Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Hurghada – adevărata față a stațiunii de la Marea Roșie
Hurghada

Hurghada – adevărata față a stațiunii de la Marea Roșie

 

Cândva un mic și neînsemnat sat pescăresc situat de-a lungul  Mării Roșii, după 1980 Hurghada s-a transformat treptat într-una dintre cele mai căutate destinații turistice ale Egiptului, un important centru turistic. Cu numeroase resorturi de 4 și 5 stele, cu all inclusive, piscine interminabile, plaje cu nisip fin, recife de corali uimitoare și ape turcoaz, perfecte pentru diverse activități acvatice, Hurghada atrage un număr semnificativ de turiști dornici de distrație și însetați de a descoperi locuri și oameni frumoși, autentici.

 

Totuși, cei care aleg Hurghada in detrimentul Sharmului, o fac pentru că aici au ocazia să se întâlnească cu adevărata atmosferă egipteană, iar prețurile sunt mai mici. Dar pentru un turist care ajunge aici pentru prima dată, este destul de complicat să vadă adevărata față a orașului, pentru că tot ce i se propune, sunt activități mult prea comerciale, care nu reflectă cu adevărat viața din Hurghada.

Tocmai de aceea în acest articol mi-am propus să împărtășesc cu voi câteva dintre acele activități care vă vor ajuta să vedeți că Hurghada înseamnă mult mai mult decât plaje perfect amenajate, hoteluri de lux, cluburi de noapte și plimbări scumpe pe Marea Roșie cu yachturile.

Cum, când?

Cel mai simplu se ajunge cu avionul, în afară de cursele charter, nu avem curse directe din România, dar putem alege o rută prin Istanbul spre exemplu dacă dorim să ne organizăm un concediu singuri. Am văzut câteva prețuri bune (250€/pers dus-întors) pentru început de martie, mă cam bate un gând….

Aruncă și tu o privire pe acest site. Eu de aici îmi cumpăr de obicei biletele de avion.

Vremea este prietenoasă aproape tot timpul anului, cu excepția unor perioade scurte prin decembrie-ianuarie cănd se mai strârnesc uneori vânturi răcoroase. Am fost de câteva ori în ianuarie și-am prins vreme de plajă întotdeauna. Din punctul meu de vedere, martie-aprilie și octombrie-decembrie sunt perfecte, temperaturile se învârt în jurul a 30ºC, ceea ce este super, nu e plin sezon turistic iar tarifele sunt ceva mai scăzute. În iulie-august temperaturile o iau razna, mult peste 40ºC.

 

Hurghada

Moscheea El Mina – Hurghada

 

Ce activități trebuiesc musai încercate în Hurghada?

Mergeți (pe jos) și explorați orașul vechi – Old Dahar sau Downtown

În această parte a orașului veți vedea o lume aproape neatinsă de civilizație, aici locuiesc, studiază și muncesc majoritatea locuitorilor; în general nu prea o să întâlniți turiști plimbându-se pe străduțele înguste. Veți avea astfel ocazia să interacționați direct cu oamenii locului, dacă vă rătăciți ei vă vor acorda suport şi chiar vă vor invita la un ceai.

Pentru o experiență de neuitat, luați un taxi cât timp sunteți în Egipt.

Șoferii parcă simt nevoia să treacă prin toate gropile existente sau chiar pe trotuar; taximetriștii sunt prietenoși, cei mai mulți dintre ei vorbesc engleza, iar o conversație cu aceştia vă va stârni interesul şi curiozitatea. Să nu porniți la drum înainte de a vă tocmi, stabiliți tariful și fiți sigur că a înțeles locul unde vreți să ajungeți. De multe ori voiam să ajung în punctul X şi am ajuns în Y. Să vedeți atunci spectacol! N-am cum să nu-mi aduc aminte de teama lui Razvan de a se deplasa cu taxiul în Egipt. Cred că de aici i se trage teama de viteză 🙁

Pentru a înțelege un oraș, trebuie să-i cunoști piețele

Fie ele de fructe/legume, pește sau bazaruri, ele reprezintă punctul central al activităților zilnice, iar egiptenii chiar sunt buni comercianți. Toată familia este implicată în activitatea unui magazin/tarabe, chiar dacă femeile reprezintă partea nevăzută a afacerii să nu credeți că ele nu fac nimic.

 

Perfecționați-vă capacitatea de negociere!

Nu plătiți niciodată prețul cerut, nu întrebați din prima cât costă produsul și nici nu păreți interesat. Un preț corect ar fi cu 30-40% mai mic decât cel cerut inițial de comerciant.

Încercați să luați parte la ritualurile lor:

Slujba, înmormântare, botez, nuntă ș.a. Mergând pe stradă cândva împreună cu ghidul nostru, la vederea unui alai mortuar acesta a dispărut câteva clipe, doar pentru a participa la transportul defunctului chiar și pentru o parte scurtă din drum. Nunțile egiptene sunt extravagante demonstrând importanța căsătoriei. Atât cei bogați cât și cei săraci trebuie să-și etaleze mândria, în timp ce cei bogați aruncă sume exorbitante pe chefuri ținute în hotelurile de 5*, cei mai puțin avuți,  își țin petrecerea în aer liber, blocând străzi întregi.

Rătăciți-vă!

Pe străzile Hurghadei, imposibil de ignorat, contrastul dintre eleganța luxului importat și zgomotul patetic făcut de căruțul gunoierului tras de măgar este deosebit de șocant. Așa că încercați să vă pierdeți puțin pe străduțele lăturalnice ale bulevardelor principale, veți găsi acolo o altfel de lume. Nu stați doar pe plaja privată a hotelului. Explorați!

Bucurați-vă de plăcerea gastronomică

Nu cea din restaurante, ci cea gătită în familie. Ar fi tare interesant să fiți oaspete la un prânz acasă în familie. Egiptenii sunt foarte ospitalieri și vor face tot posibilul să vă simțiți bine.

Împrieteniți-vă cu localnicii!

N-ar fi rău să luați un localnic drept ghid pe tot parcursul șederii voastre în Hurghada.  Când am fost prima dată în Hurghada, am cunoscut doi băieți cu care ne-am petrecut mai tot timpul, am fost prin restaurante frecventate de ei, s-au tocmit pentru noi și vreau să vă spun că am obținut prețuri mult, mult mai mici. Am fost prin locuri în care n-am fi ajuns de capul nostru niciodată. Într-una din zile am cumpărat toate cele necesare și-am fost invitați acasă la ei pentru a pregăti prânzul. A fost o experiență uluitoare.

Nu ocoliți piața de pește, chiar dacă mirosul v-ar face s-o luați la fugă

Cumpărați pește proaspăt și rugați să vi-l prepare acolo pe loc. Da, știu condițiile sunt mai mult decât neigienice, dar n-am să uit niciodată de gustul shrimpșilor făcuți pe plită sau al calamarilor crocanți, prăjiți acolo în piață. De atunci, cumpărăm ori de câte ori pește, chiar și pentru acasă (în România).

Pierderea de timp este o îndeletnicire frecvent întâlnită la egipteni.

Fie în Old Dahar, pe Sheraton Street, pe faleza Marina sau orice stradă din oraș veți întâlni bărbați îmbrăcați în galabeya albe, turbane pe cap, cu o sheesha (narghilea) și un ceai sau cafea. N-ar fi interesant să pierdeți și voi timp și să încercați să vă simțiți ca un egiptean?

Hurghada este situată între munți, deșert și mare.

Mergeți într-un safari cu atv-urile prin deșert, plimbați-vă cu cămilele, luați masa și vizitați așezările beduinilor din munți și bucurați-vă de avantajele Mării Roșii: faceți snorkeling și admirați peștii și coralii multicolori, faceți scufundări la adâncime, stați la plajă, plimbați-vă cu o barcă cu fund de sticlă, încercați-vă norocul la pescuit. Veți rămâne uimiți de culorile peștilor pe care-i veți prinde. Odată am prins o doradă de 10 kg!

 

Pentru femei:

-nu mergeți singure în zonele menționate mai sus, cel mai bine ar fi să fiți însoțite de un bărbat și îmbrăcate adecvat. Pentru a vă simți în siguranță, citiți articolul în care am abordat acest subiect – Cum să călătoresti ca femeie într-o țară musulmană?

 

O plimbare pe camilă este de neuitat, dar nu neapărat plăcută

Marea Roșie e fantastică

Hurghada

Moscheile sunt cu adevărat impresionante

Domnul asta face parte din actegoria “AȘA NU”

Dorada

Hurghada

 

Hurghada

Pietele sunt fascinante

Hurghada

Iar Marea Rosie…hipnotizanta

 

Îți mulțumesc pentru c-ai citit articolul până la sfârșit, iar dacă vrei, putem ține legătura și pe Facebook ori pe Instagram.

Până data viitoare…călătorii frumoase vă doresc!

 

 

 

 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: