fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.526 de abonați

buget pentru o lună în Egipt

Buget pentru o lună în Egipt

Recunosc, până acum n-am avut curaj să fac un calcul cam care a fost bugetul pentru lună în Egipt, pentru că, bănuiesc eu acum, că a cam depășit așteptările. Nici nu ne-am dat în lături de la nimic și uneori am cam exagerat cu cheltuielile.  Nici acum nu știu suma finală, dar până când voi termina de scris articolul o să aflu. O sumă exactă nu cred c-o să știu, dar oarecum, pe acolo. După ce-am publicat articolul în care am scris despre cum poți să-ți organizezi și tu o lună, pe cont propriu în Egipt, am tot primit întrebări cu referire la buget. Ehh și mi-am spus că n-ar fi rău să-mi fac un calcul. Nu de alta, dar poate mai repetăm experiența, sau poate chiar mai mult și să știm la ce să ne așteptăm.

 

Bine, eu nu pot să vă dau un buget universal valabil. Acesta nu există. Bugetul unei călătorii va diferi pentru fiecare individ în parte. Nevoile și mofturile nu sunt aceleași pentru toți. Unii cheltuiesc mai mult pe cazarea și mai puțin pe activități recreative, alții dau mai mult pe mâncare și băutură, etc…

Eu o să încerc să fac un total cât mai aproape de adevăr, un total bazat pe cheltuielile proprii. Spre exemplu, o bună parte din buget a fost cursul de diving și pescuitul pe mare. Poate că tu nu vei face activitățile astea, prin urmare îți rămân bani de suvenire. Iar eu am început să cheltuiesc din ce în ce mai puțin pe cadouri. Cele mai frumoase amintiri din vacanță sunt experiențele în sine și fotografiile. Mă întorc de fiecare dată cu mii de poze și amintiri fără număr. Lucrurile se pierd, își pierd valoarea. Ceea ce-mi rămâne în minte, rămâne pentru totdeauna.

 

Buget pentru o lună în Egipt

 

Noi am fost două persoane, prin urmare, la unele cheltuieli am ieșit mai bine pentru că s-au împărțit la doi. Mă rog… impropriu spus împărțit, pentru că bugetu-i comun 🙂 Așa c-o să fac un buget pentru o lună în Egipt pentru două persoane.

 

Biletele de avion dus-întors 3100 lei (1550 lei/pers)

La dus am zburat cu Pegasus, cu escală în Istanbul; la întoarcere, am zburat tot cu Pegasus din Hurghada la Istanbul, unde am rămas câteva zile. Din Istanbul, am zburat cu Tarom până în București. Și asta s-a întâmplat la două zile de la inaugurarea noului aeroport din Istanbul, așa că am avut privilegiul de a mă număra printre primii pasageri ce au zburat de aici.

 

Viza de Egipt 105 lei (25$)

Viza turistică de Egipt, valabilă 30 de zile se obține pe orice aeroport din Egipt, la sosire. Se poate aplica și pentru cea online, ori dacă vrei să stai mai mult de o lună, trebuie mers la Ambasada Egiptului din București.

 

Cazarea: 2516 lei

Să detaliez aici:

Hurghada – apartament cu două camere în Florenza Kamsin – o lună de zile, două persoane 1875 lei. Chiar dacă am fost plecați o săptămână, l-am păstrat în continuare, am lăsat aici bagajele. La costul acesta, am mai plătit separat electricitatea și apa, care-a fost cam vreo 400 EGP în total (100 lei).

-la Cairo am stat două nopți, am avut o cameră dublă, care ne-a costat 310 lei cu mic dejun inclus.

-La Aswan am stat tot două nopți, am închiriat un apartament cu două dormitoare, living, baie și bucătărie complet utilate. Ne-a costat în total 284 lei, dar eram 5 persoane. Așadar, două persoane, două nopți 114 lei. Cred că asta a fost cea mai ieftină cazare pe care-am plătit-o vreodată. Și cea mai autentică.

-La Luxor am stat o noapte într-un hotel drăguț, chiar lângă Templul Luxor. Foarte fain locul, curat, decent, mâncare bună. Aș mai sta aici. Am plătit 117 lei/noapte.

 

Transport prin Egipt

Aici nu prea am cum să fac un calcul exact, am umblat de foarte multe ori cu Uber sau taxiul și n-am prea ținut evidența. În Hurghada am folosit zilnic, măcar odată, dus-întors taxiul sau Uber-ul. Din cele 30 de zile petrecute în Egipt, 24 am stat în Hurghada. Așadar, tind să cred că am calculat vreo 250 lei cel puțin pe taxiuri. În medie o cursă era 20-25 EGP = 6lei

Alte cheltuieli cu transportul:

-taxi aeroport Hurghada – loc de cazare: 85 lei(era noapte și n-au acceptat mai puțin de 20$)

-la întoarcere am luat Uber de la Florenza Kamsin la aeroport Hurghada: 20 lei. E o diferență nu? Tot noapte!

-tren Cairo – Aswan: 68 lei (34 lei/pers)

– tren Aswan – Luxor: 26 lei (13 lei/pers)

-autocar Hurghada – Cairo: 90 lei (45 lei/pers)

-autocar Luxor -Hurghada: 56 lei (28 lei/pers)

-microbuz privat Aswan  – Templu Abu Simbel: 248 lei(pentru 2 pers). Am plătit 620 lei, dar eram 5 persoane

– metrou prin Cairo vreo 10 lei în total. Un bilet costă 0,80 lei  (3EGP)

-Uber Giza – Piramide 15 lei

– transfer privat cu barca la Aswan pe Elephantine Island: 10 lei

Așadar, pe transport, 2 persoane, o lună în Egipt am cheltuit aproximativ 878 lei.

Au mai fost și altele, cu barca dintr-o parte în alta a Nilului, cu taxiul prin Luxor sau Aswan, dar cum nu le-am contorizat, nu prea mai știu.

 

Obiective turistice și activități:

Platoul Giza cu Piramide și Sfinx: 80 lei – 2 pers(160 EGP/adult)

Muzeul Egiptean din Cairo 80 lei – 2 pers (160 EGP/adult)

Templul de la Abu Simbel: 106 lei- 2 pers(215 EGP/pers)

Curs PADI Open Waters Diver 1370 lei – 1 pers (290€) ; doar eu l-am făcut

Barcă privată pentru pescuit pe Marea Roșie 212 lei/2 pers. Am fost 4 pers și-am plătit în total 90€ pentru 5 ore

 

Cheltuieli cu mâncarea și băutura

Aici chiar că-mi este imposibil să fac un calcul. Nu ne-am dat în lături de la abslut nimic niciodată. Am mâncat prin tot felul de restaurante, dar ne-am și gătit noi acasă de multe ori. Și aș tinde să cred, de fapt sunt sigură că ne-a costat mai mult să ne gătim noi decât atunci când mâncam la restaurant. Și asta pentru că ne-am dorit chestii care costă mai mult, așa cum e peștele, fructe de mare, vită, miel, etc. Nici de la băuturi n-am făcut rabat, iar alcoolul nu-i chiar ieftin în Egipt. Deci n-aș putea să fac un calcul, chetuielile au variat mult de la o zi la alta, de la o masă la alta. Se poate și mai ieftin, muuult mai ieftin. Poți mânca prin restaurante locale, ori chiar să-ți gătești acasă, dar chestii accesibile cum ar fi pui ori legume.

Dar pentru a vă face o idee despre costurile cu mâncarea, vă las o listă orientativă de prețuri:

– o masă la restaurant diferă bineînteles de la un loc la altul; dar în general un prânz cu supă/aperitiv, fel principal (vită, pui, sau pește) și o băutură (bere sau suc) ne-a costat în jur de 200 EGP/pers. Așa cum v-am spus există și variante mult mai ieftine, prin restaurantele de cartier.

– un meniu la Mc Donald’s sau KFC cu băutură costă în jur de 50-70 EGP; Da, știu.. nici eu nu-s adepta fast-food-ului. Doar prin vacanțe, atunci când situația o cere mai frecventez pe acolo. În Cairo am mâncat doar în fast-food-uri, pentru că pe unde am umblat nu mi-a inspirat nimic încredere. Am fost mereu pe fugă și nu aveam răbdare să căutăm un restaurant ok.

-calamari sau creveți proaspeți, în piața de pește 170-200EGP/kg. Am cumpărat de foarte multe ori, sunt preferatii mei.

– peștele diferă după sortiment, spre ex tonul costa 25EGP/kg, iar anghila pe care o ador costa 130EGP/kg.

-legumele si fructele sunt ieftine în Egipt. Și gustoase. Cu 50 EGP plecam acasă cu o sacoșă de legume și fructe

-vinul: spre ex o sticlă de Omar Khayyam costa în magazin în jur de 120-150EGP; prin restaurante am dat chiar și 350 EGP

-berea dacă o iei pentru acasă costă 25 EGP. Stela am băut în general, a fost mai pe gustul nostru. La restaurant costă în jur de 35-45EGP

 

 

Alte cheltuieli:

Internet Wi-Fi pentru apartament: 75 lei ( 150EGP x 2 ori; 12 GB cât spun ei că ar fi în 150 EGP nu mi-au ajuns); am avut laptop-ul cu mine, că altfel nu mi-ar fi trebuit

-Sim local Orange 9$ cu 20GB: 37 lei x 2 pers = 74 lei

-pe suvenire cred c-am cheltuit cel mai puțin de până acum; Am început ușor să renunț să mai cumpăr prostioase. Și la câte ori am fost… mi-am cam luat de toate. Bine, tot s-au mai adunat niște lucruri, cum ar fi papirusuri, un lănțișor cu pandant din argint negru ș.a. Dar cred c-am dat maximum 200 lei pe astea.

– am mai cheltuit pe diverse lucruri pentru uz casnic, pentru că-n apartament nu erau și ne erau necesare: detergenți, saci, pungi, castroane, găleată cu mop 🙂 proasoape (pe care le-am luat acasă și materialul e super fain). Nu știu… tot felul de lucruri.

 

Hai să încerc să fac și un total aproximativ:

8800 lei : 4,72 = 1864€*

* curs € azi, 25.06.2019

Bine de știut că aici n-am calculat nimic mâncare si băutură. Nu știu și nici nu vreau să știu. Cert e că am cheltuit pe acolo cu totul și nu prea știu pe ce, vreo 3000€.

Am luat extrasele de cont la puricat, am calculat și cu ce bani am plecat și cu ce ne-am întors și cam asta ar fi fost al nostru buget pentru o lună în Egipt, pe cont propriu.

O fi mult, o fi puțin, fiecare va decide asta în funcție de bugetul și preferințele. Desigur se poate să cheltuiești și mult mai mult, dar și mult mai puțin. Am susținut-o în repetate rânduri, Egiptul este o destinație foarte accesibilă din punct de vedere financiar. Dacă știi să-ți drămuiești bugetul, iar noi nu prea știm și te limitezi la chestii accesibile, nici nu consumi alcool, atunci, poți sta acolo lejer cu 1000€.

 

Consideri articolul util? Distribuie-l și prietenilor tăi de pe Facebook! Poate mai sunt persoane interesate de acest subiect!

 

Din aceeași categorie despre Egipt:

Cum poți să-ți organizezi și tu o lună în Egipt pe cont propriu?

Templele de la Abu Simbel – simbolul măreției Egitului Antic

La piramide pe cont propriu

Am absolvit cursul PADI Opne Waters Diver

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

 

 

 

 

18 Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: