
Pelicani – Delta Dunarii
Astazi va voi vorbi despre Delta Dunarii. Cu totii stim ( sper!) ca Delta Dunarii este unica in lume si ar trebui sa ne simtim cu totii norocosi si recunoscatori ca tocmai aceasta minunatie se gaseste in tara noastra.
Stiati ca aproape 80% din romani nu au vizitat inca Delta Dunarii? Daca va numarati printre ei, nu mai amanati si veniti vara asta sa va bucurati si sa va convingeti de cat de frumaosa este! Sper si cred ca dupa ce veti citi aceste randuri, o parte din voi se vor gandi serios la o vacanta in Delta.
Sunt o persoana de-a locului, nascuta si crescuta pe malul apei, intamplator, sau poate nu, am cam vizitat toata Delta de-a lungul timpului. Stiu foarte multi oameni care-si doresc sa ajunga in acest loc deosebit cu peisaje salbatice, cu canale ascunse de ochii celor veniti cu sacul la pescuit, dar prima retinere este “teama de tantari”. Asa este, nu-i deloc placut sa tabare in roi de tantari pe tine si sa te basiti tot corpul. Dar hai sa va spun o chestie destul de interesanta pe care nu o stiti multi: tantarii nu roiesc cat e ziua de lunga, au o perioada de vreo 2-3 ore seara, cand se intuneca, cand se aduna cu totii si ies ca vampirii, dupa care se linistesc. Deci, vara dupa ora 22:00 – 22:30 poti sta linistit afara la o terasa si sa asculti concertul broscutelor. Si daca mai sunt cativa tantari care au pierdut notiunea timpului, poti folosi lotiuni, spray-uri speciale– se gasesc la orice magazin sau farmacie. Si inca un lucru de tinut minte: daca optezi pentru o locatie pe malul apei chiar in inima Deltei iti va fi dat sa vezi in fiecare seara “perdea” de tantari. Dar cum nu este o zi la fel ca cealalta si daca mai pe inserat se starneste un pic vantul (ceea ce este foarte probabil, pentru ca in zona asta sunt rare zilele in care sa nu bata vantul), numarul de tantari se va diminua considerabil.
Bun… si daca tot am lamurit (sper!) problema asta sa trecem la lucruri cu adevarat importante si interesante.
Ce trebuie sa stim despre Delta Dunarii?
Delta Dunarii este cel mai tanar pamant din Europa, taram in continua transformare – datorita aluviunilor depuse de Dunare, ea creste in fiecare an cu 40 m; Ca suprafata, Delta Dunarii se apropie de cea a Belgiei sau Olandei -Delta Dunarii s-a format in decursul a aproximativ 16000 de ani!
Delta Dunarii este a doua ca marime din Europa si cea mai bine conservata delta din lume. Delta Dunarii este situata pe teritoriul a 2 tari (Romania si Ucraina), suprafata ei totala fiind de 580 000 ha, 82% pe teritoriul Romaniei si 18% pe teritoriul Ucrainei. Delta Dunarii isi trage denumirea de la litera greceasca D (delta), avand forma asemanatoare unui triunghi.
Delta Dunarii este rezervatie unicat in lume, inclusa in 1990 de catre UNESCO intre cele mai mari, mai frumoase si mai salbatice dintre rezervatiile biosferei -ca suprafata, ocupa locul 22 in lume si al treilea in Europa -in delta regasim doar 25 de asezari omenesti, tot aici gasim 2 244 de specii de insecte, 86 de specii de pesti, 331 de specii de pasari si 42 de specii de mamifere.
Delta Dunarii reprezinta cea mai mare zona de stufaris compact din Europa. Aici intalnim deasemenea stejari de 30 m inaltime, copaci de peste 1000 de ani, liane, dune de nisip, intinderi nesfarsite de apa si cate si mai cate…. 🙂
20% din suprafata deltei este sub nivelul marii
Cum ajungem in Delta?
Este destul de simplu : din Bucuresti pana la Tulcea: A2 – Slobozia – Harsova – Tulcea. La intrarea in oras pe dreapta e o benzinarie Lukoil. Faceti dreapta pe langa ea si tineti varianta pana ajungeti la un sensul giratoriu. Acolo o luati la dreapta pe 222C pe traseul Malcoci – Nufarul – Victoria – Bestepe – Mahmudia – Murighiol – Dunavatul de Jos (capat de drum). Pentru cei ce nu dispun de un autoturism propriu, se poate ajunge cu trenul – sunt doua plecari din Bucuresti, una dimineata la 06:00 si una dupa amiaza la 14:00; pentru ambele se shimba in Medgidia, iar durata de timp este cam de 6-7 ore pana la Tulcea. Mai este si varianta mai rapida, mai variata si mai comoda de a ajunge cu microbuzul, 4 ore jumate.
Dinspre Moldova: trebuie sa ajungeti in Galati, unde veti trece cu Bacul spre Tulcea (sa stiti ca trece la fiecare jumatate de ora, iar noaptea se pot face si curse speciale), iar de aici o luati pe E87 pana in Tulcea si mai departe pe ruta mai sus mentionata. La fel, daca nu aveti masina, esential este sa ajungeti in Galati iar de aici dupa ce veti trece cu Bacul, sunt microbuze care pleaca spre Tulcea din ora in ora.
Unde mergem in Delta?
Pai, depinde ce vreti sa faceti in Delta. Puteti sa va opriti in Tulcea in oras, sa va cazati la vreun hotel sau pensiune (variante sunt multe), dar ar fi pacat sa nu mergeti mai departe in inima Deltei daca tot ati ajuns pana aici.
Din Tulcea se fac curse regulate cu vaporul atat spre Chilia, Sulina sau Sfantu Gheorghe. Vezi mai jos detalii: http://www.navromdelta.ro/program-nave
Daca esti cu masina si preferi sa ajungi undeva unde s-o ai la dispozitie, poti sa optezi pentru o locatie de pe malul drept la bratului Sfantu Gheorghe.
Unde ne cazam?
In ultimii ani, zona s-a dezvoltat foarte mult iar oferta este foarte variata, te poti caza acasa la localnici, poti sta cu cortul chiar pe malul apei, sau in campinguri, poti sa alegi din multele pensiuni turistice, iar pentru cei mai exigenti sunt chiar si hoteluri de 3*sau 4*.
Ce facem in Delta Dunarii?
Cum ce? Plimbari cu barca, birdwathing, pescuit, schi nautic, plaja, sa mananci peste, poti face un gratar pe malul apei (musai sa strangi si gunoiul cand pleci), sa vizitezi obiectivele turistice … … sau pur si simplu sa stai pe malul apei si sa privesti natura, sa asculti minunatul zumzet al insectelor sau cantecele broastelor.
Din motive lesne de inteles, ma voi opri un pic mai mult asupa zonei Murighiol. Localitatea cu acelasi nume se afla la 38 km fata de Tulcea, pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe. In ultimii ani, zona a avut si inca mai este intr-o continua dezvoltare. De aici se poate ajunge oriunde in Delta, la Chilia, Sulina, Sfantu Gheorghe, Portita chiar. Localitatea este una destul de ingrijita cu oameni gospodari, care in trecut traiau in special din pescuit, acum in schimb principala sursa de venit fiind turismul. Daca vei ajunge pe aici vei vedea inca de la intrarea in sat reclame si afise la tot felul de locatii, care mai de care mai colorate, mai traditionale sau nu decat altele. Este pacat ca s-a cam depasit limita traditionalului, termopanele, betoanele si acoperisurile din tabla incet, incet iau locul specificului stuf. Dar cum ne aflam intr-o continua evolutie sa spunem ca era inevitabil. Sa stiti ca mai sunt (si nu chiar putine) case si pensiuni cu acoperis de stuf, case in stilul lipovenesc cu ferestre viu colorate in verde sau albastru, garduri din stuf.
De preferat ar fi sa-ti alegi cazare la o pensiune turistica din zona, unde proprietarii sa va pregateasca cele mai bune bucate din peste din toata zona; sa mancati traditionala ciorba de peste la ceaun (acrita cu otet bineinteles! cei care cunosc stiu ei de ce….), in care se pun bucati mari de peste (inclusiv capurile de la peste), unde vi se va scoate separat pestele pe platou iar ceaunul ramane langa voi sa mancati cata ciorba incape, bineinteles servita cu mult mujdei de usturoi. Pe langa celebra ciorba de peste sa incercati musai un peste prajit (veti vedea ca nu seamana deloc ca cel prajit acasa – au ei secretul lor!!!), saramura din peste, plachia din peste, chiftelele din peste, salata de icre (ceea ce cumparati din magazine sunt 5% icre… restul ulei), peste marinat si peste afumat pragatite in curte la ei, nu cumparate de la supermarket! Iar cei ce nu se inteleg prea bine cu pestele, trebuie sa incercati neaparat mancarea pescareasca si daca tot nu si nu…. sa stiti ca se gaseste intotdeauna ceva din pui sau porc si pentru voi.
Cam toti proprietarii de pensiuni au macar o ambarcatiune cu motor sau la vasle (unii chiar mai multe) cu care sa-si plimbe clienti. Veti stabili impreuna traseele si durata excursiilor, putand negocia pretul bineinteles. Intotdeauna veti iesi mai bine la pret cu cei de la pensiuni (pentru ca sunteti oaspetii lor), decat cu asa-zisii samsari cu care va veti intalni inevitabil prin centrul satului. Acestia nu vor decat sa va storca de bani, pentru o tura de 2-3 ore, va ametesc putin si gata… ati vazut Delta. Nu vreti sa stiti cat platesc “saracii” europeni pentru o excursie cu barca de 2-3 ore in zona Uzlina, muuuult tare de tot. Ne mai miram de ce ne evita vest-europenii…. Daca am lamurit si aspectul asta, sa vedem ce facem mai departe. Locuri sunt “n” trebuie doar sa gasiti un barcagiu bun, dispus sa aiba rabdare si sa va arate Delta. Pe langa binecunoscutele destinatii ca Padurea Letea, Sulina, Crisan, Sfantu Gheorghe sunt foarte multe locuri de vazut. Mai multe despre obiectivele turistice deltaice voi reveni untr-un artilor, viitor separat.
Atentie! Pentru toate persoanele care nu au domiciliul pe raza judetului Tulcea este nevoie de achizitionarea unui permis de acces in Rezervatie, care se poate procura cel mai usor online de pe site-ul:http://www.ddbra.ro/activitati/permise-online sau de la sediul ARBDD din Tulcea, Str Portului nr 34A. Mai sunt cateva automate de unde pot fi eliberate, unul dintre ele fiind la Hotel Delta in Tulcea.
Cand sa mergi in Delta Dunarii?
Delta Dunarii este minunata oricand. Da, oricand inclusiv iarna cand totul este inghetat, numai bine de un pescuit la copca. Dupa parerea mea, cea mai placuta perioada de a vizita Delta este primavara la sfarsit de aprilie- mai. In perioada asta totul este verde, trezit la viata, toti copacii sunt de un verde crud cum numai acum vezi, stufarisul, papurisul la fel, abia inverzite iti dau o senzatie de proaspat. Toate pasarile migratoare se intorc, incepand sa-si caute loc de cuibarit. Toate vietatile sunt active. Vara are farmecul ei, cand e cald si bine… dar parca prea cald, prea pline toate lacurile si canalele de ambarcatiuni care mai de care mai impunatoare si cu motoare cu cati mai multi cai putere. Toamna este preferata pescarilor cand teoretic vremea se mai raceste, incep ploile si asta este prielnica pescuitului.
Cat costa?
Este stiut faptul ca Delta nu este un loc in topul destinatiilor turistice din Romania si asta se va schimba cu certitudine in urmatorii ani, dar se stie de altfel si faptul ca nu este o destinatie tocmai ieftina. Dar se pot gasi solutii si pentru cei ce nu dispun de multi bani sau pentru cei ce nu doresc sa cheltuiasca mult. Ideal ar fi sa te cazezi la o pensiune pe malul apei, pe masura bugetului tau, gasesti fara problema o cazare de pana in 100lei/noapte/camera, sa mananci la localnici unde nu este scump cu 30-40 lei poti manca pe saturate o masa de pranz sau cina. Iar pentru plimbari, poti negocia la 50lei/pers cu un localnic sa te plimbe 2-3 ore prin imprejurimi, faci cateva poze, vezi niste pasari si…. gata, ai fost in Delta.
Daca ai ajuns sa citesti acest articol insemna ca intr-adevar esti interesat sa ajungi sa vezi aceste minunate meleaguri, pe care mai vesticii nostri europeni dau multi bani si timp sa-si indeplineasca acest vis. Deci, de ce sa nu incerci sa te convingi singur? Daca tot suntem binecuvantati cu o asemenea bijuterie, de ce sa n-o vedem cu totii macar odata-n viata?

Lotca, din ce in ce mai rar ti-e dat sa vezi o astfel de barca in Delta

Au luat locul lotcilor, aceste barci din fibra de sticla, cu motoare puternice

Nuferi in Delta Dunarii

Un apus de soare superb, asa cum doar in Delta Dunarii poti intalni

Curcubeu pe Dunare

Pensiunea La Traian – Murighiol

Lebede gratioase