Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.541 de abonați.
Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Cultura egipteană este una dintre marile tale pasiuni, iar dorința de a desluși măcar o parte din misterele faraonilor nu-ți dă pace? Îmi imaginez că încă aștepți acel moment potrivit pentru această incursiune, curajul îți lipsește, iar cei din jurul tău deja au sărit ca arși când te-au auzit că vrei să vezi Egiptul. Dar tare curioasă sunt să-ți aflu reacția când vei afla că, la Muzeul Egiptean din Torino nu doar că vei da nas în nas cu Egiptul Antic, dar te și văd parcă, după ce-ai făcut ochii mari la mumii și statui, planificându-ți următoarea escapadă egipteană, adevărată. Si crede-mă, de aici, nu mai e loc de întoarcere! Dar eu sunt aici și mi-ar face o deosebită plăcere să-ți răspund la eventualele întrebări 🙂

 

 

Muzeu Egiptean în Torino?

 

Da și nu doar unul!

Când am aflat de Muzeul Egiptean din Torino, unul dintre cele mai mari și importante din lume, după cel din Cairo, l-am trecut primul pe listă. Nu aveam cum să-l ratez! Mă știți doar, orice dar până la Egipt! Nu sunt eu vreo împătimită a muzeelor și expozițiilor, fie ele de orice natură, aș minți să spun că-mi place să stau cu orele căscând ochii la statui, artefacte și mai știu eu alte colecții de artă. Dar mă fascinează tot ce are legătură cu Egiptul și cultura egipteană. Și eram foarte curioasă să văd ce-au reușit romanii să culeagă de-a lungul peregrinărilor lor prin lume.

Mai ales că fusesem deja de două ori la muzeul-mamă, cel din Cairo, care mi-a plăcut mult de tot. Așadar, aveam să raportez tot ce urma să văd expus la Torino, cu ceea ce văzusem anterior la Cairo. Și nu-i fair fața de niciunul, dacă e s-o iau pe-aia dreaptă, dar deh… Muzeul de Antichități Egiptene din capitala Egiptului e creme de la creme, în materie exponate de artefacte egiptene. Dar, involuntar, comparațiile apar chiar și acolo unde nu e cazul. Așa cum se întâmplă și aici.

 

 

 

Muzeul Egiptean din Torino

 

Habar n-aveam și nici nu mi-aș fi imaginat că muzeul din Torino este cel mai vechi Muzeu Egipean din lume. Așa-i că nu-ți vine să crezi?! Și mie mi-a fost greu să cred asta, dar mai ales că voiam să transmit informația mai departe, m-am pus pe săpat mai adânc și să aflu adevărul!

Iată așadar câteva date interesante:

Museo Egizio, amplasat în inima orașului Torino, într-o frumoasă clădire în stil baroc, pe 5 nivele, a fost fondat în anul 1824, ceea ce-i conferă titlul de cel mai vechi muzeu egiptean din lume.

Toată această realizare i se datorează lui Carol Felix, rege al Sardiniei, în urma achiziției unei ample colecții de opere egiptene, de la Bernardino Drovetti. Despre cel din urmă se spune c-a fost mâna dreaptă a lui Napoleon Bonaparte în campania acestuia prin Egipt. De aici s-a ales cu o relație foarte roditoare de prietenie cu regele egiptean Wali Muhammad Ali, de pe urma căreia a reușit să aducă în Europa, o importantă colecție de artefacte egiptene. În acest mod, alături de colecția dinastiei de Savoia, Carol Felix a reușit să pună bazele primului muzeu egiptean din lume.

N-aș fi zis că nu în Egipt a fost primul și cel mai mare muzeu, care să adăpostească colecțiile proprii.

 

Muzeul de Antichităti Egiptene din Cairo

 

Ca o paranteză, actualul muzeu din Cairo, celebra clădire cărămizie din Piața Tahrir, datează din anul 1901. Important de menționat este faptul că primul muzeu egiptean înființat de guvernul egiptean, a fost inaugurat în 1835 (la 11 ani după cel din Torino),  ale cărui artefacte au ajung în cele din urmă (1855) la Muzeul Kunsthistorisches din Viena, unde le putem vedea și acum.

Prin 1858 s-a decis înființarea unui nou spatiu cu scopul de a adăposti noile colecții de artefacte, iar de atunci acestea au tot fost mutate dintr-un loc în altul, până iată în 1902, când au fost stabilite în clădirea din Tahrir. Nici aici nu vor mai fi pentru multă vreme. S-a început procesul de mutare al unora din exponate, în noua clădire de lângă Giza, care se vrea a fi gata până în primăvara anului viitor. Sper să fie gata cât de curând Marele Muzeu Egiptean pentru că da, mi-aș dori să văd, cum le stă la toate acele statui, mumii și sarcofage, expuse în casă nouă!

Și zău că Egiptul Antic merită un muzeu nou, spațios, demn de secol XXI. Adevărul este că cel din Piața Tahrir e depășit din multe puncte de vedere.

 

Muzeul Egiptean din Torino adăpostește peste 30.000 de exponate

 

Revenind la Muzeul Egiptean din Torino și închizând paranteza, trebuie să vă spun despre acesta că adăpostește numai puțin de 30.000 de artefacte. Unele cifre spun c-ar fi peste 40.000 . Cert e că veți avea ocazia, să vă întoarceți în timp, în urmă cu mii de ani și să admirați, expuse în inima Europei, una dintre cele mai vaste colecții de statui, papirusuri, sarcoface, mumii și diverse obiecte din viața de zi cu zi, aparținând Egiptului Antic, una dintre cele mai fascinante culturi din câte a cunoscut omenirea. Și care fascinează în continuare generații!

Totodată (în urma restaurării și dublării spatiului inițial, în anul 2015), Muzeul Egiptean din Torino, este considerat cel mai important muzeu, după cel din Cairo, dedicat în întregime artei și culturii egiptene. Ca și număr de exponate, Muzeul din Torino este depășit cu mult de către Bristish Museum, care, se pare că găzduiește peste 100.000 de artefacte, rivalizând cu cel din Cairo. Chiar și Muzeul Egiptean din Berlin, deține peste 80.000 de artefacte egiptene.

 

 

Program de vizitare și taxe de acces

 

Muzeul poate fi vizitat zilnic, după cum urmează:

Luni: între 09.00 și 14.00

Marți- Duminică: între 09.00 și 18.30

Există și câteva zile speciale, programul complet îl găsiți pe site-ul Muzeo Egizio.

 

Tarife:

Tarif complet (include și expoziția temporară) – 15€/pers

 

Atenție! Dacă ajungi sau pleci în/din Torino cu trenul (ItaloTreno) și ai biletul cumpărat nominal, beneficiezii de promoția 2 la preț de 1. Cum aveam biletele cumpărate online (chiar dacă n-am mai beneficiat de ele, c-am cumpărat altele între timp, din gară), am profitat de ocazie, eram 2 persoane, iar unul dintre noi, a intrat gratuit.

 

 

Ahh, am uitat să-ți spun că până pe 7 iunie 2020, există și o expoziție temporară numită “Arheologia Invizibilă”. Cu ajutorul tehnologiei, poți vedea cum arată o mumie pe interior! Daaa!!!

 

 

 

Diseară pregătim ghetele, nu? N-ai încă nici o idee de cadou pentru cineva drag și o/îl știi pasionat de Egipt și cultura egipteană? Găsești tu o modalitate de a-i “ambala” într-un mod cât mai drăguț acest articol! Nu crezi c-ar fi un cadou mult mai apreciat, decât un banală pijama pe care-o primește an de an? 🙂

 

Nu uita că te aștept și pe Facebook sau Instagram! Ne vedem acolo cu și mai multe fotografii interesante!

 


Citește și:

Turist prin Torino. Obiective turistice, impresii proprii, ponturi de călătorie

Egiptul secret al lui Paul Brunton (carte – recenzie)

 


 

Fotografii Muzeul Egiptean din Torino:

 

Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Yep, e o mumie adevărată și o poți vedea și tu la Muzeul Egiptean din Torino

turist prin Torino

turist prin Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

Muzeul Egiptean din Torino

 

 

 

 

 

4 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1