Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
 • Home
 • /
 • DIVERSE
 • /
 • Lucruri de care nu mă despart când călătoresc
Lucruri de care nu mă despart când călătoresc

Lucruri de care nu mă despart când călătoresc

Orice călătorie, fie ea oricât de scurtă, sau de lungă, mai îndepărtată, ori mai aproape de casă, vine în mod obligatoriu și cu partea de pregătire a bagajului. Care mie, îmi place la fel de mult ca și călătoria în sine. Face parte din ea, așa cum e și drumul. Unii consideră că pregătirea bagajului e un fel de artă, acesta fiind și cel mai dificil moment, pentru că te vezi pus în situația de a alege și a decide care sunt lucrurile de care într-adevăr ai nevoie. În timp, am învățat cum să-mi pregătesc bagajul, astfel încât sa nu-mi lipsească nimic atunci când sunt departe de casă, dar nici să nu car lucruri inutile. Iar ca asta să-mi iasă cât mai bine, am o listă permanentă cu lucruri de care nu mă despart când călătoresc

 

Bineînțeles, în funcție de scopul călătoriei, precum și locul în care voi pleca, ce activităti voi încerca, această listă se va adapta nevoilor date. Însă, sunt câteva lucruri pe care le am cu mine oricând, indiferent câte zile sau unde plec.

Haideți să vedem,

 

Care sunt acele lucruri de care nu mă despart când călătoresc?

 

Documentele

De mică, ai mei m-au învățat un lucru: să nu plec niciodată de acasă fără un act de identitate asupra mea. “Dacă te calcă o mașină și nu știe nimeni cine ești și pe cine să anunțe?” Auzeam asta atât de des de la bunicul meu, încât mi-a rămas întipărită în cap forever. Așa se face că, oricând am cu mine un document, fie el chiar și un scan pe telefon.

Chestiunea documentelor devine mult mai complexă atunci când trebuie să plec pe-o distanță mai lungă, în afara țării eventual. Actele sunt printre primele lucruri pe care mi le pun în geantă. Și dacă spre exemplu plec într-o excursie, cu barca ori într-un safari în deșert, tot am cu mine un act. Măcar o copie.

Și dacă niște haine mai pot uita, documentele de călătorie nu am cum să le uit niciodată. Nu e voie. Sper să nu mi se întâmple vreodată.  Pașaportul/cartea de identitate, biletele de avion, rezervările la hotel, asigurările, cardurile bancare, sunt lucruri pe care le consider esențiale. Dacă am bani la mine și un act de identitate, mă pot descurca aproape în orice fel de situație.

Deși nu mă dă pe spate ideea, probabil c-o să fac un compromis odată și-o să-mi iau o borsetă pentru talie pentru acte. Observ că multă lume o folosește și dacă e sa mă gândesc mai bine, e mult mai sigur așa. Cu rucsacul, ori poșeta e mult mai riscant.

 

 Asigurarea de călătorie

Vă scriam într-un alt articol pe blog despre cât de important este, ca atunci când călătorim în afara țării, să fim protejați printr-o asigurare de călătorie. Recunosc, uneori am mai plecat și fără asigurare, dar mai aproape de casă, pe aici, prin Europa. Dar gândiți-vă ce grav ar fi să-ți pierzi documentele, chiar și-n Europa. Sau să ai nevoie de servicii medicale de urgență și să nu ai nici un fel de acoperire. Câți dintre voi aveți un card european de sănătate? Eu n-am și chiar mă gândesc serios la asta. Să-mi fac puțin timp și să merg să mi-l procur. Dar ferească Domnu’ să ți se întâmple ceva și mai grav, să fii la capătul pământului și să ai nevoie de repatriere medicală. Sau și mai grav… Îți dai seama cât ar costa asta???

O asigurare de călătorie nu e scumpă, e probabil cea mai ieftină parte dintr-o vacanță, dar cu ajutorul ei, avem siguranța unor servicii medicale de urgență, sau mai rău, suntem acoperiți de tot felul de evenimente nefericite. Nu vreți să fiți nevoiți să plătiți mii sau zeci de mii de euro, doar pentru c-ați ignorat acest aspect.

Nu plecați așadar niciodată în afara țării fără o asigurare de călătorie! Iar acum e și mai ușor s-o faci. Nu e neapărat să mergi într-un magazin fizic, asigurarea de călătorie se poate lua și online. ca orice altfel de cumpărături online.

Nu vă gândiți că vouă nu vi se poate întâmpla… tuturor ni se poate întâmpla o nefericită.

 

Medicamente uzuale

Îmi place să dețin mereu situația sub control și nu prea agreez acele momente pentru care n-am rezolvare. Așa se face că și-n privința sănătății, îmi place să mă știu oarecum la dos. Oriunde plec, poate și numai pentru 3 zile, iau cu mine o mini-trusă cu medicamente uzuale: banalul ibuprofen, paracetamol, câte ceva pentru indigestie, diareee, constipație, alergii, antibiotice cu un spectru mai larg și plasturi. Dacă plec spre zone mai nesigure și pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci îmi pun mult mai multe medicamente, dezinfectati, antibacteriene, suplimente alimentare, unguente antiinflamatoare, creme pentru protecție solară etc.

În funcție de necesitățile fiecăruia, știm noi mai bine ce folosim de obicei… Ba chiar și într-un buzunar al portofelului am câțiva plasturi și ceva pentru dureri de cap, ori pentru arsuri stomacale. În caz că…. să fie. Și a fost nevoie de ele de multe ori. După fiecare folosire, când ajung acasă, completez. Fiecare cu piticii lui, eu sunt destul de previzibilă.

 

bagajul pentru Cuba - medicamente; Lucruri de care nu mă despart când călătoresc

Cărți

Nu reușesc întotdeauna să citesc atunci când călătoresc, dar am tot timpul cu mine o carte. Deși le prefer pe cele tipărite, uneori, din lipsă de spațiu mă rezum la ce am pe Ipad. De fiecare dată când găsesc vreun titlu interesant, mi-l adaug. Să fie! Așa se face că acasă le prefer pe cele tipărite, iar atunci când călătoresc pe cele în format electronic. Sunt mereu cu ochii pe site-urile de profil și nu ratez vreuna care-mi face cu ochiul. Chiar dacă nu reușesc să le citesc la timp, îmi fac provizii pentru perioadele cu ceva mai mult timp liber. Așa cum este iarna pentru mine. Acum spre exemplu, mă delectez cu un Jules Verne – 5 săptămâni în balon 🙂 Mă pregătesc intens…

Chiar mă uitam zielele trecute pe la Libris și văzusem câteva titluri promițătoare. Mi-ar trebui câteva ebook-uri pentru următoarea perioadă. Bineînțeles, le prefer pe cele de călătorii. Oferta e diversă, se găsesc o mulțime de cărți, pentru toate gusturile. “Răsfoiți” și voi site-ul și alegeți ce vă place! Apropo, la comenzi de minimum 50 lei, transportul e gratuit! Spor la cumpărături!

 

Lucruri de care nu mă despart când călătoresc

“Prin praf si vise” – Una dintre cărțile mele preferatele

 

Cosmetice

Aici e durerea cea mai mare! Oricât de mult mă străduiesc să împachetez cât mai puține posibil, tot se adună.  Un fond de ten, mascara, câteva creioane, farduri de ochi, unu-două rujuri, o cremă de față, demachiant sau șervețele demachiante, o pudră, câteva pensule, un blush… uite că se adună 🙂 Clar nu pot să plec fără parfumul meu preferat, apoi mai adaug și un gel de duș, șampon, cremă de corp, antiperspirant…. Și așa se tot adună. Chiar nu-s multe, mă străduiesc să mă limitez, dar nu întotdeauna reușesc.

Pentru a nu fi nevoită să car în cantități mari, de obicei îmi cumpăr și produsele în varianta travel-size. Astfel pot să le iau și atunci când zbor doar cu bagaj de mână. Se găsesc prin comerț și recipiente mici, în care poți lua mostre de cremă de față, fond de ten, sau diverse alte produse, pentru a nu mai lua dispozitivele întregi.

Pentru noi, fetele, e mai greu. Chiar dacă plec să vizitez, să cunosc locuri și să încerc experiențe, nu pot să renunț la câteva obiceiuri. Nu mă pot neglija, iar aspectul exterior, pentru mine contează. Treaba fiecăruia cum își plănuiește viața, dar în cazul meu, starea mea depinde (și) de aceste mărunțișuri. Vreau să-mi placă ce văd în fotografii! Să mă simt eu bine cu mine… 🙂

 

Gadgeturi 

Când vine vorba de gadgeturi, aici nu pot să fac nici un sacrificiu. De departe, telefonul este cel mai utilizat pe întreaga durată a călătoriei și nu doar atunci. Pentru convorbiri, orientare pe hartă, poze și postări în social-media, telefonul este de nelipsit. Tocmai de aceea mi-am și luat o baterie externă bună, pe care din păcate uneori uit s-o încarc 🙂 Am văzut pe acest site câteva produse bune. Sunt mare fană a Note-urilor de la Samsung. Așa nu mai trebuie să car o agendă  cu mine peste tot, îmi iau notițe, fac liste de cumparături, îmi notez idei pentru articole, informații despre orientare, costuri, etc. Și alături de telefon, nu lipsesc: selfie-stick-ul, căștile, cablul de date, încărcătorul.

Laptopul îmi este indispensabil blogging-ului. Pe laptop fac lucruri pe care nu le pot face pe telefon sau tabletă. Nu întotdeauna îl iau cu mine, nu-i tocmai un lucru mic și ușor. Spre exemplu în Cuba, chiar dacă am stat două săptămâni, l-am lăsat acasă. Neavând internet în camerele de hotel sau casele particulare, nu aveam ce face cu el. V-am povestit, cum am supraviețuit două săptămâni fără telefon și cu internet când și când.

Tot aici vom include și aparatul de fotografiat, adaptoare pentru prize, trepied, încărcătoare, memorii externe, etc. Fiecare, după posibilități și preferințe.

 

Încălțăminte comodă

Aici chiar nu fac niciodată rabat de la calitate. Am învățat pe propria-mi piele, de-a lungul timpului, că încălțămintea, pe lângă toate celelalte lucruri de care nu mă despart când călătoresc, este esențială. Pantofii pe care-i port, îmi vor influența foarte mult starea de spirit. Când călătoresc, merg mult pe jos, dacă ar fi numai după mine, aș merge de dimineață, până noaptea târziu încontinuu. Dar chiar și așa, tot merg mult și astfel încălțările mă ajută să fac ceea ce-mi place. Așa că sunt foarte atentă ce împachetez și chiar dacă, poate nu se asortează prea grozav cu hainele, trec peste. Felul în care mă simt, contează mai mult decât cum arată. E aiurea tare să porți ceva care te strânge, îți face răni, sau nu-ți susține piciorul.

Când îmi cumpăr încălțăminte, sunt foarte atentă la calitatea produsului. Într-adevăr, costă mai mult, dar prefer să am o singură pereche de pantofi și să mă simt excelent în ei, decât să am 3 perechi și nici unii să nu-mi fie buni.

Am o pereche de Skechers de care nu mă mai despart de când mi i-am cumpărat. Și-i am de aproape doi ani, i-am purtat peste tot și sunt intacți.

 

 

excursie de-o zi la Florența; Lucruri de care nu mă despart când călătoresc

 

 

Tu ce împachetezi?

Evident, lista cu aceste lucruri de care nu mă despart când călătoresc, poate diferi ușor de la o călătorie la alta. Sau, desigur, diferă de la o persoană la alta. Mi-aș dori să aflu de la voi, cum vă organizați pentru a nu uita lucruri importante, dar și care sunt acelea. Care sunt acele lucruri de care voi nu vă despărțiți, atunci când mergeți în vacanță?


Te invit să ne cunoaștem mai bine și pe Facebook și  Instagram! Nu uita că pentru a primi noutăți de la mine prin email, trebuie să te abonezi la newsletter (în partea dreaptă a paginii).

 

Călătorii minunate și fără griji să aveți! 

 


Sursa foto top: pixabay.com

One Comment

 • Mirela

  29 ianuarie 2019 at 14:10

  Și eu împachetez cam tot ce ai tu aici, exceptând cărțile, rar iau cărți la mine, mai am varianta e-book. Dar efectiv nu reușesc să citesc în vacanțe, altceva decât pliante turistice, reviste de la destinație etc. Însă iau un steamer pentru haine, rar îl las acasă.
  Însă la capitolul creme… cu cât trece timpul, cu atât se adună mai multe. Și mai multe. Travel size nu prea folosesc pentru că rar găsesc produse care chiar îmi plac, înainte da, dar acum folosesc recipiente mai mici să îmi pun produsele preferate. Adică pe lângă tot ce ai scris tu, mai am serumuri, ulei de corp, ojă (am un ph foarte ciudat și nu rezistă absolut nimic pe unghiile mele, nici măcar oja semipermanentă), diluant, primer, ulei de cocos și așa mai departe. Plus o grămadă de vitamine. Și acum caut un storcător de fructe și legume travel size, pentru că efectiv nu mă simt bine atunci când nu îmi iau porțiile zilnice de vitamine și din fructe, așa că atunci când călătoresc doar cu bagajul de mână, este o adevărată provocare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: