Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
cu trenul de la Barcelona la Madrid

Cu trenul de la Barcelona la Madrid

Trenurile spaniole sunt un fel de avioane pe șine. Iar Spania  stă atât de bine la acest capitol, încât în momentul de față, deține cea mai extinsă rețea de cale ferată de mare viteză din Europa: 3200 km, depășită fiind în lume numai de țări precum China și Japonia. Și de ce să nu profit de acest sistem atât de fain și să nu ajung și eu cu trenul de la Barcelona la Madrid? Vroiam să ajung musai la Barcelona, dar era ceva în mintea mea care mă atrăgea și spre Madrid. Atunci să fie ambele mi-am spus! Și ce variantă mai bună ar fi fost, dacă nu cu trenul?! Zis și făcut! Cei 620 km dintre Barcelona și Madrid se parcurg atât de repede, că nici nu-ți dai seama:  doar 2 ore jumătate. În România… cât?

 

N-am eu vreo cine știe ce experiență vastă în călătoriile cu trenul, ba dimpotrivă chiar! Ah, iar în România n-am fost niciodată cu trenul. Am pierdut ceva? Nu cred! Poate doar niște timp câștigat. Anul trecut, am fost cu trenul de la Roma la Florența și trebuie să recunosc, experiența m-a impresionat profund. Ce gări, ce trenuri, ce servicii, ce viteze! Da, da și prețurile sunt pe măsură, dar măcar știi pe ce dai banii. Despre costuri, o să vă povestesc puțin mai târziu.

 

Citește și:

Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu express-ul de noapte de la Cairo la Aswan

 

 

Cu trenul de la Barcelona la Madrid

 

Dacă vrei să ajungi de la Barcelona la Madrid și/sau invers, cea mai rapidă variantă este de departe cu trenul. Desigur, cu avionul este și mai rapid, dar dacă adaugi drumul până/de la aeroport, precum și orele pierdute pe la controalele de securitate, check-in, îmbarcare/debarcare, vei constata că de fapt ai pierdut mai mult. Pentru trenurile de mare viteză, din Barcelona se pleacă din gara Barcelona Sans, iar în Madrid există două gari: Atocha și Chamartin.

Există o multime de trenuri zilnice care leagă cele două orașe, din ambele sensuri. Eu am optat pentru o cursă la prânz, nu era nici o grabă să ajung în Madrid prea devreme, pentru că oricum cazarea o aveam după amiază. Am plecat din Barcelona la ora 15, iar la 17:30 eram deja în Atocha. Ce trenuri, ce gări, ce organizare și curățenie!!!! Gările spaniole arată mult mai bine decât aeroporturile din România.

 

 

Biletul l-am cumpărat online de pe site-ul oficial al căilor ferate spaniole, cu vreo săptămână înainte, după o bună joacă cu orele, cursele și tipurile de tren. Am ales până la urmă cursa aceasta de după-amiază, iar pe un bilet Barcelona – Madrid  am plătit 70€. Mda, cam scump, stiu, dar credeți-mă, fiecare cent din acest bilet și-a meritat cheltuiala. În Spania toate trenurile aparțin companiei de stat, deci monopolul este absolut.

Văzusem și o variantă ceva mai accesibilă, dar nu cu mult (un bilet costa vreo 50€), dar timpul petrecut era de vreo 9 ore, cu multiple opriri și o schimbare parcă. Trenul acesta ( Renfe AVE 3152) a mers fără oprire până la Zaragoza, aceasta fiind și singura stație. Lucrurile s-au petrecut rapid, în 10 minute zburam pe șine deja.

 

Trenurile spaniole vin de undeva din viitor???

 

Cumva mă așteptam să am o mare supriză frumoasă în ceea ce privește trenul. Și acesta a și fost unul dintre motivele pentru care am ales să merg cu trenul de la Barcelona la Madrid. Găsisem bilete de avion cu 20€ pentru ruta aceasta, dar auzisem atâtea lucruri faine despre sistemul de transport feroviar spaniol, că mi-am spus să nu ratez o astfel de șansă. Să mă conving cu ochii mei!

Și m-am convins. Gările sunt waw, bine semnalizate, intuitive, bine organizate, adevărate mall-uri, restaurante, magazine, zone de așteptare, toalete curate. Și-i atât de ușor să ajungi la gară, metroul te lasă exact acolo. Trenurile sunt un adevărat lux, circulă cu 300 km/h, punctualitatea e sfântă, ai mâncare și cafea bună, Wi-Fi gratuit, toaletele sunt bec, curățenie de invidiat in vagoane, mochetă (curată) pe jos, spații pentru bagaje atât în vagoane cât și la intrarea în fiecare vagon, aer condiționat, uși glisante, silențioase, scaune super-comode, priză la fiecare scaun… Să mai continui?
Ahhh, dar mai ales oamenii!  Civilizație!!!👍

Oare cum pot unii și noi nu? Cum o distanță de 620 km în Spania se face în 2 ore și jumătate, iar la noi în… cât 10-12 ore???
Cu câți ani credeam că suntem în urmă??? 50+….

Mdaaa, ei nu-l au nici pe Dragnea&Co, dar nici CFR-ul nostru. Ne vom face noi bine oare vreodată?

 

Vă las și câteva poze, să nu credeți că exagerez cu ceva! Și n-am ajuns în Japonia încă 🙂

 

cu trenul de la Barcelona la Madrid

În Barcelona Sans – înainte de plecarea spre Madrid

cu trenul de la Barcelona la Madrid

Barcelona Sans

cu trenul de la Barcelona la Madrid

Barcelona Sans

cu trenul de la Barcelona la Madrid

Barcelona Sans. Bună organizare, oameni civilizati. Pare a fi o coadă lungă, era înainte de controlul bagajelor, ca în aeroprot, înainte de îmbarcarea în tren. Lucrurile s-au mișcat atât de rapid, nici 10 minute și eram deja pe peron.

Monitoare peste tot, care să te direcționeze spre peronul corect

 

cu trenul de la Barcelona la Madrid

cu trenul de la Barcelona la Madrid

Scaune super comode

 

Căști de unică folosință

 

Pasageri mulțumiți

 

Vagoanele sunt waw! Uși pliante, automate

Toaletele bec!

cu trenul de la Barcelona la Madrid

 

cu trenul de la Barcelona la Madrid

Vagonul restaurant. Mâncare, bere, cafea… orice vrei! Contra-cost, bineînțeles, dar prețuri decente, normale!

 

În Madrid aceeași atmosferă: curățenie, civilizație, normalitate!

cu trenul de la Barcelona la Madrid

Peroanele curate bec, puteai linge pe jos

cu trenul de la Barcelona la Madrid

Zonă de așteptare în Atocha. Fa-bu-los!

 

 

Bilete, rezervări

 

Precum vă spuneam, eu mi-am luat biletele online. Prefer această variantă, peste tot acolo unde se poate. Așa  sigură că voi călători exact atunci când am nevoie, în ziua și ora la care vreau eu.  Și desigur, cumpărate online, biletele pot fi semnificativ mai ieftine decât cumpărate cu puțin timp înainte de călătorie.

Există o mulțime de automate, amplasate strategic prin gări, exact acolo unde ai nevoie. Sunt ușor de folosit, chiar dacă nu cunoști limba spaniolă, acestea sunt prevăzute și-n engleză ori franceză.

Vă sugerez așadar să vă cumpărați biletele online, cât mai devreme posibil. Atfel veți putea jongla cu datele si veți putea să alegeți. Există mai multe clase tarifare și tipuri de tren. Bineînțeles prețul unui bilet va costa diferit, în funcție de acestea.

 

Călătoriile cu trenul în Spania nu sunt deloc ieftine. Pe un bilet dus Barcelona -Madrid, am plătit 70€.

Dar e mult mai rapid, chiar și decât cu avionul. Asta-mi place mie la călătoriile cu trenul, gările sunt de obicei în mijlocul orașului și sunt bine conectate la mijloacele de transport. Nu mai e nevoie sa pierzi timp pentru transfer la/dispre aeroport. Oricum, atât în cazaul Barcelonei, cât și al Madridului, aeroporturile sunt bine conectate la oraș. Există linii de metro care te preiau/lasă exact în/din aeroport. O să povestesc pe larg într-un articol separat.

Procedurile de îmbarcare se desfășoară aproape la fel ca și-n aeroporturi. Asigură-te că vei ajunge în timp util, pentru a trece de controalele de securitate. Înainte de a ajunge pe peron, va trebui să-ți treci bagajele prin scannere, exact ca-n aeroport. Și pasagerii sunt controlati desigur. Să nu uităm de atentatele teroriste de la Madrid, din 2004.

 

Cam asta a fost experiența mea cu trenul prin Spania. Îmi doresc să revin și desigur să cutreier mult mai mult. Am descoperit că-mi place foarte mult această țară, deși am avut atâtea rețineri…

Consideri articolul util? Nu ezita să-l distribui și prietenilor tăi de la Facebook!

 

 

9 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: