Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • CUBA
  • /
  • Câteva lucruri utile despre Cuba pe care ar trebui să le știi înainte să pleci!
lucruri despre Cuba

Câteva lucruri utile despre Cuba pe care ar trebui să le știi înainte să pleci!

Cuba este una dintre cele mai exotice țări pe care le-am vizitat până acum. Cuba se deosebește de toate, e unică și nu e pentru oricine. Când stau de vorbă cu cineva și amintesc de faptul c-am fost în Cuba, surprind numai reacții de genul: “Wow!!! Cuba? Și cum a fost? Ți-a plăcut, nu? Ce mi-aș dori și eu să merg….“. Vă cred pe toți și-mi dau seama, acum după ce m-am întors că și eu gândeam la fel. Cuba mi-a plăcut mult, e o țară ca nici o alta, nu se aseamănă cu nimic altceva ce văzusem eu până acum. Și cu toate acestea, n-aș mai reveni curând.

Sigur vă întrebați de ce, iar pentru a vă răspunde la întrebare, vă voi povesti în continuare câteva lucruri despre Cuba, care vă vor fi utile cu siguranță.

 

lucruri despre Cuba

Mașinile cubaneze – emblema insulei

 

Găseam adesea articole de genul: vizitează Cuba până nu vin amercianii. Ba chiar și Imperator Travel avea o serie de articole “În Cuba, cu un pas înaintea americanilor”. N-am reușit să ajung înaintea lor, mi-au luat-o înainte, dar nu cu mult. Slavă Domnului că n-au reușit să o schimbe prea mult și sunt mulțumită că am reușit să văd o Cuba pe care aș descrie-o astfel: un amestec “frumos” ambalat de filozofie revoluționară, imposibil de ignorat, mașini de epocă ce rulează încă pe șosele, plaje exotice cu nisip fin lipicios, clădiri coloniale care stau parcă să cadă la prima mișcare, plantații nesfârșite de tutun și trestie de zahăr și oameni veseli, dornici de a intra în vorbă cu turiștii și veseli nevoie-mare. Peste toate astea domnește o atmosferă cu iz care-ți întoarce nasul, dar și o lipsă totală de chef de muncă.

 

Planuiești o călătorie în Cuba? Vei găsi în acest articol câteva lucruri despre Cuba, care-ți vor fi utile! Câteva dintre ele le stiam, altele le-am descoperit la fața locului.

 

Nici o relatare sau film nu va reuși să-ți redea cu adevărat atmosfera cubaneză

 

De fiecare dată când plec într-un loc nou, încerc să-mi fac lecțiile de acasă. Un minimum de pregătire, să am idee despre locurile pe care urmează să le văd, să știu la ce să mă aștept. Nu reușesc să mă opresc numai la o scurtă documentare, sap și caut detalii, îmi iau notițe, fac planuri.  Nu e rău ce fac eu, doar că uneori exagerez și în felul acesta, îmi construiesc o imagine de cele mai multe ori eronată. Normal, părerile noastre diferă, fiecare dintre noi avem altfel de așteptari și percepem în mod diferit totul.

Am auzit o mulțime de povești despre Cuba, am citit articole și cărți, am vizionat filme și-am ascultat diverse păreri. Indiferent cât de mult vei vrea tu să te pregătești, Cuba te va surprinde la fiecare pas. Vei ajunge acolo și vei constata că mai nimic nu e așa cum credeai tu, sau așa cum ți-a spus nu știu cine…

Am fost de multe ori prevenită că prin magazinele lor nu se găsește mai nimic  și totuși speram că nu-i așa. Cum să nu fie nimic? Ce să faci….Toma Necredinciosul, dacă nu am prins vremurile de dinainte de ’89… Când mi-am făcut bagajul pentru Cuba, am împachetat tot ce mi-a trecut prin cap. Mi-au prins bine, pentru că într-adevăr nu prea aveam ce cumpăra. Dar totuși se mai găsește câte ceva.

 

Havana

Cuba nu este deloc aglomerată

 

….poate doar prin locuințele cubanezilor.

Pare ciudat, dar Cuba, care are extrem de puține mașini, are și o autostradă. Deși a fost concepută să traverseze insula de la vest la est, autostrada se termină brusc undeva prin mijlocul țării. Dar ea există și arată destul de binișor, pe alocuri având nevoie de îmbunătățiri.

Îmi aduc aminte că mergeam dinspre Havana spre Vinales cu un Chevrolet din anii “55 și erau porțiuni întregi pe unde eram doar noi pe autostradă. Autostopul este sport național în Cuba, așa că de-a lungul drumul am tot văzut oameni stând la marginea drumului.

Traficul este foarte lejer, prin Havana fiind poate ceva mai aglomerat, dar asta se întâmplă doar din cauza turismului. Pe străzi predomină autoturismele vechi americane de dinaintea Revoluției, sau cele de origine sovietică, Lada.  Au început să mai apară și mașini ceva mai noi, majoritatea aparținând firmelor de rent-a-car, am văzut și câteva Dacii Duster.

Autobuzele în schimb arată jalnic, să nu mai amintesc de cozile care se formează în stații. N-o să-ți vină să crezi câte zeci de oameni stau sub soarele dogoritor așteptând autobuzul, poate or avea noroc și vor avea loc. Dacă, nu…următorul, care vine peste o oră, poate două.

Havana - Cuba

Viñales- Cuba

Cuba

Nelipsitele mașini de epocă, colorate în cele mai diverse nuanțe încă își duc veacul pe străzile Cubei

 

O cazare la particulari îți va oferi șansa să interacționezi în mod direct cu cubanezii de rând

 

Încearcă o cazare la particulari. De prin 2011, cubenezilor de rând li s-a permis ca una-două din camere să le închirieze turiștilor. Așa au apărut acele casa particular, pe care le veți întâlni la fiecare pas. Aproape fiecare casă are camere de închiriat. Un fel de pensiuni, dar mult mai restrânse, care oferă condiții modeste de cazare,  alături de cei care locuiesc acolo. O cameră costă în jur de 20-30Cuc/noapte, iar pentru 5 Cuc/pers vei primi și un mic dejun specific: fructe, fresh de fructe, cafea, ouă, șuncă, unt, gem.

Mi-a făcut mare plăcere să stau în casa cubanezei Aymee, gazda mea din Havana. Ne-a fost de ajutor cu tot felul de sfaturi, despre transport, restaurante etc. Tot ea ne-a făcut rost și de mașina pentru Vinales, la un preț bun. Am stat la Casa Mirador la Colina, vis-a-vis de Universitate. În Trinidad, am stat la o altă familie simpatică de cubanezi gospodari, la Hostal Gattorno.

Hotelurile de stat din Cuba sunt destul de scumpe, rar găsesti o cameră modestă sub 100 CUC/noapte, iar majoritatea sunt neîntreținute.

Când am fost eu, Cuba nu era încă înrolată în sistemul nostru comun de călătorie, astfel că nu aveam posibilitatea să-mi rezerv cazarea pe booking.com. Nici pe alte site-uri comune n-am reușit, iar pe unele erau numai tarife super-mari. Pentru casele particulare am făcut rezervarea luând legătura direct cu proprietarii, prin email, fără a achita nimic înainte. Pentru hotelul din Varadero, am făcut rezervarea printr-un site spaniol, achitând integral dinainte.

Cuba nu înseamnă doar Varadero

 

Foarte mulți dintre cei care ajung în Cuba, aleg un sejur la malul oceanului, de cele mai multe ori în vestita stațiune Varadero. Am fost și eu aici, am petrecut o săptămână fantastică, m-am bucurat de nisipul fin, de apele acelea turcoaz ale oceanului, dar și de beneficiile și avantajele pe care le oferă un resort, mai ales în Cuba. Mă refer aici la mâncare.

Puteți citi despre impresiile mele din Varadero aici: Varadero – paradisul Cubei

Dar Cuba nu înseamnă doar Varadero! La fel cum nu se rezumă numai la Havana! Ar fi deplasat, ca după ce am petrecut o săptămână într-un resort din Varadero, să spunem că am văzut Cuba. Complet greșit! Cuba înseamnă: plantații de tutun, cafea sau trestie de zahăr, trabucuri, rom, plaje exotice, mașini de epocă, comunism, cozi, neajunsuri și din păcate sărăcie și mizerie. Mă bucur c-am reușit să petrec două săptămâni pline, c-am vizitat o bună parte din această insulă superbă. Am stat în Havana prima parte a călătoriei mele, am făcut o excursie de-o zi la Vinales, după care am petrecut câteva zile liniștite în frumosul orășel Trinidad, iar la sfârșit m-am delectat cu leneaveală pe plajele din Varadero. Mi-ar fi plăcut să ajung și spre estul Cubei, spre Holguin și Santiago de Cuba, dar era aproape imposbibil să mă încadrez în timp.

 

Două săptămâni nu sunt de ajuns pentru Cuba

 

Când veți începe planificarea călătoriei voastre prin Cuba, luați în calcul să petreceți cât mai mult. De obicei când plec într-o destinație mai îndepărtată, în afara Europei, petrec măcar 10-12 zile. În Cuba am stat 14 nopți, aș fi vrut să fie mai multe, dar am fost nevoită să țin cont de mai multe chestiuni: programul fiecăruia, zilele de concediu, zborurile, zborurile de legătură ș.a. Dacă vrei să ajungi și-n extremitatea estică a Cubei, ți-ar trebui măcar vreo trei săptămâni. Bine, ai putea să faci tot traseul acesta și-n 10 zile, dar nu-ți mai rămâne timp să te bucuri de oameni, de locuri. Și ce atâta grabă la urma urmei? Important de să profiți de fiecare moment, să înțelegi ceva din toată această experiență, nu doar să bifezi locuri. Pentru că da, Cuba este o experiență. O experiență unică…

Distanțele între marile orașe din Cuba sunt destul de mari, de ordinul orelor pierdute pe drum. Pentru a economisi timp, dar nu și bani, poți opta pentru zboruri interne. Atât Havana cât si Varadero sunt conectate cu celelalte orașe mai mici (Trinidad, Holguin, Cienfuegos, Santiago de Cuba) de zboruri interne ale companiei de stat Cubana de Aviacion.

Dacă în schimb vrei să vezi cât mai mult din Cuba și preferi să te deplasezi dintr-un loc în altul, poți lua un taxi colectivo sau cu autocarul. Sunt două firme de transport care leagă marile orașe: Viazul și Transgaviota. Deși amândouă sunt companii de stat, concurența e destul de acerbă între ele. La Vinales am fost cu un taxi închiriat pentru o zi întreagă și-am plătit 100CUC. De la Havana la Trinidad am fost cu Transgaviota, iar de la Trinidad spre Varadero cu Viazul.

Rețineți! Pentru a vă deplasa dintr-un oraș în altul este necesar să vă faceți rezervare în prealabil cu o zi-două măcar. Interesați-vă unde o puteți face, nu riscați să lăsați pentru ziua plecării. De obicei este o singură cursă pe zi și e aglomerat.

 

Cuba nu excelează la capitolul mâncare și băutură

 

Hai poate, la băutură stă ceva mai bine! Cuba este una dintre cele mai mari producătoare de rom din întreaga lume. Peste tot vei găsi să bei un cocktail cu gheață și mult rom, iar prețurile sunt chiar bune: cam orice rom costă în jur de 2-3 CUC la restaurantele fără pretenții.

La capitolul mânacare, cubanezii stau foarte prost, lipsa ingredientelor simțindu-se în aproape orice restaurant. Doar prin resorturile cu all-inclusive vei avea posibilitatea să mănânci ceva mai deosebit. În rest, puiul și porcul este nelipsit, alături de orez, fasole, paste și malanga. Am fost chiar dezamăgită de mâncarea cubaneză, pentru că mă așteptam să fie cu totul și cu totul altceva. Gândul mi-a fost mereu la pește proaspăt, fructe de mare și fructe sau legume proaspete. Dar cum cubanezii nu au flotă de pescuit, iar aproape tot ce produc dau la export, galantarele magazinelor sunt aproape goale.

Nu-ți face prea mari speranțe în privința bucătăriei cubaneze și eventual pune în bagaj câteva dulciuri. Îți vor prinde bine și ție , dar vei putea să împărtășești și cubanezilor din ele. Le vei face o mare bucurie!

Din aceeași categorie:

Adevărul despre mâncarea cubaneză

Ce reacții au avut cubanezii, când le-am împărțit dulciuri românești? 

Trinidad - mâncarea cubaneză

Ropa Vieja – preparat tradițional cubanez

Cuba

Pui cu sos de roșii și orez cu fasole roșie

 

Călătoria ta în Cuba va fi un detox digital. Unul din principalele lucruri despre Cuba pe care ar trebui să-l reții!

În Cuba, oamenii nu au acces la internet de acasă, ci doar în anumite zone. Iar asta se întâmplă de curând. Când a fost Răzvan în 2007 nu era nici urmă de internet. Și-mi aduc aminte că a vorbit la telefon în roaming…hăt. Când i-a venit factura de vreo câteva mii de lei s-a cam năucit.

În continuare convorbirile în roaming pentru Cuba sunt scumpe, așa că nu vă recomand să vă puneți la vorbă cu cei de acasă. Cel mai bine este să vă luați o cartelă preplătită de la chioșcurile Etecsa, veți găsi pe ele un user și o parolă, pe care le veți folosi atunci când vă conectați la routerele Wi-Fi. Prin Havana, locurile unde te poți conecta la internet sunt parcurile, grădinile publice, câteva locuri pe Malecon, sau prin hotelurile mai mari.

Am dedicat un articol întreg despre cum m-am descurcat eu două săptămâni fără telefon și cu internet foarte rar. Dacă sunteți curioși, aruncați o privire.

 

Cuba

 

 

 

Cuba are două tipuri de monede

Probabil că nu pentru mult timp de acum înainte se va întâmpla asta, se pare că noul regim vrea să renunțe la dualitatea banilor. În Cuba sunt două monede: una pentru localnici (CUP – moneda națională)  și una pentru turiști (CUC – moneda convertibilă). Ambele monede sunt reprezentate prin simbolul dolarului, ceea ce poate da semne de confuzie pentru mulți străini.

1 EUR = 1,25 CUC

1 $ = 1CUC + comision 10% din sumă pentru schimb; de preferat să ai Euro cu tine, cash.

1 CUC = 25 CUP

Eu am avut cash la mine, n-am fost nevoită să folosesc cardul pentru că mi-au ajuns banii. Cu cardul se poate plăti numai prin marile hoteluri, iar ATM-uri se găsesc rareori prin orașe. Așa că luați cu voi suficienți bani!

Cuba nu e deloc o țară ieftină pentru turiști, majoritatea prețurilor putând fi ușor comparate cu cele din Europa de vest.

 

Cuba nu-i o destinație pentru shopping

Bineînțeles am venit cu suvenire pentru cei de acasă, dar și pentru mine. Am adus produse clasice cubaneze: trabucuri, rom, lichior, cafea, muzică, dar se pare că CD-ul nu funcționează 🙂

Pe lângă toate astea mi-am cumpărat câteva articole din piele naturală, dar și unele împletite manual. M-am mai ales și cu un set de perle naturale, pe care le-am luat la un preț super-bun: 70 CUC – două coliere, o brățară și o pereche de cercei. Bineînțeles am cărat nisip și scoici, dar iată că stau exact așa cum le-am adus.

Iubitorii de artă probabil că vor adora expozițiile cu tablouri dar și diverse alte articole lucrate manual. Cubanezii se străduiesc să încropească din price lucrușor ceva atrăgător ochiului turistului cu bani. Și iată că reușesc!

 

Havana - Cuba

 

Îmi doresc să fi reușit să fi făcut ceva lumină în gândurile voastre și mai sper că aceste lucruri despre Cuba să vă fie de folos. Dacă aveți și alte curiozități, nu ezitați să mă contactați. N-am terminat încă de povestit tot, mai am să vă spun câteva lucruri despre Cuba, iar dacă vreți să fiți primii care le veți afla, abonați-vă la newsletter, completând cu adresa voastră de email, în formularul din dreapta paginii.

Mă găsiți și pe rețelele de socializare și mi-ar face mare plăcere să vă alăturați comunității adunate în jurul proiectului meu “Angela Călătorește”!

Facebook – Angela Călătorește

Instagram – Angela Călătorește

Twitter – Angela Tudose

LinkedIn – Angela Tudose

 

În final vă las o frântură din muzica autentică cubaneză, cântată ad-hoc de câțiva localnici din Vinales, veniți la paladarul unde luam prânzul.

 

“Cuba, que linda es Cuba ♫ ♫ ♫”

 

2 Comments

  • Cristina

    4 august 2018 at 7:58

    Tare mult îmi plac articolele din seria asta. Sper să apuc a vedea o Cubă autentică și atunci când voi vizita eu, deși în următorii doi ani nu apuc. Îmi doresc mult a ajunge acolo la un moment dat, foarte mult și din pricină de Hemingway 😀

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: