Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
prima lună petrecută în Egipt

Impresii după prima lună petrecută în Egipt

Aproape o lună de zile de când sunt în Egipt. Când o fi trecut oare…? Primul articol de anul acesta.  Adevărul e că a trecut ceva timp, iar asta se datorează faptului că începutul de an s-a dovedit a fi nu atât de ușor pe cât m-aș fi așteptat, ori mi-aș fi dorit. Dimpotrivă! Încă o dovadă că nimic ce pare a fi foarte frumos, nu este atât de frumos pe cât lasă impresia uneori. Contrar a tot ceea ce-mi imaginam și-mi imaginam, m-am luptat cu o acută lipsă de inspirație și oricât de mult încercam să leg câteva fraze, parcă nimic nu se lipea. Nici acum nu sunt convinsă că va ieși ceva în sfârșit, dar să vedem ce-o ieși. Așadar, prima lună petrecută în Egipt. Pentru unii poate părea cea mai mare tâmpenie ever, pentru alții un vis de-o viață. Pentru mine?!  Un refugiu oare? O încercare de regăsire, o încercare de a găsi…. niște răspunsuri? Un fel de a găsi căldura și confortul  a ceea ce unii o numesc “acasă’?

 

Vă spuneam în unul din ultimele articole de anul trecut că am fugit de frig și-am venit în Egipt. Din nou. Pentru a 11-a oară. Pentru aproape 3 luni de zile. Da, da… ai citit bine, nu te freca la ochi!

 

 

 

Hai să încerc să vă povestesc totuși, cum a fost această primă lună petrecută în Egipt!

 

Mi-a fost dor de ceva de acasă, din România? Surprinzător pentru mine, nu. deloc! Poate puțin de pisica mea?! Dar știind-o pe mâini bune, n-aveam de ce sa-mi fac griji! Poftă de ceva? Poate de niște cârnați de porc  afumați? Clar, n-ar fi o problemă prea mare să mă stabilesc undeva departe de casă. Mă surprinde și pe mine totuși…. Și-n fond, călătorului îi șade bine cu drumul! Unde se simte cel mai bine un pasionat de călătorii, dacă nu să fie mereu în descoperirea de noi locuri, noi oameni, noi culturi, noi obiceiuri…

Am aici, în Hurghada, cam tot ce mi-ar trebui să fiu fericită. Hurghada a devenit pentru mine acea destinație de suflet, acea a doua casă. Greu de înțeles nu? Nici pentru mine n-a  fost deloc de înțeles, atunci când auzeam de la unii ca-s plecați de-acasă de.. 2, 3 sau cine știe câte luni… Nu te chinui să înțelegi prea multe, nici eu nu-mi prea pot explica multe.

Dar important este că mă aflu acolo unde mi-am dorit, că unul din visele mele au devenit realitate. Că de fapt îmi trăiesc visul! De mulți ani îmi doresc să plec  undeva, pentru mai multă vreme.

Așa că… ai grijă ce/cum/cât/ce fel  îți dorești! Încearca să fii mai explicit în dorințele tale!

 

 

 

Vremea în Egipt, în lunile decembrie-ianuarie

 

În ianuarie am mai fost de câteva ori în Egipt, dar deh… vremea nu-i aceeași de la an la an. Cum și-n România într-un an poate să fie zăpadă cât casa, în următorul an, vreme numai bună de-un picnic în aer liber.

Am ajuns aici pe 20 decembrie. Noaptea. Vânt. Frig. Liniște. Hurghada părea a fi părăsită. Au urmat câteva zile ideale, cu temperaturi de aproximativ 25 grade. Zile perfecte de lenevit pe un șezlong, la soare. Ceea ce am și făcut desigur! Parcă niciodată n-am reușit să mă bronzez atât de bine ca acum. După prima lună petrecută în Egipt, stau și mă gândesc: o să mai pot sta la soare?

A urmat în perioada Revelionului , cam vreo săptămână, ceva mai răcoroasă. Ce înseamnă asta? Temperaturi ziua de aproximativ 20-22 grade, noaptea în jur de 12 grade. Și vânt, mdaa… el e vinovat pentru disconfort! Deh… prin Peninsula Sinai, pe la Mănăstirea Sf. Ecaterina a și nins.

De vreo săptămână și ceva, lucrurile par a intra pe un făgaș ce-mi place tare. Vântul e ceva mai blând, iar temperaturile resimțite sunt undeva peste 25 de grade. Din ce în ce mai bine!!! Spre fericirea mea! În perioada următoare vremea arată destul de bine. Numai bine de lenevit la soare!

 

Cum am petrecut sărbătorile de iarnă în Egipt?!

 

Lucru într-adevăr curios e acela că n-am simțit nimic, dar absolut nimic din atmosfera aceea specifică sărbătorilor de iarnă. Dar nici nu-mi doream de fapt. Uneori, cunoscuții îmi spun că-s un fel de Grinch 🙂 Când era copil, mergeam cu colindul, petreceam sărbătorile în familie, așteptam oaspeți ori plecam în vizită, era altă treabă. Dar de câțiva ani, nu! Nu simt nimic și nu mă bucură nimic la Crăciun și nici măcar la Revelion.

De Crăciun, din cauza unei răceli urâte de tot, am stat mai mult la pat. Cu pastile de tot felul, iar la final cu înghețată, i-am venit de hac. De Revelion, nimic deosebit. Egiptenii nu sărbătoresc Revelionul, peste tot o atmosferă absolut obișnuită ca oricând. Nu focuri de artificii, nu pocnitori, nimic. Liniște și pace. La miezul nopții am ieșit la Marina, unde se adunase ceva lume, egipteni în general și foarte puțini turiști. Majoritatea probabil s-au retras în hoteluri, unde li s-o fi pregătit petreceri tematice.

 

Am privit cele câteva artificii, am făcut o poză si-un filmuleț și înapoi acasă.

Acestea fiind spuse, gata cu sărbătorile!

Adevărul e că nici în România nu mă bucuram absolut deloc de acestea. Mulți ani la rând munceam în noaptea dintre ani și desigur, asta m-a făcut ca în timp să nu mai aștept cu nerăbdare aceste sărbători. Și exact asta îmi propusesem: să fug de perioada aceea, care pentru mine devenea an de an, deprimantă la propriu.

 

O lună de zile de ohihnă totală

 

Cred că și aveam nevoie de un repaus din acesta total. După lunga perioadă în care am muncit zi de zi, chiar și câte 14 ore, o relaxare era bine-venită. Așa că-n prima parte a șederii aici n-am făut mare lucru, nici în excursii n-am plecat, dar nici prea multe activități. Principalele ocupații au fost să stau la plajă în prima parte a zilei, timp în care am citit 4 cărți, iar după amiaza cumpărături și gătit. M-am răsfățat cu o mulțime de bunătăți din fructe de mare și pește, dar și legume și fructe super proaspete și gustoase. Am luat piețele și magazinele la rând, m-am familiarizat cu locurile  și prețurile, că deh… între timp uitasem cum e cu tocmeala.

 

 

 

Sper să reușesc să mă mobilizez și să vă povestesc pe larg, despre cum decurg aceste ședințe de shopping prin piețele și bazarele egiptene și să vă dau câteva ponturi.

 

 

Excursie de-o zi în El Gouna

 

Uite că am ajuns în Hurghada de 8 ori pâna acum, dar nu reușisem să vizitez El Gouna. Aceasta e stațiunea de fițe a egiptenilor, e acea creme de la creme de la Marea Roșie. Toată lumea bună a Egiptului, în El Gouna își petrece concediile.

Locul arată într-un fel fain, atmosfera e unică, nu întâlnești acolo vibe-ul acela autentic pe care-l simți în Hurghada de exemplu. Prețurile sunt pe măsura aștepărilor și e de înțeles. În El Gouna s-a investit mult și cu mult gust, iar asta reflectă în nota de plată.

Pregătiți-vă cu încălțăminte comodă și haine răcoritoare, musai cremă cu factor spf și spor la vizitat! E un loc superb!

 

 

 

 

În perioada următoare gata cu leneveala, aștept musafiri din România, toți la prima vizită în Egipt, așa că va trebui s-o fac pe ghidul. Avem planuri mari, sper să reușim să facem tot ce ne-am propus.

Pentru a-mi urmări aventura în stil egiptean, vă invit să-mi fiți alături și aici pe blog, unde sper să scriu mai des, deși am parte de cel mai prost internet din viața mea. După cel din Cuba desigur! Dar vă invit să mă urmăriți și pe Instagram și Facebook, unde mă străduiesc să fiu cât se poate de activă.

Dacă aveți întrebări și curiozități despre Egipt și-n special despre Hurghada, nu nu ezitați să mi le lăsați în comentarii. O sa răspund cu mare drag, fiecăruia în parte!

Hugs!

 

prima lună petrecută în Egipt

Acesta-i view-ul meu de zi cu zi! 🙂

prima lună petrecută în Egipt

Moscheea El Mina, observată din Marina

prima lună petrecută în Egipt

Marina, în seara de Revelion

Souq Dahar

Piața de pește din Hurghada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Comments

  • Gabriela Rizea

    17 ianuarie 2020 at 21:16

    Urmăresc cu mare interes blogul in așteptarea următoarelor articole. Egiptul este una din țările pe care imi doresc foarte mult sa le văd, să le cunosc, asa cum e el autentic, nu doar ce se vede in stațiuni.

    Răspunde
  • Cristina

    18 ianuarie 2020 at 7:37

    Tu să zici mersi că ai avut doar acum o lipsă de inspirație, mie mi se pare că starea mea naturală e lipsa de inspirație la cât de rar scriu :)) Poate schimb acest lucru anul ăsta.
    Să știi că dacă ai stat mai mulți ani departe de casă, într-un loc unde Crăciunul nu e mare lucru, ai să simți dorul. Eu dupa 6 ani de Thailanda abia am așteptat un Crăciun acasă, cu ai mei, cu brad natural și cu primit de colindători. Thailandezii sunt maeștri decoratori și la marketing, dar sentimentul e departe de a fi sentimentul ăla…crăciunesc.
    Aștept aventurile egiptene, poate mă urnesc și am să ajung și eu…cândva 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: