Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • CUBA
  • /
  • Havana – informații utile
Cuba

Havana – informații utile

Vă povesteam într-un articol anterior despre excursia la Vinales și cât de bine mi-a prins acea zi în mijlocul naturii, după câteva zile petrecute în haosul urban al Havanei. Cinci zile din cele două săptămâni planificate Cubei, le-am alocat capitalei. Aici am aterizat și tot de aici am plecat înapoi spre casă, acesta fiind clar motivul împărțirii zilelor în acest mod. Înițial, turul nostru ar fi trebuit să se termine tot în Havana. Schimbare de planuri pe loc. După ce ne intoxicasem cu aerul extrem de poluat și nu mai suportam gălăgia, mizeria și haosul de aici, am hotărât în unanimitate: prelungim șederea din Varadero, iar de acolo plecăm direct spre aeroport.

Citește și: Cuba – primele impresii

În articolul de azi, vreau să vă vorbesc despre lucruri absolut normale, pe care trebuie să le știți, atunci când planificați o călătorie în Cuba și urmează să petreceți un anumit număr de zile și-n capitală. O să vă povestesc din experiența ce tocmai am trăit-o în cele cinci zile petrecute în Havana. Sunt multe de spus, nu cred că voi reuși să mă rezum la un singur articol, așa că e foarte posibil să mai aloc unul acestui oraș atât de fascinant. Așadar, dacă sunteți în căutare (și nu numai) de informații cu privire la cazare, transport, restaurante, acesta-i articolul care vă trebuie! Despre obiective turistice, dar și alte activități de neratat, în următorul articol!

 

Despre Havana

Așa cum stim cu toții, Havana este capitala unuia dintre ultimele state rămase încă comuniste și cel mai mare oraș al Cubei atât ca suprafată (728,26 km2) cât și după numărul populației (2,1 milioane de locuitori). Havana este un oraș plin de viață, poate mult prea animat după unele gusturi, cu oameni care-și duc traiul mai mult pe stradă, cu clădiri coloniale ce stau să cadă oricând, cu mașini de epocă ce încă mai mărșăluiesc pe străzile din ce în ce mai aglomerate. Se pare că Havanei i se mai spune si Orașul Coloanelor, denumire ce ar veni de la arhitectura colonială deloc neglijabilă a orașului, cu o mulțime de clădiri ce par a se sprijini de aceste coloane, ce dau un farmec aparte orașului.  N-am știut asta până de curând, dar găsind-o pe-n site de profil de la noi, într-adevăr am putut da dreptate.

N-o să insist pe latura istorică a orașului, e plin internetul cu astfel de informații. Însă nu am cum să nu mentionez ceea ce este evident la orice pas: dominația americană de la începutul secolului al 20-lea nu a trecut fără să lase urme adânci, asuprea Havanei, dar și a Cubei în general. Chiar și acum la mai bine de jumătate de secol de când odată cu instalarea comunismului și a dominației Castro, când s-a impus embargo total SUA. Și probabil mulți ani de acum înainte… Dar mult mai evidente decât urmele din urma”invaziei” americane, sunt urmele lăsate de spanioli în secolul al 16-lea când au fondat orașul. Limba spaniolă este vorbită pretutindeni, iar dacă nu te adaptezi și nu înveți câțiva termeni de bază, rămâne să speri că limbajul semnelor vor fi de ajutor.

 

Cum ajungi în Havana?

Dacă vei veni într-o formulă organizată, cu un grup, printr-o agenție de turism, atunci nu trebuie să-ți bați capul. Dar dacă ești pe cont propriu, așa cum am făcut-o și eu, este imperior necesar să-ți faci câteva lecții înainte. Cel mai probabil, în Havana vei ajunge prima dată, pentru că aici se află principala poartă aeriană a țării – Aeroportul Internațional Jose Marti, care-i la vreo 20 km de oraș. Poți lua taxiul, vei face în jur de 30 minute și te va costa vreo 25-30 CUC ( 1€ – 1,25 CUC).  Se pare că există și autobuze care fac curse directe spre oraș, dar n-am fost și la cum arată autobuzele locale, nu vă recomand.

Dacă vei ateriza pe vreun alt aeroport din țară sau poate ajungi pe insulă pe calea apei, atunci nu-ți rămâne decât să ajungi pe-o cale terestră în Havana. Capitala este bine conectată cu aproape orice mare oraș al țării, cu ajutorul rețelelor de autocare Viazul sau Transgaviota. Mai există desigur varianta de a ajunge cu taxiul, închiriat privat sau “colectivo”, ori să-ți închiriezi mașină. Aceasta era și planul nostru, dar a picat rapid la fața locului când am văzut prețurile exagerate și condițiile din trafic.

 

 

Cum te deplasezi prin Havana 

Bun, ai ajuns în Havana, dar problema transportului te va lovi zilnic. Orașul nu dispune de o rețea de transport în comun bine pusă la punct, așa cum poate suntem obișnuiți, sau ne-am aștepta să găsim. Autobuzele care fac curse prin oraș sunt foarte vechi, extrem de murdare și aglomerate, iar stațiile sunt mereu puhoi de oameni. N-ai avea nici o șansă să urci într-un autobuz. Așadar, tăiem din listă transportul în comun.

Probabil cea mai eficientă modalitate de a te deplasa dintr-un punct în altul, prin Havana sunt acele taxi colectivo. Majoritatea sunt mașini vechi, de prin anii ’50-’60, pe care le poți închiria doar pentru tine și plătești cursa atât cât ai stabilit cu șoferul. Nu uita să bați în cuie prețul înainte de a porni la drum!   Preț orientativ taxi: pentru o cursă de aproximativ 3 km = 5-6 CUC.

Alte modalități de transport:

  • coco-taxi (niște capsule de maximum 2 locuri + șofer, galbene; un fel de tuk-tuk mai modern), bicitaxi (la fel ca cele pe care le vezi pe Champs-Elysee), trăsură cu cai, mașini de epocă etc.

Ca orice alt oraș cu potențial turistic mare, care se respectă și Havana are o rețea de autobuze Hop-on, Hop-off. Sau, cred că sunt mai multe, dar oricum toate sunt de stat. Și nu contează de la care ai luat bilet, că sunt bune pentru toate. Este probabil cea mai bună metodă de a putea ajunge la punctele de interes turistiv. Prețul unui bilet valabil o zi întreagă, este 10 CUC, iar intervalul orar în care trec este cam de jumătate de oră. De sus ai priveliște bună și e chiar plăcut să te plimbi de-a lungul Maleconului, sau prin oraș. Nici nu-ți imaginezi câte poți surprinde de sus!

 

Havana - Cuba

Taxiuri la alegere, în funcție de preferințe

Havana - Cuba

Cuba

Autobuze ce deservesc sistemul de transport în comun al Havanei

Havana - Cuba

Autobuz destinat transportului șolar (a nu se neglija originea americană a acestuia, dar nici vechimea lui)

Vinales - Cuba

Havana - Cuba

Bici-taxi

Havana - Cuba

Coco-taxi

 

Plimbare cu trăsura prin centrul Havanei

Este aproape imposibil să ajungi prin Parcul Central al Havanei și să nu fii agasat de insistențele vizitiilor. Cu o zi în urmă am reușit să scăpăm de super oferta unuia, urcându-ne în busul Hop-on, Hop-off. “Mare greșeală ați făcut, n-o să vedeți nimic!” Mai că-mi venea să cobor când am auzit spusele căruțașului.

Ziua următoare însă am picat în mrejele unuia ce se părea atât de amabil… Pe deasupra mai era și student la Turism, acum fiind în perioada de practică. Iar dacă eram interesați, puteam lua și lecții de salsa. Wow!!! A dat norocul peste noi, mi-am zis.

Am stabilit termenii plimbării noastre clar: 25 CUC pentru 2 ore/4 persoane. Am pornit la drum, ghidul nostru a început să ne povestească despre toate ce vedeam, chiar era plăcut. Mă mai plimbasem odată cu trăsura cu cai prin Viena, cu vreo 10 ani în urmă, dar asta era altceva. A venit rândul pentru o pauză de Mojito și-am oprit la celebrul bar “Dos Hermanos” din port. Aici se pare că-și făcea veacul și Hemingway. Dar pe unde nu-și făcea el veacul oare, că am auzit prin atâtea locuri placa asta… Am găsit aici în plină desfășurare un recital absolut fantastic. O formație de vreo 6 cubanezi talentați peste poate, în frunte cu o super voce. Mi-a plăcut tare de tot momentul, l-am savurat din plin, am lăsat bacșișul și…pe cai!

 

 

De 4 ori mai mult!

Trăsura era ceva mai departe de bar, pe-o stradă lăturalnică și când să urcăm: plata! Și așa începe circul: birjarul nostru, student manierat scoate o placă cu prețurile afișate pe ea: 25 CUC/pers. Ce tupeu! A urmat un schimb de replici, nu tocmai ortodoxe, el ne amenința că dacă nu-i plătim 100 CUC ne duce la poliție …foarte bine si noi vrem la poliție. Când a văzut băiatul că nu reușește să ne prostească, a început să bată în retragere, până când și-a cerut scuze, am continuat cursa și ne-a lăsat puțin mai înainte de locul de unde plecasem.

Chiar nu mi-ar fi plăcut deloc să plătesc de patru ori prețul stabilit deja. Aveam la activ o mulțime de experiențe de genul acesta din Egipt, așa că n-am cedat. Cine știe câți turiști se lasă păcăliți în acest mod?

Experiența în sine a fost interesantă, vreme superbă, împrejurimi interesante. Doar eram în centrul Havanei!

 

Cu trăsura prin Havana - Cuba

Cu trăsura prin Havana

Free walking tour of Havana

Recomandabil este să vă începeți periplul havanez cu un tur pietonal turistic – gratuit. Sunt mulți cubanezi care-și oferă serviciile pe post de ghizi, primindu-și bineînțeles meritatul tips. Este o modalitate de a cunoaște mai bine istoria Cubei și poți primi informații și sfaturi prețioase. Tururile duc în general pe la principalele locuri turistice din zonă cum ar fi: Muzeul Revoluției, Muzeul de Arte Frumoase, Fabrica de trabucuri Partagas, El Capitolio, El Floridita bar.

Din informațiile pe care le aveam, punctul de întâlnire ar fi fost la intersecția străzilor Consulado cu San Rafael. La fel am găsit și pe hartă. Doar că la ora stabilită (09:30) n-am găsit nici un ghid și nimeni nu știa de asta. Mai erau doi turiști ce așteptau același lucru, la fel știau și ei. Mi-ar fi plăcut să fi putut începe vacanța în acest mod, însă nu s-a putut.

Turul am reușit să-l facem pe cont propriu, am bătut străzile acelea în lung și-n lat. Iar de vă interesează arta, aveți posibilitatea de a admira și a cumpăra sâmbătă dimineață, de-a lungul Bulevardului Rambla, fratele mai mic al celui din Barcelona. Adoră cubanezii să copieze și să-și însușească locuri, mărci, nume… Capitoliul este copiat cap-coadă după cel al americanilor.

 

Unde te cazezi în Havana

Vă spuneam și într-un alt articol că cea mai eficientă metodă de a cunoaște adevăratul stil de viață cubanez, este să locuiești la/printre locuitorii țării. După 2011, când frâiele puterii au fost preluate de Raul Castro, au început să apară și câteva afaceri de familie, precum aceste case particulare. Practic, fiecare familie își poate deschide un fel de pensiune turistică în propria-i casă. De obicei condițiile într-o astfel de casă sunt modeste, la bază casa este la fel de veche si sărăcăcioasă, pe ici-colo se aduc mici reparații/modificări.

La recomandarea  cuiva ce tocmai se întorsese din Cuba, am ales cazare la o casă particulară din Vedado, unul dintre cele 3 zone principale ale orașului. Alegând o astfel de variantă, am avut posibilitatea de a interacționa zilnic cu adevăratul stil de viață al cubanezilor. Fiecare drum spre centrul orașului, mi-a oferit material de fotografiat într-atât că la un moment dat, am început să mai fac loc în memoria telefonului.

De la Casa Mirador la Colina, care-i chiar lângă Universitate și până în centru erau vreo 3 km și de multe ori preferam mersul pe jos. Nu mă grăbeam nicăieri…. Erau mai multe străzi paralele și indiferent pe care o alegeam, luând-o înainte ajungeam chiar în centru. Peisajul era cam același, ori că mergeam pe Neptuno, San Lazaro, San Miguel sau San Rafael. Case pe punctul de a se dărâma din moment în moment, mizerie și sărăcie cât casa. Dar oamenii sunt deschiși, mereu veseli și dornici de conversație. Dacă le vorbeam și limba, era perfect.

 

Voucher cadou airbnb 34€ 

Rezervarea o poti face și pe airbnb.com, iar din din partea mea ai un voucher cadou de  34€ pentru prima ta rezervare  Pentru a beneficia de reducere, trebuie să te înregistrezi pe site, iar din totalul rezervării, îți vor fi scăzuți cei 34€.

Așadar vă recomand cu cea mai mare încredere o cazare la particulari. Veți avea parte de o experiență cu totul altfel.

 

Havana

Cuba

Cuba

Alături de Aymee, gazda noastră din Havana

 

Cazare la hotel 

În mod evident, puteți opta și pentru o cazare la hotel, sunt câteva prin centru, destul de îngrijite. Cel puțin așa arătau din exterior. Pentru cei cu dare de mână, există și faimosul Hotel Nacional de Cuba, cu vedere directă spre ocean. Dar prețurile sunt ușor (cam mult) exagerate, prețul unei camere ajungând la ordinul sutelor bune de euro.  Am intrat de multe ori pentru o băutură și pentru a mă conecta la rețeaua de internet, la Hotel Inglatera, amplasat chiar în centrul Havanei, la doi pași de Capitoliu. Mi-a plăcut hotelul, arăta foarte ingrijit și este central.

Când am fost eu bookingul nu functiona în Cuba, dar acum e posibil. Poți face rezervare la hotel aici⇒⇒⇒

 

Hotel Inglatera - Havana

Hotel Inglatera – Havana

Hotel Inglatera - Havana - Cuba

Hotel Inglatera - Havana - Cuba

Hotel Nacional de Cuba - Havana

Hotel Nacional de Cuba

Unde să mănânci în Havana?

Gusturile și preferințele sunt indiscutabile, iar ceea ce mi-a plăcut mie nu știu dacă îți va plăcea și ție. La fel cum au apărut casele particulare ca alternativă la hotelurile scumpe, așa există acum si acele “paladares”. Acestea sunt restaurante private, de familie, mici, cu o capacitate de până în 12 locuri la mese. Paladarurile (??? o fi corect?) sunt alternativa la restaurantele mai mari de stat și cu prețuri mai mari. Sinceră să fiu, nu m-am dat în vânt după mâncarea din aceste localuri, variantele sunt puține și de cele mai multe ori nu găsești tot ce e trecut în meniu. Îmi recomandase cineva restaurantul “Locos por Cuba” (pe str. San Lazaro) și-am încercat.

N-a fost chiar rău, dar e prea înghesuit, sărăcăcios și cu puține variante. Am fi vrut pește, pentru el venisem aici, dar nu aveau nici un fel. Prețurile erau mici. Am mai încercat la câteva astfel de palares prin Havana și aceeași poveste. Plus că-mi era cumplit de greu să mă înțeleg cu personalul, nevorbind spaniola. Noroc de Google Translate Offline!

 

Tot în apropiere de locul în care eram cazați, se află un alt restaurant (de stat), mult mai mare, curat și diversificat – El Biky, tot pe San Lazaro. Am mâncat bine aici, prețurile fiind pe măsură.

Prin Centrul Vechi am luat prânzul la una din terase și la fel, am plecat dezamăgiți.

Citește și:

Adevărul despre mâncarea cubaneză

 

Un sfat! Dacă nu ești foarte pretențios la mâncare, încearcă să mănânci prin acele paladare pe care le vei întâlni la tot pasul! Așa vei fi mult mai aproape de bucătăria cubaneză și vei economisi suficient pentru altele: excursii, activități…

 

Cuba

Restaurant “Locos por Havana” -în Vedado

Cuba

Cuba

Havana - Cuba

Terase din Centrul Vechi al Havanei

Havana - Cuba

Un desert…ambulant (2CUC/buc)

Havana - Cuba

La restaurant El Biky – în Vedado

Havana - Cuba

Pește pe grill

Havana - Cuba

La Familia – un restaurant proaspăt deschis, aproape de Capitoliu

Havana - Cuba

Sea food

Havana - Cuba

El Patchanka – un alt restaurant prin centru, unde am avut și muzică live

Cuba

Havana - Cuba

Niște plăcințele bune, umplute cu cocos ori guave. Street food, singurul pe care l-am încercat

Continuare aici:  Atracții turistice și activități de neratat în Havana


Hai că m-am întins cam mult cu poveștile și imaginile, realizez că un singur articol nu are cum să fie de ajuns la câte am de povestit despre Havana. Și nici n-am apucat să vă spun ce-am reușit să vizitez. Și câte au mai rămas încă…

Revin, în următorul articol cu obiectivele turistice pe care n-ar trebui să le ratați dacă ajungeți în Havana!

Nu uita să mai arunci câte un ochi din când în când și pe Facebook sau Instagram! Vei găsi o multime de fotografii interesante!

Vă pup!

 

Citește și: Excursie de-o zi la Vinales – Pinar del Rio

 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: