Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
 • Home
 • /
 • DESTINAȚII
 • /
 • Pentru a 9-a oară în Egipt. Informații la cald despre situația de aici
excursie la Luxor

Pentru a 9-a oară în Egipt. Informații la cald despre situația de aici

Deși m-am întors de vreo două săptămâni din cea mai recentă călătorie din Egipt, n-am reușit să vă povestesc nimic din toată experiența avută acolo. Destinația nu-mi e deloc nouă, v-am tot povestit despre ea în diverse rânduri. Există o legătură foarte strânsă între mine și Egipt, încât am reușit s-o transfort într-un ritual de care mă străduiesc să mă țin cu dinții.

situația în Egipt

Nu trece an fără să zăbovesc o săptămână două pe aceste meleaguri. Știm cu toții că situația politică instabilă, dar și evenimentele tragice în urma cărora sute de oameni și-au pierdut viețile, au destabilizat destul de mult turismul din această țară. De-a lungul timpului, am fost întrebată de cum de mai am curaj să tot merg iar și iar. Am riscat! Ăsta-i cred cel mai bun răspuns, pe care-l pot da.

În cele ce urmează, o să încerc să realizez o cronică a celor aproape două săptămâni petrecute prin tărâmurile faraonilor, dar să și strecor câteva informații, sau mai bine spus schimbări ce le-am sesizat acum. Pentru că da, ceva-ceva se schimbă, autoritățile egiptene fac mari eforturi să restabilizeze turismul, iar pentru a reuși asta, încep să umble puțin la mentalitatea egiptenilor de rând.

În continuare, aleg să mă cazez la hotel

Deși tare mult mi-ar plăcea să experiementez și altfel de senzații, să locuiesc mai mult printre oamenii de rând, să pot simți cu adevărat stilul acela autentic de viață al egiptenilor, hotelul îmi oferă acea stare de siguranță de care am nevoie mare atunci când călătoresc. N-am încercat niciodată să neg faptul că au existat momente în care nu m-am simțit confortabil, umblând printre localnici. Ca femeie albă, am simțit la fiecare ieșire pe stradă priviri insistente și nu doar atât. Complimentele despre cât de frumoasă sunt, ori că mi se oferă ceva la schimbul unei poze, sunt la ordinul zilei. Să nu mai pomenesc de fluierături sau diverse șușoteli. Asta se întâmplă numai pe stradă, în interiorul unui hotel totul se petrece absolut normal, chiar dacă tot personalul e format din bărbați, chiar și cei care fac curățenie prin camere.

Despre hotelul unde am ales să mă cazez pentru a 3-a oară, aveți aici un articol separat.

 

situația în Egipt

Hotel Sunny Days el Palacio – Hurghada

 

Egiptul, dincolo de stațiunile turistice

În drum spre Luxor, am reușit să văd în trecere puțin dintr-un altfel de Egipt, decât cel pe care-l știam eu până acum. De Qena nu auzisem niciodată până acum, deși e un oraș destul de mare, cu peste 2 milioane de suflete. Dar zona nu prezintă nici un fel de interes pentru turism, așa că aici totul se petrece în ritmul propriu, într-un stil atât de rudimentar, cum rar mi-a fost dat să văd. Mi-ar plăcea să ajung cândva pe aici, să poposesc ceva mai mult, să interacționez cu oamenii aceia puri, neatinși de civilizație și de șiretlicurile din zonele turistice.

Anul acesta am făcut o mutare semnificativă și-am închiriat un apartament în apropiere de hotelul unde stăteam. Unul din componenții grupului nostru a locuit aici pe parcursul sejurului, iar noi ceilalți veneam aici pentru a folosi bucătăria. Deși este amplasat într-un complex rezidențial, cu pază proprie și acces restricționat, am preferat să simt în continuare confortul oferit de hotel. Prețul nu este mare deloc, în caz că vă întrebați. M-am împrietenit recent și cu platforma de rezervări Airbnb, așa c-am închiriat locul de acolo, pentru 12 nopți și-am plătit puțin peste 700 lei.

situația în Egipt

Apartament cu un dormitor, situat într-un complex rezidențial

situația în Egipt

Complexul dispune și de piscină privată

Voucher cadou 34€

Apropo, dacă vrei să încerci și tu să-ți faci rezervare pe AirBnb pentru următoarea ta vacanță, ai un voucher cadou din partea mea de 34€ pentru prima rezervare. Îl găsești aici: www.airnbn.com.

Știu, la prima utilizare, sistemul pare mai diferit decât cele cunoscute cum ar fi Booking, Hotels ș.a. Dar nu te panica, nu ești primul. Pentru a putea beneficia de reducere, va trebui să te loghezi pe site, o poți face simplu cu pagina ta de Facebook fără să completezi zeci de câmpuri. La prima rezervare, din prețul total, ți se vor scădea cei 34€. Iar eu, la rândul meu voi primi înapoi pentru următoarea rezervare, 17 €. Fair-play, corect?

 

Pe unde mănânc de obicei în Egipt?

Nu m-am mulțumit niciodată cu mâncarea servită în restaurantele hotelurilor pe unde am stat și mereu am vrut să diversific. Hurghada dispune de o piață foarte bine aprovizionată cu pește și fructe de mare proaspete. Mereu mi-a fost ciudă că nu aveam unde să mi le gătesc așa cum aș fi vrut. Să nu mai aduc aminte de piața cu legume și fructe, unde oferta este atât de diversificată, iar prețurile atât de accesibile…

Am încercat în trecut și varianta de a ne găti  direct în piață, pentru că există spații improvizate special pentru asta. Vin oamenii, își cumpără peștele, îl dau la curățat și-l iau acasă, ori și-l frig pe grătar pe loc pentru a nu mai face fum în locuință. Cum noi, fiind mari fani ai peștelui, a contat foarte mult să avem pe unde să ni-l preparăm. Am încercat și varanta de a-l da la bucătăriile restaurantelor din oraș, dar e mai complicat. Nu întotdeauna găsești pe cineva să accepte să-ți gătească peștele tău, sau să ți-l pregătească așa cum a-i vrea tu.

Așa că apartamentul acesta a picat cum nu se putea mai bine. Bucătăria utilată cu tot ce trebuie, ne-a ajutat să ne pregătim tot felul de bunătăți, am făcut de două ori chiar și supă din fructe de mare. O nebunie!

 

situația în Egipt

Seafood Soup

situația în Egipt

Spaghetti cu creveți

situația în Egipt

Calamari pane și pește prăjit în mălai

 

Fiți sigur că v-ați făcut înțeleși când ați dat comanda!

N-am exclus niciodată să mănânc la restaurantele din oraș, dar în ultima vreme, am trecut mai rar pe la ele. Ni s-a întâmplat de câteva ori să nu primim ceea ce-am fi vrut (și asta din cauza barierei lingvistice) sau mâncarea să nu fie foarte proaspătă. Fiind cunoscători și lucrând la rândul nostru în bucătărie, simțurile ne sunt destul de formate. În plus, egiptenii folosesc tot felul de condimente specifice, care nu sunt mereu pe placul oricui. Și Răzvan la cât de pretențios este….. e greu să-l fi nimerit cu vreun preparat.

Dacă ajungeți prin Hurghada, încercați măcar odată să mâncați la Samos, pe Sheraton Street. Puteți să menționați subtil că sunteți din România și că vă pricepeți la pește! În Sharm, am mâncat cea mai bună supă de fructe de mare ever. La recomandarea unei românce super de treabă, stabilită la vremea aceea în Egipt, am ajuns la “Fares”  în Old Sharm. Treceți pe acolo și încercați!

 

Ce fel mai e cu transportul prin Egipt?

Fără nici un dubiu, traficul din Egipt este un haos total. Și nu mă refer aici doar la Cairo. Și-n Hurghada, Sharm ori Luxor e aceeași situație. În plus, deseori se fac filtre de poliție, se formează cozi uriașe, iar claxoanele te înnebunesc de-a binelea. Treaba asta cu claxoanele e boală grea în Egipt, ar mi morți fără ele. La tot pasul vei fi agasat de taximetriști, dispuși să te ducă în cutare loc. Și insistă, nu glumă. Ei bine, în comparație cu anii trecuți, acum sunt ceva mai rezervați în privința claxoanelor, dar și a insistențelor cu care-și agață clienții.

Și cu toate acestea, taxiul este cel mai folosit mijloc de transport.

N-am avut curaj niciodată să închiriem vreo mașină, ar fi fost un act eroic din partea noastră să conducem pe aici. Tarifele se negociază la sânge pentru o cursă. Totul se negociază! V-am mai povestit eu, cum plăteam la început pe-o cursă și 25$. Acum, nu dau mai mult de 2-3$(1$ = 17 lire egiptene).

Dacă în urmă cu câțiva ani, semnele de circulație lipseau cu desăvârșire, acum au început să mai apară ici și colo. Dar nimeni nu le respectă, iar trecerile pentru pietoni nu există în continuare. Atenție la cum traversați strada! Nu de puține ori mi-au fluturat pantalonii. Chiar acum câteva zile, văzusem pe internet cum un turist ceh a fost accidentat mortal, încercând să traversese strada. Într-adevăr, șoferii egipteni au un stil tare agresiv de a conduce, chiar haotic. Să nu vă mire dacă vedeți că merg noaptea cu luminile stinse! Aveți grijă! Uitați-vă bine din ambele direcții!

Siguranța în Egipt

Treaba asta cu siguranța din Egipt e cu dus și-ntors. De ce spun asta? Nicăieri, nimeni nu-ți garantează că nu vei păți ceva. Peste tot în lumea asta se produc tot felul de evenimente, unele de natură teroristă, altele de tot felul.  Sincer, îmi e mai teamă să merg la Paris ori Londra, decât în Egipt.

Foarte multă lume m-a întrebat despre cum e cu siguranța personală în Egipt. Ce pot să le spun? Că risc? Că risc mereu, oriunde merg?

Prima dată am fost în Egipt în 2011, iar la nici două săptămâni au izbucnic toate revoltele alea, cu răsturnarea regimului Mubarak și tot felul de proteste de stradă. 2012  a fost singurul an în care n-am ajuns în Egipt, în rest am fost an de an, ba chiar în 2013 am fost de 3 ori. Și nici atunci situația nu era prea roz. Am fost și la câteva luni distanță după atentatul în care un avion rusesc a fost doborât în Marea Roșie și toți cei ce erau la bord au murit. La cum știu că este personalul din aeroporturi nici nu mă mir. Am trecut de două ori cu pașaportul altcuiva. Intenționat!

În Egipt, fiecare hotel are pază proprie, atât la intrarea în resort, cât și la receptie. Teoretic, nu poți intra dacă nu ești cazat acolo, teoretic se mai produc și excepții.

Poliția si armata o vei întâlni încă prin oraș. Și nu numai…

Pe străzi mai sunt și astăzi încă filtre ale poliției sau armatei, vei observa adesea pe la intrările în orașe, ori prin punctele cheie dintre localități, mașini ale armatei, cu militari pregătiți gata de tragere. Chiar și-n locurile de mare interes turistic ori cele cu tentă religioasă, se mobilizează adesea forțe de ordine. Dar toate acestea, se întâmplă pentru siguranța noastră.

De câțiva ani s-a înființat și Poliția Turistică, care practic vine în întâmpinarea turiștilor cu un număr de telefon special: 126. Numărul de telefon al departamentului de poliție este 122, apelabil de pe orice telefon.

În rest despre siguranță… depinde mult de voi și de locurile pe unde umblați. Evitați locurile aglomerate și-n special cele cu tentă religioasă! Pe acolo se produc în general “minuni”.

Chiar dacă nu așa pare, dar domnii cu puștile în mâini suntpolițiști în toată regula. În Qena, oamenii sunt mult mai tradiționaliști decât prin zonele turistice

Ce schimbări am sesizat eu în 2018 prin Egipt?

Egiptul se vrea a fi mai curat!

Doamne ajută! Chiar e nevoie de ceva curățenie! Am aterizat în Hurghada pe la 4 dimineața și-n taxi spre hotel am observat aspectul ăsta. Lipseau munții de moloz și gunoaie dintre blocuri. De abia așteptam să se facă ziuă, să mă conving. Fără dar și poate, orașul e mult mai curat decât anul trecut. Chiar dacă pe alocuri, Hurghada arată ca un șantier în lucru, sau ca după război, se vede că autoritățile încearcă să schimbe ceva. Au apărut pubele și coșuri de gunoi, chiar dacă dau pe afară. Ușor, ușor vor începe să se obișnuiască cu ele!

Nu știu cum e prin alte zone ale țării, dar în Hurghada și-n Luxor, se lucrează la aspectul acesta.

M-am putut admira în vitrine

Treaba asta cu spălatul geamurilor era o chestiune aproape inexistentă prin Egipt. Nu mi-a venit a crede când am văzut peste tot oameni ce ștergeau geamurile. Cel puțin prin hotel, zilnic vedeam angajați făcând treaba asta, spălând pavajul, aranjând curtea. Le e probabil tare anapoda să facă treaba asta, dar se vor obișnui.

Dar și prin oraș, vitrinele sunt spălate, ba chiar m-am putut oglindi în ele. Ar fi bine pentru ei să conștientizeze că aceste chestiuni atât de mărunte, cântăresc atât de mult.

Comercianții sunt mult mai rezervați în încercările lor de a atrage turiștii în magazine

Mi s-a părut ciudat rău că mergeam pe stradă, prin fața magazinelor și aproape că nimeni nu mă băga în seamă. În condițiile în care, în anii trecuți îmi era lehamite să merg pe stradă. Comercianții sunt mult mai rezervați și probabil vor înțelege curând că nu este nevoie să te zăpăcească de cap să intri în magazin. Am aflat și de ce: de curând, autoritățile egiptene au adoptat o reglementare, conform căreia toți comercianții care vor fi prinși hărțuind turiștii să cumpere suveniruri sau servicii, vor fi amendați cu până la 10.000 de lire egiptene ( 456€). 

Asta nu face decât să mă bucure și să sper că vor dispărea toate acele plângeri ale turiștilor străini, în urma cărora se plâng de experiențele deloc plăcute avute cu localnicii.

Și taximetriștii sunt mult mai reținuți

Să mergi pe trotuarele dintr-un oraș egiptean, ca turist străin era până acum o adevărată nebunie. Vânzătorii de suveniruri aproape că te băgau forța în magazine, iar taximetriștii te exasperau cu claxoanele și isistențele lor.

Dacă aș spune că au renunțat la obicei aș cam exagera, dar cert e că-s mai moderați. Și-au renunțat și la acel obicei cu schimbatul banilor. Vă povesteam anul trecut că din lipsă de clienții, taximetriștii egipteni apelase la un tertip, prin care aproape că-ți furau banii din portofel: schimbatul banilor. Pe motiv că o bancnotă e prea uzată, sau că o anume bancnotă n-o primește la bancă, ori că n-are să-ți dea rest, făceau o eschivă, te zăpăceau de cap și-ți luau banii. Ca turist, nu cunoști foarte bine banii lor, iar cum hârtia de 200 lire seamănă cu cea de 20, reușeau foarte ușor să-și înșele clienții. Nu odată i-am amenințat că sun la poliție.

Așa că mare atenție la bani! Iar în cazul în care simțiți că sunteți trași pe șfoară și nu reușiți să scăpați de insistențele lor, amenințați-i cu poliția! Niciunul nu și-ar dori să aibă de-a face cu autoritățile și-ar fi vai și amar de pielea lor să-și piardă dreptul de a face taximetrie. Se câștigă foarte bine, pentru că turistul nu se uită la câțiva euro.

A crescut vizibil numărul de turiști

Îmi aduc aminte că-n 2011 când am fost prima dată în Sharm el Sheikh, seara când ieșeam în  oraș, cu greu puteam găsi o masă liberă. Străzile colcăiau de turiști, de ruși în special. Abia puteau merge pe trotuar, peste tot era plin, încasările duduiau și toată lumea o ducea bine. Odată cu dispariția rușilor, totul s-a prăbușit, s-au închis o mulțime de hoteluri, magazine și restaurnate, au dispărut chiar și schimburile valutare. Obișnuită fiind că pot schimba în oraș banii la Exchange, am constat cu uimire că nu mai era niciunul. Puteam face asta doar la bancă, ori la automatele din hoteluri. Treptat au început să se îndesească aceste automate, iar acum se găsesc și prin oraș.

Cât despre turiști, față de anul 2016 când străzile erau aproape goale, iar comercianții disperați că nu reușeau să-și câstige banii pentru a-și întreține familiile, anul aceste situația a început să revină la normal. Rușii nu mai predomină ca înainte de 2015, dar au apărut mulți asiatici. Și numărul turiștilor arabi pare a fi mai mare decât altădată.

Hotelul unde am stat și anul acesta era deschis în totalitate și ocupat cam 80% din capacitatea lui. În 2016, jumătate din el era complet închis. Dar și prin oraș am văzut mulți asiatici. Semn că autoritățile egiptene s-au orientat către o altă piață.

Limba rusă începe treptat să-și piardă importanța

N-o să uit niciodată, cum în urmă cu câțiva ani, peste tot, prin magazine, restaurante, pe stradă vedeai scris în rusă. Iar toată lumea vorbea rusă, mai ceva ca engleza. Toată lumea mă aborda în rusă. Oarecum era deranjant când toată lumea îmi vorbea în rusă, iar eu mă străduiam să le explic în engleză că-s din România și nu vorbesc rusa. Chiar și-n aeroporturi, următoarea limbă după engleză, era rusa. Ei bine, dragilor, situația s-a schimbat. Limba germană începe să prindă rădăcini prin Egipt și tot mai mulți se străduiesc s-o vorbească. Ba chiar prin hoteluri se caută personal vorbitor de limbă germană. Iar în aeroport, altă treabă….în difuzoare se anunța ferenetic în germană, cum căutau patru români pierduți pe undeva prin dutty-free, ce mergeau spre Frankfurt. Inițial am crezut că-i vorba de noi…nu ca-r fi prima dată când îmi aud numele strigat prin aeroport! 🙂

 

Chineza va fi cu siguranță următoarea limbă vorbită de egipteni!

Sper că nu v-am pierdut pe parcurs! Adevărul e că m-am lungit cam mult cu articolul. M-aș bucura să aflu că v-am strârnit interesul asupra subiectului, mai ales că știu că sunt mulți români ce-și doresc să viziteze Egiptul. Oameni buni, ce vă mai reține? Apreciez comentariile voastre, iar dacă aveți curiozități și altele, nu ezitați să mi le lăsați.

Urmează și alte articole despre Egipt, despre excursia la Luxor, despre Grand Aquarium-ul din Hurghada, dar și multe alte. Stati pe aproape!

Dacă doriți să fiți la curent cu activitatea mea și să știți primii când apare un articol nou, vă puteți abona la newsletter  în fereastra din partea dreaptă a paginii. Și nu uitați să-mi urmăriți contul de Facebook, Instagram sau YouTube. Veți găsi acolo o mulțime de fotografii și filmulețe de prin călătoriile mele!

 

Alte articole din aceeași categorie:

Prețuri “pe bune” ale unui sejur pe cont propriu în Egipt

Sharm El Sheikh vs Hurghada

Hurghada – adevărata față a stațiunii de la malul Mării Roșii

Cum să călătorești ca femeie, într-o țară musulmană?

17 Comments

  • Angela Călătorește

   15 mai 2018 at 15:33

   Cu mare drag! Mă bucură tare mult când primesc feedback pozitiv la articolele mele și când îmi sunt înțelese ideile. Sper să nu vă dezamăgesc și să vă am pe aproape! 🙂

   Răspunde
 • Alexandru

  12 august 2018 at 21:31

  Foarte bune articolele tele despre Egipt, le-am citit “pe nerasuflate”.
  Am fost prima oara in Makadi Bay in 2010 si acum urmeaza sa plecam in Sharm el Sheikh.
  Poate ma poti ajuta cu cateva “ponturi” la b68vil@yahoo.com. Multumesc!

  Răspunde
 • Monica

  19 august 2018 at 2:20

  Nu stiu cum e in Hurgada , dar tot ce ai spus tu ca s a scjimbat in 2018 in Sharm El Sheikh nu s a schimbat nimic , nu recomand Egipt pt nimeni !

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   22 august 2018 at 15:10

   Îmi pare rău Monica pentru experiență! Egiptul nu este pentru toată lumea, la fel cum se întâmplă cu orice destinație. Desigur, fiecare dintre noi avem alte nevoi, alte plăceri și bineînțeles alte așteptări. Și clar, așteptările pe care le avem de la un loc, ne va influența întreaga călătorie. Mie îmi place tare mult Egiptul, îl recomand tuturor celor care își doresc să-l viziteze, dar întotdeauna trebuie ținut cont de actualitatea de acolo, de cultura și de oameni.

   Răspunde
 • Ana Madalina

  17 mai 2019 at 12:43

  Foarte frumos articolul tau, Angela. Imi prinde bine orice informație si as aprecia daca ai putea sa mai imi dai niste ponturi, deoarece plec in august in Egipt pentru prima oara. Ma intereseaza in special informatii despre schimbul valutar, ce valuta este mai buna etc. armada.madalina@gmail.com

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   17 mai 2019 at 13:57

   Mulțumesc și eu Mădalina! Poți lua $ sau €, îi schimbi acolo în moneda locală. Saus coți direct de pe card, sume mai mari odată, să nu plătesti comisioane la fiecare tranzacție mică. 1€ =20 EGP; 1$ = 17 EGP.

   Răspunde
 • Anca

  27 mai 2019 at 12:53

  Buna ziua. Am si eu o intrebare si automat de ajutor/sfat. Recomandati Egipt pt luna de miere ? Si daca da.. unde sa merg sa fie mai frumos ?:) oras, litoral ? Am citit mai multe articole de pe site cu diverse locatii dar pt luna de miere e mai delicat.. 🙂 multumesc fff mult !!

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   27 mai 2019 at 20:29

   Buna draga mea! Pentru prima data in Egipt? Atunci alege un hotel pe malul Marii Rosii. Hurghada e mai pe gustul meu si de aici se pot face excursii mai usor spre Cairo si Luxor. Nici Sharm-ul nu-i de lasat deoparte. Ba chiar e fain tare, dar e mai dificil de facut excursii.
   Din Hurghada, luati excursii spre Cairo si/sau Luxor! E o experienta! Iesiti pe mare! Marea Rosie e fabuloasa! Faceti snorkeling si daca puteti diving! Mergeti in desert pentru safari cu atv!
   Si salutati Egiptul din partea mea! Va rog!

   Răspunde
 • Anca

  6 iunie 2019 at 19:16

  Am cautat fff mult si vreau in Sharm el Sheik sa mergem,cu cazare in Golful Nama. Dar am o mare problema cu biltele de avion, va rog mult,daca ma puteti ajuta.. toate sunt cu escala si am gasit vu o companie cu care am face 5 h (toate celelalte erau peste 16 ore ) insa este doar o ora escala in Istambul.. imi e frica ca pierd avionul.. ce parere aveti ? Aveti vreo recomandare va rog mult cu ce as putea face ? Multumesc din inima.

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   6 iunie 2019 at 21:45

   Bună Anca! Într-adevăr nu există zboruri directe spre Sharm El Sheikh, din România, în afara charterelor. Adică, trebuie să cumperi de la o agenție pachet cu zbor, cazare, masă, pentru fix 7 zile sau poate 14, dacă au.
   Eu am zburat de multe ori, spre Hurghada, că acolo tot merg eu, cu escală în Istanbul. N-ai de ce să-ți faci griji! În mod normal bagajul de cală se transferă automat, dacă zbori cu aceeași companie, sau fac parte din aceeași alianță. Doar să fii atentă să ai o escală de măcar vreo două ore. Noul aeroport din Istanbul e imens și să ai timp să găsești poarta de îmbarcare.
   Vezi că mai zboară și Pegasus și au uneori prețuri bune. Dacă nu, cu Turkish!
   Numai bine! 🙂

   Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1