Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • CUBA
  • /
  • Ce suvenire am adus din Cuba?
Ce suvenire am adus din Cuba?

Ce suvenire am adus din Cuba?

Despre rafturile aproape goale ale magazinelor cubaneze v-am povestit în repetate rânduri. Și multă lume m-a îmtrebat: “bine, bine, dar ai venit cu ceva din Cuba?” Evident că da! Pe oriunde merg, cumpăr diverse lucruri care să-mi aducă aminte de acele locuri și desigur, câteva suvenire pentru cei dragi. Despre ce am adus din Cuba o să vă povestesc în cele ce urmează!

 

Vă povesteam în articolul alocat bagajului pentru Cuba c-am dus câteva lucruri din România, pe care le-am oferit cadou cubanezilor. S-au bucurat foarte mult să primească atenții de peste mări și țari, la fel cum s-au bucurat și cei apropiați când le-am oferit câte ceva din Cuba. Să fim serioși, Cuba nu-i la îndemână oricui și nu zilnic ai pe cineva plecat acolo, care să vină cu cadouri. Așa că orice ai primi, te-ai bucura.

 

Ce suvenire am adus din Cuba?

 

Rom și trabucuri

Cuba nu este o destinație potrivită pentru shopping, așa că nu-ti întocmi liste! Dar în schimb, Cuba este patria romului și al trabucurilor autentice, acestea fiind cele mai apreciate din toată lumea. Când spui rom, spui automat Cuba, patria trestiei de zahăr, adusă aici de spanioli încă din secolul al 16-lea. Când spui trabucuri, spui Cuba bineînțeles. Doar merg atât de bine împreună….

Normal că m-am întors de acolo cu câte ceva, nu se putea să vin cu mâna goală. Nu știu dacă o fi fost vorba de noroc sau intuiție, dar chiar au fost apreciate de cei care le-au pufăit.

Chiar dacă nu ești consumator de alcool, o sticlă autentică de Havana Club, trebuie să se găsească în bagajul tău de întoarcere. Atenție, romul este de mai multe feluri și calități bineînțeles. Dar Havana Club este mama romului cubanez. Cunoscut în întrega lume și apreciat de împățimiți, romul cubanez este consumat ca atare, cu un cub de gheață sau în compoziția cocktailurilor. Doar cubanezii se pricep atât de bine la cocktailuri…. Nu mă pricep cine știe ce, dar voi încerca să detaliez subiectul într-un articol separat. Așa că dacă sunteți intersați, dați de știre, măcar să mă grăbesc.. 🙂

Reglementările vamale în vigoare spun că poți ieși din Cuba cu până la 3 sticle de alcool și 400 țigări (2 cartoane) sau 50 trabucuri sau 500 grame tutun.

Nu le-am respectat în totalitate, dar am riscat și nu mi-a confiscat nimic.

Atât băuturile, cât și trabucurile sau țigările au preț fix peste tot, la fel ca la noi. Mai puțin dacă le vei lua de la bișnițari. Spre exemplu, o sticlă de Havana Club (1litru) de 7 ani costă în jur de 20$, iar o sticlă de Mulata (lichior cubanez cu diverse arome) ceva mai puțin. Un pachet de țigări Cojiba costă 2$, iar o cutie de trabucuri Cojiba Piramides (25 buc) cumpărate clandestin de la băieții de pe plajă au costat 55$.

 

Havana - atracții

Rom Havana Club

Colecția de romuri cu care m-am întors acasă

Articole din piele naturală

Cubanezii se ocupă intens cu prelucrarea pieii de vacă, reușind să facă din ele tot felul de lucruri: genți, portofele, încălțăminte, diverse cutii și cutiuțe, pălării sau carpete. Toate îți atrag privirea, cu greu am reușit să mă decid. M-am întors cu un rucsac din piele pentru mine și încă două drept suvenire. Se găsesc o mulțime de astfel de articole în special prin Varadero. Pe aici, fiind plin de turiști și au căutare, pentru că tot omul vrea să ducă ceva celor dragi.

Prețurile erau acceptabile, o pereche de sandale sau papuci costau în jur de 15-20$, un rucsac de marime medie undeva la vreo 20-25$.

 

Ce suvenire am adus din Cuba?

Articole de îmbrăcămite croșetate sau împletite

Bazarurile sunt pline cu tot felul de articole lucrate manual (sper! așa păreau…), așa că n-am putut rezista tentației. O rochie pentru plajă costa în jur de 10-12$. Se găsesc și o mulțime de mileuri sau decorațiuni pentru casă, care toate mi-au adus aminte de casa bunicilor, în care și acum se mai găsesc astfel de lucruri.

Pentru un/o pasionat/ă de astfel de articole, va fi o adevărată plăcere să se plimbe printre exponate.

 

Havana - Ce suvenire am adus din Cuba?

 

Perle naturale

De mult îmi doream și eu pentru mine un colier din perle naturale. Mi-am cumpărat acum nu unul, ci două… să fie! Sunt superbe și mi-a fost imposibil să mă rezum doar la unul. Mai ales că eram si la sfârșitul șederii mele în Cuba, mai aveam ceva bani și trebuia să-i cheltui 🙂

Am reușit să scot un preț foarte bun pentru două coliere, o brățară și o pereche de cercei – 75$.

Luati în calcul varianta unui astfel de cadou pentru cineva drag, sunt convinsă că se va bucura enorm. N-am avut încă ocazia să le port, încă aștept să se ivească. Sunt mult prea elegante și se cere un prilej potrivit.

 

Ce suvenire am adus din Cuba?

 

Bijuterii hand-made

Prin toate bazarurile am văzut comercianți care lucrau pe loc tot felul de lucrușoare: cercei, coliere, brățări, inele și câte și mai câte… Am aduc multe astfel de bijuterii, pentru că am prietene multe și le-am împărțit. Mi-a mai rămas și pentru mine o pereche de cercei.

 

Ce suvenire am adus din Cuba?

Nisip fin ca făina și scoici 

De obicei nu sunt vreo împătimită colecționară de nisip, dar acesta atât de fin și alb este cu adevărat special. Mi-am spus că nu se știe când voi mai ajunge eu în Cuba, așa că măcar un pumn să-l am ca amintire. Cât m-am plimbat pe plajele acelea superbe sin Varadero, am adunat și o mulțime de scoici, numai bune pentru o decorațiune cu nisipul. Poate la iarnă voi avea ceva mai mult timp liber și inspirație. Deoacamdată e așa cum l-am adus.  Îmi aduc aminte când eram copilă și pleca cineva la plajă, rugam de fiecare dată să-mia ducă o mână cu nisip. Era un mod să simt marea mai aproape de mine.

Nu te va costa nimic să pui într-o pungă ceva nisip, dar cineva drag de acasă se va bucura să-l primească.

 

 

Ce suvenire am adus din Cuba?

 

Magneți de frigider, brelocuri și diverse alte lucrușoare

Și-n Cuba este plin de astfel de lucruri. Ca peste tot de altfel, unde e turism, hop  și chichinețele astea. Dar măcar asea nu-s făcute în China. Sau cel puțin, nu le-am găsit eu pe acelea. M-am întors cu o mulțime de magneți de frigider, am o coleție sănătoasă deja și ar cam trebui să mă opresc. N-am găsit în schimb nicăieri  globulețe.

Nu sunt scumpe, vei găsi peste tot și-ți recomand să faci astfel de cumpărături la sfârșitul sejurului. Să nu-ți îngreunezi bagajul cu ele, mai ales dacă va trebui să te mai muți dintr-un loc într-altul.

 

 

Picturi și articole de artă

În Havana și nu numai am văzut artiști plastici la tot pasul. Fie că pictau în ulei ori confecționau tot felul de decorațiuni din te miri ce materiale, fiecare avea de spus o peveste. Pentru cei pasionați de astfel de lucruri, Cuba se poate dovedi un adevărat rai. Paseo del Prado din Havana este locul de întâlnire al multor artiști plastici, ce vin aici în fiecare dimineață de duminică pentru a-și expune operele. Un alt loc interesant unde poți admira artă stradală în Havana este Callejon de Hamel. O straduță pietonală extrem de colorată, foarte bună pentru fotografi, dar nu numai, poți admira diverse aranjamente artistice făcute nu din altceva, decât din aticole de băi uzate: căzi, vase de wc, chivete etc.

Prin Trinidad am văzut deseori mici galerii de pictură, unde erau expuse o mulțime de picturi, care mai de care mai diverse. Partenerii noști de călătorie, pasionați de artă și-au luat o mulțime de lucruri din Cuba.

Havana - Cuba

Paseo del Prado – Havana

Havana - Cuba

Paseo del Prado – Havana

Havana - atracții

Callejon de Hamel – Havana

Havana - Cuba

Callejon de Hamel – Havana -artă plastică stradală, căzi de baie

 

Fotografii, fotografii, fotografii…

Nu cred că există vreo modalitate mai potrivită de a relata frumusețea unui loc, decât cu ajutorul fotografiilor. Și al filmulețelor. M-am întors din Cuba cu mai bine de 2000 de poze.

 


Sper că n-am uitat nimic!

Voi ce alte lucruri mai aduceți de prin călătoriile voastre? Ce curiozități despre Cuba mai aveți? Nu ezitați să mi le scrieți în comentarii, sau folosiți formularul de contact de mai jos.

 

Călătorii faine să aveți!

 


 

[contact-form-7 id=”15943″ title=”Formular de contact 1″]

8 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: