fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 3.845 de abonați

  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Cum poți să-ți organizezi și tu, o lună în Egipt pe cont propriu?
O lună în Egipt pe cont propriu

Cum poți să-ți organizezi și tu, o lună în Egipt pe cont propriu?

Că Egiptul este destinația mea de suflet nici nu cred c-ar mai fi trebuit să menționez. Toată lumea știe asta! Dar îmi face bine mie, să-mi reamintesc acest lucru din când în când. Anul acesta am stat o lună în Egipt pe cont propriu. Da, da, o lună cap-coadă și nici nu-mi dau seama când a trecut. Când am anunțat că plec pentru o lună, reacțiile au fost aproape în unanimitate de genul: waw! O lună? Așa mult? N-ai să te plictisești? Dar nu-i periculos? Nu! Și nu m-am plictisit absolut deloc și chiar a fost waw! Ba chiar aș mai fi stat! Și încep să mă gândesc serios la ce voi face iarna următoare. N-aș exclude să mi-o petrec pe acolo! 🙂

O lună în Egipt pe cont propriu

Pare mult, dar nu-i așa! Am avut de făcut o mulțime de lucruri în această perioadă. Primele două săptămâni au fost ceva mai lejere, le-am petrecut mai mult prin Hurghada și împrejurimi, însă în a doua parte a fost un adevărat tur de forță. Am făcut un fel de circuit al Egiptului pe care mi-l doream de foarte multă vreme. Distanțele între orașele și atracțiile egiptene sunt destul de lungi și iau timp. Nu prea ai cum să mergi 7 sau 10 zile (așa cum am tot făcut eu) și să vezi tot Egiptul. Bine… cred că nici un an nu-i de ajuns, dar te apropii oarecum…

Mi-am stabilit ca și tabără de bază la Hurghada, iar în jurul acesteia mi-am împăienjenit un traseu destul de complex. Sunt multe locuri unde vă puteți stabili ca și loc de reper, dar mie Hurghada îmi place cel mai mult. Îmi oferă ceea ce am eu nevoie: mare, plajă, oraș, restaurante, piețe, localnici, bazaruri și piețe, stil de viață autentic, posibilități de snorkeling și diving, safari, vreme însorită tot timpul anului. Îmi sunt de ajuns!

 

O lună în Egipt pe cont propriu

Hurghada – New Marina

 


Citește și:

Doar ce m-am întors din Egipt și deja mă gândesc la următoarea escapadă

Riscuri Egipt. Iată care sunt acestea, dacă vrei să vizitezi Egiptul!

Când să mergi în Egipt? Cum e  vremea și care este cea mai bună perioadă să vizitezi această țară?

Sharm el Sheikh vs Hurghada

Hurghada – adevărata față a stațiunii de la Marea Roșie

Cum ne alegem cazarea pentru Egipt?


 

Am mai povestit în repetate rânduri cam cum a trecut această lună și în mare cam ce am făcut. Nu am apucat să povestesc tot, desigur, dar promit că încerc să mă mobilizez și dau tot din casă 🙂

Hai să vă arăt traseul meu pentru o lună în Egipt:

 

Traseu o lună în Egipt pe cont propriu

 

Să detaliez:

Am zburat cu Pegasus Airlines de la București la Hurghada(cu escală în Istanbul). În Hurghada am închiriat un apartament super fain, într-un complex rezidențial cu piscină privată 🙂  pentru o lună de zile cu doar vreo 350€/lună. De la Hurghada, am plecat pe cont propriu cu autocarul Go-Bus până la Cairo. La Cairo am rămas două nopți într-un hotel modest dar super-central, am revăzut Piramidele și Muzeul Egiptean. Din Cairo, am plecat cu trenul express de noapte până la Aswan(nu cel de dormit deluxe). Am făcut 14 ore. La Aswan, am închiriat un apartament la localnici, pe Elephantine Island. Aceasta a fost cea mai autentică cazare din câte am avut până acum. De la Aswan am închiriat un mini-bus pentru o zi și am vizitat spendidul Templu de la Abu-Simbel. E u must pentru Egipt, e altceva decât stațiunile de la malul Mării Roșii.

De la Aswan, am luat din nou trenul până la Luxor, unde am rămas peste noapte la un hotel super drăguț, chiar vis-a-vis de Templul Luxor. Am vrut să fac excursia cu balonul cu aer cald, dar vântul mi-a jucat feste. Așa că am lăsat-o pe data viitoare. Iatăun alt motiv să revin. De la Luxor, am venit iar pe cont propriu, cu autocarul Go-Bus până la Hurghada, unde am mai petrecut vreo 12 zile, timp în care am făcut cursul de scufundări și mi-am luat certificatul PADI Open Water Diver. Yuppy!!!

Cam asta am făcut într-o lună în Egipt. O fi mult, o fi puțin, ăsta-i ritmul meu. Și al celor cu care am călătorit. Știu că vă tot întrebați, nu n-am fost singură, deși n-aș spune nu, dar parcă e mai fun în gașcă.

 

 

 

Cum poți să-ți organizezi singur o lună în Egipt? 

O lună… mai mult sau mai puțin.

Hotărăște-te când vrei să mergi, cât vrei să stai și cam ce ai vrea să vezi/faci în Egipt.

Egiptul are foarte multe de oferit, nu te vei plictisi nici o secundă!

Dacă știi amănuntele astea, eu aș spune să începi cu biletul de avion. Eu așa procedez de fiecare dată când călătoria mea presupune și zboruri. În funcție de planul tău pentru Egipt, alege-ți locul unde să aterizezi și apoi cel de unde să pleci înapoi spre casă. Tarom-ul și-a reluat zborurile directe spre Egipt. Numai bine, la dus poți zbura spre Cairo, iar la întoarcere îți iei zborul de prin Hurghada, Sharm el Sheikh, Luxor sau chiar tot Cairo. Biletele de avion la Tarom, dus-întors sunt acum, pentru octombrie-noiembrie în jur de 180€. Pentru lunile de vară am văzut în jur de 230€. Eu de fiecare dată caut pe Momondo mai întâi și după, mai văd și pe site-urile companiilor.

 

La Piramide pe cont propriu - Sfinx

 

Viza de Egipt

Pentru Egipt avem nevoie de viză și o putem obține foarte ușor. Există 3 variante:

on-arrival – în aeroport la sosire; după ce ați coborât din avion, în terminalele sosiri, veți găsi ghișeele pentru viză. Costul este 25$(atenție să aveți suma fixă), vi se lipește un colant pe pașaport(trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni de la data revenirii în țară), completați un formular cu datele voastre din pașaport, locul unde veți sta si cam asta e. Aveți viză pentru 30 de zile. Dacă ajungi direct în Peninsula Sinai și nu ai de gând să pleci în afara ei, nu trebuie să plătești viza. O vei primi gratuit la sosire.

on-line  puteți aplica pe site-ul  www.egyptvisa.com trebuie să aveți pașaport valabil în cazul acesta 8 luni, un card de credit valabil (și desigur suma de 25$), o adresă de email și un număr de telefon.

de la Ambasada Egiptului în România – daca vrei să stai mai mult de 30 de zile în Egipt, atunci va trebui să aplici pentru obținerea acesteia la Ambasadă. Poți aplica pentru o viză cu intrări multiple ce are o valabilitate a șederii pe teritoriul Egiptului  de maximum 90 de zile. 

Sau, un alt răspuns, pe care l-am primit de la Ambasada Egiptului în România: dacă vrei să stai mai mult, îți iei viză on-arrival, după care mergi la Imigrări pentru a o prelungi.

 

Viza on-arrival

 

Cazarea

Cazările ți le poți rezerva de acasă pe toate sau pe parcurs. Cum vrei, te poți orienta la fața locului dacă nu ai un plan fix. Poți opta pentru hoteluri ori poți să-ți închiriezi un apartament. Variante sunt nelimitate, depinde numai ce vrei tu să faci.

Pentru stațiunile de la malul Mării Roșii îți recomand să-ți rezervi o cazare lângă apă. Ar fi păcat să nu te bucuri de răsăriturile și apusurile spectaculoase de aici.

Am stat de-a lungul vremii la tot felul de hoteluri de 5*(a se înțelege stele egiptene) de la malul mării. Unele mai bune, altele mai puțin bune. Pentru Hurghada, dacă nu ești pretențios și îți dorești un hotel bunicel, accesibil financiar și cu o deschidere largă la mare, am o sugestie pentru tine: Sunny Days el Palacio. Am scris și un articol despre acesta, aruncă o privire aici.

Anul acesta, pentru că am stat o lună, am închiriat un apartament cu chicinetă. Îmi place să gătesc și ador să mănânc pește. Iar cum Hurghada stă foarte bine la capitolul pește și fructe de mare, dați-vă seama ce bunătăți am mâncat!!! Mi-a plăcut mai mult tipul acesta de cazare, decât cea din hotel, din mai multe motive. O să scriu un articol separat.

 

O lună în Egipt pe cont propriu- Cazare apartament Florenza Kamsin

O lună în Egipt pe cont propriu- sea food soup

O lună în Egipt pe cont propriu

Transportul dintr-un loc într-altul

Te poți deplasa dintr-un loc în altul fie cu autocarele locale, cu microbuze, taxi-uri ori Uber. În Cairo există metrou și transportul în comun terestru desigur, dar n-am folosit decât metroul și Uber-ul aici. Dar în general, în anii trecuți, prin Hurghada în general, dar și-n Sharm, foloseam taxiul. De când am descoperit Uber-ul, aproape că numai cu acestia am mers.

Să nu uităm de trenuri, pe distanțe lungi, de ex Cairo -Aswan poți ajunge lejer cu trenul. Sunt mai multe tipuri de trenuri iar plecări sunt destul de multe si dese din ambele direcții. Biletele pentru tren se pot cumpăra online și chiar vă recomand s-o faceți, în gară, în Cairo nu se vând turiștilor decât pentru trenul deluxe de noapte, unde un bilet costă 100$. Pentru Cairo – Aswan am cumpărat biletele online (137EGP) vreo cu vreo două săptămâni înainte de pe site-ul Egyptian National Railways . La întoarcere, de la Aswan la Luxor(53 EGP), le-am putut cumpăra din gară din Aswan.

 

 

Nu e complicat să te deplasezi pe cont propriu, iar eu m-am simțit mai în siguranță, printre localnici, decât într-un grup de turiști. Grup fiind, mai degrabă am fi fost ținta unora care și-ar dori să facă asta.

Pe unde nu există cale ferată sunt diferite companii de transport locale, cu autocarele. Preturile sunt mici, iar condițiile decente. De la Luxor la Hurghada am mers cu Go-Bus, iar un bilet a fost vreo 110 EGP.

 

Ce poti face o lună în Egipt?

Păi se pot face multe. Ai spre exemplu traseul meu de la începutul articolului. Ți-aș recomanda să aloci mai multe zile la Aswan, locul de fantastic. N-am apucat să văd Barajul de pe Nil și nici Templul Philae. Din ce am înțeles, locul e fabulos. La fel si-n Luxor. Acordă măcar vreo 3-4 zile. Musai să ajungi în Valea Regilor. Uite că eu n-am ajuns, am luat o țeapă cu o excursie de-o zi, din Hurghada la Luxor și în loc să văd Valea Regilor, am ajuns la Valea Reginelor. Eh… data viitoare.

La fel, Templu Karnak e special și trebuie să-l vezi. În plus, n-ar trebui să te dai în lături de la o plimbare cu balonul cu aer cald. Eu am vrut s-o fac anul acesta, că de fapt acesta a și fost motivul petru care am ajuns din nou în Luxor. A bătut însă vântul foarte tare și nu ne-am putut ridica de la sol.

Îmi doresc pentru data viitoare, cu siguranță va fi o dată viitoare, poate iarna următoare, o croazieră pe Nil. Mi-ar plăcea ori din Cairo spre Alexandria și să petrec aici câteva zile. Ori din Cairo spre Luxor, unde să mă plimb cu balonul și să ajung la Valea Regilor.

Îmi doresc să mai ajung și-n Sharm el Sheikh. N-am mai fost din 2015 cred. Și vreau aici pentru scufundări.

N-ar trebui să ocolești nici un safari cu atv-urile prin deșert, eventual cu o cină la beduini. Plimbarea cu cămila n-o mai recomand, de altfel nici un fel de activitate cu animalele. E fain, dar am început să văd altfel lucrurile acum, de fapt mi-au deschis alții ochii. Animalele sunt ținute în captivitate și cine știe în ce condiții sunt ele păstrare și câți turiști trebuie să care zilnic în spate….

 

Cu ATV-ul prin deșert

Cu ATV-ul prin deșert

Excursii organizate

 

Dacă vrei să scapi de bătăile de cap cu organizarea unei excursii, sugestia mea este să cauți o agenție de turism locală. Am fost în excursii atât prin agenție tour-operatoare, cât și cu cele locale. Diferențele sunt aproape nesemnificative. Traseele sunt în mare parte la fel, se ajunge cam prin aceleași locuri. În general tour-operatorii au ghid vorbitor de limbă română. Dar dacă nu ții prea mult la aspectul acesta, n-o să fie vreo problemă că însoțitorul vorbește în engleză, sau poate rusă. Diferențe marei sunt și la prețuri. Dacă o excursie de la Hurghada la Cairo sau Luxor cumpărată de la un tour-operator costă 90-100€, la agențiile locale acestea sunt în jur de 40-50€.

Mergi, cercetează, eventual și negociază, o poți face, iar la final alege ce-ți convine ție mai mult.

 

cele mai auzite replici

Cairo 2015 (excursie din Hurghada)

excursie la Luxor

Templul Karnak – Luxor

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel

Excursie pe cont propriu la Templu Abu Simbel – Aswan

 

Concluzii după o lună în Egipt pe cont propriu

Pentru mine Egiptul a devenit un fel de a doua casă, este o destinație tare dragă sufletului meu. De fapt, aș tinde să cred că o parte din inima mea e blocată pe acolo pe undeva. N-aș exclude cândva peste ani să petrec mai multă vreme pe acolo.

Primesc des întrebări despre cum se poate organiza o escapadă pe cont propriu. Unii tind să nu recomande Egiptul pe cont propriu. Mă rog… fiecare cu părerea lui. Eu vă povestesc strict din experiența mea, voi decideți cum și ce vi se potrivește vouă.

Ceea ce pot eu să vă spun, din experiența celor 10 ture de Egipt, dar nu numai, pentru că lucrurile astea sunt absolut valabile oriunde în lume.

Dacă respecți câteva reguli de bun simț, dacă eviți acele situații care te-ar putea pune în pericol, nu consumi alcool în exces, să nu mai știi de tine, ori să eviți anturajele nu tocmai fericite, nu ai ce să pățești.

Nu se ia nimeni pe stradă de tine degeaba. Evită locurile aglomerate, manifestări, moscheile în timpul rugăciunii! Acestea sunt situații care te-ar putea pune în pericol.

Deci? Ce-ați zice de o lună în Egipt pe cont propriu?

 

 

Dacă mai ai nevoie și de alte informații, nu ezita să-mi lași întrebările într-un comentariu. Iar de crezi că articolul poate fi util, distribuie-l și prietenilor tăi de pe Facebook!

Călătorii fascinante să aveți!!!

 

14 Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: