fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.529 de abonați

pace cu vremea rece

Cum am făcut eu pace cu vremea rece?

Mă știți, îmi place căldura. Și n-aș spune nu dacă mi s-ar ivi ocazia să mă mut undeva unde-i cald tot anul 🙂  Până una-alta, defilez cu ce am și chiar nu-i rău deloc! Fulgi jucăuși de zăpadă ce cad fără vreo direcție, toată natura îmbrăcată-n promoroacă, peisaje de basm, sărbătorile de iarnă (deh… ce-a mai rămas din ele), Moș Crăciun, cel darnic, așteptarea mea continuă să vină vara iar… 

Dar cum dorința mea ascunsă de a scăpa de iarnă nu s-a concretizat încă, nu mi-a rămas decât să fac pace cu vremea rece.  Ideea acestui articol a pornit de la câteva fotografii frumoase, zic eu, ce-am reușit să le surprind exact pe-o vreme exact desprinsă din poveste

… și de la o postare pe contul meu de Instagram.

Acesta a fost un moment în care am realizat că nu mă mai deranjează atât de rău vremea rece. Și că încercările mele repetate de a o lua ca atare și să văd partea frumoasă a acesteia, încep să dea roade. 

Apropo, îți las aici link și postarea cu pricina. Mi-ar plăcea să ne cunoaștem și acolo, când nu sunt prezentă aici pe blog, sunt pe Instagram

 

Meteodependența. Adevăr sau mit?

Nu știu voi cum simțiți schimbările astea mai mult sau mai puțin bruște de vreme, dar în cazul meu, de când mă știu, trecerea de la sezonul cald spre cel rece s-a lăsat cu oarecare simptome specifice declanșate de schimbările meteorologice. Și mă refer aici mai mult la simptome psihice mai degrabă, decât fizice. Printre acestea, anxietatea mi-a dat cele mai mari bătăi de cap. La modul figurat, că așa cum spuneam, simptome fizice nu am sesizat neapărat. Iar lucrul acesta se întâmplă în special toamna-iarna. Ce mai, nu-mi place vremea ploiasă. Ploaia și vremea mohorâtă mă transformă în cea mai apatică formă a mea. Sau cel puțin, așa se întâmpla până de curând. Cel mai mare chin pentru mine era să mă scoți afară când era vreme mohorâtă, cețoasă, întunecată. 

Asta e vreme de stat în casă, numărat banii și de făcut copii!”  spune o vorbă veche din bătrâni 🙂 

Mă rog… fiecare, cum poate!

Dar într-adevăr, pe-o astfel de vreme, aș fi stat în pat, acoperită până la ochi. 

Și mi-aș delecta simțurile și curiozitățile cu cele mai faine cărți de călătorii și nu numai. Mă bucur enorm că stau destul de bine la capitolul cărți. Dacă nu pot călători fizic, măcar cu gândul nu am limite. Și chiar dacă s-or termina, prietenii de la Cărturești sunt acolo, la nevoie. Au stocuri generoase! 

 

Cum am reușit eu să fac pace cu vremea rece?

Pornind de la o meteahnă atât de des întâlnită în special printre noi, românii, anume a ne plânge încontinuu de ceva, am realizat că plângându-mă de vremea rece și ploiasă, nu fac decât să mă transform într-o smiorcăită. Exact ceea ce nu-mi place mie la oameni. Iar ai noștri (compatrioți) o fac într-un mare stil…. Zău c-au reușit să transforme plânsetul într-un sport național.  Ehh… uite de-asta mă țin eu la mare distanță de aceste tipare de gândire umană!

Într-adevăr am devenit destul de selectivă și mai ales cu oamenii.

Și atunci eu ce fac? Mi-am tot pus întrebarea asta, iar și iar și iar… 

 

Nu îngădui să plouă la parada ta!

Pentru că da, fiecare zi petrecută aici pe pământ e o paradă personală. Și de ce să nu fie mereu  una cât mai frumoasă posibil?

O temă preferată a plângerilor noastre este vremea. Nici nu începe bine să plouă ori să ningă că și spunem: “Ce zi mizerabilă!” Dar de ce oare puțină umezeală din cer ar face dintr-o zi oarecare să fie una îngrozitoare? Obișnuiam adesea să mă plâng în felul acesta, până când mi-am dat într-o zi seama că de fapt nu fac altceva decât să mă programez să reacționez negativ la acest fenomen absolut normal. Pentru că da, prin asocierea ploii cu o “zi îngrozitoare” exact asta fac, mă setez să reacționez negativ. În plus și cel mai important de fapt este că plângerile mele nu vor aduce soarele pe cer numaidecât. Iar până la vară e cale luuungă! Și e pur și simplu inutil, făcându-mi mai mult rău mie însemi, să mă supăr pe lucruri(fenomene) asupra cărora nu am absolut nici un control.

Mai mult de atât, ploaia și vremea rece nu are un impact deosebit asupra vieții mele. 

Mă topesc oare? Nu, evident!

 

 

 

Prin urmare, vremea ploiasă nu are decât să-și urmeze cursul firesc, iar eu s-o iau ca atare. Iar de fulgii de zăpadă încerc să mă bucur cât mai mult. Să-mi reamintesc de copilăria fără griji. Ba mai mult, mă folosesc de aceste fenomene să le și “integrez” în fotografii cât mai… inedite.

La ce folos oare, să mă transform eu într-o melodramatică? Că într-un final tot trebuie să fac un anume lucru, cu sau fără ploaie, la serviciu tot trebuie să ajung! Și de ce să nu am o stare de spirit pozitivă? O fi o zi ploioasă, dar e o zi minunată!

Uite-așa, reușesc eu să fac pact cu vremea rece!

 

pace cu vremea rece

Fragment din cartea ” Atitudinea este totul

 

Avantajele de a face pace cu vremea rece

 

Mă miră și pe mine, dar o zic totuși: există și câteva părți bune în tot “circul’ acesta cu ploaia și vremea rece. 

Mă întreba recent cineva pe Instagram dacă-s lipoveancă, întrucât adopt un stil vestimentar ce te duce cu gândul în direcția aceea. Și nu e prima dată când sunt întrebată, unul dintre motive fiind în mod cert, originile mele nord-dobrogene. Nu, nu sunt lipoveancă și-mi dau seama că mi-ar fi venit mănușă stilul vestimentar specific acestei minorități. Și da, mereu le-am admirat colorăciunile. 

Toamna și iarna sunt într-adevăr anotimpuri nu la fel de vesele și pline de viață, așa cum sunt primăverile și verile. Și n-o să înțeleg niciodată de ce oamenii au tendința ca în sezonul rece să se îmbrace preponderent în culori închise. Oriunde privești, maroul și negrul sunt vedete. De ce brusc, atunci când trecem la toamnă, ascundem hainele în culori vii și le scoatem pe cele triste. Mdaaa… știu, o să spuneți, tendințele în modă, dictează. Pot să nu fiu de acord în totalitate? 

Da, poate că n-o da bine un palton de-o culoare verde fosforescent (deși…), dar cine spune că nu putem avea un accesoriu care să ne înveselească ținuta? O umbrelă colorată, o pereche de cizme într-o nuanță de roșu aprins, un fular galben, sau o geantă verde? Și că tot ziceam de colorăciuni, realizez că trebuie să-mi mai reîmprospătez și eu puțin garderoba pentru sezonul rece și am nevoie de ceva inspirație. Mi-a făcut deja ceva cu ochiul pe Answear.ro e imposibil să rezist.

 

 

 

Fii curcubeu pe cerul vieții tale!

 

Multă lume îmi spune că atrag atenția celor din jur adoptând acest stil vestimentar, colorat. Și eu ce vreau? 🙂  

Uite cum am și eu ocazia să mă colorez din cap până-n picioare și să fiu o pată de culoare în tot maroul și negrul de pe străzi. Și asta să-mi dea o stare de foaaarteeee bine. Ceea ce nu pot decât să te încurajez și pe tine să încerci să faci! Dacă te echipezi corespunzător și reușești să-ți accesorizezi ținutele, vei fi cu totul special. Ieși pur și simplu din anonimat. Încearcă! Nici nu-ți imaginezi ce impact pozitiv va avea asupra ta! Dar și a celor din jur!

Ploaie? Vreme mohorâtă? Cețoasă? Frig? Îngheț? Ger? Ninsoare lipicioasă? Apă și noroi pe trotuar? 

Au fost dintotdeauna și vor fi! Nimic nou sub (ne) soare… Doar nu e prima dată când ne confruntăm cu ele! De ce să nu facem noi mai bine pace cu vremea rece, s-o acceptăm așa cum e și s-o luăm ca atate?

 

Și acum, la final mă întreb eu ( și pe tine totodată, iubitorule de soare): cum am prețui noi atât de mult vara și căldura, dacă nu am ști cum este și altfel? Am ajunge să ni se pară normal. E ca atunci când nu-ți dai seama de însemnătatea unui lucru, unei persoane, stări, situații, până în momentul în care nu-l/o pierzi.

 

Pace cu vremea rece

Uite c-am pus o poză de vară, de prin Varna, Bulgaria și n-am apucat să vă povestesc despre experiența asta. Recuperez eu!

 

 

Hai să închei într-o atmosferă frumoasă, să-mi fie vară toată viața, vorba lui Smiley!

 

 

 


Citește și:

Am fugit la căldură și am revenit în Egipt

Când să mergi în Egipt? Cum e vremea și când e cea mai bună perioadă să vizitezi această țară

10 cărți de călătorie care-ți vor stârni dorul de ducă

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: