Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Evadare in mijlocul naturii. Lacul Como

Îmi place ca de fiecare dată, în timpul vacanțelor mele să am parte și de acea doza de aer curat, de natură pură. Câteva clipe în mijlocul ei mă umplu de energie și-mi dau o stare de bine pentru tot restul timpului pe care urmează să-l petrec între patru pereți sau prin aglomerația urbană. De o astfel de evadare am avut parte și-n Italia, o zi care m-a uns pe suflet. După ce m-am zbătut prin forfota din Milano și opulența de pe Coasta de Azur contactul cu mediul natural a venit ca o gură de aer.

Lacul Como

Cernobbio- Lago di Como

 

Lacul Como, căci el este vedeta articolului de azi, a reușit să mă impresioneze iremediabil. O jumătate de zi petrecută aici s-a dovedit a fi extrem de puțin, dar a fost suficient cât să-mi încarc bateriile și să mă pregătesc pentru o continuare a vacanței mele, ce urma să de desfășoare în haoticul Egipt. Peisajele pe care le ofera lacul, împreună cu munții împăduriți sunt formidabile. Liniștea care-ți țiuie-n urechi nu este întreruptă decât de  cele câteva vaporașe care navighează pe lac, făcând legătura între localitățile amplasate de jur împrejur.

Lacul Como

Monument închinat eroilor din Primul Război Mondial

Restaurante și terase pe faleza din Cernobbio

Lacul Como

Lacul Como

 

 

Fusesem cu o zi sau două înainte de-am vizitat Lacul Maggiore și-am plecat de acolo cu un mare regret. Nu reușisem să merg într-o excursie cu vaporașul, să văd insulele amplasate în mijlocul lacului. Ajungând la Lacul Como, am hotărât, clar că nu trebuie să ratez vreo astfel de experiență. Și bine am făcut, am reușit s-o conving și pe Narcisa, cea cu frică de tot ce înseamnă bărci, vaporașe. Astfel, ne-am bucurat de o zi minunată împreună, toți 5: eu, Răzvan, Narcisa, Marcela + Chira (cățelușa Marcelei).

 

Câteva informații despre Lacul Como

Lago di Como așa cum îi spun italienii, este un lac de origine glaciară, situat în provincia Lombardia, la aproximativ 50 km de Milano și doar la cațiva pași de granița cu Elveția. Cu suprafața lui de 146 km² și o adâncime-record de mai bine de 400 metri (al 5-lea cel mai adânc lac din Europa), Lacul Como este cel mai mic dintre cele trei lacuri (Como, Maggiore și Garda), toate formând așa-numitul trio de lacuri din nordul Italiei. După opinia multora, acesta ar fi cel mai frumos și cel mai vizitat, dar părerile sunt împărțite bineînțeles. Amplasat într-o depresiune înconjurată de vârfuri semețe, cu înălțimi de peste 2000 metri, lacul și zona ce-l înconjoară oferă curioșilor peisaje unice, de o frumusețe cum rar ți-e dat să vezi, un adevărat Rai aș putea spune.

 

Lacul Como

Lacul Como

 

 

Lacul Como

Lacul Como

 

Lacul Como

Lacul Como

Lacul Como

Lacul Como

 

Orășelele cochete, cu străduțe înghesuite și terasate, străjuiesc malurile lacului, amplasate la poalele munților, oferă priveliști atât de frumoase că-ți rămâne mintea-n loc. Celebrități precum Madona, George Clooney, Sylvester Stallone sau Gianni Versace își au case de vacanță chiar aici, pe malurile lacului. Nu întâmplător au ales zona, nu? Lacul se regăsește în majoritatea topurilor cu cele mai frumoase lacuri din lume. E ceva 🙂

Lacul Como

Lacul Como

 

 

Cum se ajunge la Lacul Como?

De preferat este să ajungeți pe cont propriu, dacă vă permiteți și puteți să vă inchiriați o mașină. Dacă nu, din Gara  Milano Centrale se poate lua trenul spre această destinație, fie până în Como în oraș, fie spre localitățile din jur: Lecco, Varenna, Menaggio sau Bellagio. În aproximativ o oră ai ajuns, iar costul unui bilet este aproximativ 6€/sens. Biletele se pot cumpăra în avans de pe trenitalia.com sau de la automatele din gară.

 

Ce se poate face aici?

Să presupunem că veți ajunge prima dată în orașul Como. Acesta este considerat un fel de patrie a mătăsurilor, se găsesc o mulțime de magazine cu articole din mătase naturală. Există chiar și un muzeu în care sunt expuse materiale reprezentative. Domul din Como, ar trebui să fie un punct de reper (bineînțeles după lac), un obiectiv de neratat, atât din exterior cât și din interioru-i fascinant.

Cernobbio, aflat cumva în umbra orașului Como, este un orășel cochet cu multe clădiri cu o arhitectură fantastică, demne de luat în seamă: Villa Erba, Villa d’Este sau Villa Bernasconi. Orașul dispune de o promenadă pe malul lacului, perfectă pentru o plimbare și a admira albastrul lacului aflat într-un contrast atât de frumos cu verdele pădurilor. Vârfurile munților care străjuiesc malurile lacului Como se  oglindesc trufașe în apele liniștite și limpezi ale lacului, venind parcă în întâmpinarea turiștilor dornici de a realiza fotografii superbe.

 

Lacul Como

Lacul Como. Cernobbio, locul de îmbarcare/debarcarepe vaporașe

Lacul Como

Lacul Como

Lacul Como

Lacul Como

 

Din Cernobbio, la fel ca și din celelalte localități limitrofe lacului, se pot face excursii cu ajutorul vaporașelor, care fac curse regulate legând satele între ele. Se poate face turul acestor localități, putând poposi în fiecare pentru a le vizita, după care vă puteți continua drumul. Un fel de hop-on hop-off nautic. Detalii despre traseul și orarul vaporașelor gșsiți pe site-ul celor de la Navigazione Laghi.

Aceeași treabă am făcut-o și noi, am luat bilete din Cernobbio către Torno, o altă localitate ce păstrează specificul zonei, cu străduțe înguste, șerpuind parcă spre vârful muntelui, cu clădiri vechi, dar atent întreținute. Oricât aș încerca eu să reproduc în cuvinte, tot n-aș reuși să redau frumusețea locurilor. În schimb, vă las câteva fotografii:

 

Lacul Como

Lacul Como

Lacul Como

Lacul Como – Torno

 

Lacul Como

Lacul Como – Torno

 

N-ai cum să nu te îndrăgostești de zonă!

Mi-a plăcut atât de mult atmosfera aceea primitoare a satelor, cu străduțele lor înguste și îngrijite, cu bisericile lor amplasate strategic aproape de malul apei, dând impresia ca de acolo s-a început extinderea.

Când am fost eu la sfârșit de martie, vremea era perfectă, apele lacului de un albastru intens, contrastau perfect cu verdele crud din pădurile din împrejurul lacului, iar turiștii cu sutele făceau din tot acest spectacol al naturii să fie atât de viu. Mi-a placut enorm ziua aceasta și mi-a părut atât de rău că se însera și se făcuse timpul de plecare.

Și pentru că foamea începea să dea târcoale, iar eu atunci când sunt flămândă nu mai sunt în stare să gândesc, ceva specific italienesc, niște paste, pizza ceva erau binevenite. Există vreun moment neprotrivit pentru pizza (în vacanță)? Nuuu! Terasele și restaurantele de pe malul lacului au venit în întâmpinarea foamei mele și numaidecât totul s-a rezolvat. Desert….gelato bineînțeles!

Cum se făcuse deja seară și mai aveam cale lungă până acasă, am făcut stânga-împrejur, nu înainte de a mai admira odată peisajul minunat pe care-l lăsam în urmă.

Desigur, sunt atât de multe locuri minunate de văzut, se pot face sporturi nautice, se pot face drumeții prin munții împăduriți, sunt o mulțime de clădiri și grădini emblematice, gata de explorat. O singură zi nu este de ajuns, o săptămână dedicată zonei ar fi probabil binevenită. Mi-ar plăcea sa ajung în cea mai privilegiată localitate de la malul Lacului Como, Bellagio, de unde se pot zări toate cele trei brațe ale lacului, iar de aici să mă deplasez zilnic spre celelalte localități riverane.

Vă las în compania fotografiilor, care sper eu să vă umple de gânduri frumoase.

Lacul Como

Torno – Como

Lacul Como

 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: