fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.535 de abonați.

Irlanda

Irlanda- Insula de smarald

Perioada: 10-16 februarie 2009

Număr de zile/nopți: 7 zile, 6 nopți

Structura grupului: 5 persoane

Transport: avion București – Otopeni – Aeroport Internațional Dublin

Mijloace de transport locale: mașina

 

Pentru că îmi doream atât de mult să călătoresc și cred cu tărie că dacă-ți dorești ceva cu adevărat, dorința ți se îndeplinește, iată că a venit timpul pentru a doua ieșire din țară, la un an după cea din Austria. De astă dată în Irlanda, o țară despre care nu știam prea multe. Decât lucruri elementare pe care le învățasem în școală sau de la televizor.

Cumva un concediu neprogramat, s-a transformat într-unul reușit, îmbinând utilul cu plăcutul. Niște prieteni apropiați care locuiau în Irlanda urmau să-și boteze fetița și am fost invitați și eu și iubitul meu. Clar, am spus da. O bună ocazie să avem parte și de o vacanță. Și așa au început pregătirile, căutarea și achiziționarea biletului de avion, informări cu ce am voie să iau, ce nu, căutarea cadoului pentru cea mică, pregătirea bagajelor. Urma să fie primul meu zbor cu avionul, o altă premieră. Mi-a plăcut enorm, a fost un zbor liniștit de vreo 4 ore, fără probleme, cu compania low cost a irlandezilor, Aer Lingus.

 

Irlanda a venit la pachet cu multe noutăți pentru mine

Am aterizat pe aeroportul Internațional din Dublin aproape de miezul nopții. Și pentru că ne aștepta prietenul nostru, cu mașina, am făcut un scurt popas în centrului vechi al orașului să facem cunoștință cu viața de noapte a irlandezilor. Am găsit un Dublin zgomotos, cu pub-uri pline la maxim, străzile forfoteau de oameni de toate genurile, de la adolescenți încălțați în sandale la nu mai mult de 10 grade, la turiști cu rucsacurile în spate, dar și localnici. Toți amețiți de aburii alcoolului, cu câte o bere în mână, binedispuși că doar era joi seară, deci zi de salarii.

Atunci am luat pentru prima dată contact cu circulația pe partea stangă. Mi s-a părut foarte ciudat, mai ales în sensurile giratorii. Și cu regula “Fumatul interzis în locurile publice închise” – pe atunci eram fumătoare, viciu la care am renunțat și sunt tare mândră de asta. Cu greu am găsit loc într-un pub să bem câte-un Guiness. Din punctul meu de vedere, cea mai bună bere neagră ever. Și pentru că mai aveam un pic de călătorit cu mașina până la destinația finală, am lăsat în urmă viața de noapte trepidantă din capitală și ne-am îndreptat spre Carlow, unde locuia amicul nostru.

 

Carlow – surpriza plăcută a unui orășel de provicie irlandez

Carlow este un orașel cu aproximativ 13.000 locuitori, situat în partea de sud-est a țării, la 82 km de Dublin, stăbătut de râul Barrow, care formează granița cu comitatul vecin Laois. L-am vazut ca un oraș frumos, curat, cochet cu străzi înguste și case parcă trase la indigo. În centrul orașului unde este The Millennium Bridge și pe unde trece râul,  se află o zonă superbă plină cu verdeață, unde se adună multe lebede, pe care localnicii le protejează și le aduc de mâncare.

Catedrala romano-catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Carlow este una de interes, reprezentând unul din puținele obiective turistice ale orașului. Impunatoare, cu turnul ei frumos, cel mai înalt punct din oraș (46 metri),  pe dinăuntru este de o frumusețe rară, cu sculpturi și picturi în toate combințiile de culori.

Castelul din Carlow, un alt obiectiv turistic al orașului, a fost construit prin anii 1200 dând impresia unui templu cocoțat pe un soclu înalt; astăzi nu mai e decât o ruină din granit, cu două turnuri și câteva ziduri rămase în picioare. Este situat pe malul râului Barrow.

Pentru că de fapt principalul motiv pentru care am ajuns în Irlanda a fost botezul fetiței mici a prietenilor noștri, într-una din zile am fost din nou în Dublin pentru eveniment, la o biserică creștină românească. Biserica, nu-i mai rețin numele, încă se lucra la exterior, dar pe interior arata foarte bine și slujba s-a ținut bineințeles în română. În același timp se mai boteza încă un copil, al unei alte familii de români. După încreștinarea micuței, ne-am întors în Carlow. Seara a avut loc petrecerea care a ținut aproape până în zori, invitați fiind majoritatea români.

 

Excursie în parte vestică a Irlandei

Două din cele 7 zile petrecute în Irlanda au fost dedicate vizitării zonei vestice a țării – Ținutul Burren în special cu Cliffs of Moher, despre care mă documentasem în prealabil de pe internet, văzusem câteva imagini care m-au convins pe loc. Cum nu dispuneam de prea mult timp, a doua zi după botez, în jurul prânzului, ne-am pornit la drum cu două mașini, pentru că între timp s-au mai arătat doritori de aventură, iar până spre seară eram ajunși pe coasta vestică a Irlandei. Cu o rezervare în prealabil, am înnoptat în orașul Oranmore, la Shanlin House B&B, al unei familii de irlandezi draguți, foarte amabili și primitori.

A doua zi, după un mic dejun frugal, am plecat din nou la drum, unul destul de lung de altfel, dar astfel m-am bucurat enorm să descopăr că Irlanda nu este o țară a muzeelor, ci o țară verde a frumuseților naturale. Flora și structura geologică reprezintș bogații incomensurabile ale acestui colț de rai. Cât a fost drumul de lung am văzut pășuni întregi bogate cu iarbă, în care pășteau oile lor grăsune pe care le vezi doar acolo. Este știut faptul că irlandezii se mândresc cu mielul lor, specific regiunii Connemara Hill, care are chiar o protecție geografică de la Uniunea Europeană.

 

Despre ținutul Burren

Ținutul Burren se află situat  la sud de  orașul Galway, acolo unde oceanul Atlantic întâlnește insula. E cea mai spectaculoasă parte a țărmului.  Ținutul Burren este un loc de o frumusețe incredibilă, foarte puțin atins de om. Șoselele înguste, uneori nu permit trecerea a două mașini una pe lângă alta, dar șoferii sunt toți niște domni și fac în așa fel încât să-și facă loc unul altuia.  Se și salută între ei, fără să se cunoască, numai din simplul motiv că pot circula împreună pe aceleași drumuri.

Pe coastele Atlanticului, la început line, dar stâncoase am văzut acele garduri din piatră, puse una peste alta, care departajau nu știu ce exact, că era mai nimic, dar departajau ele ceva pentru că erau peste tot; sigur …proprietățile. Încet-încet țărmul începea să devină mai abrupt, culminând cu Cliffs of Moher .

Aici pământul pune cea mai îndrăzneață opoziție oceanului, țărmul stâncos formează o faleză înaltă de peste 200 metri, unde oceanul se sparge furios sau mai domol, în funcție de vreme.

 

Cliffs of Moher este cea mai vizitată atracție naturală a Irlandei

Este impresionantă,  se compune dintr-o faleză de piatră lungă de aproximativ 8 km, ajungând în punctul său cel mai înalt, la o înălțime de 214 metri. Pentru intrarea în zona falezei se plătește o taxă de acces. Lângă intrare se află un centru pentru vizitatori unde este un cinema și se poate vedea istoria geologică a locului, precum și un spectacol al naturii proiectat pe ecrane. Tot aici găsim și o  zonă comercială de unde se pot cumpăra suvenire.

Pentru accesul facil al vizitatorilor sunt construite trepte line, care vin și în sprijinul celor mai puțin obișnuiți cu urcatul. Când am ajuns pe faleza înaltă de 200 metri, am rămas uimită, totul este de vis!!! Pământul se termină brusc, de am avut impresia că aici se termină lumea.  Vezi cum valurile învolburate ale oceanului se sparg cu putere de uscat iar în pereții falezei se văd nenumarate găuri în care-și au cuib păsări, care și acestea iau parte la acest minunat spectacol neregizat al naturii.

 

Unde se termină pământul…

În partea dreaptă a platoului se mai poate urca pe trepte spre cel mai înalt punct al falezei. Aici se află Turnul O’Brien (214 metri) care este un excelent punct de observare a zonei. Urcând înspre turn ne-am oprit pentru câteva clipe pentru a asculta o harpă mângâiată de degetele înzestrate ale unei tinere talentată. În stânga se întind stâncile Moher pe care oceanul le-a modelat cu forța lui incredibilă. Splendid!

Și pentru că era amiază și ni se făcuse foame, ne-am continuat drumul spre orășelul Doolin unde am găsit un restaurant mic, drăguț în care am savurat cel mai bun somon pe care l-am mâncat eu până atunci. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de gustul acela de somon proaspăt pe grătar…hmm! Îmi lasă gură apa!!! Aici în Doolin, În încercarea noastră de a ne ghida și a găsi o cale de întoarcere spre Carlow am dat de o intersecție în care erau nu mai puțin de 20 indicatoare unul peste altul. Fiecare te trimitea de fapt în direcții diferite, știu că mi s-a părut foarte funny treaba asta. Mai sunt și pe la noi situații de-astea.

 

Vremea în Irlanda e capricioasă, am prins vreme bună

Deși era mijloc de februarie și nu erau mai mult de 10 grade,  iar vântul bătea cu putere, am văzut mulți surferi pe malul oceanului practicându-și sportul fără nici cea mai mică grijă a frigului de afară.

Chiar dacă timpul a fost limitat și o săptămână nu e de ajuns pentru a vedea această minunată țară, mă bucur că am avut ocazia s-o văd într-atât cât s-a putut. Că am putut să cunosc oameni frumoși, locuri splendide, peisaje de-ți taie răsuflarea. Sper ca în viitorul apropiat să mai ajung aici, mai multe zile și să cuprind cât mai mult din suprafața insulei.

Iar o însemnătate aparte care o are pentru mine această vacanță este faptul că aici mi s-a oferit inelul…emoționant moment, până la lacrimi! Fără exagerare!

Ce mi-a plăcut cel mai mult? Totul, oamenii, locurile, peisajele, vremea.

 

 

Apreciez comentariile voastre, fie ele de orice fel! 🙂

 

Imagini Irlanda

Irlanda

Surferi la Oceanul Atlantic în mijloc de februarie

Irlanda

Turnul O’Brien 214 metri – Cliffs os Moher

Irlanda

B&B – Shanlin House din Oranmore

Carlow

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Carlow

Irlanda - Carlow

Interiorul acesteia este cu adevărat impresionant

Irlanda

Case identice în Carlow. Îmi place atât de mult că se păstrează aceeași arhitectură

Irlanda

Lebedele de pe raul Carlow sunt atât de obișnuite cu oamenii. Iar aceștia au grijă de ele, încât sunt într-un fel un simbol al orașului.

Carlow

Carlow

Un alt simbol al orașului – Castelul din Carlow, sau ce-a mai rămas din el.

Irlanda

Orientează-te dacă poți! Indicatoare rutiere în Dooley

Irlanda

Cliffs Of Moher- locul unde se sfârșește pământul

Irlanda

Platforma de la Cliffs Of Moher, în depărtare centrul comercial

 

Te nvit să ne cunoaștem și pe Facebook și Instagram! 🙂

 

Citește și:

Austria, prima ieșire în afara țării

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: