Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Cuba

Imagini din Havana

O fotografie face cât o mie de cuvinte, de acord? Nu vă e străină vorba asta, prin urmare vă propun să vă delectați cu câteva imagini din Havana, exact așa cum am reușit eu să le surprind. Havana, capitala Cubei comuniste, atât de controversată, reprezintă unul dintre cele mai fascinante orașe din întregul Caraibe. Cu o istorie tumultuoasă de mai bine de 400 de ani, Havana își cucerește vizitatorii la fiecare pas. Clădirile ei coloniale superbe, în stil spaniol, împodobite cu balcoane și coloane colorate, dar aflate, din păcate într-o avansată stare de degradare, încă mai rezistă impozante de-a lungul bulevardelor largi, care și acestea strigă nesperat după îmbunătățiri.

O altfel de Havana, mult diferită față de acel oraș din broșurile turistice

 

În cele cinci zile petrecute în Havana am reușit să surprind și cealaltă fațetă a acestuia. Din păcate Havana nu înseamnă doar clădiri coloniale, mașini de epocă, muzee, salsa și cocktailuri. La lumina zilei, Havana oferă un spectacol deprimant, în ciuda vedetației tropicale, dezlănțuite din sutele, poate miile de grădini lăsate în paragină. Havana pare un oraș aflat în plină descompunere, distrus de umezeală, cicloni și uragane, dar nu în ultimul rând de nepăsarea socialismului care domenște în Cuba.

Ideea de a sta cazată în casa unor cubanezi mi-a surâs din prima clipă în care am auzit că se poate face asta. Gazdă mi-a fost Aymee, o cubaneză grozavă și foarte vorbăreață, care mi-a fost de mare folos în timpul sejurului. Cazată fiind în vestitul cartier Vedado, am avut ocazia să petrec și să cutreier străzi pe care n-aș fi ajuns nicioadată, dacă aș fi ales un hotel din centru.

Nu cu multă vreme în urmă am terminat de citit “Viză pentru Cuba” a lui Gerard de Villiers. Nu pot să spun că m-a impresionat prea mult scrierea, dar a reușit să-mi reîmprospăteze memoria cu locuri și momente unice. Adevărul este că Havana merită să alocați câteva zile din timpul călătoriei voastre prin Cuba, va fi un bun prilej pentru a cunoaște adevăratul stil de viață cubanez de la oraș.

 

Imagini din Havana

 

Am pregătit special pentru voi un colaj cu fotografii surprinse în timpul periplului meu havanez și vă propun în continuare, să descoperiți cu ajutorul imaginilor ce vi le voi prezenta și cealaltă înfățișare a Havanei. O înfățișare mai puțin văzută, alta decât cea care ne este prezentată tuturor pe coperțile ghidurilor turistice.

N-a fost o treabă ușoară, să selectez din cele aproape o mie de poze de prin Havana, dar sper să fi reușit să vă atrag atenția chiar și pentru câteva momente.

Voi începe mai întâi cu partea frumoasă a orașului, cu locurile acelea înfrumusețate ce atrag privirile turiștilor, după care, treptat o să vă introduc și-n partea aceea mai puțin frumoasă a Havanei.

 

Haideți așadar s-o descoperim exact așa cum este!

Imagini cu Havana 2018

Piața Revoluției cu cele două personalități marcante: Che Guevara și Fidel Castro

Monument ridicat în cinstea eroului național – scriitorul Jose Marti

Hotelurile emblematice din centrul Havanei

Imagini cu Havana 2018

Universitatea din Havana

Havana - Cuba

Paseo del Prado – cel mai frumos bulevard din Havana (așa spun unele guri)

Havana - Cuba

Maleconul – promenada orașului

Hotel Nacional de Cuba - Havana

Hotel Nacional de Cuba – la belle epoque.

Havana - Cuba

Mașinile colorate cubanez fac senzație în rândul turiștilor

Cuba

“El Capitolio” – Capitoliul Național din Havana – replica fidelă a celui din Washington (ba chiar puțin mai înalt decât originalul… așa sunt cubanezii)

Imagini din Havana 2018

Clădiri coloniale ce mai rezistă încă vremurilor tumultuoase

imagini din Cuba 2018

Callejon de Hamel – alee pietonală unde arta stradală face ordinea

imagini din Cuba 2018

Graffiti-urile încep să ia loc și să mascheze fața dezolantă a clădirilor lăsate la mila Domnului

Havana

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

Havana

 

Da, din păcate cam așa arată străzile Havanei, acelea din spatele zonelor turistice! Iar asta nu e tot!

Havana

dulciuri Cuba

Doamnele pregăteau un desert pentru o grădiniță

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

Cozile…. nelipsitele cozi comuniste

imagini din Cuba 2018

imagini din Cuba 2018

Cam așa arată un magazin obișnuit de unde-și fac oamenii de rând cumpărăturile

imagini din Cuba 2018

Ce igienă? Ce temperatură de pastrare? Erau cel puțin 30 grade, iar tejgheaua era nu în altă parte ci la marginea străzii 🙁

Alt magazin, aceeași situație

Havana

 

Sper că nu v-am întristat, nu asta am dorit să fac publicând aceste imagini din Havana. Având ocazia să mă întâlnesc la fiecare pas cu această atmosferă, n-am putut rezista să nu fotografiez tot ce-mi ieșea în cale.

 

Și bonus, vă dezvălui în premieră câteva poze din Havana anilor 2007!

Îți mulțumesc Răzvan că mi le-ai pus la dispoziție!

Am observat câteva diferențe, nu semnificative, pentru că-n Cuba lucrurile nu se mișcă într-atât de rapid. Primul? Parcul auto era clar mult mai învechit decât acum, mașinile Lada observ eu că predominau. Anul acesta am observat mai multe autoturisme Chevrolet de prin anii ’60, se pare că le-au scos de la naftalină. Aaa și că tot veni vorba de mașinile cubaneze, observ că și-au schimbat și numerele de înmatriculare.

Clar, multe s-au schimbat în 11 ani și-n Havana, pare ceva mai animată, turismul a cunoscut o amploare vizibilă, dar atmosfera

imagini din Cuba 2007

Nelipsitele picturi cu legendarul Che Guevara

imagini din Cuba 2007

Aceeași atmosferă am regăsit-o și eu, după 10 ani

imagini din Cuba 2007

Capitoliul, replica perfectă a celui din Washington

imagini din Cuba 2007

Cozile specifice socialismului, au fost și vor mai fi mulți ani…

imagini din Cuba 2007

Traficul părea ceva mai degajat

imagini din Cuba 2007

În lipsa service-urilor auto, cubanezii își repară singuri mașinile

imagini din Cuba 2007

 


Dacă îți place ce scriu despre locurile pe care le-am vizitat și crezi că ar putea să inspire și pe alți pasionați de călătorii, nu uita să dai un like paginii de Facebook Angela Călătorește, un follow profilului de Instagram și un share la acest articol.  🙂

Apropo, ce alte curiozități despre Cuba mai ai?

 

Alte articole despre Cuba:

Am plecat să descopăr Cuba!

Cuba – Primele impresii

Excursie de-o zi la Vinales

Havana – informații utile

Buget pentru Cuba

 

 

20 Comments

 • Cristina

  9 august 2018 at 13:58

  Clar nu m-ai întristat, dimpotrivă, mi-ai făcut și mai multă poftă. Dacă vreau să văd doar roz și cinci stele, merg cu o agenție și doar aia văd. Dar a călători e și despre partea mai puțin plăcut și asta e la fel de interesant 😀

  Răspunde
 • Mirela

  28 august 2018 at 11:50

  Cu pozele acestea mi-ai făcut dor de Havana, dacă mai aveam nevoie. Iubesc acest oraș atât de diferit, încremenit în timp. Sper spre binele locuitorilor să se schimbe în timp, însă mă bucur că l-am văzut așa. La fel era acum 5 ani când l-am viiztat, văd că la fel și acum 10 ani 🙂 I-am bptut cred că fiecare străduță, mergeam de dimineața până seara și am stat o săptămână pe acolo, iubesc acest oraș, cu toate neajunsurile sale.

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   28 august 2018 at 16:47

   Havana este un oraș fascinant! Și cu cât trece mai mult timp de când l-am vizitat, cu atât mai mult încep să-l apreciez și mai tare și să-mi fie dor. Am bătut și eu străduțele la pas, mi-a plăcut și m-am simțit formidabil printre cubanezi, iar cel mai mult mă bucur c-am optat să fiu oaspetele unei cubaneze, am locuit în casa acesteia și-am împărtășit povești. Havana e super și chiar numai pentru a-i cutriera încă odată străduțele, m-aș întoarce.

   Răspunde
 • clarisa

  21 noiembrie 2018 at 11:56

  Poti, te rog sa-mi recomanzi o zona in Havana pentru cazare (casa particular) astfel incat sa fie aproape si de obiectivele principale dar si sa poti simti cat mai bine pulsul orasului? Multumesc!

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   21 noiembrie 2018 at 12:07

   Cu mare drag Clarisa! Eu am stat la o casa particular chiar langa Universitate – Casa Mirador la Colina. Aymee, gazda mea cubaneza este o simpatica si amabila. M-a ajutat cu rezervari pentru taxi, cu inchirierea masinei pentru Vinales. Plus tot felul de informatii. Distanta pana in centru e de vreo 2-3 km, buna ocazie de a face drumurile la pas si a avea contact direct cu adevaratul stil de viata cubanez.

   Răspunde
 • Raluca Anghel

  24 iunie 2019 at 9:29

  Da..ma gândeam eu ca n are cum sa fie asa idilic…Mulțumim pentru impresii si imagini.. m as duce cred o dată, mi se pare ca e genul de experienta o dată în viață

  Răspunde
 • Mirela-Carmen

  24 iunie 2019 at 19:19

  Oooo… categoric mi-ai atras atentia! Niciodata nu am dorit sa vizitez aceasta tara dar… Havana pare sa fie demna de vizitat. Imi face impresia unui oras semi-parasit, pierdut undeva in timp… Daca intr-o zi o sa ajung cu acolo, cu siguranta o sa-mi amintesc articolul tau. Super! Multumesc pentru informatii, Angela!

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   25 iunie 2019 at 8:57

   Eu am visat la Cuba vreo 10 ani. Și mi-am dorit atât de mult să ajung acolo…. ce crezi?? Am fost “desumflată”. Poveștile spuse de alții, fotografiile, tot ce mi se sugerase despre Cuba, eu aveam să descopăr că e altfel. Mi-a placut desigur, e altceva, dar nu așa cum credeam. Sau mi-aș fi dorit! La fel a fost și cu Thailanda. Destinațiile astea două au fost precum pomul mult lăudat.

   Răspunde
 • Georgiana

  8 august 2019 at 19:16

  Urmeaza sa mergem si noi in Havana, unde vom sta 4 zile. Sunt tare curioasa cum va fi! Pana atunci, voi citi articolele tare iar si iar.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: