Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
Istanbul

M-am îndrăgostit de Istanbul!

 

Am o listă cu locuri “must see” într-atât de lungă, încât încep să am îndoieli că voi reuși în viața asta să le văd pe toate. Voi cei care-mi împărtășiți pasiunea, ar trebui să mă înțelegi! Și dacă n-ar fi fost de ajuns acelea, iată că de curând am adăugat încă o destinație: Istanbul. Orașul nu-mi este complet nou, am fost în trecere anul trecut, iar anul acesta am petrecut încă trei zile aici. Dar mi-a plăcut într-atât de mult, că nu-mi pot scoate din minte ideea ce mi-a încolțit încă de când mă plimbam pe malul Bosforului: trebuie să-l descopăr pe tot!

 

 

Istanbul

 

Din aceeași categorie:

La pas prin Istanbul. Turistanbul.

Spre Istanbul cu autocarul

 

Anul acesta, tot în drum spre Egipt fiind, am făcut o “escală” ceva mai lungă în Istanbul. Mai exact, am petrecut vreo trei zile aici: una la dus, alte două la întors. Precum vă spuneam în articolul precedent, dorind să salvez ceva din bugetul alocat acestei escapade, am plecat cu autocarul din Constanța către Istanbul, iar de aici, mai departe am zburat spre Hurghada.

Astfel, am ajuns dis-de-dimineață în Istanbul, la ora 6 și-am avut la dispoziție ziua întreagă să descopăr orașul. Mă rog…n-am prea reușit în ziua asta decât să văd puțin din cartierul unde eram cazată, să mănănc la prânz și să dorm vreo două ore. Chiar aveam nevoie de puțin somn, pentru că nu dormisem deloc pe autocar și mă aștepta o altă noapte pierdută. Avionul spre Egipt urma să fie la miezul nopții, iar la hotel ajungeam abia dimineață. Cam așa par a fi toate călătoriile mele, cu multe nopți pierdute pe drum.

Apropo, ce-mi puteți recomanda să pot dormi și eu în mașină, autocar, avion? Pur și simplu, nu pot dormi în nimic ce se mișcă!

Istanbul

Cazare în apartament de pe Airbnb

 

Atât pentru ziua aceasta, cât și pentru cele două de la întoarcere, am închiriat de pe Airbnb un apartament în apropiere de aeroport. Mare noroc am avut cu cel ce ne-a fost gazdă pentru că și-a luat rolul foarte în serios. Poate prea mult chiar, pentru că a făcut-o și ca ghidul pentru noi. Foarte drăguț din partea lui! Ne-a arătat împrejurimile, ne-a oferit tips-uri despre locuri și-am stabilit ca după ce ne întoarcem din Egipt, să petrecem împreună mai mult timp. Așa am și făcut.

Locuința lui este la vreo 500 metri de stația de metro Atakoy, iar de aici încă două stații până la Ataturk. Apartamentul ne-a oferit tot confortul de care am fi avut nevoie, spațiu cât cuprinde, 3 camere, bucătărie utilată complet, baie, plus balcon spațios pentru toată lumea. Astfel, fiind vreme însorită, când n-am dormit și nu eram plecați prin oraș, eram pe balcon. Cu o vedere largă spre pista de decolare a avioanelor, am putut număra zeci și sute de avioane ce plecau de pe cel mai mare aeroport al turcilor.

Apropo, se estimează că până la sfârșitul lunii octombrie, turcii vor inaugura noul aeroport, ce se vrea a fi cel mai mare din lume. Aaa, și-i va purta numele conducătorului țării “Erdogan”. No comment! Melik, gazda noastră lucrează ca jurnalist în Istanbul, așa c-am tot discutat cu el pe diverse teme.

 

Istanbul

Istanbul

 

Transportul prin Istanbul

 

Un alt avantaj de care am beneficiat, având propriul nostru ghid, e că am fost însoțiți mai tot timpul. Istanbulul este un oraș extrem de aglomerat și întortocheat, așa că nu mi-am bătut capul prea mult cu orientarea. Orașul dispune de o rețea de transport în comun bine pusă la punct, care iată reușește cu succes să transporte toată populația de 18 milioane de locuitori. Mă rog…nu toți merg cu metroul!

Pentru toate mijloacele de transport (metrou, tramvai, metrobus, autobuze), se folosește același sistem de taxare. M-aș bucura să existe cândva și la noi un sistem atât de bine dezvoltat și bine gândit.

Biletele se iau de la automatele din stații, practic nu există vreo șansă să călătorești “free”. Nu prea ai cum să nu plătești bilet, pentru că ai nevoie de el să treci în stația securizată.

Un bilet, pentru o călătorie costă 5 lire turcești (1 L.T. = 0,9 RON). Pentru a economisi bani pe transport, poți să-ți iei un “Istanbulkart” care costă 6 lire, îl alimentezi la aceleași automate cu cât vrei sau ai nevoie. Cu Istanbulkart, prețul unei călătorii este de 2,5 lire.

Istanbul

 

Pentru a ajunge dintr-un loc într-altul, poți folosi metroul ori tramvaiul, sau combinate. Există o linie rapidă de autobuze, care te vor duce ca gândul. Metrobus-ul dispune de o bandă individuală. Așa că nu vei rămâne blocat în trafic așa cum ți s-ar putea întâmpla cu taxiul. Am mers cu metrobusul de pe partea asiatică a Istanbulului, până în cea europeană, la câțiva pași de locul unde aveam apartamentul. Era seară și un trafic infernal, am putut de nenumărate ori să văd blocaje. Am ajuns repede de tot, e la fel ca metroul, doar că-i pe roți și-i la suprafață.

 

Cu taxiul n-am fost, Melik ne-a recomandat în schimb Uber-ul și ne-a comandat chiar el mașină pentru noi. Având mulți musafiri care au nevoie să fie duși la aeroport, poate să comande pentru aceștia, iar plata se face cash. Am plătit de acasă până la aeroport în jur de 30 lire. La fel și la plecare spre Aksaray de unde am luat autocarul spre România.

Istanbul

Istanbul

Istanbul

 

Ce-am reușit să vizitez prin Istanbul?

Mi-ar fi plăcut să reușesc să vă mult mai mult decât am văzut acum si teoretic aș fi avut timp pentru asta. Doar că prima zi era după lungul drum din România cu autocarul. N-am reușit decât să colind puțin străzile din zonă și să iau prânzul. În rest, am dedicat timp odihnei și relaxării.

La întoarcerea din Egipt, am avut două zile pline la dispoziție. Împreună cu ghidul din dotare, am ajuns până la Bosfor. îmi doream să văd zona, auzisem numai povești de bine. Într-adevăr, este un loc fain, cu o mulțime de restaurante si terase, dar extrem de aglomerat. Oriunde priveam cu ochii, era puhoi de oameni. Profitând de după-amiaza plăcută de duminică, cu mic, cu mare, toată lumea era în oraș.

Am luat vaporul de pe malul vestic, am traversat strâmtoarea Bosfor și-am ajuns în Asia. În Kadikoy , mai exact, o altă zonă a Istanbulului. Și pentru vapor am folosit cardul de transport, așa c-am plătit pe-un bilet 2,5 lire. Călătoria durează cam o jumătate de oră, timp suficient pentru a putea simți briza mării și să admir orașul în toată splendoarea lui. Se vedeau o mulțime de minarete ce răsăreau trufașe pe cerul senin. Superb!

În Kadikoy, ne-am plimbat la pas pe străduțele aglomerate, flancate de ambele părți de localuri cu oferte una mai atractivă ca alta. Așa cum era de așteptat, predominau preparatele pescărești. Peștele și fructele de mare sunt vedeta aici. Partea masculină a grupului a fost încântată peste măsură de zonă, pentru că aici în majoritatea localurilor se servesc și băuturi alcoolice. Turcia, fiind țară musulmană, nu prea obișnuiește să servească și alcool în restaurante.

Seara s-a terminat glorios, în metrobus spre casă, având astfel posibilitatea să văd Bosforul și noaptea. Încă un motiv în plus să-mi duc planul la capăt!

Următoarea zi am dedicat-o cumpărăturilor și ghici ce? Am descoperit că pentru mine, Istanbulul poate fi o bună destinație pentru shopping, la prețuri accesibile. Sper să revin curând aici!

 

Istanbul

Istanbul

Istanbul

Istanbul

Istanbul

Cum sunt prețurile?

Istanbulul nu este un oraș scump.  Sau cel puțin așa mi-am dat eu seama în 3 zile. Desigur, există și restaurante turististice, cu prețuri mari, dar în general sunt apropiate de ale noastre. Am constatat că cele în care se poate consuma alcool, au prețuri mai piperate decât cele fără. O masă pentru 6 persoane într-un restaurant pe malul Bosforului, într-o zonă super-aglomerată a costat vreo 550 lire (inclusiv băuturi: două sticle de vin, câteva beri, sucuri). În schimb, am mâncat mult mai bine și îndestulător, dar fără posibilitatea de a consuma băuturi alcoolice, foarte aproape de zona unde locuiam și-am plătit vreo 170 lire. Diferența se simte!

 

Am făcut și-un tur al magazinelor, iar prețurile sunt așa cum vă spuneam, aproape de cele din România. Chiar aș lua în considerare o escapadă, fie măcar pentru a colinda prin magazine.

Transportul nu este scump, comparativ cu cel din vestul Europei, unde dai pe un bilet 1,5 -2 €, sau chiar 3. Iar dacă-ți iei un card pentru transport pe care-l încarci c-o sumă anume, vei plăti pentru o călătorie numai 2,5 lire.

 

 

Plănuiesc o călătorie în Istanbul!

M-am îndrăgostit de oraș, de tot ce oferă el. Mă repet, mi-aș dori foarte mult să petrec mai multe zile aici și nu exclud un sejur pe malul Bosforului. Mi-ar plăcea să revin tot primăvara, pentru că orașul e plin cu flori, am văzut un bulevard lung de câțiva kilometri buni, plin cu lalele de tot felul.  De ajuns, se ajunge ușor, mai mult fac eu până la București, la aeroport, că zborul e de numai 55 minute. Cu autocarul nu cred că mă încumet prea curând!

Știu că sunteți nerăbdători să aflați informații și detalii despre recenta mea călătorie în Egipt. M-am  întors de aproape o lună, dar n-am reușit să scriu despre ea. Am fost prinsă cu o mulțime de treburi, dar promit că foarte curând o să vă povestesc pe larg, aici pe blog despre întreaga experiență. Până atunci, nu uitați să mă urmăriți pe Facebook, Instagram și YouTube! Mă străduiesc să postez cât mai multe fotografii și filmulețe.

 

Călătorii inspirate vă doresc!

 

Istanbul

Istanbul

Istanbul

Istanbul

2 Comments

  • Ella

    10 mai 2018 at 17:38

    Aș vrea să aflu și eu un secret pentru a putea dormi în mișcare. Am pierdut multe nopți pe drumuri și am tot încercat să dorm, dar nu pot și pace. Maxim am reușit să ațipesc câteva minute în mașină la drum drept și lin.
    În Istanbul n-am ajuns încă, dar mă atrage de vreo 2-3 ani, doar că… listă de călătorii interminabilă, însă îi vine lui cândva rândul. 😀

    Răspunde
    • Angela Călătorește

      10 mai 2018 at 17:45

      Încă mai aștept și eu să aflu “secretul” de a dormi în mișcare. Nu l-am aflat încă, dar promit că dacă-l voi ști o să-l fac cunoscut! Istanbulul este cu adevărat fascinant și de abia aștept o dată viitoare!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: