fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 2.744 de abonați

 • Home
 • /
 • DIVERSE
 • /
 • Riscuri Egipt. Iată care sunt acestea, dacă vrei să vizitezi Egiptul!
Riscuri Egipt

Riscuri Egipt. Iată care sunt acestea, dacă vrei să vizitezi Egiptul!

Știu, sună cam înfricoșător să menționez termenul “riscuri”, dar asta e realitatea, din păcate în cazul Egiptului și nu am nici un motiv să susțin că n-ar fi așa. Egiptul s-a confruntat de-a lungul timpului cu câteva evenimente grave, chiar tragice, în urma cărora țara a fost etichetată drept una nesigură. Dar astfel de evenimente s-au produs și-n alte țări mult mai dezvoltate și considerate mult mai sigure decât Egiptul și cu toate astea, turismul își continuă parcursul normal.

De fiecare dată când am publicat vreun articol referitor la călătoriile și experiențele mele avute prin Egipt, am observat reacții de tot felul. Au fost oameni care și-au exprimat încântarea și dorința de a vizita și ei această țară fascinantă, dar și unii care păreau destul de revoltați de faptul că încurajez pe alții să călătorească în zone așa-zise nesigure. Eu nu fac decât să împărtășesc cu voi din experiențele mele trăite prin locurile pe unde merg. Fiecare în parte decide dacă, unde și-n ce mod să meargă în vacanță. În fond fiecare dintre noi alegem ce credem că e bine pentru noi.

 

Pe mine Egiptul m-a fascinat iremediabil, drept dovadă, sunt pe picior de plecare din nou.

Știu că sunteți foarte mulți care vă doriți să vizitați Egiptul, să călcați pe urmele faraonilor egipteni, să vă bucurați de vremea însorită și de plajele superbe de la malul Mării Roșii, dar vă e teamă că nu știți care sunt riscurile la care vă supuneți călătorind în această țară fabuloasă. Urmăresc cu regularitate ceea ce caută urmăritorii mei pe blog și-am observat că unii dintre cei mai frecvenți termeni folosiți, sunt cei ce se referă la riscurile unei vacanțe în Egipt. Da, ele există și vă propun în continuare să vedem care sunt acestea. Iar la final, mi-ar plăcea și chiar vă îndemn să vă spuneți părerea într-un comentariu. V-ați asuma asemenea riscuri? Iar dacă aveți sugestii, le aștept cu mare interes.

 

Moscheea El Mina – Hurghada

 

Riscuri Egipt

 

Riscuri ce țin de siguranță

Că o fi sau nu Egiptul o țară sigură, nu sunt eu în măsură să mă exprim. Și nici nu pot generaliza ori să etichetez o țară în urma unui eveniment. Mie personal nu mi s-a întâmplat nimic și nu m-am simțit niciodată în pericol. Nu sunt inconștientă și întotdeauna cântăresc foarte bine situațiile în care mă aflu. Nu mă arunc înainte cu capul și nici nu mă expun în locuri despre care cred/simt/știu că n-ar trebui să mă aflu. Mă refer aici la adunări religioase, moschei în zile de sărbătoare, manifestări publice, scandări politice, proteste. Iar de câțiva ani încoace am evitat să mai călătoresc în grup. Sunt de părere că dacă cineva ar pune la cale un atentat, nu și-ar risipi resursele pur și simplu, acolo unde n-ar fi sigur că ar avea multă lume de suferit.

Deci, mai puțină lume, unde văd grupuri de oameni, îi ocolesc de la distanță.

Doamne ferește de așa ceva, e de ajuns o singură dată, știu asta.

Îmi aduc aminte de ultimul atentat de lângă Cairo, în care un autocar cu turiști străini a fost ținta unui act de natură teroristă. Autoritățile egiptene spun că autocarul se afla într-un loc în care n-ar fi trebuit să fie, că s-a abătut de la traseu. Clar, vor să-și scoată pielea. Că o fi așa sau nu, nici nu mai contează. Neprevăzutul s-a produs și din păcate au existat răniți grav și pierderi de vieți. Dar acestea sunt cazuri care se pot întâmpla odată la nu știu câtă vreme. Asta nu înseamnă că lumea va rămâne pe loc.

Riscuri sunt la fiecare pas

Câte accidente rutiere nu se petrec zilnic? Nu ne mai urcăm în mașină?

Fiecare dintre noi ține la siguranța lui și a celor dragi. Nu-și dorește nimeni să i se întâmple ceva grav, dar încercăm să ne luăm câteva măsuri în plus, ne luăm inima în dinți și plecăm în lume. Riscăm, cu fiecare drum pe care-l facem, ne expunem pericolelor la orice pas și ne punem în primejdie fără să știm.

Da, și eu am temeri, nu doar cu privire la Egipt. Mi-e teamă și să mai zbor cu avionul, după ultimul zbor cu turbulențe intense. Am multe temeri, dar încerc să trec peste ele.

 

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Vizitarea moscheilor, în afara orelor de rugăciune

 

Riști să te îndrăgostești definitiv de Egipt

Așa cum e și  cazul meu, dar și al multor altora. Am ajuns prima dată în Egipt în 2011, luasem un sejur de o săptămână în Sharm el Sheikh, iar primele 4 zile n-am ieșit din hotel. Însoțitorul de grup ne spusese să nu ieșim pe cont propriu din hotel. Să nu plecăm în excursii cu alte persoane, ori cu agenții de turism din oraș. De la recepție ne spuneau să nu luăm taxi decât din incinta hotelului. Devenisem paranoici, mai ales că a doua zi când ne dusesem înapoi la aeroport să recuperăm un bagaj pierdut și văzusem din loc în loc, echipaje înarmate ale poliției și armatei. Opreau toate mașinile și cereau să te identifici.

Și asta până când am cunoscut-o pe Alice, o româncă stabilită în Sharm, care ne-a deschis cumva ochii și ne-a spus despre ce e vorba. Tot ce ni se spusese până atunci, erau doar pretexte venite din partea tour-operatorului de a nu ne pierde de clienți, să nu cumva să găsim aceleași excursii la jumătate de preț. Bineînțeles că după discuțiile cu Alice, am plecat de capul nostru peste tot, am făcut și autostopul în mijlocul câmpului. Am luat taxi din afara hotelului, am negociat la sânge, am umblat singuri prin oraș, bazare, restaurante. Ne părea rău că cele șapte zile se termină și vroiam să prelungim șederea. Dar au început revoltele de stradă din Cairo și toți tour-operatorii și-au sistat activitațile în Egipt.

Am revenit în 2013 iar de atunci nu a fost an în care să nu ajung în Egipt măcar odată. În 2014, am fost de 3 ori. Cunoscuții mă întrebau: dar ce faci atâta acolo? Nu te-ai săturat? Acum s-au obișnuit și au renunțat să întrebe. Iată-mă, acum planific cea de-a zecea escapadă. La cât mai multe! 🙂

 

Riști să nu alegi perioada potrivită și să ai de suferit din cauza vremii

Am primit multe întrebări referitoare la vremea din Egipt. Suprafața Egiptului e de aproape 5 ori mai mare decât a României. Precum știți, nu puține sunt cazurile în care în estul țării să fie zăpadă cât casa și ger de crapă pietrele, iar în partea estică a României, să fie vreme perfectă de plimbări în aer liber. Închipuiți-vă că și-n Egipt e aceeași situație. Ba mai mult chiar.

Pe litoralul Mării Mediterane și-n Delta Nilului, clima este subtropicală, cu valori medii de 16°C iarna şi 24°C vara. Precipitațiile sunt scăzute și cad îndeosebi în timpul iernii, dacă o putem numi așa. Cu cât coborâm la sud de Cairo, clima se va schimba treptat, iar temperaturile vor fi simțitor mai ridicate, iar precipitațiile aproape inexistente. Aici vom simți o climă tropical-deșertică.

Așadar, contează unde anume vei merge tu în Egipt. Și ce vrei să faci. Dacă vrei să lenevești la plajă, în stațiunile de la malul Mării Roșii, atunci nu pleca în ianuarie sau februarie. Deși posibil să ai noroc de vreme bună. Dar nu te duce nici în iulie-august, când temperaturile trec de 50°C. Va fi insuportabil și imposibil să stai la soare. Te vei alege cu arsuri grave grave.


Citește mai multe aici:
Când să mergi în Egipt? Cum e vremea și care este cea mai potrivită perioadă să vizitezi această țară?

Riști să-ți transformi vacanța într-un coșmar dacă pleci cu așteptări fanteziste

Și nu te informezi cum trebuie! Dar asta e valabil oriunde în lume, nu doar în Egipt. De acord?

Așa cum trebuie să ții cont de vreme, la fel de bine ține cont și de religia și cultura egipteană. Egiptul este o țară preponderent musulmană și majoritatea femeilor egiptene își acoperă corpul din cap și până în picioare. Egiptenii sunt foarte credincioși, nu fi surprins că-n timpul orelor de rugăciune e posibil să nu găsești magazinele deschise, ori că bărbății te fluieră pe stradă, îți fac propuneri indecente, iar femeile te privesc cu răutate. Înseamnă că ceva nu faci bine. Ori nu ești îmbrăcat corespunzător (în special femeile), ori nu te comporți adecvat pe stradă. Poate că-n zonele turistice, nimeni nu-ți va spune nimic dacă-ți săruți partenerul în public, dar în zonele ceva mai puțin turistice, unde oamenii sunt mult mai conservatori, să nu te surprindă când cineva te va trage de mânecă (lipsă).

În Egipt, aproape totul se negociază. Chiar și pentru mine este enervant să merg la cumpărături și să mă tocmesc. Dar pentru egipteni este o practică obișnuită. Pentru noi, europenii poate fi al naibii de stresantă o sesiune de cumpărături suvenire. Și vei pierde mai mult timp decât ai fi crezut.

Egiptul nu-i deloc o țară curată. Specific poporului arab probabil, curățenia (cel puțin pe stradă) nu e deloc punctul forte al acestora. Vei vedea grămezi de gunoaie printre blocuri, vei simți mirosuri ciudate. Dar nu te impacienta! Acesta e farmecul egiptean la urma urmei! Ei își trăiesc viața pe stradă, în comunități.

 

Riști să treci prin momente care-ți vor lăsa un gust amar

Citeam acum câteva zile postarea cuiva care a fost recent în Egipt și a avut mult de furcă cu tour-operatorul și ghida româncă. Vă spuneam, excursiile vândute de agențiile de turism locale sunt chiar și la jumătate de preț față de ale internaționalilor. Iar atunci când își văd clienții pierduți, apelează la tot felul de tertipuri urâte. Fiind vorba de-un grup mai mare(vreo 24 de persoane), care au cumpărat excursiile din altă parte, cei de la hotel (ce aparținea și acesta tour-operatorului), le-a blocat ieșirea din hotel pe motiv că a fost un atentat terorist pe undeva. S-a insistat mult, s-a ajung la scandal și chemarea poliției, mulți nervi și timp pierdut aiurea.

Am mai auzit de astfel de situații, dar până la a te împiedica să te miști liber, e grav. Și asta din partea românilor!

Vă mai spuneam eu: taximetriștii sunt o specie aparte nu doar în România.

Și-n Egipt trec la tot felul de giumbușlucuri, numai să-și rotunjească ei venitul pe ziua respectivă. Pentru prima cursă cu taxiul în Sharm el Sheikh, am plătit 25$. Ulterior, am aflat că nu trebuia să coste mai mult de 50 EGP (2-3$). Taximetriștii știu că turiștii străini sunt plini de bani și că nu se uită la cât cheltuiesc. Și astfel, cer de 10 ori mai mult prețul. La fel și comerciații. Dar totul se negociază! Inclusiv taxiul.

În plus, am mai observat o nouă metodă de a te păcăli. Cu schimbatul banilor. Ca turist, tu nu vei putea recunoaște bancnotele prea ușor, mai ales că pe o parte caracterele sunt arabe. Ei profită de asta și când vrei să plătești prețul negociat deja, îi dai o bancnotă mai mare. Ei îți spun că n-au să-ți dea rest, tu cauți ceva mai mărunt, el oprește și bancnota cea mare, scoate una mai mică, provoacă o distorsiune special pentru a te zăpăci de cap. Ulterior, vei constata că ai fost păcălit. Și de unde să-l iei?

Atenție mare! Nu doar ai noștri sunt șarlatani!

 

 

Concluzii

 

Cam acestea ar fi riscurile sesizate de mine în cazul unei călătorii în Egipt. Sigur, ele pot fi mai multe, de toate tipurile. Aștept cu mare interes sugestiile voastre în comentarii, dar mi-ar plăcea și să vă știu poziția cu privire la aceste riscuri. Ați putea trece peste ele?

 

Cam astea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă doresc vacanțe fără incidente neplăcute! Și mare, mare atenție, în orice colț de lume veți merge!

Iar pentru a ne cunoaște mai bine, vă aștept și pe Facebook și Instagram♥ 

 

 

 

2 Comments

 • Ella

  18 februarie 2019 at 16:12

  Da, mi-aș asuma aceste riscuri, nu nesăbuit în cazul siguranței, ci cu toate măsurile de precauție luate. Acum tocmai mi-a stârnit cineva dorința și mai mult pentru Egipt, după ce am văzut niște poze cu peisaje incredibile din Deșertul Alb și Deșertul Negru… wow, habar n-aveam de locurile astea.
  Vacanță frumoasă!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: