Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Cum am transformat o escală, într-un mini city-break?
Roma - escală

Cum am transformat o escală, într-un mini city-break?

O escală nu-i întotdeauna motiv de bucurie, când plecăm spre o destinație de vacanță. Dar câteodată este! Iar eu, o încerc să vă arăt, cum am reușit să transform o escală de 9 ore, într-un mini city-break în Roma!

Îmi propusesem să public acest articol anterior celor despre Cuba. Îl aveam scris încă din avion, când plecam spre Havana, pe când duceam o luptă aprigă cu somnul și pe care în definitiv am câștigat-o. Uite așa a ieșit una bucată articol, dedicată timpului petrecut între două avioane. Doar că… cu internetul la cartelă din Cuba, n-am reușit să fac nimic. Așa că revenind acasă, la cele obișnuite, i-am mai aplicat câteva retușuri și iată-l.

 

Am revenit cu mare drag printre aceste locuri de care am prins atât de mare drag…. Cum de n-am fost eu până acum de puțin timp în Italia???

Cu toții ne confruntăm adesea cu problema timpului pierdut prin aeroporturi, între două avioane. Uneori din motive financiare, alteori nu avem de ales, pentru a ajunge într-un anume loc din lumea asta, trebuie să optăm pentru o combinatie de două sau chiar mai multe zboruri. Timpul petrecut într-un aeroport nu este chiar așa de plăcut, mai ales atunci când suntem după un zbor lung și obositor.  Dacă sunt doar două-trei ore de așteptat, atunci lucrurile sunt destul de simple, pentru că nu ne rămâne prea mult. Până reușim să ne orientăm, să găsim poarta, eventual mai aruncăm o privire prin dutty-free, deja a trecut timpul.

 

Dar ce facem atunci când avem o escală de 7-8 ore, sau mai mult?

Am fost pusă în situația asta de câteva ori. Surprinzător, uneori am rezistat destul de bine, dar au fost și escale pe care le-am urât din tot sufletul meu. De exemplu cea din Istanbul de 9 ore, când mă întorceam din Cuba. A fost horror! Dar am avut parte și de așteptări care mi-au oferit multe motive de bucurie, precum cea din Istanbul de anul trecut, în drum spre Egipt.

Citește:  La pas prin Istanbul. Turistanbul

 

Multe companii aeriene oferă diverse compensații călătorilor ei, atunci când aceștia au de așteptat mai multe ore între zboruri. Fie cazare gratuită, tururi organizate cu ghid, vouchere cadou ce pot fi folosite pentru alimente, băuturi, viză de turist gratuită, toate sunt binevenite. Dar, lucrurile nu stau la fel atunci când segmentele de zbor sunt operate de companii diferite, sau dacă ți-ai luat bilete separate. Sau nu te încadrezi în termenii lor. Atunci nu mai ai nici un fel de beneficiu, va trebui să te descurci singur. Fie îți petreci timpul în aeroport, fie îl părăsești, iar dacă condițiile vamale îți permit, poți vizita împrejurimile.

 

Escală de 11 ore în Roma

Când în urmă cu vreo nouă luni, am găsit oferta celor de la Turkish Airlines spre Havana, dar cu plecare din Italia și sosire tot aici, cu escală prin Istanbul, nici n-am stat pe gânduri. Prețul era prea bun să refuz oportunitatea, mai ales că visam de vreo zece ani să vizitez Cuba. Oferta era valabilă din mai multe orașe italiene, printre care și Roma. Nu aveam plănuită pe atunci vacanța din capitala Italiei, așa că îmi surâdea ideea unei scurte vizite aici. Exact așa s-a și întâmplat, pentru că timpul dintre momentul sosirii în Roma și cel de la plecare spre Istanbul și mai departe la Havana, urma să fie de 11 ore. Perfect pentru un tur scurt al Romei!

 

Către Roma, am zburat cu Tarom, cu prima lor cursă de la ora 07.30, care surprinzător era full. Astfel, cu puțin înainte de ora 09 eram în Roma.  Pentru că urmatorul segment de zbor îl aveam programat cu Turkish, iar biletele au fost luate separat, a trebuit să ridic bagajele de cală și să le depozitez undeva cât timp am fost prin Roma. Nu puteam să umblu cu ele după mine!  În Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci – Fiumicino din Roma, oficiul pentru păstrarea bagajelor, este amplasat în Terminalul 3, undeva în extremitatea dreaptă, foarte aproape de peroanele de unde se iau autobuzele spre oraș.

Pentru o perioadă de până în 24 de ore, să depozitezi o valiză în locul special amenajat, te va costa 6 €. Nu contează mărimea sau greutatea ei, ori că o vei lua după 6 ore, tot atât te va costa. Mie mi-a convenit de minune, pentru că de n-aș fi putut lăsa bagajul acolo, ar fi însemnat să-l car după mine. Mai mult de 20 kilograme, pentru 2 săptămâni …. aș fi renunțat.

Roma

 

De la aeroport în oraș

Mereu m-am tot întrebat și m-a înfuriat al naibii de tare, când am văzut cum pot unii, iar la noi nu se poate. Din aeroportul Fiumicino există vreo 5 companii de transport, care au curse directe cu autocare mari, comode, curate, la intervale dese de timp, organizat, spre Roma. Aceeași situatie am întâlnit-o și la Ciampino și peste tot prin Europa, cel puțin.

După ce-am pus bagajul spre păstrare, am luat bilet dus-întors de la unul din ghișeele din fața aeroportului și-am pornit spre o nouă întâlnire cu Roma. Nu degeaba în urmă cu vreo trei luni, am aruncat o monedă în Fontana di Trevi, nu?

Nu știu dacă așa se întâmplă mereu, sau a fost doar un caz aparte, dar drumul până la gara Termini a durat aproape o oră jumătate. De obicei nu durează în jur de 40 de minute, dar luați în calcul și această posibilitate. Asigurați-vă că aveți timp suficient să vă întoarceți în timp util pentru a prinde următorul avion! Un simplu blocaj în trafic vă poate da peste cap toate planurile.

Pentru o cursă dus-întors cu Terravision sau  Tam-Tam, prețul este de 9€, cu plecări la intervale de timp de aproximativ 40 de minute.

 

Roma

 

Ce poți face în Roma timp de 4-5 ore?

De la Gara Termini, am luat metroul și în 10 minute admiram Colosseumul. Pentru metrou se poate lua bilet din subteran, o călătorie costă 1,5 €. Aveam la dispoziție în jur de 4-5 ore până când trebuia să pornesc înapoi spre aeroport. Timpul era suficient pentru o plimbare la pas în jurul colosului monument și nu numai, așa că n-am ratat ocazia. După ce-am făcut un tur Colosseumului, m-am îndreptat spre Vittoriano. Nu aveam cum să ratez să-l mai admir odată, fie chiar și-n treacăt. Acest Altar al Patriei, așa cum îl numesc italienii, m-a impresionat cum rar mi s-a întâmplat. Măretia construcției și frumusețea detaliilor sunt imposibil de ignorat. Vremea era superbă, așa că simpla plimbare printre Forurile Imperioale s-au transformat într-o adevărată ședință foto. Tot ce ratesem data trecută, acum n-am iertat.

Am ajuns înapoi la Termini cu suficient timp înainte de plecarea spre Fiumicino. Doar nu eram să ratez o pizza și-o înghețată? Mi-am potolit poftele și dacă tot mai era ceva vreme de pierdut, am aruncat câteva priviri mercato-ului din gară. Văzând atâtea feluri de brânzeturi și mezeluri, imediat le-am găsit loc pe masa de la micul dejun. Le si vedeam alături de niște fructe proaspete, fresh-uri, ouă… Am cumpărat câteva și pentru Cuba, dacă tot mai aveam loc în bagaj!

 

Drumul de întoarcere spre aeroport și-a urmat cursul firesc, am făcut vreo 45 de minute. M-am încadrat cum nu se putea mai bine, pentru preluarea bagajelor, formalitățile de check-in, controale bagaje, pașapoarte… Astfel, am avut și timp suficient pentru a lua magazinele din zona dutty-free la rând, o mare plăcere vinovată pentru orice pasionată de călătorii.

 

Timpul s-a scurs ușor și plăcut, mulțumită fiind c-am reușit să transform o banală escală, într-un mini city-break, într-unul dintre cele mai frumoase orașe europene.

 

Roma

Roma - escală

Roma

Roma Roma

Roma

Roma

Roma

Roma

Nu ocoliți zborurile cu escală mai lungă!

Mi-ar fi plăcut să fi procedat la fel și la întoarcerea din Cuba, să fi revăzut Istanbulul în cele câteva ore. Aș fi putut profita de Turistanbul, programul de fidelizare al celor de la Turkish. Acesta  constă într-un tur gratuit al orașului și-un prânz sau o cină, după caz. Oboseala acumulată după cele mai bine 15 ore de zbor m-au răpus, așa că mi-am petrecut timpul prin aeroport, unde slavă Domnului există  diverse modalități de petrecere a timpului.

Nu excludeți astfel de ocazii, nu se știe dacă mai ajungeți prin locurile acelea, profitați de fiecare oportunitate. Iar dacă vă gândiți la partea financiară, luați în calcul și cât veți cheltui dacă stați în aeroport.

 

Voi cum vă petreceți timpul dintre două zboruri? Ce sugestii aveți? Cu siguranță aveți și voi experiențe ce merită povestite! Hai să recunoaștem, putem transforma ușor o escală într-un mini city-break. Iar de acum înainte, voi căuta să nu mai ocolesc zborurile indirecte. Chiar și cele cu escală mai lungă, poate și de-o zi își au farmecul lor.

Dacă aveți curiozități despre destinațiile pe care le-am vizitat, nu ezitați să mă contactați! Vă voi răspunde tuturor cu mare drag! Lucrez în continuare la seria de articole despre Cuba, așa că stați pe aproape!


Nu uitați să mă urmăriți și pe pagina mea de Facebook, pe contul de Twiteer, dar și cel de Instagram unde am lipsit în ultima vreme, dar promit să recuperez cu o mulțime de fotografii.

Numai bine!

 

Roma

Să ajungi în Italia și să nu bei un cappuccino, e ca atunci când mergi în Franța și nu guști un pahar cu șampanie!


Din aceeași categorie:

Am plecat să descopăr Cuba!

Am fost la Roma!

Totul despre transportul prin Roma

O zi în Milano

Roma

Roma

Roma

Roma

Roma

Roma

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: