Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Parcul Guell – cel mai fantezist parc din câte există

Parcul Guell – cel mai fantezist parc din câte există

V-am povestit în articolul anterior despre Sagrada Familia și despre cum o poți vizita fără a pierde ore întregi pe la cozi. Aproape că nici n-aș putea concepe o vizită a orașului Barcelona fără a admira superba catedrală a lui Gaudi, cum de altfel n-aș rata nici, fie măcar și pentru  o banală plimbare, aleile Parcului Guell. Ați, ghicit, despre Parcul Guell o să vă vorbesc astăzi, pentru că da, parcul a fost pentru mine un “must visit” pentru Barcelona și hai să recunoaștem, este și cel mai fantezist și autentic parc din câte există.

 

 

Construit pe la începutul secolului trecut, Parcul Guell se întinde pe vreo 17 hectare, da, da… te cam poți pierde pe acolo, așa cum am pățit-o și eu 🙂 Dar e superb!!! Absolut superbe aleile, atmosfera aceea liniștită, peste tot unde privești vei da cu ochii numai de forme neregulate, coloane sub formă de copaci, tot felul de forme geometrice decorate cu bucățele de ceramică sau cu mozaic din sticlă colorată. Ce mai, locul e o adevărată fantezie pentru ochi și minte, dar și o superbă oază de liniște. M-am simțit ca zâna din povești! Aici m-aș refugia în zilele acelea când simt ca nu mai vreau să văd și să aud pe nimeni.

Câteva momente petrecute în Parcul Guell te vor umple de energie pozitivă și de multă voie bună

Un refugiu mai bun în Barcelona nici că n-aș putea găsi, mai ales după cele probabil, câteva zile în care vei fi făcut orașul la pas, după ce vei fi vizitat cam toate obiectivele celebre. Chiar îți recomand să-ți programezi vizita parcului, la vreo două-trei zile după ce ajungi în Barcelona.

Te vei îndrăgosti iremediabil de tot ce vei întâlni aici și-mi vei da dreptate!

 

Parcul Guell – grădina fantezistă a Barcelonei

 

Parcul Guell, la fel ca toate celelalte parcuri din Barcelona, se pot vizita în mod gratuit. Te vei putea plimba în voie, cât și pe unde-ți poftește ție sufletul, printre alei umbrite de copaci înalți și stufoși, poți să poposești pe băncuțe și să privești ceilalți turiști, sau de ce nu să pui de-o ședință foto exact acolo printre viaductele cioplite în piatră, ce te duc cu gândul la cuiburile de păsări, ori prin porticul cu arce catenare înclinate de sub unul dintre viaductele din parc. Vei găsi o mulțime de locuri interesante în parc, în special pe aleile din partea superioară, de unde vei avea panorame impresionante asupra Barcelonei, cu Sagrada Familia în mijloc, până hăt în depărtare spre dealul Montjuic.

 

 

 

Hai să vedem așadar, cum se ajunge la Parcul Guell, cum se poate vizita acesta, de unde se pot cumpăra biletele pentru zona de mozaicuri, dar mai ales ce n-ar trebui sub nici o formă să ratezi. Pentru că da, parcul e imens, v-am spus, se întinde pe 17 hectare și pentru nimic în lume, n-ar trebui să pierdeți vreunul din locurile acelea superbe, ca din povești. Da, Parcul Guell e ca și desprins din cărțile acelea cu povești ale copilăriei. Arhitectura nu se aseamănă cu nimic din ce-am văzut până acum!

 

 

Cum ajungi din oraș la Parcul Guell?

 

Există mai multe opțiuni din care poți alege, desigur.

Cum am procedat eu?

Pentru că vroiam neapărat să vizitez și zona monumentală, acolo unde sunt cele mai multe și desigur mai frumoase și colorate și ochioase lucrări ale lui Gaudi, mi-am cumpărat biletul online, încă de când eram în țară. Iar în prețul biletului este inclus și transportul cu autobuzele proprii ale parcului, din stația de metrou Alfons X și până la intrarea în parc, la Carretera del Carmel. Plecările, din ambele senzuri sunt cam la 15 minute, iar distanța dintre cele două puncte, se parcurge la fel, în aproximativ 15 minute. La îmbarcarea în autobuzul inscripționat cu “Park Guell” îți va fi solicitată rezervarea, pentru a-ți fi scanat codul de bare. Biletul îl poți avea tipărit, sau desigur în format electronic, pe-un device mobil. Până la Alfons X poți ajunge foarte simplu cu metroul L4(linia galbenă).

 

Autobuz Parc Guell Alfons X

 

Poți folosi și metroul L3(linia verde) până în stația Vallcarca, iar de aici mai mergi puțin pe jos până la parc. Exact ca în schița de mai jos:

 

 

 

 

O altă variantă este cea cu autobuzul nr. 24 din Placa Catalunya ori 92 de la Sagrada Familia.

 

Biletele de acces pentru zona cu mozaicuri, din Parcul Guell

Așa cum vă spuneam, intrarea în parc este liberă, dar dacă vrei să vizitezi și zona monumentală și ar fi mare păcat să n-o faci, va trebui să plătești bilet. Te asigur că se merită orice euro plătit. Biletele se pot lua online, de pe site-ul oficial al parcului, costul fiind 10€/pers.

Atenție! Pe lângă cei 10€, vei mai fi taxat cu încă 7€ reprezentând taxa de rezervare, iar dacă vrei să ai și audioguide încă 3,5€. Deși mi-am luat audioguide, am uitat complet de el.

Există și două case de bilete, dacă vrei poți să-ti iei la fața locului. Dar nu știu însă cum e treaba la cozi, dacă se stă sau nu mult.

 

 

 

Plimbarea prin parc și impresii

Cum am făcut eu?

Am intrat prin parc pe la Carretera del Carmel și-am pătruns direct în zona gratuită a acestuia. M-am plimbat pe mai toate aleile, de fapt nu sunt sigură, că la un moment dat m-am pierdut și nu mai știam direcția.

Mi-au plăcut enorm viaductele acelea din piatră. Sunt bestiale! Spuneți și voi dacă n-am dreptate!

 

 

Parcul Guell

Parcul Guell – unul din viaducturi

Parcul Guell – pe unul din viaducturi

Parcul Guell

Parcul Guell 

Parcul Guell

Parc Guell – portocali plini cu fructe

Parcul Guell

Casa Trias din Parcul Guell

Ne întrecem la făcut pași 🙂

Parcul Guell

Parcul Guell – Porticul cu arce catenare înclinate

Parcul Guell – Porticul cu arce catenare înclinate

Parcul Guell

Porticul cu arce catenare înclinate

Teatrul Grec și banca în forma șarpelui

După ce-am crezut eu că nu prea mai am ce vedea prin parc, m-am îndreptat spre zona monumentală și-am intrat pe la una din intrările de sus, acolo unde-i banca în formă de șarpe. Prin Piața Teatrului Grec. Nu vei putea intra mai devreme sau prea târziu de ora menționată pe rezervare, așa că atenția mare să nu vă luați cu peisajul și sa uitați de aceasta. O mulțime de turiști își odihneau picioarele, stând desigur mai mult pentru a admira panorama asupra Barcelonei.

 

Parcul Guell - panoramă spre Barcelona

Parcul Guell – panoramă spre Barcelona; în prim plan: casa paznicului(stânga imaginii) și clădirea administrației parcului (dreapta)

Parcul Guell - Teatrul Grec

Parcul Guell – Teatrul Grec

Parcul Guell - Teatrul Grec

Parcul Guell – Teatrul Grec

Parcul Guell – Banca în formă de șarpe

Parcul Guell - Teatrul Grec

Ce detalii!!!! Superb!

Parcul Guell – Banca în formă de șarpe

Sala Hipostil și scările duble

Următoarele obiective au fost desigur  Sala Hipostil(cu coloane), scara dublă pe lângă simpatica iguană decorată cu mozaicuri colorate și terminând cu cele două căsuțe de basm: casa paznicului și clădirea administrației parcului. În cea din urmă, găsindu-se cum altfel decât un magazin cu suvenire. De aici, de la una din ferestre, am reușit să surprind întregul cadru al scărilor duble, sălii Hipostil și Teatrului Grec.

 

Parcul Guell – Sala Apostil, în partea superioară banca în formă de șarpe

Parcul Guell - Sala Apostil (cu coloane)

Parcul Guell – Sala Apostil (cu coloane)

Parcul Guell - Sala Apostil (cu coloane)

Sala Apostil

Parcul Guell - Sala Apostil (cu coloane)

Sala Apostil

Parcul Guell - Sala Apostil (cu coloane)

Sala Apostil, văzută de pe scara dublă

Parcul Guell

Parcul Guell – cu greu am reușit să prind un loc gol lângă iguană. Toată lumea se înghesuie să se fotografieze cu ea

Parcul Guell

Parcul Guell

Parcul Guell

Parcul Guell – Casa paznicului

 

 

Pe drumul înapoi spre autobuz, am intrat iar prin parc și ghiciți voi, m-am rătăcit din nou. 🙂 De obicei reușesc să mă orientez destul de bine, uite ca de data asta nu mi-a ieșit. Mozaicurile au fost de vină!

 

Nu uitați că vă aștept și pe Instagram și Facebook, să ne cunoaștem și acolo!

 

 

18 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: