fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.530 de abonați

  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  •  Câteva argumente “pro” să alegi o vacanță în Egipt pe cont propriu

 Câteva argumente “pro” să alegi o vacanță în Egipt pe cont propriu

Că am o afinitate aparte pentru Egipt nu-i un secret și nici vreo noutate. Pentru ca toate lucrurile să fie clare de la bun început, trebuie să menționez un aspect important: la momentul actual când scriu aceste rânduri, pe site-ul MAE există o alertă de călătorie pentru Egipt. Alerta persistă de ceva timp, doar periodic își mai schimbă forma. Dar astfel de atenționări sunt active și-n alte state considerate sigure. Există alerte și pentru Thailanda, Japonia sau India. Iar turismul se desfășoară în continuare fără restricții. Dacă ne gândim mai bine, nici în Europa situația nu este prea roz.  Dacă ne uităm la ultimele evenimente petrecute prin Anglia, Belgia, Germania sau Franța. ..Se pare că nicăieri nu suntem în deplină siguranță. Iar călătoriile oriunde ar fi ele, le facem riscând fiecare pe propria-i piele.

 

în Egipt pe cont propriu

Nu doar despre siguranță vroiam să vă vorbesc în acest articol, deși aceasta reprezintă un aspect extrem de important atunci când ne deplasăm în scop recreativ.

Care sunt motivele și avantajele unei călătorii individuale în afara țării?

Nu oriunde, ci în Egipt, o țară puternic încercată în ultimul timp, unde situația politică destul de destabilizată și evenimentele mai mult sau mai puțin teroriste din ultimii ani, au dus la pierderi foarte mari d.p.d.v turistic.  Se pare că autoritățile egiptene și-au îndreptat atenția spre țările asiatice, încercând să mai salveze din pierderile aduse de lipsa celor peste 2 milioane de ruși (anual) care nu-și mai petrec concediile în stațiunile egiptene de la malul Mării Roșii. Anul acesta am observat un număr important de coreeani și japonezi veniți să se relaxeze și să viziteze tărâmurile faraonilor.

 

Egiptul are un potențial turistic fabulos

Cu toții știm că potențialul turistic al Egiptului cu greu ar putea fi egalat, un potențial care constă nu doar în atracții naturale ca Valea Nilului, cu a sa deltă sau fascinanta Mare Roșie (care ascunde în adâncurile ei, nu mai puțin de 200 specii de corali și peste 1200 specii de pești) cu ale ei stațiuni exclusiviste. Egiptul atrage și prin atracțiile lui antropice cum ar fi templele, mormintele, moscheile, piramidele, bibliotecile și muzeele.

În continuare, vă voi prezenta câteva motive și avantaje pentru a alege să vă planificați un concediu în Egipt pe cont propriu. Toate sunt testate pe propria piele în cele…. opt ori în care l-am vizitat.

 

Este o destinație ieftină. Și aproape de casă.

Hai s-o iau cu începutul și să abordez poate cel mai sensibil aspect atunci când ne planificăm vacanța: bugetul. Când nu ne permitem concedii decât iarna, așa cum este cazul meu, iar afară e frig de crapă pietrele și gândul ni se duce la mare, soare, plajă…  Egiptul este una dintre destinațiile turistice care ne apar inevitabil în minte. Sigur, destinații însorite sunt destule, doar că nu e prea ușor și nici ieftin de ajuns pe vreo insulă exotică din Oceanul Indian sau prin Caraibe. Așadar, la doar 3 ore de zbor și cu puțin peste 1000€/ cuplu avem posibilitatea să petrecem o săptămână într-una din stațiunile egiptene de la Marea Roșie. Categoric, în funcție de doleanțele fiecăruia, costurile pot crește semnificativ, alegând excursii opționale cu avionul, hoteluri de lux sau mese la restaurante exclusiviste.

 

Venind în continuarea primului punct, organizarea pe cont propriu ne va scoate la o cheltuială semnificativ mai mică

Vă spune asta cineva (eu) care a fost de câteva ori prin agenție și de alte câteva ori pe cont propriu. Dacă în mod normal, un sejur (2 persoane, 7 nopți de cazare la hotel 5* a se întelege stele egiptene, cu ALL, transport cu avionul cu o cursă charter, asigurare medicală, asistență turistică și transfer aeroport-hotel asigurat) cumparat de la o agenție m-a ajuns la 1300-1400€, aceleași servicii cumpărate individual m-au costat mai puțin. Să vă dau și un exemplu plauzibil, ultimul concediu din aprilie: biletele de avion 800 € pentru 2 pers, (văzusesm cu două săptămâni înainte 260 €/pers), cazare 12 nopți cu ALL – 320€, viza 50€, transfer aeroport-hotel și retur 40€, asigurare medicală 20€. Toate adunate, îmi rezultă 1230 €(2 pers), dar am stat cu 5 nopți mai mult și-am plătit mai puțin. Anul trecut m-a costat mai puțin, c-am găsit biletele de avion la aproape 300€/pers.

Biletele de avion mi le cumpăr online, de obicei de pe acest site. Iar cazările mi le rezerv pe acest site.

 

Noi românii, primim viză turistică on-arrival(valabilă 30 zile).

Procedura de obținere a vizei este foarte simplă. Tot ce avem nevoie, este un pașaport electronic sau temporar valabil 6 luni de la intrarea în tară și 25$. Dacă vrei să stai mai mult, viza de 90 zile, se poate lua de la Ambasada Egiptului în București,

Sigur că da și nu neg asta, există și situații în care, cumpărând sejurul printr-o agenție de turism, să ieși la un preț mai mic decât atunci când ți-ai face rezervările pe cont propriu. Dar astea sunt anumite cazuri: city-break-uri prin Europa ori sejururi prin locuri în care nu ai cum să pleci de capul tău cum ar fi Coreea de Nord.

 

Pleci când vrei  și stai cât vrei

Agențiile de turism vând pachete de obicei cu date fixe, doar în anumite perioade ale anului și cu un anumit număr de zile, 7 sau 14. Planificându-ți pe cont propriu vacanța, ai posibilitatea să pleci când vrei tu. Nu trebuie să aștepți datele de plecare ale charterelor, putând astfel să stai 4,10, 18 zile. Poți să pleci spre Cairo și să te întorci din Sharm El Sheikh. Din România nu avem curse aeriene directe către Egipt, variantele cele mai convenabile fiind cele prin Istanbul, fie cu Turkish, fie cu Pegasus.

Eu am ales o plecare cu Turkish, cu o escală prin Istabul atât la dus cât și la întoarcere și am stat 12 zile.

 

Ai posibilitatea să-ți organizezi vacanță, așa cum îți convine

Atunci când ești pe cont propriu, nu depinzi de un grup sau de vreun program si nici doar de gama de hoteluri promovate de agențiile de turism. Pe site-uri precum Booking, Hotels sau AirBnb, ai posibilitatea să-ți rezervi cazarea așa cum îți poftește inima. Îți poți rezerva o cameră la un resort de 3,4 sau de 5 stele, sau poți închiria un apartament în oraș de la localnici.

Asta mi se pare tare interesant, n-am experimentat încă să ne cazăm la localnici, am fost la un pas de a închiria un apartament în oras, dar din comoditate cred am ales hotelul.

Update: Chiar dacă n-am locuit zi si noapte acolo, am închiriat un apartament, foarte aproape de hotel. Am vrut să-l avem la dispoziție pentru a ne putea găti ce vrem noi. V-am tot povestit că piețele din Hurghada, abundă în fructe și legume proaspete, pește și tot felul de fructe de mare.

Pentru următoarea ședere, plănuim să locuim întregul sejur într-un apartament.

 

Voucher cadou 47 €

Apropo, dacă vrei să încerci și tu să-ți faci rezervare pe AirBnb pentru următoarea ta vacanță, ai un voucher cadou din partea mea de 47€ pentru prima rezervare. Îl găsești aici: www.airnbn.com. Pentru a putea beneficia de reducere, va trebui să te loghezi pe site, o poți face simplu cu pagina ta de Facebook fără să completezi zeci de câmpuri. La prima rezervare, din prețul total, ți se vor scădea cei 47€. Iar eu, la rândul meu voi primi înapoi pentru următoarea rezervare, 17 €. Fair-play, corect?

 

Ești propriul tău arbitru

Excursiile ți le organizezi la agențiile de turism din oraș, ori tocmindu-te direct cu localnicii. Excursia pentru Cairo am luat-o de la o agenție din Hurghada, am făcut fix același traseu cu cei care au cumparat-o de la tour-operatorul cu care venise în Egipt, ne-am întâlnit de-a lungul traseului de mai multe ori. Iar ca bani am ieșit la jumătate de preț.

 

(Ne)Siguranța este aceeași, credeți-mă!

Siguranța oferită de un grup este iluzorie. Indiferent ca ați ajuns în Egipt printr-o agenție ori pe cont propriu, din punct de vedere al siguranței este același lucru.  Prin agenție, se presupune că ai asistență turistică pe tot parcursul șederii. Dar practic, lucrurile nu sunt chiar așa. Din momentul în care ai ieșit din aeroport, ești pe propria răspundere. Reprezentantul agenției nu face decât să vă lase pe fiecare la hotelul ales, vă înmânează o listă cu excursii opționale la supr-apreț, iar dacă nu cumperi nici o excursie de la ei, te mai vezi cu acesta la sfarșitul sejurului.

În cazul nefericit în care un tâmpit vrea să te atace pe stradă când iesi ca tot omul să-și cumpere suvenire, agentul nu e cu tine. Sau dacă ești luat prizonier în hotel, situația e tot aia. În momentul în care alegi să ajungi într-o zonă de conflict ești pe cont propriu. Chiar și în cazul unui circuit ghidat, situația este cam la fel, însoțitorul grupului nu va poate proteja în nici un fel.

 

Vei simți că ești cu adevărat în concediu!

Alegând un program organizat cu trasee prestabilite, trebuie să fii conștient că vei fi mereu pe fugă. Nu mai lenevești cât ai chef, te trezești odată cu toată lumea, mănânci atunci când nu ți-e foame, pentru că următoarea masă nu știi când o prinzi, faci fotografii doar acolo unde se oprește ghidul, că altfel te pierzi de turmș și e greu să-i prinzi din urmă. Împreună cu un grup, la sfarșitul vacanței vei rupt de oboseală, cu febră musculară și cu capul varză! Chiar dacă deplasările pe distanțe lungi se fac cu un mijloc de transport, disțantele dintre obiective le faci la pas și îți trebuie condiție fizică pentru a te ține de grup. La sfarșitul zilei vei constata că ai participat la un maraton.

Dezavantajul unei călătorii cu grupul este că te vezi nevoit să-i suporți și pe aceia vorbăreți peste măsură, pe aceia lăudăroși din cale-afară și pe aceia plângăcioși cărora  nu le convine nimic.

 

Nu trebuie să aștepți pe nimeni

Călătorind cu un grup format din oameni atât de diferiți, trebuie să faci compromisuri.  Deseori te vezi pus în situația de a sta și a aștepta pe nu știu cine care n-a ajuns la punctul de întâlnire la ora stabilită, că s-a oprit să cumpere nu știu ce sau să se uite la stele. Pe cont propriu nu stai după nimeni și nici altcineva nu bate din picior așteptându-te.

Îmi place să-mi fac programul singură și să am posibilitatea de a-l modifica din mers. Mai ales într-o țară ca Egipt în care timpul trece altfel. Aici punctualitatea este un termen de care nu s-a auzit, în trafic poți pierde extrem de mult timp. Uneori e o adevărată aventură sa gasesti un taxi, de fapt nu să-l găsești ci să-l tocmești. Taximetriștii, la fel ca și la noi sunt o specie aparte, vor încerca să te facă de bani din orice poziție.

Este ok să călătorești cu un grup, dar să nimerești oameni civilizați și un ghid cu bun simț. Și pe cont propriu apar destul de multe neplăceri, dar măcar ești propriul responsabil pentru astea.

 

Ai ocazia să interacționezi direct cu locurile și localnicii.

Îmi place ca oriunde merg să am un contact direct cu viața de acolo, pentru că doar așa îmi pot da seama și pot să le înțeleg mai bine stilul de viață. îmi pot lua cât timp vreau eu, am ocazia să mănânc împreună cu localnicii, la localuri frecventate de ei, pot să stau de vorbă cu ei și să le cunosc obiceiurile, stârnindu-le  și lor astfel curiozitatea. Să fii oaspete în casa unor egipteni este o experiență interesantă (nu neapărat plăcută). Dar astfel îi vezi cum sunt ei și atunci când nu trag de tine să le cumperi ceva de pe tarabă. Egiptenii sunt oameni ospitalieri și vei fi primit cu brațele deschise la masa, sau un ceai.

Hurghada în Egipt pe cont propriu

Gazda noastră pentru o zi. The real Egyptian!

 

Ai posibilitatea să te rătăcești!

Știu, pare ciudat, dar trebuie să recunoașteți că rătăcitul pe străzi are și o parte frumoasă. Câteodată îmi place să mă las rătăcită. Iar în Egipt, dacă te-ai rătăcit pe vreo stradă laturalnică, vei avea ocazia să descoperi o altfel de lume. Nu oricând ți-e dat să vezi autenticitatea vieții de aici, să treci prin curtea oamenilor. Printre locuințele cartierelor mizere, vei putea surprinde instantanee cu care nu mulți se pot lăuda.  Stiu că nu-i demn să te bucuri de neajunsurile unora, dar o fotografie cu un curcan aflat pe un balcon la etajul 3 sau o vedere din interiorul unei locuințe lăsate cu ușa deschisă poate face cât o mie de cuvinte.

Călătorind pe cont propriu, ai posibilitatea să ajungi prin locuri pe unde nu te-ar fi dus nici un ghid. Souk-urile lor cu munți de fructe și legume unde ai posibilitatea să-ți încerci capacitatea de negociere, piețele de pește sunt adevărate obiective turistice, procesul de licitație al peștelui, o parte dintr-o ceremonie de înmormantare la care participă toată suflarea străzii, un prânz luat la un restaurant local, sunt doar câteva dintre experiențele inedite pe care am avut posibilitatea să le observ, mergând pe cont propriu.

 

în Egipt pe cont propriu

 

Orice experiență vine la pachet cu părți bune și mai puțin bune

Există întotdeauna avantaje și dezavantaje atât în călătoriile pe cont propriu cât și-n cele organizate de o agenție. Principalul avantaj de care toată lumea profită atunci când alege o agenție, este acela că scapă de grija planificării vacanței. Dar unde mai este atunci plăcerea, ar spune unii? Fiecare își alege modalitatea care-i convine, iar eu una, aleg să-mi organizez individual călătoria. Asta mi se potrivește cel mai bine și-mi place să mă știu informată, să știu ce așteptări să am. Să dețin controlul. Și am ajuns aici, după câteva încercări prin agenție, am fost mulțumită, nimic de zis. Dar am căpătat experiență, iar acum sunt capabilă să fac eu treaba asta.

Dar călătoritul independent nu este pentru toată lumea, nu toți putem, sau nu vrem să ne  batem capul cu organizarea unei vacanțe.

Să călătorești pe cont propriu ai nevoie de oarece doză de curaj. În afară de asta, trebuie să ai încredere în tine și-n puterea de a lua decizii pe moment, trebuie să te documentezi foarte bine. În plus, trebuie să-ți faci rezervările și să iei in calcul toate aspectele, chiar și pe acelea mai puțin plăcute, ca de exemplu când te rătăcești.

În Egipt indicatoarele rutiere uneori  lipsesc, iar dacă întrebi pe cineva….cu siguranță nu vei găsi mai destinația. Instinctul este cel pe care trebuie să te bazezi într-o călătorie individuală în Egipt și nu numai.

Sunt “pro” călătoriilor în Egipt pe cont propriu, iar de acum înainte voi călători preponderent individual. Nu exclud însă nici posibilitatea unui ajutor.

Voi cum alegeți să vă planificați vacanțele și de ce?

 

Călătorii inspirate vă doresc indiferent de cum alegeți să le planificați!


Citește și:

Cum ne alegem cazarea pentru Egipt?

Ce mănânci în Egipt? Ce bunătăți să nu ratezi?

Pescuit la Marea Roșie

 

Imagini Egipt

Sunny Days el Palacio

Resort în Hurghada, la malul Mării Roșii

Hurghada

Pe străzile din Hurghada

Hurghada

Souk Dahar

în Egipt pe cont propriu

Il Mercato- Sharm el Sheikh

în Egipt pe cont propriu

Cairo, Egypt

excursie la Luxor - Templul lui Hatshepsut în Egipt pe cont propriu

Templul lui Hatshepsut – Luxor

 

 

 

One Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: