sunt greu de procurat. Am intrat în alimentare, în magazine cu haine, în măcelării, sucării, depozite de cereale, pescării. Doamne! Ce-am văzut acolo, n-aș fi cumpărat nimic! Carne ce era expusă pe tejghea la soare, batoane de parizer la peste 25 de grade, pește uscat ce mirosea îngrozitor… Îmi place să intru prin piețele locale de peste tot pe unde merg. Doar că pe aici n-am găsit. Erau locuri unde se vindeau legume/fructe, dar foarte rar.

 Havana
Havana
Havana
Bea cocktailuri! Cât mai multe!

Cât am stat în Cuba, n-a fost zi să nu beau măcar două-trei cocktailuri. Nu cred c-am reușit să le testez pe toate, dar Mojito și Pinacolada mi-au plăcut cel mai mult. Rareori vor fi locurile unde să nu se pregătească cocktailuri.

 

Havana -Cuba

Pinacolada – unul dintre preferatele mele

Havana -Cuba

Iar aici, Mojito!

Admiră oamenii!

Mai mult femeile aș fi vrut să spun! este imposibil să nu le remarci pe cubane cu formele acelea atât de generoase. Ce posterioare au! Am o colecție întreagă de poze cu ele!

 

havana - Cuba20Havana

Ia masa la restaurantele tip paladar!

De prin anii 2011 au început să apară aceste afaceri de familie, restaurante particulare cu o capacitate de maximum 12 locuri. Va fi o experiență interesantă să fii servit de o familie absolut normală, care îți vor pregăti cu drag și la sfârșit vei pleca mai liniștit și mai împăcat că ai contribuit puțin la bunăstarea familiei.

 

havana

Havana - Cuba

Mergi la shopping!

Chiar dacă te gândești că poate Cuba nu este o destinație pentru shopping, încerc să te contrazic! Nu te aștepta la magazine ale brandurilor celebre în toată lumea, pentru acestea mergi la Paris, Milano, Londra… În Havana poți cumpăra haine hand-made: rochii croșetate, împletite, pălării, articole de marochinărie făcute manual; lucruri de artă: picturi, obiecte decorative metalice ori de tâmplărie; trabucuri, rom, diverse suveniruri…

Am văzut maximum două parfumerii în Cuba, una în Havana, cealaltă în Varadero și încă vreo trei magazine Adidas. În rest….brandurile renumite nu există.

 

Havana - Cuba

Havana - Cuba

Havana - Cuba

Vorbește spaniola!

Aceasta a fost una dintre grijile mele încă de când am început să plănuiesc această călătorie. Cunosc limba spaniolă mult mai puțin decât știu cubanezii limba engleză. Mi-am luat un ghid de conversații român-spaniol, nu mi-a folosit la nimic însă pentru că niciodată nu găseam cuvintele și expresiile la timp. Mai degrabă cu Google Translate offline pe telefon am reușit să schimb câteva vorbe. Încearcă să interacționezi cât mai mult cu localnicii și învață câteva cuvinte în spaniolă. Nici nu-ți dai seama cât îți vor fi de folos!

 

cuba - havana -

 

 

În mod evident experiențele ce pot fi trăite în Havana și-n întreaga Cuba sunt cu totul aparte, iar acestea pot fi de tot felul. Havana este un oraș fascinant, colorat, extrem de animat și haotic în cea mai mare parte, iar aici vei trăi niște momente unice, remarcabile. Indiferent ce vei alege să faci, sau ce vei apuca să experimentezi, Havana îți va rămâne în suflet pentru totdeauna.

În articolele urmatoare, voi lăsa Havana în urmă și-mi voi continua călătoria spre Trinidad, un alt oraș colonial extrem de contrastant.

Apreciez comentariile voastre, iar dacă aveți curiozități și întrebari, nu ezitați să le lăsați în comentarii. De asemenea nu uitați să-mi urmăriți acticitatea pe contul meu de Facebook, Instagram si YouTube, unde postez în continuare o mulțime de poze și filmulețe din periplul meu cubanez.

 

Numai bine! 🙂

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: