Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Pe urmele lui Bacchus- Orașul subteran Cricova

“O sticlă de vin conține mai multă filozofie decât orice altă carte din lume”

– Luis Pasteur

Într-o perioadă în care tendințele de călătorie se îndreaptă spre locuri exotice,  plaje cu nisip fin, cu vreme călduroasă, insule pustii și vegetație luxuriantă, merg contra curentului și iată că în jurul sărbătorilor de iarnă ajung pe meleagurile basarabene. Este prima dată când petrec Crăciunul în altă parte decât acasă și iată că nu plec prea departe și aleg o zonă aproapiată aceleia din care mă trag. Se spune că nu ai văzut Moldova dacă nu ai văzut Cricova, așa că nu se putea să ocolesc acest loc atât de faimos în întreaga lume.

“Scurtă” descriere a Combinatului de vinuri Cricova

Legenda spune că odinioară un călugăr ce-și ducea veacul pe aceste meleaguri însorite făcea pentru rânduirile bisericești un vin miraculos. Când turcii au năvălit, le-a interzis localnicilor să mai cultive vița de vie, amenințându-i cu moartea. Călugărul s-a ascuns în stâncă și a continuat să producă în secret băutura, până când vrăjmașii i-au descoperit fărădelegea și l-au pedepsit. Băștinașii povestesc și astăzi despre ecourile care se mai aud dinspre stâncă, sunete ce aduc aminte de geamătul călugărului. De aici vine și numele localității Cricova, de la cuvântul slavon “крик” (cric), care înseamnă strigăt.

Combinatul de Vinuri Cricova a fost fondat de către patriarhul vinificației moldave Petru Ungureanu în anul 1952, în urma experiențelor acestuia  cu 5 ani în urmă de a produce spumantul clasic după metoda Champenoise. Cricova este cel mai valoros brand din Republica Moldova, fiind cunoscut peste hotarele ei, reușind să satisfacă cele mai rafinate gusturi și cerințe ale pieței.

Hrubele coboară în adâncimea stâncii până la 100 metri  de la suprafața solului, măsurând o lungime totală de peste 100 km, formând adevărate labirinturi, străzi cu denumiri mai puțin obișnuite, după soiurile vinurilor pe care le păstrează: Cabernet, Codru, Dionis, Fetească, Aligote ș.a.m.d.  Subteranele înregistrează o temperatură constantă de 12˚C – 14˚C și o umiditate relativă a aerului de 97-98% perfecte pentru a păstra în condiții optime milioanele de litri de vin.

Cum se ajunge la Orașul subteran Cricova? 

Situat la doar 16 km de Chișinău, Orașul Subteran Cricova nu poate fi decât o destinație deosebită  pentru pasionații de vinuri, dar nu numai pentru ei. Accesul se face ușor, sunt autobuze care fac curse regulate din capitală până aici, cu taxiul sau cu mașina proprie. Este totuși bine să ajungeți cu altceva decât cu autoturismul vostru, pentru că ar fi păcat să nu gustați din aceste vinuri miraculoase. Există autobuzul nr. 2 care pleacă din str. V. Alecsandri din Chișinău și face cam 45 minute până la Cricova, iar prețul este 5 MDL.  Dar dacă nu vreți să vă complicați cu autobuze și timpi de așteptare, luați legătura cu cei de la Vinoteca din str. Puskin nr.15. Noi am mers cu o mașină a lor (cu șofer) și ne-a costat 600 MDL (aprox. 30€), iar șoferul ne-a așteptat cât timp noi am vizitat beciurile.

 

Intrare la Orașul Subteran Cricova

Harta orașului subteran Crivova

Evoluția cramei de la început până în zilele noastre

 

Vizitarea beciurilor 

Beciurile de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume, lățimea  galeriilor variind între 6 și 7,5 metri, iar înălțimea lor este de 3 – 3,5 metri. Adâncimea la care sunt situate beciurile, în funcție de relief, variază de la 35 metri la intrare pînă la 100 metri. Lungimea galeriilor în care se produc și se depozitează vinul ajunge la 100km, fiind cele mai mari din Europa. Și încă se mai lucrează la extinderea acestora.

Atenție! Este foarte important să vă prezentați la ora stabilită pentru efectuarea excursiei și să nu întârziați, pentru că veți pierde biletul.

După ce lăsați mașina în parcare și vă prezentați la recepție cu voucher-ul, veți fi preluați de un minicar cu șofer și ghid, care vă vor plimba prin galeriile întortocheate ale orașului subteran, luminate și marcate cu treceri de pietoni și semne de circulație, pe străduțele cu nume semnificative: Blv. Șampaniei, str. Fetească, str. Cabernet… Din loc în loc se fac opriri, unde ghidul vă va oferi detalii despre cum au fost săpate cavernele, adâncimea la care vă aflați, tipurile de vin păstrate în butoaiele aflate pe margine. Cea mai interesantă a fost vizita în sala unde are loc fermentarea propriu-zisă a  vinurilor spumante.

Temperatura în subteran este de 12-14º C, o temperatură optimă pentru păstrarea vinurilor pentru perioade îndelungate, dar scăzută pentru corpul omenesc. De aceea este recomandat să fiți îmbrăcați adecvat, pentru că după o oră de stat în subteran veți tremura la propriu. Fiind decembrie, oricum eram bine îmbrăcată și încălțată, iar după degustarea celor 6 tipuri de vin, aproape că-mi era cald. 🙂 Dacă mergeți vara, luați cu voi încălțări călduroare și un pulover mai gros pentru că diferența de temperatură dintre exterior și interior o veți resimți din plin.

Durata excursiei este de aproximativ o oră, plus încă o oră pentru mâncare și degustare.

 

Mașinuța cu care se fac excursiile în subteran

Gata de îmbarcare!!!

Rezervări, prețuri și pachete

Pentru a se vizita beciurile Cricova este necesar să vă faceți rezervare în prealabil. Acestea se pot face on line pe site-ul www.cricova.md sau  www.wine.md ori direct într-unul din magazinele partenere cum ar fi Vinoteca din str. Puskin nr. 15 din Chișinău. Dacă faceți rezervarea on line, trebuie să completați un formular cu numărul de persoane, ziua și ora la care intenționați să faceți excursia, pachetul ales și limba în care doriți să vorbească ghidul (română, engleză sau rusă). După completarea formularului, veți fi contactat printr-un email în care vi se va comunica dacă este posibilă excursia, precum și locul și când să mergeti să achitați biletele.

La Vinoteca din str. Puskin am luat primul contact cu vinurile moldovenești, aici găsindu-se produse de la mai mulți furnizori (Cricova, Purcari, Mileștii Mici, Chateau-Vartely etc.). Aveți posibilitatea de a cumpăra suveniruri, de a degusta din licorile bahice și chiar de a depăna povești cu personalul foarte bine pregătit și amabil.


Un pont!

Pentru cei dornici, aici aveți posibilitatea de a achiziționa icre roșii (de somon) și caviar la prețuri foarte bune. Spre exemplu un kilogram de icre roșii a costat 840 MDL (42€). Tot aici am băut cel mai bun izvăr (vin viert dulce, condimentat cu mere uscate, cuișoare, foi de dafin).


 

Se pot alege dintr-o listă semnificativă de pachete în funcție de ce anume doriți și cât sunteți dispuși să cheltuiți. Prețurile nu sunt chiar mici, ele variind de la 310 MDL (15€) până la 2200 MDL (110€).

Am ales pachetul Regatul Vinului 845MDL (43€) care include excursia prin străzile subterane, secția de maturizare a vinurilor de marcă, secția de producere a spumantului clasic, Colecția Națională, precum și vizitarea sălilor de degustare. La sfârșitul excursiei, chiar când ne întrebam când/cum va avea loc degustarea, am fost invitați ceremonios într-una din acele spectaculoase săli și anume în Sala Fundul Mării.

 

Sala “Fundul Mării” – locul de desfășurare a degustării noastre

 

Cum a decurs degustarea?

Ne-au fost aduse gustări specifice moldovenești: gustare moldovenească, platou cu carne (carne de porc fiartă, ruladă prietenie, cârnăciori din găină), tochitură moldovenească servită cu mămăligă, smântână și brânză de oi, învârtită cu brânză, învârtită cu măr. Mmm îmi plouă-n gură 🙂

Pentru degustare ne-au fost aduse 6 tipuri de vin (2 albe, 2 roșii și 2 vinuri spumante), care ne-au fost servite ca la carte, de către un tânăr somelier cu mănuși albe. M-am simțit specială! La sfârșit ne-au fost înmânate și suvenirurile, câte un pachet care includea o sticlă de vin roșu  și un  spumant clasic. Hmmm, ăsta da răsfăț!

Dacă ajungeți să vizitați cramele și ar fi păcat să nu o faceți, nu vă zgârciți și alegeți unul dintre pachetele care includ  gustare și degustare. Eu care nu sunt consumatoare de băuturi alcoolice, am rămas profund impresionată de tot ce-am învățat, iar data viitoare când voi consuma un pahar cu vin, voi ști cu certitudine din ce tip de pahar se bea, la ce temperatură sau cu ce gustare merge bine.

Câți din voi au mirosit vinul înainte să-l bea? Eu sigur niciodată până acum. Vedeam adesea la TV cum procedează oenologii și mă întrebam de ce miroase vinul, de ce-l lasă să respire, de ce-l privește….Nimic nu e degeaba!

 

Masa plină cu bunătăți, ne așteaptă

….și vinurile pentru degustare; au urmat și două spumante 🙂

 

Apropo! Am învățat și care este diferența dintre vinul spumant și cel spumos. Vinul spumant este unul și același cu șampania, doar că nu se poate folosi termenul, fiind marcă protejată. Vinul spumant este rezultatul unui proces îndelungat de fermentare în sticlă. Vinul spumos este produs în urma impregnării cu dioxid de carbon.

Raiul șampaniei

Vinurile spumante Cricova sunt renumite pentru bulele fine și elegante.
Un punct interesant al cramei este cel aflat pe Bulevardul Şampaniei, secţia Remuaj – Degorjaj, spațiul unde se produce vinul spumant după metoda “Champenoise” a călugărului Perignon.  Vinul spumant este de fapt o șampanie în toată regula, doar că știm cu toții că termenul de “șampanie” este marcă înregistrată deținuță de o regiune din Franța.

După prima fermentare a vinului,  are loc fermentarea secundară în sticlă, în care se adaugă zahăr natural și drojdii speciale, iar vinul este pus în sticle de calitate superioară cu dopuri temporare și ținute inițial în poziție orizontală, pentru decantarea impurităților, timp de 2-3 luni în locuri închise și întunecate. După această etapă, urmează procedura cu adevărat interesantă când sticlele sunt rotite manual timp de 2 luni și treptat aduse în poziția verticală. În aceeași poziție, cu dopul în jos se introduce parțial (gâtul sticei) într-un utilaj special care la -25ºC îngheață doar partea plină de impurități, după care introduse în mașina de ambalat sticle se aduce brusc cu dopul în sus și datorită presiunii din interiorul sticlei, partea înghețată impreună cu dopul provizoriu sunt expulzate și se atașează dopurile finale realizate din plută de import din Portugalia.

 

Secţia Remuaj – Degorjaj, spațiul unde se produce vinul spumant după metoda “Champenoise”

Utilajul în care se așează sticlele pentru înghețarea reziduurilor

 

Rezerva de stat și colecțiile private

Zona Colecției Naţionale – construită în forma unui pocal de degustare – reprezintă principala atracţie turistică şi cartea de vizită a moldovenilor. Aici este păstrată jumătate din colecția de vinuri a liderului nazist Hermann Göring, printre care și o sticlă de vin “Ierusalim de Paști” datând din 1902 fiind  cel mai vechi vin de aici. Tot în colecția Națională sunt păstrate și colecțiile private ale unor vizitatori de seamă  ale Cramelor Cricova precum Angela Merkel, José Manuel Barroso, Joe Biden, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Klaus Iohannis.

La momentul actual, colecția este formată din circa 1,3 milioane de sticle.

 

Aici se păstreaza Colecția de Stat

Sălile de degustareOrașul subteran Cricova

Complexul de degustare cuprinde cinci săli mari, spațioase și impunătoare: ”Sala Europeană”, ”Fundul Mării”, ”Sala Prezidențială”, ”Sala cu șemineu”, ”Sala Casa Mare”. Aceste săli servesc drept loc de desfășurare a diverselor degustări naționale și internaționale, precum și a întrunirilor de cel mai înalt nivel.

În Sala Fundul Mării a avut loc degustarea grupului nostru, denumirea sălii simbolizând adîncurile Mării Sarmate, ce a existat aici circa 12 milioane de ani în urmă.

 

Sala Europeana

Cinematograful din stâncă

La 80 de metri sub pământ, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. dispune și de un cinematograf în piatră, cu o capacitate de 40 de locuri, unde am văzut un filmuleț de aproximativ 15 minute despre istoria și evoluția vinului precum și a Cramelor Cricova.

 

Cinematograful

 

 

Câteva curiozități despre Cricova

  • Combinatul de Vinuri Cricova este prima și unica întreprindere din Republica Moldova decorată cu cea mai înaltă distincție de stat “Ordinul Republicii”
  • Cricova este declarat Patrimoniu Cultural Național al țării, fiind în curs de a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
  • La Cricova se produce îndeosebi vin spumant, aici fiind păstrate peste 3 milioane de sticle, un număr practic echivalent cu populația Republicii Moldova.
  • Hrubele de la Cricova sunt cu adevărat de neîntrecut în lume, cu o lungime totală  de peste 100 km ele formează adevărate labirinturi, un real oraș subteran, vinicol; Și încă se mai lucrează la extinderea acestora
  • Fiind adepta vinurilor mai dulci îmi permit să vă recomand unul cu adevărat special. Este vorba despre un Ice Wine – Zeus, un vin de calitate, dulce, de desert, puternic aromat, siropos. Pentru a obține 375 ml de ice wine, sunt necesari 25 kg de struguri. Strugurii sunt lăsați pe vița de vie până la lăsarea gerului (sfârșit de decembrie) timp în care se pierde apa și  concentrația de zahăr din struguri este ridicată. Ce-i drept și prețul este puțin mai piperat pentru o sticlă de 375 ml, dar aroma și gustul deosebite merită toți banii (300MDL = 15 €)

 

Locurile din lume unde sunt exportate vinuri marca “Cricova”

Roca calcaroasă în care sunt săpate hrubele

 

Iar acum, la final…vă invit să fiți în asentimentul vinului!


Citește și:

Pe urmele lui Bacchus: Orașul subteran Mileștii Mici

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: