Newsletter

Vrei să primești noutăți și să fii la curent cu activitatea mea? Pentru a te abona, completează câmpul de mai jos cu adresa ta de email!

  • Home
  • /
  • SUPERBLOG
  • /
  • Confortul căminului tău, se reflectă în tihna și fericirea ta

Confortul căminului tău, se reflectă în tihna și fericirea ta

Nu demult vă povesteam despre cum arată casa ideală a unei pasionate de călătorii, în speță subsemnata.  Tot la provocarea SuperBlog, căreia mă voi strădui să-i răspund într-un fel cât mai interesant și util cu putință, vă voi spune cum și-n ce fel trebuie să procedăm pentru a fi pe aceeași frecvență cu al nostru cămin. A devenit un trend și o necesitate în acelasi timp, să ne optimizăm cheltuielile cu consumul de energie, astfel încât să ne sporim confortul propriului cămin, dar și pe cel financiar. 

Nu de puține ori se întâmplă ca după ce ne cumpărăm sau ne construim casa visurilor noastre, cea pentru care trudim ani la rând, să constatăm cu amărăciune că nu toate funcționează așa cum ar trebui sau cum ne-am dori. Deseori plătim facturi de utilități cu sume astronomice, iar confortul aproape că lipsește. Pe câti prieteni sau rude n-ați auzit plângându-se că iarna stau cu două cojoace în casă, pentru că centrala termică nu face față frigului de afară, deși e setată la maxim?  Ori vara în ciuda faptului că aerul condiționat funcționează aproape non-stop, diferența dintre temperatura din casă și cea de afară, este aproape insesisabilă? Și cu toate astea, toți plătesc facturi colosale pentru electricitate și gaze.

Dacă te afli într-o situație asemănătoare celor descrise mai sus, cu siguranță și casa ta are nevoie urgent de un proces de reabilitare termică. Înseamnă că locuința ta a fost construită fără să se țină cont de aceste repercursiuni și pierde temperatură peste tot. Toate acestea se pot schimba, rezolvând nu doar una, ci două probleme: confort sporit cu cheltuieli mai mici, dar și bani în plus pe care-i poți folosi pentru îndeplinirea visurilor. Prin urmare, cu banii pe i-ai fi dat pe facturi colosale, îi poți folosi pentru a pleca în vacanță cu familia, poți achiziționa exhipament de schi pentru copil, sau, de ce nu, îți poți lua un bilet de avion către destinația visurilor tale. Bani să fie, că ideile curg!

Așa cum atunci când apar tot felul de probleme personale, cu familia, prietenii, sau de sănătate și facem din imposibil, posibil să le găsim rezolvare, tot în acest fel putem soluționa și chestiunile de reparație și reabilitare a căminului nostru. Iar pentru ca treaba să se desfășoare așa cum ne dorim, fără evenimente neprevăzute, contractarea de specialiști se vede a fi obligatorie. Doar de-asta și există specialiști în orice domeniu, nu?

Primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a ne rezolva problemele casei noastre, este găsirea și contactarea unei firme specializate, precum Enermed, care să ne poată ajuta cu întregul proces de reabilitare termică. Toată treaba începe cu întocmirea unui audit energetic, care presupune verificarea în amănunt a locuinței, pentru a-i identifica locurile sensibile, după care urmează să-ți transmită o serie de măruri ce trebuiesc luate în vederea remedierii problemelor existente. Printr-un simplu procedeu de verificare a performanței la exterior prin termoviziune  se va stabili care este gradul de pierdere a energiei calorice. Drept exemplificare, aveți imaginea de mai jos. Vedeți care este diferența dintre un imobil reabilitat și unul nereabilitat?

Diferența dintre un bloc reabilitat și unul nereabilitat. Sursa: certificat-rapid.ro

 

Astfel, odată cu identificarea stării clădirii și conștientizarea problemelor existente, ne putem apuca de treabă, apelăm la serviciile unei echipe specializate în astfel de chestiuni, sau dacă ne pricepem, ne ocupăm chiar noi de căminul nostru. Doar ne dorim să avem o locuință cu o performanță energetică bună, nu? Nu trebuie să uităm că trebuie să ne trăim viața și să nu renunțăm la visurile și activitățile care ne fac fericiți!

Concret, ce trebuie să facem într- astfel de situație?

Propriul exemplu are cea mai mare putere motivațională, tocmai de aceea vă voi dezvălui cum voi proceda eu într-o astfel de situație. Întrucât nu mă pricep la reabilitări, lucrări de reparație și izolare termică, voi căuta o firmă specializată în astfel de treburi, care se va deplasa la domiciliu, vom stabili împreună ce e de făcut, iar după ce vom ajunge la o înțelegere, ei vor putea trece la acțiune, mie rămânându-mi doar să supraveghez îndeaproape întreaga activitate. Atunci când în joc este confortul propriu, nu trebuie să existe rabat de la calitate!

Pe lângă toată treaba cu izolarea termică a casei, pentru a reduce cu adevărat cheltuielile cu electricitatea, va trebui să înlocuiesc și acele electrocasnice vechi, mari consumatoare de curent electric, care nu fac decât să umfle factura. Apropo, ce tipuri de becuri aveți în casă? Nu cumva mai aveți încă becuri normale incandescente, care consumă cât un frigider? Dar televizorul? Probabil că nu mai aveți televizoare din acelea cu tub, sau vă înălziți apa cu ajutorul unui boiler! Dacă încă mai aveți astfel de obiecte prin casă, vă trebui să lăsați deoparte toată valoarea lor sentimentală și să le înlocuiți cu unele performante, adaptate nevoilor din zilele noastre.

După fixarea tuturor problemelor imobilului și înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele noi, de recomandat este să luăm legătura din nou cu firma care ne-a facut auditul pentru a ne întocmi  și un certificat energetic ieftin întrucât am lucrat tot cu ei. Ce, care certificat?!

Probabil știți că orice locuință are nevoie de un certificat energetic cu ajutorul căruia oricine poate cunoaște, înainte de vânzarea sau închirierea acesteia, care este consumul energetic al clădirii, aceasta putându-se încadra într-o clasă energetică mai bună sau mai slabă, fapt ce va influența într-un fel sau altul prețul final.

 

Așa cum în cazul aparatelor electrocasnice există o încadrare în anumite clase de performanță energetică și-n cazul imobilelor există o clasificare asemănătoare. Performanța energetică a imobilelor este dată, în ansamblu prin încadrarea lor într-o clasă energetică de la „A” la „G”, clasa “A” fiind cea mai bună din punct de vedere a performanței energetice, iar cu cât imobilele se apropie de clasa “G”performanța scade.

Nici nu-și mai are rost o eventuală întrebare despre cât de performantă din punct de vedere energetic vă doriți locuința…

Voi cum rezonați cu locuința voastră, sunteți pe aceași frecvență, sau trebuie să vă “acordați”? De la această întrebare ar trebui să pornească totul!


Articolul a fost conceput special pentru proba cu numărul 12 a competiției SuperBlog 2017.

Sponsor: 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: