fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.533 de abonați.

Bazarurile din Istanbul

Hai să luăm la pas bazarurile din Istanbul!

În articolul anterior, am încercat să creionez cât mai succint posibil escapada mea de una singură prin Istanbul și am trecut în revistă locurile ce-am reușit sa le vizitez în cele trei zile petrecute în frumosul oraș de pe Bosfor. Sunt atât de multe de spus însă despre Istanbul, dar mai ales de arătat, că am hotărât să aloc un articol separat acestei activități atât de îndrăgite mai ales în rândul nostru, al femeilor și anume shoppingul, încât vă invit să facem un tur de forță prin bazarurile din Istanbul! Pregătiți-vă să vă încântați privirile cu cele mai colorate imagini!

 

 

Este aproape imposibil să pleci din bazar fără să fi cumpărat ori să fi gustat ceva. Pur și simplu nu ai cum să reziști și să nu intri în jocul comercianților. La urma urmei, bazarurile sunt un fel de raiul negustătorilor și să nu uităm cât sunt de pricepuți turcii  într-ale comerțului! O să vă invit să facem un tur al celor mai cunoscute bazaruri din Istanbul și anume: Marele Bazar, Bazarul Egiptean (de mirodenii) și Arasta Bazar (de covoare). Vom vedea împreună ce vom găsi aici, sau mai bine spus ce n-am găsi, pentru că practic, în bazarurile din Istanbul găsești cam de toate.

Înainte de a o lua la pas și a ne pierde printre comercianții dornici să ne vândă mărfurile, vă invit să aruncați un ochi și pe articolul de dinaintea acestuia, asta numai pentru a vă face o idee mai exactă și a vă intra în ritm:

 


⇒⇒⇒  Pe urmele sultanilor otomani. Singură prin Istanbul  ⇐⇐⇐


 

Hai să descoperim bazarurile din Istanbul și să vedem ce cumpărăm de acolo!

 

Marele Bazar ( Grand Bazar sau Kapali Çarşi)

Nici nu se putea să nu încep cu Marele Bazar! Doar e cel mai mare și cel mai cunoscut și cel mai căutat loc turistic din Istanbul! Să ajungi în Istanbul și să nu treci prin bazar, e ca și cum ajungi în Paris dar nu mergi să vezi Turnul Eifel! Sau … mă rog… ceva de genul! 🙂

În Grand Bazar ajungi cel mai simplu cu tramvaiul T1, despre care vă spuneam că e cel mai folosit în rândul turiștilor. Cobori în stația Beyazit – Kapalicarși, iar de aici toate decurc absolut normal. Zona este una dintre cele mai animate, nici n-ai cum să nu-ți dai seama că ești în preajma bazarului. O mulțime de terase și cafenele te așteaptă să-ți potolești poftele cu un ceai și-o baclava înainte (sau după) de a-ți începe periplul printre zecile de coridoare ce vor a fi descoperite. Ia-ți inima în dinți și pregătește-te de cea mai interesantă sesiune de shopping din viața ta! Asta în cazul în care ești la primul contact cu acest gen de cumpărături. Dacă nu ești străin de lumea arabă, atunci se presupune că ești pregătit la asaltul comercianților.

Marele Bazar din Istanbul te va impresiona nu doar prin diversitatea de mărfuri (bijuterii, mirodenii, ceramică, covoare, îmbracăminte și încălțăminte, articole din cupru și piele, obiecte de artă antică și decorațiuni contemporane, etc…) dar și prin suprafața acestuia: 31.000m² cu peste 4000 de magazine, dispuse pe 61 de coridoare. Nu degeaba este numit Marele Bazar! 

 

Așadar dacă vrei bijuterii din aur, argint ori pietre semi și prețioase, înarmează-te cu răbdare, timp, bani numerar suficienți și întrece-te în arta negociatului. În bazar totul se negociază! Dacă vrei ceva deosebit, aruncă un ochi la bijuteriile cu piatră zultanit! Zultanitul își schimbă culoarea în funcție de lumină (naturală ori artificială) și de intensitatea acesteia. Denumirea de zultanit i-a fost atribuită în ideea de a cinsti onoarea sultanilor care au condus Imperiul Otoman în Anatolia, în secolul al- XIII-lea. Interesant de știut că majoritatea rezervelor minerale-Zultanit se află în Munții Ilbir din sud-vestul Turciei.

 

Desigur nu doar pentru bijuterii mergi în Marele Bazar. Vei găsi o mulțime de articole de ceramică tradițională turcească, care cu siguranță îți va înveseli casa. Cu greu m-am putut opri la doar două boluri pictate manual, aș fi plecat de acolo cu toate! Sunt superbe!!! Genți, încălțăminte, haine din piele, originale ori imitații, țesături și tot felul de suvenire, te așteaptă toate sa le descoperi! Merită să aloci măcar vreo două ore, să te pierzi prin labirintul de alei, să admiri, să miroși, să guști, să te tocmești și să cumperi. Dar mai ales, să admiri clădirea veche de peste 5 secole, ce-a fost păstrată în mare parte la fel ca la începuturi, cu arhitectura caracteristică.

Crezi că ai terminat aici, mergem mai departe? Ahhh rahat, mirodenii! Stai să ajungi în Bazarul Egiptean!

 

 

Grand Bazar

Grand Bazar

 

Aur, mult aur turcesc

Magazin specializat în pietre prețiose și semi-prețioase

hand made

Ceramică turcească pictată manual

bazarurile din Istanbul

Amuletele cu ochiul lui Nazar sunt pretutindeni. Ochiul lui Nazaar te păzește de rele, de deochi, de privirile răutăciose

bazarurile din Istanbul

Și deh… m-am conformat!

Grand Bazar

 

bazarurile din Istanbul

bazarurile din Istanbul

bazarurile din Istanbul

bazarurile din Istanbul

bazarurile din Istanbul

 

Bazarul Egiptean sau de mirodenii (Misir Carșiși)

 

Aici este raiul pe pământ în ale mirodeniilor. O nebunie de culori și arome îți vor îmbia simțurile. Mirodenii, condimente, cafea turcească, rahat turcesc, dulciuri de tot felul, alune și arahide, semințe, halva, halviță, semințe, fructe confiate, ceai, ceai și mult ceai. Ceai de toate felurile, culorile, aromele și pentru toate întrebuințările. Ceaiul turcesc rămâne ceai turcesc și sub nici o formă să pleci de aici fără să-ți fi luat măcar un sortiment! Bazarul de mirodenii se află acolo sus, în topul preferințelor mele din Istanbul, probabil mai mult pentru atmosfera întreținută de vânzători. Desigur, nici mărfurile nu-s de ignorat.

De aici mi-am cumpărat rahat din toate sortimentele, cel cu merișoare e preferatul meu! Mi-am mai luat piper din toate culorile și condiment “otoman” ce-l folosesc la fripturi. Tot de pe aici am luat și arome pentru narghilea, nu le-am nimerit eu pe cele mai bune, dar deh… sunt de acolo! Mi-aș fi luat tot felul de condimente și ceaiuri, e greu tare să te limitezi. Având limită la bagaj, a trebuit să mă chibzuiesc! Și-n plus, îmi doresc să mai revin!

 

Bazarul egiptean e situat în Eminonu, pe malul Bosforului, puțin în stânga, după ce cobori de pe Podul Galata, venind dinspre Turnul Galata. Poți ajunge de asemenea foarte ușor cu tramvaiul T1, coborând în stația Eminonu.

Dacă îți place peștele, încearcă un sandwich cu ton, pe la terasele din zona Bosforului! O minunăție!

În imediata apropiere, găsești frumoasa Moschee Rustem Pașa, cu unele dintre cele mai frumoase interioare. Din păcate, timpul nu mi-a mai permis să-i admir frumoasele plăci de ceramică de Iznik, m-am mulțumit cu exteriorul. Data viitoare!

 

 

 

Bazarul Egiptean din Istanbul

Bazarul Egiptean

Cindimente de tot felul. Piper boabe mi-am luat și eu

Alune, fistic si tot felul de arahide

Bazarul Egiptean

Scortișoara asta batonașe e bestială pentru vinul fiert

Rahat turcesc și iar rahat

Rahat turcesc și iar rahat

Ceiauri, condimente

bazarurile din Istanbul

Superbe seturile astea pentru ceai

Fructe confiate

Ceia, ceai și iar ceai

Fructe confiate

bazarurile din Istanbul

bazarurile din Istanbul

Pffff ce bune-s jeleurile astea!!!

Rahat, rahat și iar rahat

 

 

Bazarul Arasta

 

Mai puțin cunoscut în rândul turiștilor, dar la mare căutare în rândul iubitorilor de țesături de foarte bună calitate. Covoarele turcești sunt renumite de secole și-ți vor capta privirea fără să-ți dai seama. Covoarele erau nelipsite din palatele sultanilor otomani, fiind considerate ca daruri dintre cele mai prețioase.

Țesături de toate felurile și culorile, mătăsuri și haine tradiționale, costume de belly-dancing, încălțămine hand-made și tot felul de suvenire, te așteaptă să le descoperi, să le admiri și să le găsești loc în casa ta. E greu să le reziști!

Bazarul Arasta îl găsești zona Sultanahmet, în apropierea Moscheii Albastre. Ajungi aici tot cu tramvaiul T1, coborând în stația Sultanahmet. Organizează-ți în aceeași zi vizita la Bazarul Arasta, cu Moscheea Albastră, Hagia Sofia și zona din jurul acestora.

 

 

Cam cu ce m-am întors din bazarurile din Istanbul?

 

Suvenire din bazarurile din istanbul

Suvenire din bazarurile din istanbul

Suvenire din bazarurile din istanbul

Suvenire din bazarurile din istanbul

 

…. și muuuuulte amintiri frumoase

Și peste o mie de fotografii superbe!

 

 

Pe Instagram și Facebook te așteaptă o mulțime de postări interesante. Cu bazarurile din Istanbul sau nu, sper să-ți placă și de ce nu, să-mi dai un like/follow/share. Oricum ar fi, îți mulțumesc din suflet că mă urmărești și te invit să te abonezi la newsletter, pentru a fi anunțat printr-un email nou, ori de câte ori împărtășesc impresii noi.

 

Pe curând!

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: