Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Ce sa vizitam in Delta Dunarii?

IMG_0080Daca in articolul precedent v-am spus cate ceva despre Delta, ce se poate face, unde sa mergi, cand si de ce, hai sa vedem azi ce sa vizitam in Delta si unde trebuie sa mergeti neaparat. Mai toata lumea a auzit de Sulina, Sfantu Gheorghe sau de Padurea Letea; dar sa stiti ca sunt multe alte locuri frumoase care trebuiesc explorate. 

Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunăriihttp://icemtl.ro/centrul-muzeal-eco-turistic-delta-dunarii poza-5515_1

Pentru ca in general sa ajungi in Delta, treci prin Tulcea, de preferat ar fi sa incepeti incursiunea voastra in Delta cu o vizita aici, sa aflati informatii oficiale despre originile acestui loc minunat. Centrul se afla in centrul orasului Tulcea, este deschis relativ recent, in anul 2009; construit pe trei nivele cel mai atractiv fiind demisolul bineinteles, unde se afla bazinele cu pesti. La intrarea in muzeu, adica la parter, puteti urmari documentare despre Delta Dunarii si despre Dobrogea, prezentari de la geneza deltei si pana in present. La etaj puteti vedea minigradina botanica, diorame cu flora si fauna, prezentarea de obiecte traditionale, folosite de catre localnicii Deltei. La demisol se afla acvariile, poate cea mai captivanta sectiune a muzeului. Primul acvariu este cilindric si prezinta un tub prin care va puteti strecura pentru a privi pestii dinspre interior spre exterior. O idee fascinanta, sa stai “langa” un rechin. Urmeaza cateva culoare cu acvarii de dimensiuni imense si un tunel de sticla pe sub cel mai mare bazin al muzeului (cel cu sturioni), care va creeaza impresia ca pestii inoata pe deasupra capului vostru. Exista pe culoar o usa micuta unde intri intr-o jumatate de cilindru si te simti ca si cum ai fi tu insuti in acvariu, la brat cu sturionii. In spiritul Deltei, tavanul muzeului este decorat cu plase de pescuit. Trebuie musai sa ajungeti aici, este deschis publicului de marti pana duminica, intre orele 09:00 -18:00.

 

Satul pescaresc traditional:  http://satpescaresctulcea.ro

– Poate cel mai nou obiectiv, situat la marginea orasului Tulcea, la iesirea spre Murighiol, satul pescaresc traditional se intinde pe aproximativ 3 ha si cuprinde case traditionale, un bufet satesc, o cherhana, mori de vant, un centru de informare, constructii ce formeaza un parc tematic sistematizat cu trei alei principale ce incearca sa reconstituie bratele Dunarii, pe fiecare fiind amplasate constructii reprezentative localitătilor din Delta Dunarii.

Farul observator (Farul vechi)

Farul Vechi – Sulina

Sulina

– oras situat la varsarea in mare a bratului cu acelasi nume, oras port atat la Dunare cat si la Marea Neagra. Este orasul din Romania situat la cea mai mica altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului marii. Aici se gaseste un cimitir maritim, unic in tara și chiar in Europa. Un alt obiectiv turistic este Farul Vechi, care datează din 1802. Sulina mai are si cativa kilometri de plaja la Marea Neagra, insa aceasta nu atrage un numar mare de turiști. Mai nou acesta plaja este folosita pentru nudism, in locurile ei izolate. Plaja, in mare parte nu este amenajata, ceea ce ii ofera un aspect virgin. Plaja este cea mai lata porțiune de acest fel de pe litoralul Marii Negre si are o granulatie asemanatoare cu cea din Mamaia. Este o alternativa la statiunea Vama Veche. Aici s-a filmat o buna parte din  cunoscutul film romanesc “Toate panzele sus”

Cimitirul piratilor (maritim) sin Sulina

Sfantu Gheorghe  –

Sfantu Gheorghesat preponderent lipovenesc, situat la varsarea in mare a bratului cu acelasi nume, cel mai vechi brat al Dunarii. Localitatea este de o mare  importanta din punct de vedere turistic datorita plajei, insulei Sahalin unde sunt intalnite pasari foarte rare, canalului Erenciuc singura rezervatie de arin negru din Europa. Aici se organizeaza in fiecare an, in luna august cunoscutul Festival International de Film Independent Anonimul, care atrage un numar insemnat de turisti atat romani dar cei mai multi dintre ei fiind turisti straini.

Chilia Veche

Chilia Veche - barci

Chilia Veche – barci

– un colt de rai, vecin cu singuratatea cum am spune cei mai multi dintre noi –  este cea mai populata asezare rurala din delta, cu peste 3000 de locuitori, asezata pe malul drept al bratului Chilia care face granita cu statul vecin- Ucraina. Aceasta zona nu cunoaste o asa mare importanta turistica, spre deosebire de Sulina sau Sfantu Gheorghe.

Padurea Letea

Padurea Letea

Padurea Letea

Liane la Letea

– un peisaj de poveste, o padure ca in legendele cu zane. Cea mai nordica padure subtropicala, aceasta ofera un spectacol inedit prin dezvoltarea vegetatiei de-a lungul unor fasii de padure printre dunele de nisip ale grindului Letea. Delta Dunării este  singurul loc din Europa unde cresc liane. Aici puteti admira stejari seculari, pe trunchiurile cărora lianele se infasoara ca niste serpi, dune de nisip şi cai salbatici care zburda in voie. Aceasta e mica jungla a Romaniei si o puteti vedea doar aici. Mergand prin padure veti trece printr-o uluitoare schimbare de peisaj, de la padure subtropicala la desert in numai 2000-3000 metri; Si cum altfel sa vedeti toatea astea? Vorbiti cu ghidul vostru sa ia legatura cu un localnic din Letea care are caruta cu cai si sa va plimbe inclusiv in interiorul padurii. Mai nou, autoturismele nu mai au voie sa patrunda in padure ( Yes!!!)

Pădurea Caraorman

Stejarul ingenuncheat - Padurea Caraorman

Stejarul ingenuncheat – Padurea Caraorman

este o arie protejată de interes național; aici puteti vedea un stejar vechi de 400 de ani cu o circumferinta a trunchiului de 4 m, stejar care a fost de numit „Stejarul ingenuncheat” datorita ramurilor ce s-au intins pe pamant. Lianele care se gasesc in Padurea Caraorman sunt lungi de pana la 25 m, au o origine mediteraneana si sunt unice in Europa dandu-i un aspect subtropical tinand cont ca aici se mai intalnesc si alte plante agatatoare cum ar fi: vita de vie salbatica, iedera, hameiul, curpenul. Tot aici in aceasta padure minunata veti gasi arbori de diferite specii, unii dintre ei fiind raritati in Europa si chiar in lume: stejari cu inaltimi de peste 25 m, ulmi, salcii, plopi albi si negri, arini, frasini pufosi. Un pont: luati legatura cu un localnic sa va faca un tur al padurii cu o caruta cu cai….sigur veti tine minte experienta asta pentru totdeauna!

Saraturile Murighiol

Saraturile Murighiol

Saraturile Murighiol

– aflate in imediata apropiere a localitatii Murighiol, la iesirea spre localitatea Plopu, cu ape puternic salinizate de tip cloruro-sulfatic (de unde si denumirea lacului), caracterizate printr-o mare diversitate a zooplanctonului si fitoplanctonului.  Lacul are o mare importanta pentru pasari, aici facandu-si loc de cuibaris specii precum pescarusii, chira de balta, piciorongul, rata cu ciuf iar in zilele linistite se pot vedea familii intregi de lebede.

In apropierea Murighiolului, la 2 km spre localitatea Dunavatu de Jos se afla ruinele orasului antic Halmyris, precum si ruinele unei basilici paleo-crestine cu cripta pentru moaste de martiri. Tot aici s-a construit recent Manastirea Halmyris, inchinata Sfintilor Mucenici Epictet si Astion

Insula Popina

Insula Popina

Insula Popina

– situata in nordul Lacului Razelm , in apropierea amenajarilor piscicole Iazurile si Sarinasuf este de natura calcaroasa, cu o suprafata de cca 98 ha si o inaltime maxima de 47 m. Dupa 1994 devine zona strict protejata in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Fiind izolata de continent, insula a putut conserva numeroase specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene, constituind un important loc de cuibarire a unor specii de  pasari(califarul alb, califarul rosu, privighetoarea roşcată, presura cu cap negru, ciocârlia de Bărăgan ) dar si habitatul unor reptile si insecte, unele dintre ele destul de periculoase. Fauna de nevertebrate cuprinde la randul ei rarități ca paianjenul veninos „Vaduva neagra” și miriapodul gigant.

Rezervatia naturala sacalin zatoane

Rezervatia naturala Sacalin-Zatoane

Complexul  Sacalin – Zatoane

–  Rezervatie naturala cu o suprafata de 21.410 ha a fost declarata a fost declarata arie protejata  si se afla pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Aria naturală reprezintă o zona nisipoasa (grinduri, dune de nisip, lacuri salmastre, mlastini nisipoase, balti, ochiuri de apa) in apropierea gurii de varsare a Bratului Sfantul Gheorghe în Marea Neagra. Rezervatia adaposteste si asigura conditii de cuibarit și de hrana pentru mai multe specii de pasari migratoare, de pasaj sau sedentare, dintre care starcul rosu, starcul galben, pelicanul cret, pelicanul comun, lebada, lopatarul sau tiganusul.

Gura Portitei7460-gura portitei 1

– este situata pe o fasie îngusta de nisip, intre Marea Neagra si Lacul Razim. Este un loc salbatic care se arata ca un mic sat lipovenesc, cochet si ingrijit, pictat in alb si albastru cu multa verdeata si flori. Exista aici un cunoscut complex turistic si o plaja amenajata . Nu multa lume stie si poate este mai bine sa ramana asa, ca se poate ajunge la Gura Portitei nu doar cu vaporasul de la Jurilovca ci si pe uscat pe drumul de coasta, fie de la Vadu, Constanta, pe la Periboina, fie de la Sfantu Gheorghe, Tulcea, traseul fiind unul aventuros si inedit, dar in acelasi timp si inselator.

Perisor

Plaja salbatica - Perisor

Plaja salbatica – Perisor

– acest loc se gaseste pe malul marii cam la jumatatea distantei dintre Sulina si Gura Portitei; aici se gaseste o plaja naturala “virgina” plina de scoici aduse la mal de valurile inspumate ale Marii Negre. In zilele linistite ai foarte mari sanse sa vezi grupuri de delfini (am fost de doua ori aici si am avut noroc sa-i vad) care se joaca prietenos la doar cateva sute de metri de mal, spre marea incantare a tururor celor prezenti. Daca ajungeti aici, trebuie sa va luati cu voi ceva de mancare si bauturi pentru ca locul este complet izolat si nu se gaseste nimic. Sper sa ramana asa multi ani de acum in colo.

Iata alte cateva obiective turistice de interes, care nu sunt neaparat in Delta, dar de tinut minte daca ajungeti in Judetul Tulcea: Cetatea Enisala, Manastirile Cocos, Celic-Dere si Saon, Bazilica de la Niculitel, Capul Dolosman, Cetatea Noviodunum, Localitatea Jurilovca , Parcul National Muntii Macinului, Monumentul Independentei din Tulcea

!!!! Curiozitati despre Delta Dunarii

Delta Dunarii este un paradis nedeclarat al tarii noastre, o oaza de liniste din care nu ati mai pleca, odata ce ati petrecut chiar si cateva ore aici. Pe langa culorile vii ale vegetatiei care va-nconjoara din toate partile, puteti sa va incanțati privirea din spatele aparatului de fotografiat cu nenumaratele specii de pasari si animale.

Delta Dunarii este unul dintre locurile pe care trebuie să le bifati pe lista de calatorii, iar curiozitatile pe care urmeaza să le cititi va vor convinge și mai tare:

 1. Delta Dunarii este singura delta din lume declarata in intregime rezervatie a Biosferei, fiind inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO.
 2. Singurul oras din Delta Dunării, Sulina, care are port atat la Dunare, cat si la Marea Neagra, este situat la cea mai joasa altitudine din Romania si este totodata cel mai insorit teritoriu al tării noastre.
 3. Teritoriul Deltei Dunarii se mareste in fiecare an cu aproximativ 40 metrii patrati.
 4. Delta Dunarii se afla pe suprafata Romaniei intr-un procent de 82%, restul fiind localizata pe teritoriul Ucrainei.
 5. Delta Dunarii este un muzeu al biodiversitătii, unde puteti vedea peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de pasari și 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice si monumente ale naturii.
 6. In Delta Dunarii se intalnesc singurele paduri de nisip din tara: Letea si Caraorman, unde cresc liane de pana la 25 m.
 7. In padurea Caraorman, in locul numit “Fantana Vanatorilor”, se gaseste cel mai batran stejar din tara. Are circa 400 de ani, un diametru de 3,8 metri si este cunoscut ca “Stejarul îngenuncheat”
 8. Se întâlnesc si doua plante carnivore in delta: otratelul de balta si aldrovanda.
 9. Este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede (teritoriu mlaștinos) din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km patrati.
 10. Aici se intalneste cel mai mare potential de plante medicinale: aproximativ 195 de specii.
 11. Sarpele rau este una dintre cele mai agresive specii din Delta: este cel mai lung sarpe din Europa, ajungand pana la 2 metri si este specie protejata pe tot continentul nostru.
 12. In Delta avem si o specie de fluture imens, de noapte, denumit “ochi de paun”. Acesta are o anvergura a aripilor de 18 cm.
 13. Cea mai mica pasare din România traieste in Delta si este pitulicea, cunoscuta ca “Ochiul boului”, avand cel mult 10 cm lungime și o greutate de 13 grame.
 14. Delta Dunarii este cel mai important loc de popas pentru pasarile migratoare ce calatoresc intre regiunea tropicala si cea arctica, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecand pe aici.
 15. Cele mai mari pasari pradatoare din Delta Dunarii sunt pelicanul cret, anvergura aripilor sale atingand 3,2 metri si vulturul codalb, cu anvergura aripilor de pana la 2,5 metri.

 

 

 

Mai jos va las un alt set de fotografii de prin Delta adunate…

Monumentul Independentei din Tulcea

Intr-o casuta cu specific lipovenesc din Satul Pescaresc

 

Iat-o asadar si-n format “intreg” cu nelipsita prispa albastra si acoperis din stuf

 

Sturioni la Acvariul din Tulcea. Acestia sunt specii protejate prin lege. Inca vreo…4 ani de acum incolo…

 

Natura in elementul ei, oferind un spectacol vizual fantastic!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: