Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

Voi continua seria de articole despre Malta cu un loc deosebit, pe malul apei, cu bărci, pescari și pește pe care l-am îndrăgit foarte mult și mi-aș dori să-l revăd. Marsaxlokk este un sat pescăresc situat în partea de sud-est a insulei în Golful Delimara, faimos pentru piața de pește care se organizează aici în fiecare duminică, dar și pentru multitudinea de bărci colorate. Iar acolo unde-i apă și  bărci se găsește și pește, nu? Restaurantele pescărești reprezintă un alt obiectiv de mare interes în rândul turiștilor pofticioși.

 

Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

Vă invit la o plimbare cu aceste faimoase bărcuțe!

Mă atrag toate locurile ce au legătură cu apă, bărci, pescuit…

Despre Marsaxlokk am auzit prima dată într-un video la tv, iar atenția mi-a fost captivată de acea multitudine de bărci pescărești viu colorate în diferite nuanțe de galben, verde, roșu sau albastru numite și “luzzu”. Am o afinitate pentru astfel de locuri și mi-am dorit cu ardoare să ajung aici.

Pentru a ajunge, din stațiunea Qawra, a trebuit sa merg mai întâi în capitala Valletta, iar de aici am schimbat autobuzul până la Marsaxlokk. Drumul durează în jur de 40 minute, dar în funcție de condițiile din trafic poate să fie și o oră. Odată ajunsă aici, ochii mi-au fugit după faimoasele bărcuțe colorate, care m-au ținut captivă mult timp. M-a intrigat în mod special mărimea mică a acestora, unele din ele fiind concepute pentru maximum o persoană. Golful Delimara este plin cu astfel de ambarcațiuni ancorate, spre deliciul turiștilor curioși. Am mai văzut la viața mea bărci pescărești, dar astea sunt deosebite.

Am venit într-o zi obișnuită de vineri, după-amiază și-am găsit un sat liniștit, cu străduțe înguste și pustii, câteva tarabe unde se vindeau tot felul de suveniruri, trei-patru taverne în așteptarea musafirilor și o mână de oameni adunați cu toții în jurul bărcuțelor. Mi-a placut enorm atmosfera aceea liniștită, iar pentru  a mă bucura și mai mult de ea m-am așezat la o masă pe o terasă improvizată pe trotuarul de vis-a- vis de apă, chiar în fața Catedralei Sf. Maria.

 

Încercați deliciile pescărești!

Am fost tare curioasă să gust faimoasa supă de pește cu fructe de mare, care din păcate nu m-a dat pe spate. Dacă stratul consistent de grasime din farfurie ar fi lipsit, preparatul probabil ar fi fost pe gustul meu. Aș fi vrut să mă delectez cu ceva pește proaspăt, dar cu parere de rău ospătarul mi-a spus că nu mai aveau nimic proaspăt, abia a doua zi dimineață când vin pescarii de pe mare. Dacă tot eram la un restaurant cu specific italian, am mai comandat și o pizza …malteză, bună de altfel. Ce avea deosebit aceasta? Cârnați maltezi.

Am plecat de aici încântată de frumusețea satului, lăsând în urmă lazzurile viu colorate legănându-se pe apele albastre, liniștite ale  mării.

I’ll be back! 🙂

 

Pizza malteza

Supa cu fructe de mare

Kinnie – băutura emblematică a maltezilor. O altă variantă a celebrei “Cola”

Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

 

 

Și m-am întors!…

Vreau să vă spun că am rămas profund impresionată de frumusețea micului sat pescăresc. Sâmbătă m-am gândit toată ziua la acele bărcute frumos colorate, care pur și simplu prin prezența lor acolo animă golful. Sunt convinsă că fără ele, locul acesta n-ar fi avut atâta căutare. Așa că, duminică de dimineață fără să știu, ce avea să mă aștepte, am zis că n-ar fi rău să-mi încerc norocul din nou și poate mănânc ceva bun din pește. Doar că ajungând înapoi în acel loc lipsit de gălăgie pe care îl lăsasem cu două zile în urmă, în fața mea se întindea o mare de oameni. Dar luzzurile erau la locurile lor!

 

Duminica – zi de târg în Marsaxlokk

În fiecare duminică dis- de-dimineață, maltezii se adună cu mic cu mare pe malul golfului. Este aici un târg în toată regula și se vând de toate: dantele, împletituri, suveniruri de tot felul, dulciuri, masline, îmbrăcăminte, carpete ș.a.m.d. L-am asemănat cu un soukh arăbesc. Piața de pește este atracția zilei, pescari cu bărcile pline de pești vii își așteaptă cumpărătorii. Este interesant să vezi cum se târguiesc gospodinele cu pescarii.

Acum toate trotuarele erau ocupate cu terase care nu existau cu două zile înainte, satul era complet schimbat. Cu mare greutatea am găsit o masă disponibilă. Era atât de aglomerat că am fost nevoită să-mi aștept comanda mai bine de-un ceas. Ce-i drept, a meritat așteptarea!

Marsaxlokk îl găsesc ca un loc potrivit pentru aceia care fug de aglomerația urbană, de stațiunile turistice unde predomină luxul și restaurantele fistichii. Aici vii să te detașezi, să interacționezi cu localnicii, să cunoști modul acestora de existență care se învârte în jurul pescuitului și bineînțeles să faci o cură cu pește și fructe de mare proaspete. Cred că m-aș simți perfect.

 

Dulciuri la târgul de duminică din Marsaxlokk

Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

 

Curiozitate!

Și ca o mică paranteză, (interesantă) aici, în pitorescul sat pescăresc în timpul Summitului din Malta din 1989 s-au întâlnit fostul Premier al Uniunii Sovietice – Mikhail S. Gorbaciov și fostul președinte al USA – George Bush. Cu siguranță s-au bucurat și ei de frumusețea lazzurilor viu colorate dar și de delicatesele pescărești.

Vă las și pe voi să vă bucurați de frumusețea locului cu ajutorul fotografiilor.

 

Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

Marsaxlokk. Fascinantul sat pescăresc cu bărci colorate

Catedrala din Marsaxlokk

 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-i dai un share. Să afle și prietenii tăi. Totodată te invit să ne cunoaștem și pe Facebook și Instagram, unde vei găsi o mulțime de fotografii!

Călătorii fascinante să aveți!

 

Citește și:

La pas prin misteriosul oraș al Maltei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: