fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.292 de abonați

Insula Gozo

“Esențele tari se țin în sticluțe mici.”

Ei bine, asta am spus după ce am vizitat această mică insulă.

Când mă gândesc la Malta îmi vine în minte o insulă, dar de fapt e un arhipeleag, arhipeleagul maltez format din 6 insule, o parte locuite, cealaltă parte nu. Insula Gozo cu o suprafață de doar 67 km² este sora mai mică a Maltei și are o populație de doar 30.000 de “gozitani” așa cum le place locuitorilor să se numească, ei spun că-s gozitani și  nu maltezi.

 

Vedere asupra capitalei insulei – orașul Victoria

 

Sunt diferențe foarte mari între aceste două insule, cei din Malta n-au apă dulce, pe când cei din Gozo au izvoare și printr-o ciudațenie geologică au la dispoziție un sol mai fertil, față de terra rosa, acel sol roșiatic care se găsește pe insula mai mare, Malta. Din această cauză și rolurile au fost împărțite, cei din Malta se ocupă de turismul internațional și chiar o fac bine, iar gozitanii se ocupă cu agricultura și piscicultura.

Ca fermieri, sunt foarte pricepuți, dețin livezi însemnate de citrice, smochine, rodii, roșcove. În perioada în care am fost eu în Malta se cultiva para de cactus, numită si fructul dragonului . Este un fruct frecvent cultivat de gozitani din care fac tot felul de preparate specifice precum un lichiorul cu o culoare vișinie sau dulceața de cactus. Am încercat para de cactus, iar gustul dulceag mi-a plăcut doar că m-am limitat la una singură, din cauza acelor care cresc pe fruct și pe care le-am simțit vreo două zile in palme.

 

Fructul de cactus

Dulceața de cactus

Pentru a ajunge pe insula Gozo, am plecat cu autobuzul din stațiunea Qawra până la punctul terminus, Cirkewwa – în vestul extrem al Maltei. Traversarea cu ferryboatul durează în jur de 30 de minute, ocazie prielnică pentru a simți briza Mediteranei și a admira apele turcoaz ale acesteia. Costul biletului este 4,65 euro, iar ceea ce mi s-a părut curios este că se achită la întoarcere. Oricum, nu poți rămâne pe Gozo, deci tot plătești!

 

 

Iată o bună ocazie pentru a admira în treacăt și a treia insulă ca mărime din arhipeleag și anume  Comino (de la chimen i se trage numele), declarată Rezervație Naturală, cu o suprafață de doar 2,5 km² având doar 4 locuitori permanenți. Romantic, aș putea spune! Cine nu și-ar dori să împartă o insulă doar cu alte 3 persoane? Dar ce te faci când tu ești bărbat, iar ceilalți trei la fel ca tine?  Și printr-o ciudațenie a situației, unul dintre ei este preot, iar altul polițist. Există chiar și o secție de poliție! Curios, nu?

 

 

Vă spuneam într-un alt articol că pentru transportul în comun de pe Gozo se pot folosi aceleași carduri achiziționate din Malta, “Tallinja 7 days Unlimited” care costă 21 euro. Aici se întâlnesc același tip de autobuze, iar sistemul este identic cu cel din Malta. Din Portul Mgarr am luat autobuzul până în capitala Victoria (nume dat în cinstea reginei Victoria a Angliei sau Rabat în trecut). Neavând prea multă vreme de pierdut, trebuia rapid să hotărâm unde și ce să vizităm. Fiind relativ aproape  de stația de autobuz, am ales ca și punct Citadella, de altfel cel mai important punct turistic de aici.

 

Aceleași autobuze verzi, la pe insula-soră, Malta

 

Fiind cocoțată pe o stâncă, pentru a putea ajunge la cetate, a trebuit să urcăm cele câteva sute de trepte ( de fiecare dată când urcam pe scări, începeam să le numar, dar pe la 100 și ceva ….pierdeam șirul). De aici de sus, priveliștea îți taie rasuflarea.  Citadella, un vechi orășel fortificat,  îi adăpostea în Evul Mediu pe toţi locuitorii din Gozo care se refugiau din calea otomanilor. Aspectul actual al Cetății este o mixtură între un castel medieval și o fortăreață. În interiorul acesteia se află mai multe obiective de interes pentru turiști: o catedrala în stil baroc, construită la ordinul Cavalerilor Ioaniți, Muzeul Catedralei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arheologie, precum și vechea închisoare. Străzile cetății găzduiesc și mici magazine cu suveniruri: bijuterii, împletituri, dantele, lucruri croșetate). Poate fi considerată un oraș într-un alt oraș.

 

Biserica din interiorul cetății

 

 

 

Pentru ca era deja ora amiezii și foamea ne dădea târcoale, iar noi vroiam sa mai bifăm încă un obiectiv important de pe insulă, în drum spre autobuzul care avea să ne ducă spre limita vestică a insulei, ne-am luat câteva pastizzi, acele faimoase placințele malteze cu diverse umpluturi: mazăre, carne, brânză. Sunt destul de bune, iar nouă chiar ne-au ținut de foame, ținând cont de faptul că nu dispuneam de timp să luăm prânzul la restaurant.

Ajunși  în extremitatea vestică a Insulei Gozo, în zona Dwejra am ochit 3 iepuri dintr-o lovitură: Turnul Dwejra, Marea Interioară și cel mai important obiectiv – Fereastra Albastră. Visam la acest loc încă dinainte să știu că voi ajunge în Malta. Văzusem câteva filmulețe despre Malta, iar acest loc era ceva la care aspiram. Pur și simplu îmi doream să ajung aici. Probabil că-mi place marea foarte mult, în special acolo unde valurile lovesc falezele înalte de zeci de metri.

Vazusem acest fenomen în Irlanda la Cliffs Of Moher unde pământul pune cea mai îndrăzneață opoziție oceanului, iar țărmul stâncos formează o faleză inaltă de peste 200 metri unde oceanul se sparge furios sau mai domol, în funcție de vreme. Fereastra Albastră -una dintre minunile naturale ale Maltei este o stâncă erodată de apele mării de un albastru care îți captivează privirea,  formând o fereastră, susţinută de coloane din stâncă de culoarea mierii, cu diametrul de 40 de metri). Locul este la mare căutare în rândul împătimitilor de scuba diving.  Din cauza eroziunii, specialiștii estimează ca în 25 de ani se va prăbuși în mare. Păcat!

 

UPDATE! 16.03.2017

Astăzi, această minunată emblemă a maltezilor s-a prăbușit în mare, după o furtună puternică.

 

Insula Gozo

Fereastra albastră

 

 

Dacă pe insula soră mai mare, toate drumurile duc la Valletta, aici toate duc la Victoria. Aici este terminalul principal al autobuzelor, de unde am plecat mai departe spre portul Mgarr, pentru ca se lăsa de seară și trebuia să ne întoarcem la hotel. Eram epuizați.

 

Insula Gozo

 

Un sfat pentru cei care vor să profite de o zi întreagă pe insula Gozo: planuiți-vă foarte bine timpul, încercați sa ajungeți dis-de-dimineață pe insulă, pentru a avea timp să o explorați și să vă bucurați de șansa aceasta. Iar dacă vă drămuiți bine ziua, veți descoperi locuri magnifice. Nu aveți cum să vedeți totul într-o zi, mereu trebuie să fii pe fugă.

Ce aș mai fi dorit să văd, dar timpul nu mi-a permis:

Statiunea Marsaflon un loc cu piscine de unde se extrage sarea in mod natural
Templele Ggantija (site arheologic mai vechi decat Stonehange din Anglia sau Piramidele din Egipt, al doilea monument cel mai vechi din lume, dupa Gobekli Tepe din Turcia
Ir Rambla – cea mai frumoasă plajă din Gozo cu nisip rosu; iar dacă ajungi aici nu rata Calypso Cave, cel menționat în Odiseea  lui Homer; e o priveliște nemaipomenintă asupra plajei și a golfului (ce-am văzut în poze 🙂 )
Sanctuarul Ta Pinu – cel mai cautat loc de perelinaj din Malta datorita bisericii facatoare de minuni; l-am zărit în treacăt din autobuz
–  Xlendi – sat pescăresc amplasat între două stânci imense

Indiferent ce locuri veți alege să explorați, insula Gozo vă va impresiona în mod placut. Alocați măcar o zi, merită cu prisosință!

 

Insula Gozo

Insula Gozo

Revin cu articole și despre celelalte locuri minunate din Malta 🙂

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: