Degeaba ai fost în Egipt, dacă n-ai văzut Piramidele! Oare? 🙂 Am auzit replica asta de atâtea ori, încât ajunsesem să am un soi de îndoieli. În general, astfel de replici, la fel ca și cele ce țin de siguranța unui sejur în Egipt (și nu numai) au venit de la persoane care n-au pus vreodată un picior acolo și probabil că n-o vor face niciodată, ori de abia pot indica această țară pe hartă. Ori Din păcate, oamenii tind să fie destul de superficiali, atunci când vine vorba de locuri mai îndepărtate ori mai controversate.
Așa cum cei mai mulți dintre voi știți, am fost până acum de 10 ori în Egipt. Și de abia la a șasea tură am ajuns la Piramide. Și credeți-mă că n-am fost degeaba! Iată-mă acum, la ediția cu numărul 10, am ajuns din nou la Piramide, pe cont propriu de data asta, fără agenție, fără grup, fără ghid. Exact așa cum îmi doream de mulți ani!
Nu-i de colo să te aventurezi de capul tău prin Cairo, prin haosul acela nelipsit. Dar așa cum vă povesteam și în articolul anterior, am petrecut 3 zile în acest oraș atât de fascinant și bineînțeles că am ajuns și la Giza(sau Gizeh). Toată lumea știe că Piramidele sunt în Cairo. Ceea ce-i cumva greșit, pentru că acestea și Sfinxul se găsesc pe platoul de la Giza, la periferia orașului cu același nume. Giza, fiind o extindere a Cairo-ului. Cândva îmi imaginam că nu poți să ajungi aici decât dacă vii în grup, însoțit de un ghid. La fel de eronat și acest gând.
La Piramide pe cont propriu
Trecusem deja printr-o experiență nu tocmai plăcută. În urmă cu 4 ani, am fost într-o excursie organizată, din care m-am întors nu doar ca și fugărită, dar și cumva dezamăgită. Nu mă înțelegeți greșit, nu susțin că n-ar fi ok cu grupul. Suntem diferiți și gândim și ne organizăm diferit, tocmai de aceea vedem lucrurile complet diferit. Și e tare bine că se întâmplă asta, că altfel am fi mânați ca oile.
Fiecare face cum simte și cum poate, variante există pentru toate gusturile. Pentru mine, la momentul actual e mai convenabil, din toate punctele de vedere, să călătoresc individual. Și asta pentru că-mi place să-mi planific și să-mi organizez eu traseul, să caut informații și să decid eu, pentru mine. Nu toată lumea este capabilă să facă treaba asta, nu oricine are timpul și răbdarea necesară. Și aici își intră în rol agenția de turism, unde mergi, spui ce vrei, ți se propun variante, plătești și alegi ce-ți convine. Astfel, ai scăpat de orele de research și nervi uneori că nu toate îți ies cum ai vrea. Dar uite că mie-mi place s-o fac și pe-asta!
Cum ajungi din Cairo la Platoul de la Giza?
Cel mai propabil, te vei caza undeva prin Cairo, pentru o noapte-două-trei… Cel puțin eu așa am făcut, pentru că varianta aceasta mi s-a părut mult mai convenabilă.
În funcție de zona unde ești cazat, va trebui să descoperi care e cea mai ușoară/rapidă/avantajoasă metodă de a ajunge la Giza. Și înapoi, clar!
Eu am stat exact în centrul orașului, în Tahrir Square, iar de aici am folosit două mijloace de transport: metroul + Uber. Sigur există și alte metode, poate mai acceptabile, dar în cazul meu, așa am ales. Am plecat din stația Sadat (Tahrir Square) iar la El-Giza am coborât (nu Giza Suburbs, care-i următoarea).
Biletele se pot lua de la ghișeele aflate în fiecare stație de metrou. Un bilet/sens costă 3 EGP(aproape 0,80 RON). Metroul din Cairo este în unele momente ale zilei extrem de aglomerat, așa că mare atenție să nu ratați stația voastră! În plus, există vagoane pentru numai femei. M-am trezit la un moment dat dă eram singura femeie din întreg vagonul și toți se hlizeau la mine. Când am coborât, am înțeles de ce. 🙂
Din El-Giza, am comandat un Uber. Eram 5 persoane, așa că a fost mai convenabil pentru noi, decât să mai căutăm alt autobuz, ori să ne mai tocmim cu vreun taximetrist. Până la Piramide am plătit vreo 70 EGP (18 RON). La fel am procedat și la întoarcere.
Accesul pe Platoul de la Giza și costuri
Accesul pe platoul unde-s cele 6 Piramide și Sfinxul, se face printr-un singur loc, acolo unde există casa de bilete și controlul de securitate. Peste tot pe la obiectivele turistice, trebuie să treci printr-un scanner, exact ca-n aeroport. Îți vor fi verificate bagajele atât manual, cât și trecute prin acele scannere speciale. Chiar înaintea de a intra, venise un grup de chinezi, toți cu trollere mari, de parcă se cazau la Piramide. Am reușit să mă strezor printre ei, că altfel dura mult si bine.
Pentru a putea vedea piramidele de aproape cât și interiorul uneia dintre ele, va trebui să achiți o taxă de acces. Sunt diferite clase tarifare, în funcție de cum preferi. Eu am ales-o pe cea clasică, cea mai ieftină dintre ele. Vizitasem deja interiorul unei piramide și s-o spun pe-aia dreaptă nu m-a impresionat nimic. În plus, se stă la coadă destul de mult.
Taxa de acces pe Platoul Giza este 160 EGP (40 RON).
Pentru a admira toate cele 6 piramide, va trebui să te îndepărtezi puțin de ele, există un loc, ceva mai departe, unde de obicei de ajunge pe cămilă.
Și te încurajez s-o faci, de acolo vei reuși să pleci cu acele poze iconice pe care le-ai tot văzut pe coperțile revistelor. Atenție însă cu cei care stau pe acolo gata să te “ajute”. Vei vedea o mulțime de comerciați, care adesea devin agasanți, la fel și stăpânii de cămile sau vizitii cu trăsurile. Îți vor cere un preț mare, ca să aibă de unde negocia și nu se vor lăsa până când nu te vor convinge. Încearcă să-i refuzi politicos și ferm în caz că nu vrei nimic.
V-am mai povestit eu despre experiența de acum 4 ani. Eram patru fete, am negociat aspru la preț și am obținut câte 10$/pers. Câte 2 persoane pe cămilă. La început foarte amabil ne-a povestit vrute și nevrute, ajunși pe platoul respectiv s-a oferit să ne facă poze, să avem amintiri frumoase. Și apoi a venit partea frumoasă: ne-a mai cerut insistent bani și nu acolo 2-3€ cât aveam noi mărunți. Nu, omul mai vroia câte 10 $/€/persoană. Că deh… ne-a fost ghid bun și ne-a făcut poze frumoase. Văzând că-l refuzăm n-a mai fost atent cu cămilele, una din ele dădea s-o muște pe cealaltă și clar nu ne-am mai simțit deloc safe. Bineînțeles, pe drumul de întoarcere, ne cerea bani încontinuu și nu mai era deloc acel egiptean amabil, de la început.

Poză de acum 4 ani

Poză de acum 4 ani

El e “nenea” de care vă povesteam 🙂
Reguli de vizitare ale Piramidelor!
Desigur, ca peste tot, există și anumite interdicții. Le vei vedea afișate pretutideni, în plus există angajați să-ți tragă atenția dacă încalci vreo regulă.
Atenție! Nu ai voie să excaladezi Piramidele!

Sper că n-oi fi încălcat vreo regulă aici 🙂
Nu uita de Sfinx!
Ceva mai în extremitatea platoului, cu spatele spre Piramide, se află și faimosul Sfinx. Nu rata ocazia de a te fotografia cu acesta, cu puțină imaginatie și pricepere, te vei alege cu câteva instantanee drăguțe, sugestive. Sfinxul este atât de fotogenic și ascultător!
Ai posibilitatea de a-l admira de pe aleea asfaltată, ori te poți apropia ceva mai mult de el, există o platformă special creată pentru cei veniți aici să-l admire. Din punctul meu de vedere se poate observa mult mai bine de pe alee.
Drept dovadă, vă las câteva fotografii. Din bunăvoința cuiva (remunerat bineînțeles), m-am ales și eu cu aceste fotografii superbe.
A fost o experiență tare interesantă, m-am bucurat de fiecare clipă petrecută aici.
Dacă ai și alte curiozități, nu ezita să mi le lași la finalul articolului, în comentarii. Totodată te invit să ne cunoaștem mai bine și să ținem legătura și pe Facebook și Instagram! Vei găsi acolo o mulțime de postari și fotografii care te vor instiga și pe tine la o aventură egipteană!
Vă îmbrățișez cu mare drag! 🙂
24 Comments
Raluca
2 mai 2019 at 21:18Foarte interesante pozele cu Sfinxul! Pline de imaginatie. Felicitari!
Angela Călătorește
2 mai 2019 at 22:38Mulțumesc frumos!!! Și eu le ador!!!
Diana
2 mai 2019 at 22:20Suuuuuuuper informații! Exact ce ne interesa! Ne spuneți, va rog, cam pe la ce ora ar fi indicat sa ajungem la piramide și cât ați așteptat la rand? Multumim! Toate aprecierile noastre!
Angela Călătorește
2 mai 2019 at 22:38Eu va multumesc! Si pentru aprecieri si pentru comentariu. Chiar o sa adaug in articol si informatia asta. Eu am ajuns pe la pranz (~13). N-am stat mult la coada. 10 minute cu tot cu bilete si control.
Cred ca dimineata sau seara e si mai bine. Si e lumina mai buna pentru poze.
Adriana Ivan
3 mai 2019 at 9:55Foarte util articolul! Îmi plac tare mult pozele postate de tine. De aceea te urmăresc și pe rețelele de socializare.
Angela Călătorește
3 mai 2019 at 10:36Îți mulțumesc frumos! Și pentru comentariu și pentru că mă urmărești ! 🙂
Aura Lupu
3 mai 2019 at 10:04Foarte fain articolul și plin de informații prețioase, mulțumesc Angela.
Angela Călătorește
3 mai 2019 at 10:36Mulțumesc și eu pentru apreciere! 🙂 Sper să fie util la cât mai multă lume!
Madi
3 mai 2019 at 12:01Pozele cu sfinxul sunt geniale:)
Angela Călătorește
3 mai 2019 at 13:49Mecriii! Le ador și eu! 🙂
Dana Mierluț
3 mai 2019 at 20:24Super drăguțe pozele și interesante informațiile!
Și mie îmi place să îmi fac propriul traseu, în ritmul impus de mine, dar parcă m-aș teme să fac asta la prima vizită în Egipt.
Angela Călătorește
4 mai 2019 at 9:12Îți mulțumesc din suflet! Într-adevar Egiptul poate fi puțin cam aspru pentru cineva care ajunge pentru prima dată aici. Sau dacă n-a mai fost în vreo altă țară arabă. Dar nu-i bau-bau-ul așa de rău, dacă îți dorești și vrei, vei reuși. Și va fi totul minunat!
Dorina
3 mai 2019 at 17:27Imi doresc de o viață să văd piramidele și Sfinxul, dar încă n-am reușit. Frumoase imagini!
Angela Călătorește
4 mai 2019 at 9:21Mulțumesc pentru aprecieri! Vă doresc să ajungeți cât mai curând! Încercați! Nu-i chiar atât de greu precum pare! Vă pot da câteva ponturi!
illusion
3 mai 2019 at 19:13Oare exagerez dacă spun că orice om ar trebui să vadă piramidele o dată în viață? Sunt unul din cele mai prețioase monumente ale omenirii!
P.S.
Foarte faine pozele cu Sfinx-ul! (trebuia s-o zic!)
Angela Călătorește
4 mai 2019 at 9:17Nu exagerezi deloc și sunt perfect de acord cu cele spuse de tine! Și-ți mulțumesc pentru apreciere! Pozele le ador și eu 🙂
Gabriela Rizea
3 mai 2019 at 22:21Superb! Egiptul este si va ramane pe lista mea de călătorii pana imi vii face curaj sa merg acolo cu copiii. Nu de alta, dar parca mi-e teamă de ce tot aud la capitolul incidente de securitate.
Angela Călătorește
4 mai 2019 at 9:04Mulumesc! îți doresc să ajungi acolo, cu tot cu copii și fără teama de incidente. Atunci când veți fi pregătiți veți face și pasul acesta. Egiptul este fascinant. Pentru mine, este destinația mea de suflet!
Catalina Coman
5 mai 2019 at 0:30Minunate si pline de imaginatie fotografiile tale! Intr-adevar, iti trebuie putin curaj sa vizitezi o astfel de zona pe cont propriu, dar tu ai dovedit ca se poate.
Angela Călătorește
5 mai 2019 at 8:31Mulțumesc Cătălina! Experiența celor 10 ture de Egipt și-a spus cuvântul aici. Știu, toată lumea se teme de această țară, dar din punctul meu de vedere, aceste temeri sunt de cele mai multe ori nefondate. Sau fondate pe baza unor impresii venite de cele mai multe ori, așa cum am spus și-n articol, de la persoane care n-au fost nici măcar odată acolo sau nici nu pot arăta pe hartă. Da, se poate și se poate foarte bine, safe și e foarte fain.
Andreea
5 mai 2019 at 11:29Egipt….un loc în care mulți vor sa ajungă dar puțini reușesc..superr descriere
Angela Călătorește
5 mai 2019 at 14:05Ajung excat cei care își doresc cu adevărat! Mulțumesc pentru aprecieri1 🙂
Lavinia
9 iulie 2019 at 13:42Wow, super utile articolele tale 🙂
Angela Călătorește
9 iulie 2019 at 15:37Îți mulțumesc Lavinia! Sper să-ți și folosească! 🙂