fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.533 de abonați.

 • Home
 • /
 • DESTINAȚII
 • /
 • Riscuri Egipt. Iată care sunt acestea, dacă vrei să vizitezi Egiptul!
Riscuri Egipt

Riscuri Egipt. Iată care sunt acestea, dacă vrei să vizitezi Egiptul!

Știu, sună cam înfricoșător să menționez termenul “riscuri”, dar asta e realitatea, din păcate în cazul Egiptului și nu am nici un motiv să susțin că n-ar fi așa. Egiptul s-a confruntat de-a lungul timpului cu câteva evenimente grave, chiar tragice, în urma cărora țara a fost etichetată drept una nesigură. Dar astfel de evenimente s-au produs și-n alte țări mult mai dezvoltate și considerate mult mai sigure decât Egiptul și cu toate astea, turismul își continuă parcursul normal.

De fiecare dată când am publicat vreun articol referitor la călătoriile și experiențele mele avute prin Egipt, am observat reacții de tot felul. Au fost oameni care și-au exprimat încântarea și dorința de a vizita și ei această țară fascinantă, dar și unii care păreau destul de revoltați de faptul că încurajez pe alții să călătorească în zone așa-zise nesigure. Eu nu fac decât să împărtășesc cu voi din experiențele mele trăite prin locurile pe unde merg. Fiecare în parte decide dacă, unde și-n ce mod să meargă în vacanță. În fond fiecare dintre noi alegem ce credem că e bine pentru noi.

 

Pe mine Egiptul m-a fascinat iremediabil, drept dovadă, sunt pe picior de plecare din nou.

Știu că sunteți foarte mulți care vă doriți să vizitați Egiptul, să călcați pe urmele faraonilor egipteni, să vă bucurați de vremea însorită și de plajele superbe de la malul Mării Roșii, dar vă e teamă că nu știți care sunt riscurile la care vă supuneți călătorind în această țară fabuloasă. Urmăresc cu regularitate ceea ce caută urmăritorii mei pe blog și-am observat că unii dintre cei mai frecvenți termeni folosiți, sunt cei ce se referă la riscurile unei vacanțe în Egipt. Da, ele există și vă propun în continuare să vedem care sunt acestea. Iar la final, mi-ar plăcea și chiar vă îndemn să vă spuneți părerea într-un comentariu. V-ați asuma asemenea riscuri? Iar dacă aveți sugestii, le aștept cu mare interes.

 

Moscheea El Mina – Hurghada

 

Riscuri Egipt

 

Riscuri ce țin de siguranță

Că o fi sau nu Egiptul o țară sigură, nu sunt eu în măsură să mă exprim. Și nici nu pot generaliza ori să etichetez o țară în urma unui eveniment. Mie personal nu mi s-a întâmplat nimic și nu m-am simțit niciodată în pericol. Nu sunt inconștientă și întotdeauna cântăresc foarte bine situațiile în care mă aflu. Nu mă arunc înainte cu capul și nici nu mă expun în locuri despre care cred/simt/știu că n-ar trebui să mă aflu. Mă refer aici la adunări religioase, moschei în zile de sărbătoare, manifestări publice, scandări politice, proteste. Iar de câțiva ani încoace am evitat să mai călătoresc în grup. Sunt de părere că dacă cineva ar pune la cale un atentat, nu și-ar risipi resursele pur și simplu, acolo unde n-ar fi sigur că ar avea multă lume de suferit.

Deci, mai puțină lume, unde văd grupuri de oameni, îi ocolesc de la distanță.

Doamne ferește de așa ceva, e de ajuns o singură dată, știu asta.

Îmi aduc aminte de ultimul atentat de lângă Cairo, în care un autocar cu turiști străini a fost ținta unui act de natură teroristă. Autoritățile egiptene spun că autocarul se afla într-un loc în care n-ar fi trebuit să fie, că s-a abătut de la traseu. Clar, vor să-și scoată pielea. Că o fi așa sau nu, nici nu mai contează. Neprevăzutul s-a produs și din păcate au existat răniți grav și pierderi de vieți. Dar acestea sunt cazuri care se pot întâmpla odată la nu știu câtă vreme. Asta nu înseamnă că lumea va rămâne pe loc.

Riscuri sunt la fiecare pas

Câte accidente rutiere nu se petrec zilnic? Nu ne mai urcăm în mașină?

Fiecare dintre noi ține la siguranța lui și a celor dragi. Nu-și dorește nimeni să i se întâmple ceva grav, dar încercăm să ne luăm câteva măsuri în plus, ne luăm inima în dinți și plecăm în lume. Riscăm, cu fiecare drum pe care-l facem, ne expunem pericolelor la orice pas și ne punem în primejdie fără să știm.

Da, și eu am temeri, nu doar cu privire la Egipt. Mi-e teamă și să mai zbor cu avionul, după ultimul zbor cu turbulențe intense. Am multe temeri, dar încerc să trec peste ele.

 

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Vizitarea moscheilor, în afara orelor de rugăciune

 

Riști să te îndrăgostești definitiv de Egipt

Așa cum e și  cazul meu, dar și al multor altora. Am ajuns prima dată în Egipt în 2011, luasem un sejur de o săptămână în Sharm el Sheikh, iar primele 4 zile n-am ieșit din hotel. Însoțitorul de grup ne spusese să nu ieșim pe cont propriu din hotel. Să nu plecăm în excursii cu alte persoane, ori cu agenții de turism din oraș. De la recepție ne spuneau să nu luăm taxi decât din incinta hotelului. Devenisem paranoici, mai ales că a doua zi când ne dusesem înapoi la aeroport să recuperăm un bagaj pierdut și văzusem din loc în loc, echipaje înarmate ale poliției și armatei. Opreau toate mașinile și cereau să te identifici.

Și asta până când am cunoscut-o pe Alice, o româncă stabilită în Sharm, care ne-a deschis cumva ochii și ne-a spus despre ce e vorba. Tot ce ni se spusese până atunci, erau doar pretexte venite din partea tour-operatorului de a nu ne pierde de clienți, să nu cumva să găsim aceleași excursii la jumătate de preț. Bineînțeles că după discuțiile cu Alice, am plecat de capul nostru peste tot, am făcut și autostopul în mijlocul câmpului. Am luat taxi din afara hotelului, am negociat la sânge, am umblat singuri prin oraș, bazare, restaurante. Ne părea rău că cele șapte zile se termină și vroiam să prelungim șederea. Dar au început revoltele de stradă din Cairo și toți tour-operatorii și-au sistat activitațile în Egipt.

Am revenit în 2013 iar de atunci nu a fost an în care să nu ajung în Egipt măcar odată. În 2014, am fost de 3 ori. Cunoscuții mă întrebau: dar ce faci atâta acolo? Nu te-ai săturat? Acum s-au obișnuit și au renunțat să întrebe. Iată-mă, acum planific cea de-a zecea escapadă. La cât mai multe! 🙂

 

Riști să nu alegi perioada potrivită și să ai de suferit din cauza vremii

Am primit multe întrebări referitoare la vremea din Egipt. Suprafața Egiptului e de aproape 5 ori mai mare decât a României. Precum știți, nu puține sunt cazurile în care în estul țării să fie zăpadă cât casa și ger de crapă pietrele, iar în partea estică a României, să fie vreme perfectă de plimbări în aer liber. Închipuiți-vă că și-n Egipt e aceeași situație. Ba mai mult chiar.

Pe litoralul Mării Mediterane și-n Delta Nilului, clima este subtropicală, cu valori medii de 16°C iarna şi 24°C vara. Precipitațiile sunt scăzute și cad îndeosebi în timpul iernii, dacă o putem numi așa. Cu cât coborâm la sud de Cairo, clima se va schimba treptat, iar temperaturile vor fi simțitor mai ridicate, iar precipitațiile aproape inexistente. Aici vom simți o climă tropical-deșertică.

Așadar, contează unde anume vei merge tu în Egipt. Și ce vrei să faci. Dacă vrei să lenevești la plajă, în stațiunile de la malul Mării Roșii, atunci nu pleca în ianuarie sau februarie. Deși posibil să ai noroc de vreme bună. Dar nu te duce nici în iulie-august, când temperaturile trec de 50°C. Va fi insuportabil și imposibil să stai la soare. Te vei alege cu arsuri grave grave.


Citește mai multe aici:
Când să mergi în Egipt? Cum e vremea și care este cea mai potrivită perioadă să vizitezi această țară?

Riști să-ți transformi vacanța într-un coșmar dacă pleci cu așteptări fanteziste

Și nu te informezi cum trebuie! Dar asta e valabil oriunde în lume, nu doar în Egipt. De acord?

Așa cum trebuie să ții cont de vreme, la fel de bine ține cont și de religia și cultura egipteană. Egiptul este o țară preponderent musulmană și majoritatea femeilor egiptene își acoperă corpul din cap și până în picioare. Egiptenii sunt foarte credincioși, nu fi surprins că-n timpul orelor de rugăciune e posibil să nu găsești magazinele deschise, ori că bărbății te fluieră pe stradă, îți fac propuneri indecente, iar femeile te privesc cu răutate. Înseamnă că ceva nu faci bine. Ori nu ești îmbrăcat corespunzător (în special femeile), ori nu te comporți adecvat pe stradă. Poate că-n zonele turistice, nimeni nu-ți va spune nimic dacă-ți săruți partenerul în public, dar în zonele ceva mai puțin turistice, unde oamenii sunt mult mai conservatori, să nu te surprindă când cineva te va trage de mânecă (lipsă).

În Egipt, aproape totul se negociază. Chiar și pentru mine este enervant să merg la cumpărături și să mă tocmesc. Dar pentru egipteni este o practică obișnuită. Pentru noi, europenii poate fi al naibii de stresantă o sesiune de cumpărături suvenire. Și vei pierde mai mult timp decât ai fi crezut.

Egiptul nu-i deloc o țară curată. Specific poporului arab probabil, curățenia (cel puțin pe stradă) nu e deloc punctul forte al acestora. Vei vedea grămezi de gunoaie printre blocuri, vei simți mirosuri ciudate. Dar nu te impacienta! Acesta e farmecul egiptean la urma urmei! Ei își trăiesc viața pe stradă, în comunități.

 

Riști să treci prin momente care-ți vor lăsa un gust amar

Citeam acum câteva zile postarea cuiva care a fost recent în Egipt și a avut mult de furcă cu tour-operatorul și ghida româncă. Vă spuneam, excursiile vândute de agențiile de turism locale sunt chiar și la jumătate de preț față de ale internaționalilor. Iar atunci când își văd clienții pierduți, apelează la tot felul de tertipuri urâte. Fiind vorba de-un grup mai mare(vreo 24 de persoane), care au cumpărat excursiile din altă parte, cei de la hotel (ce aparținea și acesta tour-operatorului), le-a blocat ieșirea din hotel pe motiv că a fost un atentat terorist pe undeva. S-a insistat mult, s-a ajung la scandal și chemarea poliției, mulți nervi și timp pierdut aiurea.

Am mai auzit de astfel de situații, dar până la a te împiedica să te miști liber, e grav. Și asta din partea românilor!

Vă mai spuneam eu: taximetriștii sunt o specie aparte nu doar în România.

Și-n Egipt trec la tot felul de giumbușlucuri, numai să-și rotunjească ei venitul pe ziua respectivă. Pentru prima cursă cu taxiul în Sharm el Sheikh, am plătit 25$. Ulterior, am aflat că nu trebuia să coste mai mult de 50 EGP (2-3$). Taximetriștii știu că turiștii străini sunt plini de bani și că nu se uită la cât cheltuiesc. Și astfel, cer de 10 ori mai mult prețul. La fel și comerciații. Dar totul se negociază! Inclusiv taxiul.

În plus, am mai observat o nouă metodă de a te păcăli. Cu schimbatul banilor. Ca turist, tu nu vei putea recunoaște bancnotele prea ușor, mai ales că pe o parte caracterele sunt arabe. Ei profită de asta și când vrei să plătești prețul negociat deja, îi dai o bancnotă mai mare. Ei îți spun că n-au să-ți dea rest, tu cauți ceva mai mărunt, el oprește și bancnota cea mare, scoate una mai mică, provoacă o distorsiune special pentru a te zăpăci de cap. Ulterior, vei constata că ai fost păcălit. Și de unde să-l iei?

Atenție mare! Nu doar ai noștri sunt șarlatani!

 

 

Concluzii

 

Cam acestea ar fi riscurile sesizate de mine în cazul unei călătorii în Egipt. Sigur, ele pot fi mai multe, de toate tipurile. Aștept cu mare interes sugestiile voastre în comentarii, dar mi-ar plăcea și să vă știu poziția cu privire la aceste riscuri. Ați putea trece peste ele?

 

Cam astea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă doresc vacanțe fără incidente neplăcute! Și mare, mare atenție, în orice colț de lume veți merge!

Iar pentru a ne cunoaște mai bine, vă aștept și pe Facebook și Instagram♥ 

 

 

 

23 Comments

 • Ella

  18 februarie 2019 at 16:12

  Da, mi-aș asuma aceste riscuri, nu nesăbuit în cazul siguranței, ci cu toate măsurile de precauție luate. Acum tocmai mi-a stârnit cineva dorința și mai mult pentru Egipt, după ce am văzut niște poze cu peisaje incredibile din Deșertul Alb și Deșertul Negru… wow, habar n-aveam de locurile astea.
  Vacanță frumoasă!

  Răspunde
   • Carmen

    25 februarie 2019 at 15:31

    Bună Angela!Merg și eu in aprilie-ce mă sfătuiești sa cumpăr din Egipt?Parfum?Condimente?O poșeta de crocodil?Papirus?Un scarabeu?In suk in Cairo știi cumva programul?(Bazarul Istanbul se inchide la 7)Pot sa ies in suk seara după 9?

    Răspunde
    • Angela Călătorește

     25 februarie 2019 at 15:55

     Pentru Cairo mă tem că nu prea știu să dau prea multe informații. Dar o să ajung curând iar. Suvenire?? Sunt o mulțime de nebunii! O narghilea, un papirus, scarabei… orice îti va plăcea! Pentru mine, fotografiile valoarează mult mai mult decât niște lucruri. Vacanță frumoasă!

     Răspunde
 • Eva Anca

  23 februarie 2019 at 14:54

  Intotdeauna am avut o oarecare „atractie” pentru Egipt. Nu stiu sa spun de ce, dar m-a pasionat multa vreme. Stiu ca situatia acolo nu e tocmai pasnica. Multumesc pentru informatiile utile! Cu siguranta imi vor fi de folos, daca voi reusi sa imi implinesc vreodata visul de a vizita Egiptul!

  Răspunde
 • Mirela-Carmen

  24 februarie 2019 at 9:26

  Egiptul… tinutul care a fascinat generatii intregi de suflete incarnate si reincarnate pe aceasta planeta. In inima mea, ocupa… de departe… un loc aparte. La prima mea vizita acolo, am avut trairi profunde. Trairi care, e suficient sa inchid ochii, si invie la aceeasi intensitate. Dar ca sa revin la latura practica a vizitarii Egiptului, personal cred ca este o tara la fel de sigura ca multe altele si la fel de riscanta. Am vizitat Egiptul prima oara in 1993. L-am strabatut de la Nord la Sud si de al Est la Vest. Pentru noi turistii a fost super relaxant. Inafara de taximetristi (apropo’ m-ai facut sa zambesc cand am vazut ca i-ai mentionat) nimic altcineva nu ne-a “deranjat”. Nu spun ca nu ar fi fost si alte riscuri, dar… poate am avut noi noroc.
  Insa, dupa cum spuneam, oriunde ai merge exista o latura ascunsa, misterioasa, pe care un turist nu o poate controla decat la suprafata. Sunt obisnuita sa ajung in zone periculoase… zici ca-i un facut. De cate ori plec pe undeva, ceva se intampla. In Egipt, am ajuns cand erau revolte. In Israel tocmai se declansase razboiul cu o saptamana in urma. In India fix unde locuiam eu au fost atentate cu bombe. Le iau pe toate asa cum sunt. In Us am gasit un popor imflamat politic 🙂 . Nu-mi fac griji inutile. Pana la urma… nimeni nu-ti garanteaza siguranta totala nicaieri. Depinde de tine cum faci slalom printre evenimente.
  Felicitari pentru articol, Angela!!! Mi-a mers la inima!

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   24 februarie 2019 at 10:54

   Îți mulțumesc de două ori: pentru aprecieri, dar și pentru poveste. Și eu văd cam la fel situația asta cu siguranța. Nimeni nu-ți garantează în vreun fel siguranța. Nicăieri. Riști la orice pas, oriunde-l faci. Chiar și pe strada ta, în drum spre serviciu poți fi ținta unui atac, întâmplător sau nu. Sunt foarte precaută, încerc să evit situațiile în care aș putea fi în pericol. Și dacă e să mi se întâmple ceva… asta e, oricum nu prea am cum să schimb mersul lucrurilor. Dar nici acasă nu stau … 🙂

   Răspunde
 • Almona

  24 februarie 2019 at 10:44

  Sunt riscuri în Egipt, la fel cum sunt peste tot. Nenorociri și tragedii se pot petrece oriunde în lume. Dar cel mai mare risc, pe care nu-l poți evita, odată ce ai pus piciorul, este să te îndrăgostești și să nu mai poți să te desprinzi.
  La fel mi s-a întâmplat mie cu Grecia.

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   24 februarie 2019 at 12:01

   Ohhh ce frumos ai spus Almona! 🙂 Te înțeleg perfect! Și când mă întreabă lumea de ce tot merg în Egipt, îmi e atât de greu să le răspund… nu găsesc niciodată un răspuns exact. Egiptul este pentru mine, o a doua casă.

   Răspunde
 • Carmen Bart

  24 februarie 2019 at 11:04

  In siguranta nu esti de fapt nicaieri. Ceea ce poti face, este doar sa iei in serios sfaturile agentiilor, chiar daca o fac, normal pana la urma, in propriul inteses. Posibilitatea de a vizita locuri atat de diferite cultural te obliga sa te documentezi foarte bine la plecare. Si sa nu starnesti reactiile localnicilor (ceea ce cred ca un turist pasionat nu face, pentru ca pleaca cu mintea si inima dornice de a asimila).

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   24 februarie 2019 at 11:59

   Așa este! Sunt reguli de bun simț general valabile oriunde, oricând. Iar atunci când te duci în bătătura cuiva, e firesc să-i respecți regulile. Nimănui nu-i convine când vine cineva în casa lui și începe să schimbe regulile. E același lucru. Și da… documentarea este esențială!

   Răspunde
 • Dana

  24 februarie 2019 at 14:10

  Dacă până acum doar îmi făceam idei despre cât de interesant si frumos este Egiptul, citindu-ți articolul, m-am convins. Sper să ajung și eu,cândva acolo. Articolul este foarte interesant si util.

  Răspunde
 • Mona

  24 februarie 2019 at 14:53

  Foarte util articolul. Recunosc că mă cucerești de fiecare dată când vorbești despre Egipt. Când citesc undeva despre el sau văd oferte de vacanță mă gândesc mereu la tine și la cât de mult îndrăgești acele locuri! Să le revezi de câte ori ai ocazia, îți doresc!

  Răspunde
 • Alina

  24 februarie 2019 at 23:35

  Sincer cred ca fiecare tara are plusuri si minusuri, dar asa cum spui si tu, daca inveti sa te feresti si te informezi din timp, poti avea o vacanta de neuitat in orice colt din lume.

  Răspunde
 • Cristian

  26 iulie 2021 at 12:11

  Egiptul…. Inainte de pandemie si dupa. Mai trebuie amintit ca zonele de allinclusiv sunt situate pe cele doua maluri ale Marii Rosii. Sharm el Sheikh in peninsula Sinai partea asiatica si Hurghada partea africana. Nu am fost in Sharm el Sheikh desi mi-as fi dorit. Zona in care este si apropierea de Israel si nu numai face din ea o zona inclusa in atentionarile MAE. Dar ea totodata asigura excursii mult mai fiabile spre Israel, Iordania. Din Hurghada mai facile sunt exursiile spre Cairo si Luxor plus multe alte locale. Oricum as mai mentiona faptul ca fiind o tara musulmana, femeile vor fi tratate diferit si nu neaparat in sensul bun. Oriunde i se va raspunde barbatului chiar daca femeia va pune o intrebare. Nu vorbim de ghid sau resorturi, desi am intampinat problema asta in restaurantele a la carte din resort. Mentionai plata. Ce am observat preturi diferite in moneda lor fata de valuta si mare atentie. Daca un lucru e 1$, ei iti vor lua in 90% din cazuri si 1Euro asa ca mai bine aveti la voi dolari. Fata de 2019, in anul pandemiei pe la magazine mai fac paritatea, dar local vorbind de o excursie la cumparaturi in Hurghada (sunt putine resorturi chiar in oras) am iesit in castig platind 20$, nu 20 euro.In rest, vor fi cu zambetul pe buze chiar daca poate te injura, dar vor zambi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: