Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Cele mai frecvente țepe turistice în Egipt și cum le poți evita

Cele mai frecvente țepe turistice în Egipt și cum le poți evita

Invariabil, în planificarea unei călătorii într-o destinație complet nouă pentru orice turist responsabil, apare și eterna problemă a siguranței personale și a acelor țepe care te-ar pândi la tot pasul. Visezi la vacanța asta încă de când erai școlar, când pentru prima dată ai auzit de mumii și piramide și cu greu te-ai hotărât, ca în sfârșit să faci pasul și să-ți vezi visul împlinit. Dincolo de locurile minunate, istoria de mii de ani, experiențele super faine, vremea însorită și oamenii locului zâmbitori și binevoitori gata să-ți de-a o mână de ajutor, Egiptul te va surprinde în toate modurile posibile.  Și cum de-a lungul celor zece ture de Egipt, am adunat o mulțime de experiențe, nu vreau să le păstrez numai pentru mine, așa c-am pregătit o listă cu 5 din cele mai frecvente țepe turistice în Egipt.

Și nu doar că vreau să ț le dezvălui, ci o să încerc să te învăț cum să te ferești de ele!

 

 

Care sunt cele mai frecvente țepe turistice în Egipt și cum te poți feri de ele?

 

1.Taximetriștii

Nu întâmplător am ales o poză reprezentativă cu un taxi și să pun taximetriștii pe primul loc printre cei mai mari țepari pe care-i vei întâlni prin Egipt. Vei avea de-a face cu ei încă de când vei ajunge în Egipt, încă de la ieșirea din aeroport. Ei vor fi primii care se vor oferi să te ajute, să te ducă la hotel, să-ți fie ghid, să-ți arate orașul, să-ți “ofere” cele mai bune sfaturi. Dacă ajungi într-un cadru organizat și ai transferul asigurat, iar în restul sejurului nu prea ai de gând să ieși din resorturile all inclusive de la malul Mării Roșii, atunci ar trebui să fii ceva mai liniștit în privința lor.

Dar ar fi mare păcat să nu ieși, să nu încerci să descoperi și adevărata față a Egiptului, să iei pulsul orașului, să intri în contact cu atmosfera și oamenii locului, să ajungi prin piețe și bazaruri. Dar să faci toate astea, te vei lovi de problema transportului. Și cum altfel vei ajunge, dacă nu cu un taxi? Foarte important de știut este faptul că în Egipt aproape totul este negociabil, așa că fii sigur că te-ai tocmit la preț înainte de a pleca spre destinație. De obicei, taximetriștii cer de 2-3 ori mai mult decât prețul normal. Și nu-ți vor porni niciodată aparatul de taxat, în caz că te-ai gândit la asta.

 

țepe turistice în Egipt

Cum să te fereșți de țepe?

Îmi aduc aminte de prima experiență cu taxiul, din urmă cu 9 ani, când am plătit pe cursa de la hotel și până în aeroport 25$. În condițiile în care n-ar fi trebuit să coste mai mult de 2-3$. Dar dacă vei vrea să iei un taxi din aeroport spre hotel, fii sigur că nu vei obține vreun preț decent. Taximetriștii mizează pe cei care ajung prima dată și nu cunosc prețurile și distanțele.

Încearcă să afli dinainte care ar fi costul normal pentru o anumită cursă și negociază cât mai aproape de acel preț.

Nu te lăsa plimbat pe la nu știu ce obiective, magazine cu prețuri bune, locuri nemaiîntâlnite. Taximetriștii nu vor dori decât să vă ducă în locuri agreate de ei, unde să faci vânzare, iar ei să primească un comision.

O altă tehnică practicată de taximetriștii egipteni este aceea de a-ți propune să te ducă undeva, să te aștepte și să te aducă înapoi. Refuză politicos și spune că nu știi când te întorci. Vor găsi motive să ceară mai mult decât prețul negociat, pe motiv că te-a așteptat, că ai întârziat, etc.

Citește și:

Experiențe cu Uber în Egipt

 

 

2. Ghizii mai mult sau mai puțin autorizați

Peste tot se va găsi cineva să te scoată din încurcătură. Te vei simti adesea pierdut în spațiu și mereu va exista cineva foarte amabil să te ajute. Prin Egipt toți ghizii se autonumesc egiptologi și se vor oferi să-ți prezinte ei nu știu ce locuri ascunse, la prețuri imbatabile. Peste tot cineva va dori să-ți vândă ceva, să-ți ofere ponturi, să-ți prezinte nu știu ce ofertă. În special pe la intrările la obiective turistice importante vei da peste tot felul de ghizi care se vor oferi să te însoțească pe durata turului. De obicei nu au un preț stabilit, îți vor spune că rămâne la aprecierea ta, la sfârșitul turului să-i dai cât crezi că merită, după cât de priceput și amabil a fost el sau nu. Nimic mai greșit.

Cum să te ferești de aceștia?

Încearcă măcar să creezi falsa impresie că știi unde mergi și că nu te-ai rătăcit! Să presupunem că tu chiar ai avea nevoie de vreo indicație, orientează-te singur spre o persoană care să-ți inspire încredere să-i ceri un sfat, nicidecum să-ți fie oferit din oficiu, ca și când cineva ți-a ghicit gândurile. Dacă planifici să mergi într-o excursie organizată, fii atent de unde cumperi și cine-ți intermediază tranzacția! Verifică agenția să aibă un sediu fizic, uită-te și pe internet după recenzii! Prospectează piața, compară prețurile și abia după alege ceea ce ți se potrivește și-ți inspiră încredere. Agenții de turism vei întâlni pretutindeni, dar întreabă de autorizația de la Ministerul Turismului. În caz de ceva ce nu merge conform discuțiilor, degeaba te vei duce la poliție. Corupția e în floare și la ei, așa că nu prea vei primi sprijin în soluționarea vreunei probleme.

Cât despre așa-zișii egiptologi, dacă nu e musai să ai un ghid personal, atunci nu-l lua. Poți să vizitezi foarte bine și fără ghid, eventual solicită un pliant cu informații de la casa de bilete ori de la informații.

Citește și:

Excursie la Luxor cu plecare din Hurghada

țepe turistice în Egipt - agențiile de turism

Agenția de turism Karex Tours din Hurghada, sub sigla Sisi Travel

3. Agentiile de turism

Pe același principiu ca și ghizii turistici, agențiile de turism vând excursii și practică prețuri după bunul plac. În funcție de cât de generos pari. Mare atenție la agențiile de turism de la care intenționezi să-ți cumperi excursii locale.

Personal, încurajez achiziția de excursii de la fața locului, de la agenții locale, din mai multe motive. În primul rând, banii mei merg direct în bugetul local și astfel particip și eu la bunăstarea oamenilor locului. Și egiptenii pot fi oameni serioși, profesioniști, care-și pot face treaba exact așa cum trebuie. Apoi, prețurile sunt mult mai accesibile la agentiile de turism locale. În comparație cu cele practicate de marii tour-operatori, unde-s cel puțin duble. Mecanismul se poate explica în multe feluri. Și e lesne de înțeles de ce la touroperator, aceeași excursie să spunem din Hurghada la Luxor ori Cairo, costă 100€ iar la o agenție locală 40-45$(atenție$!!!). Cam e o diferență, nu?

Ca peste tot, dar mai ales în Egipt, poți fi ușor păcălit! Nu prea am auzit de cazuri în care să dispară agenția peste noapte cu banul turistului, dar țepe pot fi de tot felul. Spre exemplu, pățanie personală, când am vrut să ajung în Valea Regilor, să vizitez mormântul lui Tutankhamon și de fapt am fost în Valea Reginelor.

 

Cum te ferești de țepe?

În primul rând prospectează piața! Nu contracta prima excursie de la prima agenție ieșită în cale. Informează-te foarte bine, întreabă de mai multe ori și fii sigur că ai fost înțeles, ia notițe, mai mergi și mai întreabă! Încearcă să ai cumva o dovadă a celor vorbite, ți-aș sugera chiar să înregistrezi în secret discuția. Să fie! Egiptenii sunt uneori cam lacomi, iar la cât de buni comercianți sunt ei și dornici de obține cât mai mult, nu s-ar da în lături să te păcălească, Doar ești turist, ești plin de bani și nu te uiți tu la 50$ 🙂

 

 

4.La cumpărături

Toți cei care se întorc din Egipt, vor să aducă celor dragi ceva simbolic de pe tărâmul faraonilor. Fie că-i vorba de-o piramidă, papirusuri, o narghilea, statuete ale faraonilor, bijuterii sau banali magneți de frigideri, pentru toate va trebui să negociezi. Rareori vei întâlni magazine cu prețuri fixe, afișate. În general prin zone turistice le vei găsi, prin Hurghada uită-te după magazinele Cleopatra! Dar în rest, pentru orice lucru, va trebui să-ți pui la încercare capacitatea de negociere. Nu știu voi cum sunteți, dar mie nu-mi place și pace. Dar cu toate astea o fac: la magazin, la piață, în bazar, în taxi, când cumpăr excursii, etc.

În magazile de suvenire va trebui să dai dovadă de multă iuțeală de calcul. În general se recomandă să-ți faci cumpărăturile dintr-un singur loc, de unde să cumperi mai multe lucruri și vei obține o reducere semnificativă. Dar atenție la calcule! Fii atent și întreabă pentru fiecare obiect cât este prețul și fă-ți un calcul propriu. E foarte posibil să te tragă în piept, la calculul final și de fapt să fi plătit mai mult. Nu-mi place să mă tocmesc, dar uneori n-am de ales. Iar în fond acesta este și farmecul cumpărăturilor în lumea arabă. Dezavantajul meu este că mă enervez repede când văd că aș fi păcălită cu prea mult, ori mințită în față. Și renunț!

 

țepe turistice în Egipt

Cum eviți aceste țele turistice în Egipt la cumpărături?

Un sfat cât se poate de ajutător: învață cifrele arabe! Te vei lovi de multe situații în care, acolo unde sunt afișate prețurile, să fie afișate cu caractere arăbești. Am întâlnit situațiile astea în piețe. Chiar dacă și acolo se negociază, măcar știi de unde să pornești negocierea. Mi s-a întâmplat, de exemplu, să văd afișat un preț la kilogramul de căpșuni și când am întrebat cât costă, să-mi se spună dublu. Când i-am arătat prețul afișat, l-a ascuns imediat sub tarabă.

Atenția mare așadar la prețuri și calcule!

 

 

 

5. Cu localnicii, în relațiile cu aceștia

Atât mie cât și celor cu care călătoresc de obicei ne place să o facem într-un stil cât mai simplu, cât mai aproape de adevăr, dacă-i pot spune așa. Acesta este și motivul pentru care luăm la pas locurile, ne infiltrăm printre localnici, mâncăm în restaurante frecventate de oameni obișnuiți, frecventăm piețele, să ne cazăm și la particulari nu doar în hoteluri și desigur interacționăm cu oamenii locului. Ne place să vorbim cu ei, să povestim, să le aflăm poveștile, să avem proprii noștri ghizi. Nu toate au fost experiențe faine, am avut și parte de unele mai puțin plăcute, dar acesta este riscul. Dar în mare parte au fost întâmplări foarte faine și nu regret nimic. Peste tot ne-am făcut prieteni, cu care ținem legătura, iar de fiecare dată când revenim, ne reîntâlnim, ducem cadouri din România și rememorăm amintiri.

Când am ajuns a doua oară în Egipt, am fost în casa unor localnici, am făcut împreună cumpărăturile și-am gătit în casa lor. La Aswan, anul acesta am stat în casa unor nubieni autentici, exact pe Elephantine Island, în mijlocul Nilului. Am călătorit cu trenul de noapte de la Cairo la Aswan (nu cel turistic) și cred că eram singurii turiști din tot trenul acela. Am frecventat multe locuri autentice și o vom face în continuare.

Citește și:

Cea mai autentică cazare pe care-am avut-o până acum. La Aswan, pe Elephantine Island, în mijlocul Nilului.

 

Hurghada; Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Gazda noastră pentru o zi. The real Egyptian!

Cum evitați acele țepe turistice în Egipt de la localnici?

Atenție mare cu discuțiile și cât de departe mergeți cu glumele. Mai ales, dacă în grupul vostru există și femei. De nenumărate ori am primit avansuri, chiar dacă eram însoțită de iubitul meu iar ceilalți știau desigur, că suntem împreună. Glumă, glumă, dar fiți foarte atenți ce și cât permiteți! O mulțime de discuții se transformau în unele cu tentă sexuală, discuții care aparent nu aveau nici o legătură cu relațiile. Egiptenii sunt foarte curioși și nu se vor sfii să te întrebe direct dacă nu ieși la o cafea. Ori dacă nu vrei să te măriți. Nu contează că ești măritată și chiar cu copii după tine.

Mare atenție în cazul femeilor care călătoresc singure! Evitați locurile aglomerate, mai ales pe timpul nopții și adoptați o ținută cât se poate de decentă. Evitați privirile insistente, faceți abstracție de fluierături și refuzați politicos orice fel de invitație!

Citește și: 

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

 

 

Cu siguranță țepe turistice în Egipt sunt mult mai multe și mai diverse decât cele de care v-am povestit eu. Dar unde nu sunt? Dacă și tu ai vreo experiență nu tocmai plăcută, nu ezita s-o lași într-un comentariu. Astfel, vor ști și ceilalți de ce să se ferească și la ce să fie atenți.

Dacă ți-a plăcut articolul, distrubuie-l și prietenilor tăi de pe Facebook și nu uita că te aștept cu și mai multe fotografii pe Instagram!

 

Vacanțe minunate să aveți și la cât mai puține țepe posibil!

 

10 Comments

  • Catalina

    24 septembrie 2019 at 12:38

    Nu am fost încă in Egipt, dar plănuiesc pentru anul viitor.
    Chiar am dat peste articolul tău la timpul potrivit. Multumesc frumos pentru sfaturi, foarte utile. Chiar e bine de știut aceste lucruri.
    Sa ai o zi superba și multe aventuri frumoase in noile tale călătorii.

    Răspunde
  • Ruxandra

    24 septembrie 2019 at 15:41

    Chiar îmi spunea prietena mea din Egipt despre taximetriștii de acolo. Noroc că are câteva persoane care îl cunosc pe tatăl ei, altfel mai primea și amenințări cum a primit o colegă de a ei 🙁

    Răspunde
    • Angela Călătorește

      24 septembrie 2019 at 17:12

      Cred! Se întâmplă o mulțime de evenimente neplăcute în vacanțe, iar de cele mai multe ori din cauza neatenției. Mereu trebuie să fim cu garda sus, nu e loc de relaxare când vine vorba de siguranță personală!
      Sunt înscrisă în multe grupuri de străini stabiliți prin Egipt și mă minunez câte li se pot întâmpla. Și în special femeilor!

      Răspunde
  • Raluca Anghel

    24 septembrie 2019 at 19:27

    Wow cu adevărat un ghid util, cred catoate mai putin ultimul pont se aplica ib multe alte tari unde trebuie sa fii foarte atentă. Cat despre glumele sexuale chiar nu stiam ca se poate ajunge atât de departe.

    Răspunde
    • Angela Călătorește

      24 septembrie 2019 at 20:29

      Ohhh daaa! Și mă uimesc aflând despre experiențele mult mai neplăcute ale unor turiste străine, credule, care se cuplează cu egipteni pentru o zi, două sau mai mult. Mai mult chiar, e un curent ce “mișcă” prin Egipt: o mulțime de doamne de vârsta a treia, nemțoaice în special, merg în Egipt special pentru a-și satisface plăcerile/ nevoile/fanteziile/neajunsurile etc… cu bărbați mult mai tineri decât ele! O să te mire poate, că într-o țară musulmană e posibil așa ceva, dar să nu uităm că bărbaților le e permis să aibă astfel de relații.
      Uite că și aceasta este o țeapă foarte des întâlnită, pe care ar trebui s-o adauc acolo în articol!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: