Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.541 de abonați.

Pescuit la Marea Roșie

“Pescarii sunt cei mai mincinoși oameni!”  

Vă e cunoscută vorba asta? Se prea poate ca acest articol să se adreseze în mare parte barbaților (ceea ce nu-i rau), pentru că ei sunt în general împătimiți ai sportului. M-am născut, am crescut și trăiesc printre pescari pasionați, dar fată fiind n-am ajuns într-acolo încât să se lipească “microbul” de mine. Copilă fiind, mergeam destul de des cu fratele meu mai mare ori cu bunicul la pescuit, era pentru mine o modalitate de distracție, iar pentru ei un motiv de nervozitate. Pentru ca răbdarea n-a fost punctul meu forte niciodată.

 

Între mine și pescuit s-a înfiripat aăa o prăpastie parcă fără fund, pentru că deși pe malul apei trăind, nu m-a inspirat deloc aruncatul cu bățul în apă și pace. Mai curând, de când cu odiseea egipteană, de voie, de nevoie am tot cochetat cu această activitate recreativă. Pentru unii, că pentru mine n-o pot numi așa 🙂

Mi-am încercat de câteva ori norocul și chiar n-a fost în zadar. Or mai fi poate unii interesați de acest aspect, iar cateva informații n-ar strica nimșnui.

Ce trebuie să știți despre Marea Roșie și despre pescuitul aici?

După bogăția și varietatea viețuitoarelor din adâncurile ei, Marea Roșie întrece faimoasa Barieră de Corali din nordul Australiei. În largul coastei Egiptului, viețuiesc laolaltă un număr însemnat de pești de corali: delfini, dorade, baracude, toni, murene chiar și rechini. Existența unei diversități atât de bogate de corali servește drept loc de adăpost și hrană pentru nenumăratele viețuitoare subacvatice.

Dacă ar fi să dăm crezare unora, Marea Roșie este una dintre cele mai curate mări de pe glob, iar asta tocmai din lipsa râurilor sau fluviilor care s-ar deversa în ea. Nu știu cât o fi de adevărată afirmația, dar un lucru știu sigur: apa mării este atât de transparentă, încât cu un vas cu fundul de sticlă se poate observa clar și la o adâncime de mai bine de 50 metri.

 

Pentru o partidă de pescuit sportiv aveți nevoie de: o ambarcațiune serioasă, cu motor, un căpitan bun, ustensile, momeală, voință și noroc.

Veți găsi fără probleme un localnic dispus, să vă însoțească la un pescuit. Stabiliți cu o zi înainte toate detaliile și lăsați-l pe el să se ocupe de toate detaliile: momeli, autorizații de pescuit, locurile potrivite, momelile necesare ș.a.m.d. La urma urmei el știe mai bine decât noi, cei abia sosiți. Iar interesul lui este ca noi să fim mulțumiți și să-l mai căutăm.

 

Barca-i pregătită

Ustensilele sunt!

Pescarii sunt și ei! La treabă!

 

Referitor la ustensile: în general pescarii au sculele lor pe care le poartă peste tot. Dacă nu le-ați luat cu voi, fiți fără griji, au ei de tot felul! Doar spuneți-i omului vostru și se va ocupa el. Pentru un pescuit așa “for fun”, au niște bucăți de lemn pe care au înfășurat nylon-ul, iar toată treaba trebuie facută manual. Dar, să știți că și așa am prins pești.

Chiar dacă norocul n-a fost de fiecară dată cu noi, avem totuși cu ce ne lăuda. Am prins aproape de fiecara dată tot felul de specimene de pești, de toate culorile și formele.

Atenție! Nu toți peștii sunt comestibili, iar unii dintre ei sunt protejați de lege!

Informați-vă așadar ce aveți voie să păstrati și ce nu. Și la fel de important, respectați limitele impuse.

Este permis și pescuitul subacvatic cu diferite tipuri de arme, dar asta este o altă treabă, deja nu mai e pescuitul sportiv. Vânătoarea subacvatică, așa cum o mai numesc unii, se face cu ajutorul unor harpoane – unelte în formă de suliță, cu un varf metalic.  Am văzut bărci cu pescari care practicau tipul acesta de pescuit.

 

Pescuit la Marea Roșie

Pescari la harpon

Pescuitul la trenă (trolling) 

Este unul dintre cele mai spectaculoase tipuri de pescuit, având ocazia să particip, indirect la o astfel de partidă. Inedită experiența! Se zice că începătorul are întotdeauna noroc, iar în cazul nostru, chiar așa a fost. Cu o barcă special echipată pentru trolling, împreună cu Mahmoud, veche cunoștință în ale pescuitului la Marea Rosie, ne-am avântat în apele adânci ale mării, pe niște valuri uriașe. Mi-a fost frică tare, pentru că eram departe în larg, doar câteva insulițe nelocuite în apropiere, iar barca se balansa puternic. Efortul și teama ne-au fost răsplătite exact atunci când ne așteptam mai puțin. O frumusețe de dorada de vreo 10 kg s-a agățat de momeala noastră. Un adevărat spectacol a fost capturarea peștelui, o activitate la care au participat toți cei prezenți. Inclusiv eu, care-am filmat. Ce probe am fi avut că noi am prins-o? 🙂

 

Pescuit la Marea Roșie

Dorada pescuită la trenă. Pfff ce arsă de soare eram 🙁

 

Pentru că un astfel de pește n-am fi avut ocazia să-l prindem prea des, ocazia merita sărbătorită cu o cină copioasă. Am dus-o la un restaurant din oraș, din Hurghada, unde bucătarii ne-au pregătit-o la cuptor, pe pat de legume. Mmm, a fost demențială!

 

Aveți posibilitatea de a mânca pe barcă

Dacă închiriați o ambarcațiune mai mare, echipată cu bucătărie, ceea ce prindeți, puteți mânca pe loc. Într-una din dăți, așa am procedat. Doar că pește n-am prins și-a trebuit să ne mulțumim cu orezul, pastele și salatele din dotare. Dar chiar n-a fost rău!

Ultima dată, anul acesta în aprilie, băieții și-au luat de acasă lansetele, complet echipate cu mulinete, nylon, carlige, plumbi….un întreg arsenal care a ocupat ceva loc în bagaje. Două zile de pescuit au fost suficiente. Nu e recomandat să-ți faci planul de acasă, pentru că în Egipt nimic nu e aăa cum te aștepți. Începând cu oamenii, e greu să ajungi la o înțelegere și să se țină de cuvânt. Una vorbești, ei alta fac. Până și vremea este la fel de imprevizibilă ca ei. Nu știi de unde se stârnește vantul, iar valurile îți strică planurile.

Cu toate astea, am avut parte de ceva cimcumstanțe favorabile. Am prins câțiva pești, unii mai frumoși ca alții, chiar și cu Picasso ne-am întâlnit. La sfârșitul zilei, i-am eliberat pe toți în mediul lor natural. Dar distracția a fost pe măsură.

 

Nu prinzi la cârlig, prinzi la portofel!

Chiar dacă sorții nu vor fi fost de partea voastră, o vizită prin piața de pește vă poate stăpâni pofta de a mânca ceva bun și proaspăt. În plus, experiența va fi un “deliciu” pentru ochi. Și aparatul foto 🙂  Bursa de pește se desfășoară în general după amiaza, în jur de 4-5 p.m. iar dacă aveți norocul să vă nimeriți în toiul acțiunii, aveți cu ce vă lăuda acasă. Procesul de licitație se desfășoară ca la orice altceva, fiecare comerciant plusând atât cât este el dispus pentru o cantitate de pește bun și proaspăt. Pentru că asta nu-i va aduce decât un profit bun și clienți mulțumiți.

 

Pescuit la Marea Roșie

Licitația peștelui la Hurghada. La noi nu există așa ceva, nici măcar în Deltă 🙁

 

Nu trebuie să fii pescar să pescuiești!

Chiar dacă nu sunteți pasionati ai acestui sport, pescuitul este o activitate atât de distractivă, încât poate mulțumi pe toată lumea. Cu o ambarcațiune spațioasă, într-o zi de ieșit pe mare, se pot combina mai multe activități: pescuitul pentru cei împătimiți, plajă pentru doamne și domnișoare, fotografiatul pentru toată lumea, snorkeling, iar dacă barca are și un fund de sticlă, i-ați mulțumit și pe cei mici. Pe lângă faptul că vor avea ocazia să se joace cu peștii prinși, ei vor putea admira fără probleme frumusețea din adâncurile Mării Roșii.

 

Iar pentru a nu-mi da peste nas cu afirmația de la începutul articolului, vin cu probe. Un set de fotografii adunate de la cele câteva partide de pescuit la care am luat parte. Chiar și indirect. Nu toți peștii sunt capturile mele, dar ce mai contează?

 

Pescuit la Marea Roșie

Pescuit la Marea Roșie

Pescuit la Marea Roșie

Pescuit la Marea Roșie

Pescuit la Marea Roșie

 

 

În final, puteți vizualiza și videoclipul capturării doradei.

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit interesant, dă-i un share pe Facebook să afle și prietenii tăi! Iar dacă vrei să primești câte un email din partea mea,  nu uita să te abonezi la newsletter! Hai să ne cunoaștem și pe Instagram! Ce zici?

Călătorii frumoase! ♥

 


Citește și:

Când să mergi în Egipt? Cum e vremea și care e cea mai bună să vizitezi acestă țară?

 

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1