Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Mâncarea italiană, prin ochii unei călătoare gurmande
Pizza - mâncarea italiană

Mâncarea italiană, prin ochii unei călătoare gurmande

Mâncarea italiană este atât de apreciată în întreaga lume, încât sunt slabe șansele să nu poftiți la ceva după ce ve-ți ajunge să parcurgeți acest articol până la final. Vă avertizez așadar, încă de la început: nerecomandat celor ce vă știți pofticioși peste măsură!

Italia este o destinație de vis pentru orice iubitor de mâncare și băutură bună. Despre mâncarea italiană s-a vorbit atât de mult și-am avut câteva rețineri până să postez acest articol. Ceea ce vreau să fac în continuare, este doar să expun în câteva cuvinte, dar în mai multe fotografii în schimb ce a însemnat pentru mine bucătăria italiană, în cele două escapade din peninsulă. Am ajuns pentru prima dată în Italia, în primăvara anului trecut și m-am îndrăgostit iremediabil de preparatele italiene. Numai și pentru înghețată, mi-am spus că ar merita să revin. Și iată, că n-a trecut mult și-am ajuns din nou pentru o cură de paste, pizza, înghețată, cappuccino…

 

Pentru mine, gastronomia unui loc, reprezintă o parte importantă din timpul unei călătorii. Tocmai de aceea, înainte de a pleca la drum mă documentez despre preparatele specifice ale acelui loc, să știu ce să încerc. Nu-mi place să plec de acasă cu lecțiile nefăcute. Ei bine, despre bucătăria italiană n-am avut nevoie de prea multă aprofundare.  Toată lumea știe că aici este regatul pastelor, pizzei, înghețatei, cafelei.

 

Dar hai s-o iau pas cu pas, cu preparatele reprezentative, ce-am încercat și ce mi-a plăcut cel mai mult. Bineînțeles, voi exemplifica cu fotografii, că doar am făcut atâtea!

 

Pizza – vedeta din mâncarea italiană

Era absolut normal să încep cu pizza, aceasta este într-un fel elementul definitoriu al italienilor. Îmi place pizza, o mâncam și prin restaurantele de la noi deseori. O pregătesc și eu și chiar sunt mulțumită de rezultat. Nu doar eu, cât și cei ce-au gustat-o de-a lungul vremii. În Italia, am mâncat pizza aproape zilnic, am încercat-o în mai multe locuri, în formule diferite. Pizza este demențială!

Mi-aduc aminte  și-mi vine să mă amuz teribil, că-mi spusese cineva odată: în Italia, nu-i bună pizza. What??? Înainte să ajung în Italia, obișnuiam să pun la pizza o mulțime de ingrediente, tot ce găseam prin frigider. Era o amestecătură ciudată. Cert e că mi-am schimbat percepția asupra acestui preparat, îmi aleg ingredientele cu grijă și mă asigur că sunt cât mai aproape de cele italienești.

 

Mâncarea italiană - pizza

Mâncarea italiană - pizza

Mâncarea italiană - pizza

Mâncarea italiană - pizza

 

 

Pastele

Despre paste ar fi o întreagă enciclopedie de povestit. Pe lângă pizza, acestea sunt simbolul bucătăriei italiene. Sub toate formele și culorile, preparate cu tot felul de sosuri sau brânzeturi, pastele italiene sunt mama mia. Am avut ocazia să mănânc paste gătite acasă, într-un mod foarte simplu, dar extrem de gustoase, dar și-n restaurante. Deci, nu vă sfiiți, încercați-le sub toate formele! Am început și eu să le gătesc acasă, într-un mod corect, cu ingrediente de calitate, nu ca înainte.

 

Mâncarea italiană

 

Mâncarea italiană

Mâncarea italiană

 

 

Lasagna

 

Mi-aduc aminte că eram la Roma, într-un restaurant foarte drăguț din Roma, mă uitam în meniu deja de câteva minute bune, îl luasem de la început a treia oară și probabil că paream tare nedumerită. Atunci mă întreabă ospătarul: căutați ceva anume? La care eu: lasagna, dar văd că nu aveți! Era pe prima pagină, la categoria paste. Da, lasagna e din familia pastelor.

O gătesc și eu acasă de multe ori, îmi ia ore bune până-i gata, dar rezultatul este pe măsura așteptarilor. Și asta se întâmplă, pentru că-mi pregătesc eu toate preparatele: sosul ragu alla bolognese mi-l fac eu și acesta durează cel mai mult. Foile mi le fac tot eu, e foarte ușor, la urma urmei, fac tăiței de casă tot timpul și-i cam același lucru, iar sosul Bechamel la fel, tot eu mi-l prepar. Cine a făcut vreodată lasagna acasă, știe cât timp îți ia și câteva vase se murdăresc. La fel ca la ciorba de burtă.

 

Mâncarea italiană

 

Risotto

Această specialitate italiană a început să devină și specialitatea mea în urma primei călătorii din nordul Italiei. Am învățat rețeta de la Marcela, o româncă, stabilită de aproape 20 de ani în Italia și fără a exagera, risotto îmi iese nemaipomenit de gustos. Se folosește un anumit tip de orez “arborio” și se poate utiliza într-o varietate de rețete: cu ciuperci, diverse legume, cu pui, fructe de mare, fiecare, după preferință. Șofranul este un condiment de bază al acestui preparat, mai am și eu puțin de care trag de ceva vreme. Culmea, căutând prin poze, am constatat că n-am niciuna cu preparatul, așa că data viitoare , trebuie musai să-l trag în poză!

 

Carnea

Italienii iubesc toate tipurile de carne, poate chiar mai mult decât le place să recunoască. Vita, ocupă un loc special în bucătăriile restaurantelor italiene și-am avut norocul să mă nimeresc într-unul în care o găteau foarte bine. Îmi place vita și rareori am nimerit o carne bună, gustoasă, fragedă. Pe la noi, prin galantare predomină carnea de vită bătrână, care oricât de specialist ai fi, nu ai cum s-o înfrăgezești și pace. Trebuie să ai dinți buni pentru ea.

 

Mâncarea italiană

Vită în sos de piper

Mâncarea italiană

 

Brânzeturile 

Brânzeturile italiene sunt poate la fel de faimoase ca  și cele franțuzești, acestea din urmă servindu-se de regulă ca și feluri de mâncare. Italienii le folosesc în general ca ingrediente la prepararea mai multor feluri de mâncare. Parmigano-Reggiano, supranumit și regele brânzeturilor dă o savoare specială preparatelor, atunci când se adaugă ras peste o pizza, paste ori salate. Mozzarella, gorgonzola, ricotta sau mascarpone, toate își găsesc loc pe mesele îmbelșugate și pline de savoare ale italienilor. De abia aștept să ajung iar în Italia și să mă delectez cu ele. Ba chiar o să-mi iau  și pentru acasă….de fapt o să le consum în Cuba.

 

Mâncarea italiană

Mâncarea italiană

Mâncarea italiană

 

 

Mezelurile și salamurile

Despre gama de mezeluri italiene se spune că este una dintre cele mai delicioase din lume. Și asta pentru că ingredientele folosite sunt de cea mai bună calitate și lipsite de E-urile periculoase. Dintre cele mai reprezentative, pot menționa: Prosciutto crudo, mortadella, șunca de Parma ori celebrul salami.

 

Mâncarea italiană

Mâncarea italiană

Mâncarea italiană

Mâncarea italiană

Înghețata

Doamne, înghețata este dumnezeiască! Când am fost pentru prima dată, nu a fost zi în care să nu mănânc măcar 2-3 înghețate. Din ciocolată, tiramisu, fistic, iaurt, vanilie, fructe de pădure, mango, lămâie….. toate felurile sunt demențiale.

Un altro gelato, per favore!

Mâncarea italiană - înghețată

Mâncarea italiană - înghețată

Mâncarea italiană - înghețată

Mâncarea italiană - înghețată

Mâncarea italiană - înghețată

Mâncarea italiană - înghețată

 

Nici celelalte deserturi italiene nu sunt mai prejos și trebuie musai să le încercați: tiramisu, panna cotta, panettone sau sfogliatelle. Le-am încercat pe toate și trebuie să recunosc: înghețata ocupă un loc fruntaș în preferințele mele!

 

Mâncarea italiană

Mâncarea italiană

 

 

Bineînțeles, pe lângă toate aceste preparate absolut delicioase, merge de minune și o băutură potrivită. Italienii nu fac deloc rabat de la calitate, iar vinurile lor sunt recunoscute în lumea întreagă ca fiind foarte bune. Așa că un pahar de vin, prosecco ori bere, ar trebui să fie nelipsit de pe masa voastră. Și dacă vrei să te simți pentru câteva clipe ca un italiano vero, încheie masa cu un expresso! Te va ajuta și la digestie, în caz c-ai făcut abuz! Deși eu aș opta mai degrabă pentru un cappuccino cu multă spumă deasupra!

 

 

mâncare italiană -expresso

 

 

Voi ce experiențe aveți cu mâncarea italiană? Ce ați mâncat și v-a rămas iremediabil la suflet? Care sunt preparatele care v-au plăcut cel mai mult?

Citește și:

O zi în Milano

Am fost la Roma

 

Iar acum la sfârșit vă recomand filmul (sau cartea) după cum ve-ți dori Mănâncă, roagă-te, iubește!  O să vă placă fără nici o îndoială, mai ales că eroina nu doar că ne face o poftă nebună de mâncare bună, dar ne și invită către evadare, (re)descoperire și iubire.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1