fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.531 de abonați

  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Pe urmele lui Bacchus – Orașul Subteran Mileștii Mici

Pe urmele lui Bacchus – Orașul Subteran Mileștii Mici

 În jurul Crăciunului am avut ocazia să vizitez un loc la care mă gândeam de ceva vreme și-mi doream cu ardoare să ajung – hrubele de la Cricova, de la care am plecat profund impresionată de felul în care își promovează moldovenii brandurile, de complexitatea cramei dar și de calitatea vinurilor.  Și dacă tot am revenit la Chișinău pentru a petrece Revelionul, am spus că n-ar fi rău să mai văd măcar una dintre  cramele moldovenești  atât de faimoase. Și bine am făcut!

Vă invit să descoperiți alături de mine CVC Mileștii Mici – Cea de-a 7-a minune a Moldovei!

Despre Combinatul de Vinuri de Calitate Mileștii Mici

 

Întreprinderea de Stat CVC Milestii Mici a fost fondată în anul 1969 pe bazele unei mine de piatră de unde s-au extras zăcăminte de calcar, utilizat pentru reconstrucția orașului Chișinău după cel de-al Doilea Război Mondial. Orașul vinicol subteran Mileștii Mici este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Republicii Moldova, iar distanța de numai 19 km față de Chișinău, nu face decât  să crească numărul de turiști străini care ajung aproape obligatoriu în capitală. Deși se află cumva în umbra mult mai promovatei Cricova, Crama Mileștii Mici se bucură la rândul ei de faimă peste hotarele Moldovei, unde este cunoscută ca deținând cea mai mare colecție de vinuri.

Prima impresie a fost plăcută, curtea curată și decorată cu bun gust, cu două fântâni arteziere, fiecare realizată din câte-un butoi din care se varsă vin roșu în pahare enorme și vin alb din celălalt. Cel puțin așa am văzut în fotografii că se întâmplă în sezonul cald, acum fiind iarnă….a înghețat vinul. Oricum, curtea arată mult mai bine decât la Cricova 🙂

 

Mileștii Mici

Milestii Mici

Mileștii Mici

Mileștii Mici

Cum se ajunge?

Dacă veniți din România, indiferent prin ce vamă treceți drumul vostru trebuie să se îndrepte catre Chișinău. Distanța din capitală, până aici la cramă este de 19 km și puteți veni cu taxiul, cu autobuzul (sunt curse regulate, nu le cunosc programul, dar după câteva cautări și întrebări vă veți lămuri) sau cu autoturismul propriu – cu părere de rău pentru șofer! 🙁

Dacă în schimb doriți să nu aveți bătăi de cap cu drumul până la cramă și mai ales cel de retur, puteți lua legătura cu cei de la Vinoteca din Chișinău, str. Pușkin, nr. 15. Așa cum am procedat și pentru Cricova, am închiriat de aici un microbuz cu  șofer care a stat cu noi tot timpul. Prețul pentru ambele dăți a fost 600 MDL (125 RON), ceea ce nu-i mult deloc.

Galeriile subterane

Lungimea totală a hrubelor  este de 200 km, ceea ce face din acestea să fie cele mai mari galerii subterane din lume, un adevărat labirint. Doar 55 km sunt amenajați și folosiți de producătorul de vinuri, iar traseul care se adresează turiștilor are o lungime de doar 3 km. Adâncimea hrubelor variază între 30 și 85  metri asigurând umiditatea relativă a aerului de 85-95% și o temperatura constantă de +12…+14ºC – condiții ideale pentru păstratea și  maturarea îndelungată a vinurilor sub pământ.

Trebuie să aveți încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate pentru că temperturile din subsol sunt destul de scăzute pentru corpul nostru!

 

Accesul în subteran se face cu autoturismele proprii.

Galeriile late ca niște adevărate bulevarde, cu nume sugestive: Str. Cabernet, Str. Fetească, Str. Codru, Str. Pinot sunt luminate și semnalizate cu indicatoare și treceri de pietoni. De-o parte și alta a străzilor sunt așezate pentru decor butoaie goale, ieșite din uz, deoarece gazele de eșapament influențează negativ calitatea vinurilor.

În Orășelul Vinicol Mileștii Mici se găsesc peste 3500 de butoaie de stejar, în care sunt maturate vinurile roșii, fiindcă stejarul dă o anumită aromă și culoare vinului roșu. Butoaiele se schimbă odată la 5 ani, urmând ca acestea să ajungă la producătorii de whiskey, se știe că taninul dă aroma și gustul specific băuturii. Vinurile albe se maturează în cisterne de inox, 1500 la număr, pentru că păstrează mai bine culoarea și temperatura.

O curiozitate: La 60 metri adâncime, este instalată una dintre cele mai performante stații seismice din lume.  Există câteva teorii care spun că vibrațiile pot afecta vinul pe termen lung prin grăbirea reacțiilor chimice ale acestuia, tocmai de aceea vinurile sunt păstrate la adâncimi mari, pentru că acolo nu prea se simt cutremurele.

 

Rezervări și vizite

Pentru a vizita galeriile subterane Milestii Mici, este necesar să faceți o rezervare din timp, la telefon sau e-mail. Aveti posibilitatea sa alegeti ziua si ora la care ati dori sa faceti excursia. Se poate alege dintr-o listă de pachete diferite, care cuprind excursia precum și degustările. Tot atunci se alege si meniul în care vi se propun anumite vinuri si preparate. Turul prin orasul vinicol subteran se face cu transportul clientilor (inaltimea autoturismelor/microbuzelor nu trebuie sa depaseasca 2,7 m), cu loc pentru ghid. Pentru detalii complete, vizitați site-ul cramei http://www.milestii-mici.md.

Noi am făcut rezervarea direct în Vinoteca din Chișinău de unde am închiriat și mașina, iar prețurile sunt aceleași ca pe site-ul cramei.

 

Pachete si prețuri

În funcție de dorința fiecăruia există pachete pentru toate gusturile. Se poate opta doar pentru excursia propriu-zisă a hrubelor și cu vizitarea Colecției de Aur, aproximativ 40 minute. Prețul este 200 MDL (41 RON).

Dar pentru că ar fi păcat să ajungeți aici și să nu participați la o degustare de vinuri, vă recomand să optați pentru unul dintre programele de degustare care pornesc de la 350 MDL (72 RON) și ajung până la 1500 MDL (310 RON). Găsiți pe site lista completă din care aveți de ales.

În orice caz, veți pleca de aici cu un bagaj de cunoștințe mult mai bogat și veți învăța multe detalii despre felul în care se servește vinul pentru a-i simți toate aromele ascunse.

Am ales un pachet de mijloc, Meniul Favorit, care a costat 750 MDL/pers (157 RON) și a inclus excursia, degustarea a 7 vinuri (2 de calitate superioară alb și roșu, 1 păstrat în colectie, 3 de colecţie și 1 vin spumant) și gustarea cu brânză, legume, bujeniță, limbă, ruladă de pui, file de pui înfășurat în bacon cu cartofi țărănești, precum și plăcinte diverse cu mere, brânză și cartofi. Trebuie să fiți minimum 5 persoane, dacă nu așa cum s-a întâmplat la noi (fiind 4 persoane), ne-au fost date spre degustare 6 sticle de vin. Ce vă rămâne le puteți lua acasă!

Ca suvenir, pentru acasă am primit câte o sticlă de vin spumant și o sticlă cu vin roșu de colecție. Mmmm…

 

Sălile de degustare

Complexul de degustare este format din două săli de degustare, Sala Ovală ( Sala Mică) și Sala Mare, ambele decorate în stil tradițional, cu mult bun gust, într-o ambianță caldă și primitoare.

După vizitarea hrubelor și a Colecției de Aur, am ajuns în zona sălilor de degustare. Calea de acces în interior este una de-a dreptul surprinzătoare. Patru butoaie enorme ne întâmpină si suntem invitați să ne servim cu un pahar de vin direct de la robinet când, ce să vezi? Butoaiele se rotesc și o muzică populară se aude de dincolo de poartă, o formație de muzică populară ne încântă intrarea. Inedit scenariu. Muzica se aude în continuare, noi suntem invitați în Sala Mare, chiar lângă tabloul lui Stefan Cel Mare, unde ni s-au adus preparatele și rând pe rând ne-au fost prezentate și servite vinurile.

 

Din nou, ni s-a ținut o lecție despre arvirea vinurilor, cu ce gustare se potrivesc, la ce temperatură, din ce tip de pahar se servesc și tot așa…

La un moment dat cei doi rapsozi s-au apropiat  de masa noastră și ne-au încântat cu muzică moldovenească, acompaniați de un acordeon și-o vioară. Superb!

Și ca să-i dau Cezarului ce-i a Cezarului, trebuie să recunosc că vinurile marca Mileștii Mici sunt net superioare celor Cricova. Ce-i drept cei de la Cricova sunt specializați pe vinuri spumante și mai apoi pe vinuri. Întrucât la Mileștii Mici se deține o impresionantă colecție de vinuri, am fost plăcut impresionată că printre cele 6 vinuri propuse la degustare, 3 din ele erau de colecție: un Aligote din 1986, un Codru din 1987 și un Purpuriu de Purcari tot din 1987.

 

Colecția de aur

CVC Mileștii Mici dispune de o colecție de vinuri care a marcat faima întreprinderii atât pe piața internă cât și pe cea internațională.

În 2005 Coleția de Aur de la Mileștii Mici a fost recunoscută de Guinness World Records  ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume ce număra 1,5 milioane de sticle de vin de colecție. Se estimează că la momentul actual colecția numără aproximativ 2 milioane de sticle. Să ne așteptăm la un nou record.

Tot în 2005 (probabil în tandem cu Guinness) Parlamentul Republicii Moldova a declarat CVC Mileștii Mici ca fiind  “Patrimoniu Cultural-Național al Republicii Moldova”.

 

Mileștii Mici

Intrarea spre Sala Mare de degustare – Mileștii Mici

Mileștii Mici

Sala Mare de degustare

Mileștii Mici

Mileștii Mici

Degustare

Mileștii Mici

Mileștii Mici

Vinuri de colectie

Cel mai vechi vin din colectie – 1969. Anul deschiderii cramei

 

 

Aici  sticlele sunt așezate în caze acoperite de praf, pânze de păianjeni și mucegai,  care se știe…etanșează perfect dopurile. Sticlele sunt păstrate în poziția orizontală pentru ca dopurile să-și mențină umiditatea.  Unele caze din „Colectia de Aur” se dau în chirie, astfel că cei interesati în mod deosebit de colecționarea vinurilor, au posibilitatea să și le păstreze aici. Dacă la Cricova majoritatea erau închiriate de ruși, aici am observat că multe aparțineau unor chinezi. Taxa de închiriere a unei caze pentru un an este de 150 €, dar atunci când achiziționezi o cază, trebuie să cumperi minimum 500 sticle de vin, practic plătești peste 5000 €.

 

Mileștii Mici

Mileștii Mici

Mileștii Mici

Sticlele sunt păstrate în caze,pe orizontal cu praf și mucegaiul pe ele, pentru a etanșa dopurile

Mileștii Mici

Mileștii Mici

Un decor inedit, realizat din dopurile butoaielor în care s-au păstrat vinurile

Mileștii Mici

Au venit si lăutarii. Să înceapă distracția!

 

Iată dragilor și un video făcut în subteran, la 50 metri adâncime, cu o spectaculoasa intrare în Sala Mare de degustare de la Mileștii Mici!

 

 

 

 

 

Până data viitoare….Noroc si călătorii faine!

 

 


Din aceeași categorie:

Pe urmele lui Bacchus – Orașul subteran Cricova

Castel Mimi – Castelul vinicol ce-a renăscut din ascunzătoarea sovietică

Pivnițele de la Brănești

 

 

 

2 Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: