Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
 • Home
 • /
 • DESTINAȚII
 • /
 • MY BUCKET LIST: locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta

MY BUCKET LIST: locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta

Nu de puține ori am fost întrebată: unde îți dorești să ajungi și n-ai ajuns încă? Dar eu vreau să ajung peste tot! Aș pleca aproape oriunde! De când am început să călătoresc constant, locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta s-au tot înmulțit, mereu apar unele noi, dar cert este că există unele de neclintit. Iar din teamă de a nu-mi pierde interesul pentru acestea (nu c-ar fi posibil) mi-am propus să le si scriu undeva, nu doar să le țin în minte. Și ce loc mai bun, dacă nu aici, unde scriu cam tot ce-mi trece prin cap în materie de călătorii. Ale mele desigur, că despre ale altora nu-mi mai rămâne timp!

 

Călătoriile sunt plăcerile mele nevinovate. Nu cred că mai are sens sa vi-o mai spun și totuși o fac!  Îmi doresc să călătoresc mult de tot.  De fapt îmi doresc să călătoresc. Îmi doresc să văd întreaga lume, iar după ce-o voi termina pe toată s-o iau iar de la capăt. Dar să nu mă pierd în detalii, ăsta-i un fapt evident atunci când vorbim de un pasionat de călătorii.

 

Așadar, cum arată bucket list-ul meu? Care sunt destinațiile mele de vis?

 

Care sunt locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta?

 

1.India

Pentru cei mai mulți dintre voi nici nu e vreo surpriză să vadă India pusă în capul listei mele. India se află în continuare în topul destinațiilor la care visez de ani de zile, iar când spun India spun tot. Îmi doresc să ajung peste tot, începând cu haoticul Mumbai, continuând cu nebunia din New Delhi, să vizitez toate locurile emblematice precum Taj Majalul, Fortul Roșu, Palatul Vânturilor, fascinantele temple și palate, să descopăr cultura indiană, să mă relaxez pe superbele plaje din Goa, să mă pierd prin raiul apelor strălucitoare din Kerala și culminând chiar cu emblematicul Varanasi. Nu m-aș da în lături de la nimic, îmi doresc prea mult să ajung în India, mă fascinează tot ce văd, aud, citesc despre aceste locuri.

Da, aș asista chiar și la acele ritualuri de incinerare a celor morți, aruncarea acestora în Gange, precum și la faimosul ritual de purificare prin îmbăiere în Gange.

 

locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta

Inconfundabilul Taj Mahal! I want to see you!!! Imagine de D Mz de la Pixabay

 

2. Angkor Wat 

Alături de câteva alte locuri fabuloase, cum ar fi niște insule exotice combodgiene mai puțin bătute de hoardele de turiști, Angkor Wat-ul, cel mai mare monument religios din întreaga lume și unul dintre cele mai vizitate, se află de multă vreme pe lista mea cu locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta. Angkor Wat este, de departe, unul dintre cele mai incredibile monumente construite de om și pe cât de impresionante sunt pentru ochi, pe atât de impresionantă este povestea lor. N-o cunosc pe toată, dar îmi doresc s-o descopăr odată cu incursiunea mea prin istoria Imperiului Khmer.

Din câte povestesc cei care l-au vizitat, emblema Cambodgiei merită să-i alocăm ceva mai mult decât o vizită rapidă, două fotografii și eventual un live pe Facebook. Templul are un farmec aparte la răsăritul soarelui, diferit ca atunci când îl admiri la orele prânzului ori la apusul soarelui. Iar în fiecare dintre aceste momente ale zilei, Angkor Wat este fascinant. Îmi doresc să-l vizitez pe-ndelete, să-i admir de aproape toate basoreliefurile și să încerc să-i aflu secretele.

Și desigur, alături de Angkor Wat, aș pune acolo pe listă și Bayonul și Ta Phromul, aflate cumva în umbră, dar nu mai neînsemnate ca primul.

 

locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta

Minunatul, fascinantul, spectaculosul, fotogenicul Angkor Wat – Cambodgia. Imagine de Dean Moriarty de la Pixabay

 

3. Australia 

Ohhh…. Australia, draga de ea! Dacă India mi-o doresc mai mult pentru sufletul meu, pentru cultură, pentru experiențe și o văd mai degrabă realizabilă, ei bine, Australia se află la polul opus. Și nu doar prin poziționarea ei geografică, ci și din punct de vedere al bugetului. În Australia îmi doresc să ajung pentru o perioadă ceva mai lungă și dacă tot ajung, s-o vizitez pe toată, cap-coadă. Nu de alta, dar cine știe dacă mai ajung vreodată?!

Iar în fond Australia nu e chiar atât de departe pe cât pare. Sau mai bine spus atât de greu de atins. Nici cu viza nu mai e atât de complicat, se poate obține online, iar din punct de vedere al bugetului, am descoperit că se poate călători cam peste tot și cu bani puțini. Da, este o destinație mai scumpă, multe sunt mai scumpe decât în multe alte locuri, dar cum de tutun si alcool nu am nevoie, cu restul m-aș descurca.

Dorința există, idei am destule despre felul în care mi-aș organiza șederea pe continentul cangurilor, nu-mi mai rămâne decât să-mi pun planurile în practică. Sper ca anul viitor să reușesc!

 

locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta - India Taj Mahal

Opera din Sidney. Imagine de skeeze de la Pixabay

 

4. Thailanda insulară

În Thailanda am ajuns în 2015. M-am dus cu niște așteptări fabuloase, aproape imposibile și m-am întors cu o dezamăgire la fel de mare, precum erau așteptările mele. Nu voi nega faptul că  n-au fost și locuri care mi-au plăcut, ori experiențe care mi-au rămas în suflet pentru totdeauna. Ceea ce am constatat și a fost o lecție  pentru mine și pentru restul călătoriilor mele după etapa Thailanda, este că atunci când pleci cu lecțiile nefăcute de acasă, ori cu ele prost documentate, dar nici deschis ori pregătit pentru neprevăzut, improvizații, sau schimbări de planuri, șansele de a avea o călătorie frumoasă sunt foarte mici.

Despre Thailanda s-au scris și spus multe. Poate mult prea multe. Thailanda atrage mai mulți turiști decât oricare altă țară din Asia de sud-est. Unele statistici spun că nu mai puțin de 16 milioane de turiști anual vin aici. Și mă gândesc eu că nu toți acești turiști pleacă de acolo dezamăgiți. Sunt puțin cei ca mine și asta pentru că pleacă la drum cu multe așteptări nefondate, fanteziste și prost formate, în urma impresiilor unor alți turiști, care au ajuns acolo, iar la întoarcere, au lăsat să se formeze o imagine cumva exagerată: o destinație extrem de ieftină, cu plaje exotice pustii care-ți taie răsuflarea și mâncare stradală pentru toată lumea. Cei mai mulți dintre ei revin. Și revin că le place nu? Eu îmi doresc să revin să mă îndrăgostesc de Thailanda!

 

Thailanda mea: între mit și realitate

Înainte de a ajunge văzusem sute, mii de postări despre Thailanda, în care mai toate promovau plajele paradisiace cu nisip fin, alb și ape în toate nuanțele posibile și imposibile de turcoaz, verde și albastru, palmieri impozanți de care atârnau absolut întâmplător vreun leagăn. Desigur că nu întâmplător… Desigur, acele locuri există, nu sunt doar niște fantasme, dar să ajungi la ele nu e chiar atât de simplu cum pare. Și atât de supărată am fost când am ajuns în Pattaya și am descoperit o apă ce n-avea vreo treabă cu nuanțele de turcoaz, cu prosoape și șezlonguri așezate unul lângă altul, plaje cu nisip ce n-avea nimic mai special decât cel de pe litoralul românesc, că nici n-am făcut poze, dar nici n-am mai călcat la plajă. Bine c-am avut inspirație și-am ales un hotel cu piscină.

O să vă întrebați probabil că de ce oi fi ales Pattaya și nu Phuket de exemplu. Thailanda a fost printre primele destinații pe care mi le-am organizat singură, într-un timp destul de scurt, cu doar vreo două săptămâni înainte de plecare. Văzusem o ofertă de neratat la biletele de avion și-am spus să nu o pierd. Decizia nu mi-a aparținut în totalitate, am fost 3 cupluri, dar niciunul dintre noi cu vreo mare experiență pe zona asiatică. În schimb mi-a plăcut Bangkok, l-aș mai vizita.


Citește și:

3 motive pentru care nu mi-a plăcut Bankok-ul, dar și 3 motive pentru care aș reveni


 

Acum e altceva, am căpătat experiență, am învățat să discern informațiile și reclamele și cu siguranță aș ști exact ce și unde să aleg, astfel încât experiențele mele să fie pe măsura așteptărilor.

 

Cam așa am găsit eu plajele din Pattaya. Nimic asemănător cu ceea ce văzusem eu în postările altora.

Mai degrabă-mi amintesc de Thailanda ca o Mecca a turismului sexual, decât pentru plaje

 

5. Namibia

Când văd imagini cu deșerturile acelea nesfârșite, dunele acele de nisip roșiatic, parcă-mi vine s-o iau pe jos până acolo! Sălbatică și plină de peisaje frapante, Namibia mi-a rămas întipărită pe retină. Îmi doresc să descopăr triburile acelea ale oamenilor roșii, să merg într-un safari să văd elefanți, girafe și antilope și tot ce o mai avea Namibia mai frumos de oferit. Nu știu prea multe despre această țară, dar cu siguranță o să știu la momentul potrivit. Până atunci, o pun aici pe listă, să-mi fie la vedere!

 

locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta - India Taj Mahal

 

6. Cappadochia

Vi s-o părea ciudat sau nu, dar eu în Antalya n-am ajuns. Știu că partea asta a Turciei este foarte populară în rândul românilor, dar pe mine nu m-a atras până acum vreun an-doi. Și nu-mi doresc să ajung neapărat pentru resorturile all inclusive, ci mai degrabă pentru zonele din jurul stațiunii. Mai excact Cappadocia, acel ținut magic al Turciei unde-mi doresc să experimentez zborul cu balonul cu aer cald și să admir de sus acel relief cu aspect de fagure de miere. Eh și că am adus aminte de zone de relief interesante, tot nu-i foarte departe de Cappadochia, îmi doresc să ajung și la piscinele acelea naturale, uluitoare, terasate, albite în urma depunerilor de calcar.

 

7. Grecia insulară

Tot o destinație apropiată și foarte cunoscută în rândul românilor este Grecia, cu insulele ei exotice. Am ajuns prin 2016 dacă nu mă înșel în Grecia, numai pe partea continentală, dar din lipsă de timp, fugiți de acasă între două grupuri de turiști, am lăsat pe altă dată. Dar uite că au trecut anii și n-am mai revenit în Grecia. Și când văd atâtea imagini spectaculoase și stiu cât de bine se mănâncă la greci, îmi e mai mare ciuda. Dar deh… din cauza programului foarte aglomerat vara, eu nu reușesc niciodată să-mi iau concediu decât iarna, când bineînțeles nu mai e vreme de mers în insulele grecești.

Și de când am descoperit (chiar și numai virtual) o mulțime de locuri fabuloase și experiențe nemaipomenite, când mă gândesc la Grecia, nici nu-mi vine un alt nume în minte, decât Almona, pe care-aș ruga-o să-mi fie ghid. Almona Călătorește prin Grecia de mai bine de vreo 15 ani și am descoperit pe blogul ei o grămadă de informatii utile.

 

 

8. Maroc

Cultura arabă mă fascinează și mă atrage precum un magnet. Observ că Marocul începe să fie din ce în ce mai mediatizat și la mare căutare pentru turiștii dornici de a descoperi o cultură nouă, de a experimenta lucruri  noi, de a savura preparate delicioase. Ufff și mă gândesc numai la tajinele alea ale lor, să nu mai zic de ceaiul acela super concentrat de mentă și doarte îndulcit.

Am fost de câteva ori la un pas de a-mi lua bilet de avion spre Maroc, dar mereu au apărut diverse alte locuri și am tot amânat. Îmi doresc sa văd multe locuri din Maroc și m-am tot întrebat cum ar fi mai bine de făcut să le pot vedea pe toate, într-un timp rezonabil, dar nici să fiu pe fugă ori sa bat pasul pe loc. Și nu cu mult timp înainte, parcă citindu-mi gândurile, Imperator Travel a scris un articol super complex, despre cum să faci un cerc în jurul țării. Articolul acesta, ca și multe altele, îmi vor fi carte de căpătâi atunci când m-oi hotărî în sfârșit să ajung în Maroc.

Și are si Marocul niște zone faine tare cu dune de nisip!!!!

Ahh și vreau să mă pierd pe aleile acelea colorate în albastru din Chefchaouen. Ce ședință foto aș face acolo!

 

Chefchaouen – orașul albastru din Maroc. Imagine de motamid2006 de la Pixabay

 

9. America de Sud

Și când spun America de Sud, vreau să ajung peste tot. Sau aproape peste tot, ca să restrâng putin aria. Îmi doresc să ajung în Brazilia să învăț să dansez samba, iar dacă asta s-ar întâmpla și-n timpul Carnavalului de la Rio, atunci m-aș declara pe deplin mulțumită.

Pasiunea pentru America de Sud a existat dintotdeauna, dar s-a intensificat odată cu lecturarea celor două Americi dezbrăcate de la brâu în jos ale Ralucăi Feher. Cărțile le găsiți aici.

Iar când vine vorba de America de Sud, dorințele-mi sunt multe. Vreau Argentina, să mănânc vită de-aia bună și să mă delectez cu vinurile alea fantastice. Vreau să ajung în Patagonia, să văd Cascadele de pe Iguazu, să ajung la Machu Pichu, ori în Țara de Foc, așa cum este numită Ushuaia. Ohhh sunt multe de făcut și de văzut aici, vreo două trei luni, mi le-aș petrece. Iar sursă de inspirație, cele două volume ale Ralucăi mi-ar fi tare utile.

 

10. Statele Unite ale Americii

Că tot am traversat Atlanticul, mă mut putin mai la nord. Tot în America, de nord!

Cine nu-și dorește să ajungă pe tărâmul făgăsuinței??? Cum să nu vrei să-ți încerci norocul măcar într-unul din cazinourile din Las Vegas, să pășești timid dar sigur precum Carrie din Sex and the City, prin glamourosul Manhattan? Îmi doresc să mă plimb prin celebrul Times Square, acolo unde trecerea dintre ani se sărbatorește în stil mare. Ori să admir emblematicul Empire State Building și s-o aud, urlându-mi în urechi pe Alicia Keys: “New York, New York…”

Ăsta da vis american!

 

locurile pe care vreau neapărat să le văd în viața asta - New York

New York – SUA

 

 

Dorințe împlinite

 

Până de curând am avut și Abu Simbel pe lista asta. Dar iată că anul acesta am reușit și am ajuns. Templele de la Abu Simbel sunt tocmai la granița de sud a Egiptului cu Sudanul. Iar distanța din Cairo și până acolo este de aproape 1000 km. Nu-i chiar de colo, când te gândești că e vorba de Egipt, o țară atât de bătută de picioarele turiștilor. Numai că din pricina distanței lungi și deloc ușor de parcurs, nu mulți se încumetă.  De aceea nici agentiile de turism nu se îngrămădesc cu ofertele. Din Cairo am plecat cu trenul până la Aswan. Aici am rămas două nopți unde am avut una dintre cele mai autentice cazări de până acum. Din Aswan am închiriat un microbus până la Templele de la Abu Simbel.

 


Citește și:

Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu Express-ul de noapte de la Cairo la Aswan

Cea mai autentică cazare ce-am avut-o până acum. La Aswan, pe Elephantine Island, în mijlocul Nilului

Cum ajungi de la Aswan la Templele de la Abu Simbel?

Templele de la Abu Simbel – simbolul măreției Egiptului Antic


 

 

Tot la categoria visuri împlinite adaug Cuba. Cuba a fost acea destinație exotică pe care mi-am dorit-o vreo 10 ani la rând. Și parcă niciodată nu se îndeplinea. Dovadă a faptului că orice este posibil atâta timp cât îți dorești, Cuba a ajuns să fie demonstrația concretă. Una dintre cele mai autentice țări pe care le-am văzut până acum. Cuba m-a surprins la fiecare pas. Mi-a răsplătit așteptarea și eforturile cu o mulțime de experiențe unice. Și am adunat momente pe care le voi purta în suflet for ever!

 

 

Cuba

Clădirile emblematice ale Havanei

 

 

Lista nu se oprește aici. Locuri pe care-mi doresc să le văd sunt multe. V-am spus, vreau să merg peste tot. Voi la ce locuri frumoase din lumea asta visați?

 

 

 

23 Comments

 • Cristina

  9 octombrie 2019 at 8:23

  Pfuai, normal că ai plecat dezamăgită de Thailanda dacă ai fost în Pattaya. Păcat că nu ne cunoșteam pe vremea aia 🙂 Nu că Pattaya n-ar fi de vizitat (cum zici tu, e de mers peste tot 😀 ), măcar așa de curiozitate pentru viața de noapte, Sanctuary of Truth și Nong Nooch Tropical Gardens, dar nu-i pentru stat la plajă (deși Jomtien Beach merge, și e vizitată des pentru relaxare și golf). Hint: din Pattaya ajungeai în 30 de minute cu ferry pe insula Koh Larn, care chiar dacă e mică, măcar te puteai bucura de plajă 🙂 Sau un pic mai departe Koh Chang care e foarte faină.

  Poate părea surprinzător pentru cineva pasionat de călătorii, dar eu am în bucket list un singur lucru: transsiberianul și vara și iarna. Îl puteam face până acum de câteva ori, dar nu m-am îndurat. E ceva ce visez din adolescență și, cred, e teama aia de a-ți împlini visul. În rest…merg oriunde, timp și bani să avem :))

  Altfel, nici eu nu plec cu așteptări mari în vacanțe. Și nu compar destinații, nu merg în oraș medieval german să spun că seamănă cu Sibiul. Fiecare loc e unic și are „parfumul” lui, indiferent de similarități. Și mie îmi place să-mi fac temele în ceea ce privește destinațiile. Sigur, mereu e loc de surprize și e bine să fie așa, dar îmi place să știu despre ce e vorba când ajung undeva.

  Răspunde
 • Raluca Anghel

  9 octombrie 2019 at 9:17

  Wow, ce listă ambițioasă. Mă bucur să văd că deja ai bifat unele destinații deja. În Grecia este de mers în fiecare an și de fiecare dată poți să mergi în altă parte, pe o altă insulă și să ai o experiență cu totul diferită. În State îmi doresc să ajung și eu dar și în Asia, în special Japonia mi-aș dori să o văd, măcar o dată în viață.

  Răspunde
 • Liviu

  9 octombrie 2019 at 12:10

  La cat am reusit sa te”cunosc”,citindu-ti atent articolele,cred ca Iordania,Israel/Palestina si Insulele Feroe(printre altele)si-ar gasi locul in lista de mai sus.In ceea ce priveste Marocul,daca doresti oarece informatii(desprinse din experiente personale),ti le pot oferi cu placere.

  Răspunde
 • Catalina

  9 octombrie 2019 at 12:12

  India și America de sud, sunt demult in gandul meu, doar ca nu prea reușesc sa-mi iau vacante lungi iar pentru asta trebuie una de măcar 4 săptămâni
  Foarte fain articolul Angela, chiar informativ, se vede ca iubești călătoriile și muncești pentru a descoperi noi tari, civilizații. Este foarte important sa te documentezi înainte.
  O sa revin cu drag pentru. Ma inspira și documenta din experiențele tale.
  Multumesc frumos ❤️

  Răspunde
 • Alex Popa

  9 octombrie 2019 at 17:42

  Ouuu, mai vreau, mai vreau! Păi chiar acum te opriși, când mă încălzisem și eu?
  Super, frumos! Mi-a plăcut mult. Angela, buchetul tău cu destinații de atins mi se pare de vis. Superb, ce mai…
  Dacă nu aș fi avut o listă a mea, cu siguranță că aș fi visat-o noapte de noapte pe a ta.
  Cambodgia și templele ei reprezintă și pentru mine „un vis”, mai ales că am câțiva prieteni acolo care m-au înnebunit de „ciudă (nu a ta)”. Tibet este o altă destinație din Asia unde mi-ar pllăcea să ajung, cândva. Am și eu pe listă America ta, New York mi-ar plăcea și mie, dar San Francisco a devenit un vis încă de când eram mic și urmăream „Podurile din San Francisco. La cazino nu îți place? Nu am văzut orașul îngerilor pe lista ta. L-ai tăiat deja?
  Waw, ce listă! De studiat, cred că o să fiu cu ochii pe tot blogul ăsta al tău, că văd că ai planuri mari și mi-ar plăcea să stau informat.
  Mulțam mult pentru idei, Angela!
  Felicitări pentru articol!
  P.S. – Nu se face așa ceva. Păi dacă te apuci de scris, continuă, continuă, continuă,,,
  Până când? Până când mă satur eu!

  Răspunde
 • Ruxandra

  9 octombrie 2019 at 18:02

  Ce de destinații interesante!
  Spre deosebire de alți ani, nu prea am reușit să călătoresc în afara țării anul acesta.
  Statele Unite Ale Americii sunt și pe lista mea, în special California 🙂 e dorința mea de ani de zile și trebuie să o îndeplinesc cândva.
  Îți doresc cât mai multe călătorii frumoase!

  Răspunde
 • Ivan Adriana

  9 octombrie 2019 at 23:30

  Am prins drag de Maroc și dorința de a anu ge acolo încă din adolescență, pe când se difuza o telenovelă care mi-a plăcut foarte mult, Clona. Deși nu mă mai uit la genul acesta de film de când am depășit perioada respectivă, cred că mi-ar plăcea să o revăd chiar și doar pentru locurile filmate.
  Sper să reușești să ajungi peste tot pe unde îți dorești, eu îmi cam pierd speranța uneori. 🙂

  Răspunde
 • Ella

  10 octombrie 2019 at 0:07

  Încă nu reușesc să-mi fac o listă scurtă de călătorii, sunt destinații la care visez de mult și altele pe care mi se pune pata deodată. În prezent mă tot gândesc la Oman, Iordania și Tanzania (pentru safari). Vis vechi și mare e Japonia. Din Europa vreau să bat în cât mai mic detaliu Italia și mă tot gândesc că e cazul să explorez cum trebuie și nordul Europei. Hai să mă opresc doar la primele care mi-au venit în minte. :)) Înțeleg perfect dorința de a vedea… totul. Așa că uneori ajung să mă decid de pe o zi pe alta la o destinație pe care abia dacă o luasem vag în calcul vreodată.
  Succes în a-ți îndeplini toate aceste dorințe și multe altele!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: