Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Cu ATV-ul prin deșert - plimbare pe camila

Egipt – Sharm el Sheikh ianuarie 2011

 

  • Perioada: 15 – 22 ianuarie 2011
  • Numar zile/noapti: 8 zile, 7 nopti
  • Structura grupului: 4 persoane
  • Transport: avion Bucuresti Otopeni – Aeroport International Sharm el Sheikh
  • Mijloace de transport local: autocar, taxi

Asa cum am mentionat  in descriere, muncesc in domeniul turistic, in Delta mai exact si astfel sunt destul de ocupata din primavara si pana in toamna tarziu, acestui fapt datorandu-se imposibilitatea de a-mi lua concediu vara, fiind nevoita ca pentru vacante sa caut destinatii mai indepartate si calde (bineinteles). Nu-mi place muntele, decat vara poate. Si fiindca imi doream tare mult un concediu undeva unde-i cald si bine cand la noi este ger de capra pietrele, cautand pe internet idei, pareri am ajuns la Egip. Si unde in Egipt sa mergi pentru prima data, in Sharm El Sheikh, ca doar e cea mai cea statiune de la Marea Rosie, nu?

Astfel tot cautand oferte am gasit o agentie de turism din Ploiesti, Dam Travel ( http://www.damtravel.ro ) am luat legatura cu o doamna draguta si amabila (recomand cu toata increderea) ne-a transmis cateva oferte la mai multe hoteluri si iata ca intr-o saptamana, doua  ma vad in avion spre tara faraonilor. Yupyyy! Eram in al noulea cer!

Dupa un zbor direct cu o cursa charter Tarom de aproximativ 3 ore, aterizam pe la orele amiezii pe Aeroportul International Sharm el Sheikh Ophira si coborand din avion m-a izbit o caldura inabusitoare de nu-mi venea a crede; plecasem din Romania unde ningea si erau nu mai mult de -10 grade Celcius. Dupa toate formalitatile cu visa, controale pasapoarte, preluare bagaje suntem preluati de ghidul egiptean, vorbitor de limba romana, care ne conduce spre autocare, fiecare fiind repartizat in functie de zona unde se afla hotelul. Dupa un transfer de aproximativ o ora, cu tot cu opririle la celelalte hoteluri ajungem si la hotelul nostru. Drumul a fost destul de ciudat pentru ca era inca in perioada in care Egiptul era condus de Hosni Mubarak si peste tot erau panouri cu el, filtre ale politiei si armatei cu mitralierele la vedere, care opreau tot ce misca si faceau controale atat la pasapoarte, cat si pe sub puntile masinilor, autocarelor. A fost destul de ciudat, pentru ca nu ti-e dat sa vezi zilnic baricade ale armatei cu militari gata sa traga. Iar peisajul, numai nisip cat vedeam cu ochii, contribuia si mai mult acel sentiment de frica, de nesiguranta.

Ajungem si la hotelul ales, fostul Melia Sinai, acum Melton Beach Resort (http://meltonhotels.com/melton_beach.php ) un complex de 5* (stele egiptene – cam 3-4* in Europa), facem check-inul, preluam camerele si hai sa vedem imprejurimile, marea in primul rand!

Hotelul arata foarte bine, era recent renovat, cu aproximativ 200 camere modern mobilate (tv, telefon, aer conditionat, seif, minibar, baie cu cada/dus, foen), situat pe malul Marii Rosii in Montazah. Hotelul dispune de plaja privata cu sezlonguri si prosape gratuite, ponton pentru acces la corali, 2 piscine, 3 restaurante, terase, centru spa, centru medical, sala fitness.  Am fost multumita de conditiile din hotel, am mancat bine intotdeauna.

O intamplare haioasa sa va povestesc: prietenul nostru se trezeste la hotel cu un bagaj care nu-i al lui. Ce sa vezi, nu avea cu ce sa se schimbe… Era un troler identic, doar ca apartinea unei doamne si bineinteles continea lucruri de femeie.? Am rezolvat problema a doua zi, ne-am intors la aeroport, am cautat la bagaje pierdute, nu era, pana la urma am dat de urma doamnei, era o romanca venita si dansa odata cu noi in vacanta, am facut schimb de bagaje si gata!

In prima seara am fost in Old Market, un bazar imens la mare cautare in randul turistilor, rusi in majoritate, cu de toate: imbracaminte, incaltaminte (toate cu numele celor mai celbre firme, te poti imbraca aici cu Gucci, Armani, Chanel,…din cap pana-n picioare cu 50 $…bineinteles fake-uri toate…), ceasuri Rollex, aur, argint, curele, bijuterii, suveniruri, papyrus….  restaurante, baruri, magazine de parfumuri, condimente, tot ce-ti poate trece prin cap. Initial am fost deranjata de asaltul cu care m-au luat toti comerciantii, fiecare vrand sa cumperi de la ei, sa-ti arate cate ceva si cu nelipsita intrebare “Where are you from???” Cand le spuneam ca din Romania venea si replica: “ Aaaa Armania! Nice Armenia”, dar usor, usor te adaptezi, incepe sa-ti placa  si sa intri in jocul lor. Nu te costa nimic, pana la urma sunt oameni faini si sociabili, doar ca abordeaza altfel lucrurile decat noi europenii.

Intr-una din zile am fost in excursie “Super moto-safari”  intr-un cadru organizat cu agentia tour-operatoare Tez Tour (http://www.tez-tour.ro ) plimbare cu atv-urile in desert, plimbare pe camilele si cina in desert la beduini intr-o asezare facuta special pentru turisti, un fel de umbrare din frunze de pamieri si stuf/papura iar pe jos aranjate perne si presuri cum avea bunica la tara. Excursia este destul de solicitanta, plimbarea cu atv-urile prin desert zgomotoasa iar din cauza denivelarilor nisipului simti te dor plamanii. Urcatul si coboratul pe/de pe camila este as putea spune specataculos si periculos in acelasi timp, mai ales ca insotitorii care in mod normal te ajuta, nu sunt prea atenti. Deci, aveti mare grija! Ceea ce mi-a placut enorm a fost ca am prins apusul de soare in desert, splendid!

Paleta de excursii este foarte extrem de variata in Egipt. Poti alege dintre sporturi nautice, parasailing, plimbare cu balonul, snorkeling, diving, plimbari cu submarinul, plimbari cu vaporasul cu fund de sticla, croaziera pe Nil, excursie la Luxor sau Cairo, excursie la Petra- Iordania, Ierusalim si multe altele

Bineinteles, zilnic am facut snorkeling minunandu-ne fara oprire de frumusetea Marii Rosii, de coralii atat de spectaculosi care m-au lasat cu cura cascata la propriu, pestii colorati completand acest minunat peisaj acvatic. Nu va pot descrie multitudinea de forme si culori ale coralilor si pestilor, nu exista cuvinte. Am avut noroc de vreme buna, temperaturile ziua erau peste 24 grade, deci perfect pentru baie si plaja.

Marea Rosie este unica,  culoarea ei fiind un amestec de bleu, albastru, turcoaz, bleumarin, exact ca-n pozele de revista. Nu este rosie, asa cum am tinde poate sa credem (desi din avion o vedeam in toate culorile), numele Marii Rosii provine atat de la exploziile unei cyanobacterii de culoare rosie, afla in apropiere de suprafata apei, cat si de la muntii bogati in minerale de culoare rosie aflati in apropiere.

Dar hai sa va povestesc si o intamplare mai putin placuta: pentru ca-mi placea enorm sa ma balacesc in apa sarata a marii (chiar daca nu stiu sa inot, mi-au dat de la centrul de scufundari o vesta de salvare si totul a fost safe) m-am ales cu o iritatie pe piele la nivelul mainilor, niste buburute rosii care-mi provocau mancarimi. Am mers la centrul medical din hotel, doctorul un egiptean amabil, vorbea foarte bine limba engleza, m-a consultat si mi-a confirmat ceea ce banuiam, ca este o alergie la apa sarata a marii. Mi-a dat cateva antihistaminice si un unguent, iar de a doua zi deja eram mult mai bine.  Sa tineti cont intotdeauna sa nu plecati in concediu fara sa va asigurati sanatatea cu o polita de asigurare de calatorii! Aveam asigurare, iar cu documentele ce mi le-a dat medicul din Egipt, cand am ajuns acasa mi-am recuperat banutii.

Am prins si o ploaie, una serioasa ca la tropice as putea spune, incat s-a inundat tot parterul hotelului,lobby-ul, barul…totul era o balta, curentul electric s-a luat. Norocul nostrum ca ploaia nu a tinut mult, oamenii s-au mobilizat si-au strans toata apa rapid, iar curentul a revenit imediat dupa ploaie.  In acea seara isi tinea programul ( in fiecare seara se canta muzica live) o romanca foarte de treaba, cu care ne-am imprietenit si am tinut legatura, ne-am mai vazut atat in Egipt cat si in Romania. La recomandarea ei am fost intr-o seara la un restaurant pescaresc, undeva in Old Market  de am mancat sea food soup, o nebunie. Nu sunt eu o mare fana a fructelor de mare, dar supa asta a fost dumnezeiasca.

In Soho Square trebuie sa mergeti neaparat! Este o promenada frumos amenajata in care veti gasi de toate: restaurante, terase, magazine, un patinoar chiar, in fiecare seara se tine cate un program de muzica live sau diverse spectacole, exista si o fantana arteziana gen cea de la Bellagio din Las Vegas.

Naama Bay este un loc unde sa-ti petreci timpul noaptea, multe cafenele, baruri, terase, resturante, magazine. Aici erau cateva magazine cu preturi fixe, lucru apreciat de mine pentru ca nu-mi place sa ma tocmesc.

Alf Leila Wa Leila – este de neratat; chiar o sa va simtiti ca-n 1001 nopti; am ramas uimita, este un loc unde sa-ti petreci timpul noaptea, se fac tot felul de spectacole, in fiecare cu diferite teme; un loc in care sa faci poze faine, multe restaurante curate si unde se mananca bine; este un loc cu un decor minunat  cu un amestec rafinat de statui vechi egiptene si din Orientul Mijlociu.

Il Mercato – este o zona linistita de shopping, cafenele si baruri cu o atmosfera relaxanta unde sa fumezi o shisha. Ziua nu este mai nimic deschis, dar seara cand incepe viata de noapte este plin ochi de turisti

Sa fiti atenti cu taximetristii, vor incerca sa va ia mai multi bani. Sunt priceputi rau sa va ia pe o cursa si de 10-15 ori mai mult. Multi dintre ei nu vorbesc engleza, chiar daca nu inteleg ce le spuneti ei vor spune “Da” si va treziti ca va duce in cu totul alt loc. Spre exemplu prima data cand am luat un taxi, pentru o cursa de la hotel la aeroport care in mod normal nu costa mai mult de 2-3$, taximetristul ne-a luat 20$ Negociati la sange!

Apropo de bani, este de preferat sa veniti cu dolari americani, e mai bine la schimb decat euro, ca oriunde in zona non-euro; in toate hotelurile sunt automate si cursul valutar e cam acelasi ca la banca. Pentru cumparaturi in oras sa aveti lire egiptene.

Iar despre suveniruri ce sa va spun? Orice  veti dori sa cumparati, nu va chinuiti prea mult,  le veti intalni peste tot asa ca nu se merita osteneala sa colindati prin toate magazinele. Adunati mai multe lucruri la un magazin ca sa obtineti un pret mai bun. Totodata evitati sa va mai enervati. Si fiti atenti la calcule, ca egiptenii sunt foarte abili in a va lua banii! Nu ma intelegeti gresit, va rog, dar fiind in vacanta,  cu totii avem tendinta de a nu mai da importanta sporita banilor si calculelor.

Cu toate acestea mie mi-a placut foarte mult tara, oamenii sunt primitori si serviabili; daca lasi la o parte toate inconvenientele, mizeria si felul in care abordeaza egiptenii lucrurile,  vei putea observa partea frumoasa si interesanta a locurilor, totul va fi perfect. Iar Marea Rosie mi-a intrat la suflet pentru totdeauna, acesta fiind principalul motiv pentru care am am stiut ca voi mai reveni.

Sa va spun ca pe cand eram noi in Sharm incepuse revoltele pe strada si ca la nici o luna a cazut regimul Mubarak? Toata lumea de acasa era ingrijorata pentru noi, pe toate canalele de televiziune rulau stiri care mai de care mai tragice….Am fost in siguranta!

 

Apreciez comentariile voastre! Asa ca…dati frau liber impresiilor 🙂

 

Tiran Island in departare. Foarte cautata in randul impatimitilor de scufundari.

Vedere de pe mare

Pe camile, in desert

Asezari umane in mijlocul desertului

Beduin acasa la el.

Un “taxi” alternativ prin oras

Soho Square – loc de promenada si terase ca-n Europa

Il Mercato – o alta zona adecvata cumparaturilor teraselor

O mica parte din fauna colorata a Marii Rosii

Marea Rosie- corali

Melia Sinai Hotel

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: