Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel?

La Abu Simbel sunt unele dintre cele mai fabuloase temple din tot Egiptul. Din păcate însă, să ajungi până aici, nu e chiar atât de simplu.  Chiar în apropiere de Abu Simbel există un aeroport, așa că teoretic poți zbura direct aici din Aswan, Cairo, Luxor sau de oriunde altundeva din Egipt. Dar când prețul biletului de avion tinde să coste în jur de 200-300€, cauți să găsești o variantă mai accesibilă. Și totuși, cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel? Am ales varianta mai înceată și mai grea bineînțeles, urmând cursul Nilului.

V-am povestit aici despre călătoria mea cu trenul de noapte de la Cairo la Aswan, care n-a fost cea mai faină experiență, dar am făcut-o și nu-mi pare rău deloc. Mai ales că la capătul acestui drum avea să mă aștepte o cu totul altă zonă, total diferită de tot ce văzusem eu până atunci în tot Egiptul. Am ajuns în Aswan cu trenul, iar aici am avut cea mai pitorească și autenică cazare din câte am avut până acum. Dar despre cazarea în locuința unei familii obișnuite de nubieni, pe Elephantine Island, în mijlocul Nilului, o să vă povestesc într-un articol separat.

Haideți să vedem acum, cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel!

 

Distanța de la Aswan până la Abu Simbel e de aproximativ 290 km și e un pic cam dificil de străbătut.

De-a lungul drumului vei merge aproape numai prin deșert, așezările umane sunt aproape inexistente și doar din loc în loc mai vezi amenajate câte-o parcare sau câteodată vreo benzinărie modestă.  În rest, mai nimic. Deșert cât vezi cu ochii. Ah, aici am văzut pentru prima dată, fenomenul acela optic – Fata Morgana – întâlnit frecvent în zonele calde, datorită căruia obiectele aflate la orizont, sau dincolo de acesta, apar ca și cum s-ar reflecta într-o apă.

 

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel

 

 

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel?

Pentru a ajunge de la Aswan la Abu Simbel, va trebui fie să închiriezi o mașină (cu sau fără șofer, după cum vrei), ori să mergi într-un cadru organizat, cu o agentie de turism. Și le vei întâlni peste tot, asta să vă fie cea mai mică grijă. Sau desigur, poți zbura, există aeroport și-n apropiere de Abu Simbel!

Indiferent ce veți alege, merită să ajungeți acolo. Efortul vă va fi răsplătit cu priveliști fabuloase. Templele de la Abu Simbel sunt incredibile. Nu le-am văzut pe toate, dar probabil că sunt unele dintre cele mai frumoase monumente din întreg Egiptul. Iar după ce-am văzut și Piramidele de la Giza de două ori, sunt în dubiu care mi-a placut mai mult. Desigur, vorbim de lucruri diferite, ambele merită vizitate și admirate în tihnă, dar Abu Simbel ocupă un loc special în sufletul meu. Pur și simplu mi-a plăcut maxim locul. Atmosfera liniștită, priveliștea, curățenia, lipsa comercianților…

 

Barajul Vechi de la Aswan

Barajul Vechi de la Aswan

 

 

N-am planificat dinainte excursia la Abu Simbel. Adică știam că vreau să merg, dar nu rezervasem nimic în prealabil. Când ne-am cazat, l-am întrebat pe cel care se ocupa de apartament dacă știe pe cineva care ne-ar putea ajuta cu câteva informații. Bineînțeles, nubianul nostru știa, că doar de aici își scotea el comisioanele. Pe lângă treaba asta cu “administrarea” cazărilor, Osama ne-a si rezolvat cu rezervarea. Imediat, prin telefon, i-am trimis copii după pașapoarte și gata.

 

Am optat pentru un mini-van privat cu șofer

Eram 5 adulți si un copil, așa că varianta închirierii unei mașini doar pentru noi a fost opțiunea cea mai convenabilă. Pentru un mini-van confortabil, cu aer condiționat si șoferi(da, erau 2), am plătit 2500 EGP ( 620 lei). Astfel, am fost sfătuiți să plecăm pe la 8 din Aswan, am făcut vreo 3 ore la dus, am petrecut vreo două pe acolo, cât am vizitat templul și am băut câte-o cafea, timp în care băieții ne-au așteptat, iar la întoarcere la fel vreo 3 ore. Pe la 15:00 eram înapoi în Aswan. N-am prins nici aglomerația de dimineață, când e plin de autocare cu turiști. Am putut vizita în tihnă, fără să ne chinuim să ne strecurăm printre grupuri de turiști. Și nici foarte cald n-a fost. Adică era…. dar suportabil.

Taxa de acces la Templele de la Abu Simbel este 215 EGP/pers. Aici este inclus și un ghid. Sunt mai mulți ghizi prin zona celor două temple, eu nu i-am văzut, or fi fost poate cu alți turiști.

Puteam opta să ne alăturăm unui grup organizat, dar asta însemna că trebuia să plecăm pe la 5 dimineața din Aswan și pe la 12 eram înapoi. Iar în cazul acesta, am fi plătit 300EGP/pers (75 lei/pers). Diferența de bani n-ar fi fost prea mare, așa că bineînțeles am ales să mergem singuri si să ne facem programul nostru.

 

Recomandarea mea!

Drumul e lung și obositor. Vă recomand să nu plecați cu noaptea-n cap. Dacă puteți, mergeți individual, veți avea timp și spațiu să vizitați și să vă bucurați de priveliște! Lacul Nasser se vede fantastic de aici. Încerc să-mi imaginez cum se văd templele de pe lac.

 

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel

 

 

Încercați să negociați! În Egipt aproape orice se negociază!

Mi s-a părut puțin ciudat atunci când Osama ne-a spus să-i plătim lui, nu șoferilor. Mini-vanul aparținea unei agenții de turism locale, logo-ul era la vedere (Saga Travel). Am bănuit de la început că prețul e umflat rău. Am făcut rost de numărul de telefon al agenției să aflu pretul corect și așa am aflat că nubianul nostru cinstit și-a pus comision numai puțin de 800 EGP. Deci prețul corect ar fi fost 1700 EGP (100$). Ehh, asta e! Noi îi mai și dădusem vreo 300 EGP, așa atenție, pentru că ne ajutase cu organizarea.

 

Dar totul e bine, când se termină cu bine. Ne-a plăcut enorm de mult excursia, am suportat-o bine, ora de plecare a fost rezonabilă, nici n-am fost pe fugă. Eram deja sătui după câte nopți pierdusem înainte: una în tren pe drum și alte două în Cairo, când n-am putut dormi aproape deloc din cauza zgomotului infernal.

 

Revin în articolul următor să vă povestesc despre istoria Templelor de la Abu Simbel și desigur imagini multe.


Nu uitați că pagina de Facebook vă așteaptă și ea, veți găsi acolo o mulțime de fotografii și filmulețe de prin tot acest periplu egiptean. Și nu numai! De asemenea, vă aștept și pe Instagram!

Pe curând!

 

28 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: