fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.541 de abonați.
Cu balonul peste Valea Regilor

Cu balonul peste Valea Regilor, Luxor

Doar cerul e mai sus de noi. E ora 5 dimineața, o lunină aurie se întrevede la orizont, dincolo de Nil și Templul Karnak, iar nacela se leagănă în voia curenților de aer, agățată de-un balon imens cu aer cald, colorat în cele mai îndrăznețe culori, dar atent dirijat de nimeni altul decât Mahmoud, cel mai bun căpitan din câți a dăruit universul afacerii cu baloane cu aer cald, în fascinantul oraș de pe malul Nilului, la Luxor! Ați tras aer în piept? Ați pregătit obiectivele camerei? Mai faceți doar un salt în nacelă și fiți invitații mei într-una dintre cele mai captivante experiențe din câte poți încerca în Egipt: zborul cu balonul peste Valea Regilor!

 

No, dacă-i fost devorator de aventuri ale lui Jules Verne în copilărie, parcă te și văd încropindu-ți din te-miri-ce rămășițe, un soi de balon, sperând că-l vei ajunge din urmă pe doctorul Ferguson deasupra Africii. Eu dimpotrivă, nici măcar n-am citit cartea la timpul potrivit, când imaginația ar fi planat departe. Ce crezi? M-am apucat de cele 5 săptămâni în balon pe la 30 de ani, când ce să vezi? Realismul meu ieșit din comun n-a suportat zborul la înălțime și-a coborât la sol, fix  pe când exploratorii au descoperit Nilul (n-o fi întâmplător…). Pur și simplu n-am putut.

 

În realitate însă, să planez cu balonul peste Valea Regilor în Egipt a fost unul dintre cele mai înverșunate dorințe. Și n-a fost chiar simplu de îndeplinit, pentru că zborul stă la voia mamei-naturi. Hai, nu doar a ei, dar a vântului fără dar și poate.

 

Prima încercare, s-a dovedit un eșec 

 

În urmă cu doi ani, făceam cel mai complex circuit pe cont propriu prin Egipt, o experiență fascinantă, în care inclusesem și acest zbor cu balonul cu aer cald la Luxor. Deh… nu le poți avea pe toate în același timp și-n plus, mai trebuia să rămână acolo motive să mai revin. Alocasem o zi acestei activități, aranjasem totul pentru a doua zi, stabilisem cu organizatorii toate detaliile, urmând ca înainte de-a cânta cocoșii, să fiu deja în drum spre locul de plecare. De decolare, mai bine spus. Bătea un vânt grozav și mi-am pus câteva semne de întrebare văzând cât de încrâncenat era. Nici bine n-am plecat de la hotel, că am fost înștiințați că zborurile se anulează din cauza vântului puternic.

Atât de rău mi-a părut, văzusem eu pe YouTube câteva încercări eșuate a unora, dar deh… n-am gândit că mi se poate întâmpla tocmai mie asta. Am trecut pe la agenție, am recuperat banii și cu coada-ntre picioare, m-am întors la Hurghada să mă răzbun: m-am înscris la cursurile de scuba diving, pe care le-am și absolvit cu nota maximă.

 


Poți citi aici despre această experiență:

Am absolvit cursul PADI Open Waters Diver


Dar n-am renuțat, anul următor am revenit la Luxor.

 

 

Cu balonul peste Valea Regilor la Luxor

Luxorul, după Cairo este cel mai vizitat oraș  egiptean și pe bună dreptate își merită prestigiul în rândul pasionaților de istorie antică, cultură, arheologie, egiptologie într-un cuvânt. Pe teritoriul orașului antic Teba, Luxorul de azi, pot fi vizitate cele mai importante temple egiptene: Luxor, Karnak, Hatshepsut, Văile Regilor și Reginelor și o mulțime de alte rămășițe ale culturii egiptene. Le poți vizita cam pe toate în cadrul unui circuit organizat de-o agenție, ori o poți face de capul tău, așa cum a făcut-o subsemnata.

Iar pentru ca experiența să fie una cu adevărat memorabilă, să te ridici deasupra tuturor acestor locuri absolut fabuloase, să le admiri și de la înălțime, nu poți decât să spui c-ai tras lozul câștigător în materie de călătorii și experiențe. Și răsăritul de soare văzut de la înălțime nu poate fi decât absolut fabulos.

Să zbor cu balonul peste Valea Regilor și nu numai, la răsăritul soarelui a fost dorința mea nescrisă pentru Moș Crăciun, vreo 2 ani la rând. Și pentru că eu cred în magia sărbătorilor, dorința mi-a fost îndeplinită.

 

 

 

Hai să vă povestesc modul de organizare și desfășurare al zborului!

 

Cum, unde, când, cât?

Zboruri cu balonul cu aer cald se fac în multe părți ale lumii, iar prețurile sunt destul de piperate din ce am văzut eu cercetând piața. Adică pornind cam pe la 150€ în sus. Vă rog să mă corectați, dacă greșesc!

În Egipt, din ce știu, doar la Luxor se organizează astfel de zboruri cu balonul, iar prețurile sunt undeva pe la 70-100€, în funcție de organizator și desigur de capacitatea ta de negociere. V-am spus, în Egipt aproape totul este negociabil! Eu am achiziționat excursia de la agenția Sindbad HotAir Baloon, aceeași de la care luasem și cu un an în urmă. Prețul pentru escapada cu balonul peste Valea Regilor, la răsăritul soarelui m-a costat 60$. Și la apus, trebuie să fie memorabilă.  În preț este inclus transferul de la hotel la malul Nilului, aici se face traversarea cu ambarcațiuni cu motor, pe malul vestic, unde alte microbuze te preiau și te duc mai departe spre locul amenajat pentru ridicarea de la sol. Dacă ești cazat pe malul vestic, atunci vei sări etapa cu transferul pe Nil.

Excursii se fac în mai multe etape și momente ale zilei, însa eu am insistat că vreau sa zbor cu balonul peste Valea Regilor, devreme, să prind răsăritul soarelui când sunt sus. Și e SUPERB!!!!  Pffff ce lumină, ce priveliște!

Pentru a prinde răsăritul în balon, trezirea se face pe la 4 a.m, cam o oră pe drum, iar când primele raze își fac apariția, balonul e sus în aer. Să fiți pe fază, în Egipt soarele se ridică brusc. În câteva secunde și e tot ridicat, poți rata foarte ușor aceast moment.

 

Înălțarea de la sol, direcția, precum și viteza de ridicare, toate depind în cea mai mare parte de curenții de aer. Când ni s-a spus că “aterizarea” se va realiza într-un loc la voia vântului, singurul gând a fost că poate să fie oriunde, numai pe Nil nu. Glumesc evident, căpitanul de balon, poate controla cât de cât planarea și coborârea, dar desigur în funcție de curenți.

Zborul propriu-zis a durat în jur de 45 minute și ne-am ridicat la vreo 650 metri deasupra Luxorului. Să vă spun ce sentiment am avut când am simțit efectiv că se ridică și se tot ridică? nu poate fi descris în cuvinte și orice asemănare ar fi zădarnică.

Valea Regilor, cea a Reginelor, Templul lui Hatshepsut, Luxorul și Nilul șerpuind…. pfff ce peisaj! Iar când soarele s-a arătat la orizont, întregul scenariu a fost desprins dintr-unul de poveste. Dar ce poveste!!!

Desigur, toți cei prezenți în nacelă, nu încetau a exclama cuvinte de uimire. Imaginează-ți vreo 20 de tipuri de waaaw, în același timp, în același unison!

Aterizarea la sol s-a produs cam la fel de rapid ca și ridicarea, dar nu în același loc, așa cum am fi înclinați să credem. Nacela noastr a a coborât fix în grădina unor localnici, printre cămilele și căpițele de furaje pregătite, iar copiii familiei au dat năvală spre noi, cu o dorință nebună de-a ne privi și să ceară un bănuț de la turiștii ce tocmai le călcase-n bătătură. Obicei probabil ce se produce zi de zi, care din păcate este încurajat de ambele părți.

Bine de menționat că întreaga aventură este filmată de un profesionist, încă de la îmbarcarea pe barcă, la Nil și până la aterizare. Ai posibilitatea să-ți achiziționezi filmulețul zborului tău cu balonul peste Valea Regilor, costul a fost de vreo 20$ parcă. Ahhh și la final ne-a fost înmânată fiecăruia din nacelă câte o diplomă comemorativă, ca și amintire.

 

Important de știut!

Întreaga activitate de zbor se face într-un cadru foarte bine controlat și sub stricta supraveghere și comandă a Centrului Operațional Aerian, din cadrul turnului de control  al Aeroportului Internațional din Luxor. Iar cei care organizează, sunt foarte buni profesioniști, cu ștate vechi în domeniu și ani de experiență în cârcă. Tocmai de aceea, chiar dacă vei avea impresia că toată lumea vinde excursii cu balonul în Luxor, pe stradă, în fapt, doar câteva agenții le organizează și se ocupă în detaliu de acestea. Restul, sunt oameni normali, care, pentru un comision, pasează clienții spre cei care le vând cu adevărat. Și da, totul se întâmplă în deplină siguranță. Că mai există și evenimente nefericite…. asta e…. și avioanele se mai prăbușesc, nu?

 

În continuare vă las drept dovadă și câteva imagini, iar pentru mai multe, vă invit pe Instagram și Facebook. Zilele următoare, voi posta numai din balon.

Hugs!

 

Cu balonul peste Valea Regilor

Baloanele sunt pregătite!

Cu balonul peste Valea Regilor

Hop sus! Gata?

Cu balonul peste Valea Regilor

Deja luăm altitudine!

Cu balonul peste Valea Regilor

Am fost printre primii care am urcat. Și foarte sus, aproape de 650 metri

Cu balonul peste Valea Regilor

Cu balonul peste Valea Regilor

Templul lui Hatshepsut

Cu balonul peste Valea Regilor

Soarele incepe să-și facă apariția

Cu balonul peste Valea Regilor

Cu balonul peste Valea Regilor

Fericirea are chipul meu!!!!

Cu balonul peste Valea Regilor

SUpeeeerb!!!!

Cu balonul peste Valea Regilor

Valea Reginelor în depărtare

Cu balonul peste Valea Regilor

Ehhhh…. iată cel mai superb Răsărit de soare de la Luxor!

Cu balonul peste Valea Regilor

Magnific!

Cu balonul peste Valea Regilor

Cu balonul peste Valea Regilor

Iar Nilul șerpuiește într-un mare fel!

cu balonul peste Valea Regilor

Acest zâmbet e încă întipărit pe chipul meu!

Coloșii lui Memnom

Cu balonul peste Valea Regilor

Suntem așteptați de organizatori, jos

Noooo… păi fără diplomă?

 

Și am ajuns cu picioarele pe pământ. Și din păcate realitatea ne izbește într-ul fel… copilăresc 🙁  dar zâmbind!

 

 

6 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: