Newsletter

Vrei să primești noutăți și să fii la curent cu activitatea mea? Pentru a te abona, completează câmpul de mai jos cu adresa ta de email!

Prețuri „pe bune” ale unui sejur în Egipt

Fac ce fac și revin la marea mea slăbiciune în materie de călătorii, destinația mea de suflet: Egiptul. Nu-i nici un secret ca am o atracție puternică pentru această țară, pentru locurile fantastice de aici, pentru uimitoarea Mare Roșie și minunățiile ce se ascund în adâncurile ei, de atmosfera aceea haotică de pe străzi și nu în ultimul rând oamenii, care-s atât de ospitalieri și prietenoși. Citeam zilele trecute într-un articol al celor de la Daily News Egypt, cum că în 2018 se așteaptă ca numărul de turiști englezi care vor vizita Egiptul să ajungă la vreo 1,5 milioane. Asta nu poate decât să fie de bun augur pentru economia acestei țări atât de încercate în ultimul timp.

Prima dată am fost în Egipt, în Sharm El Sheikh mai exact, în anul 2011 când totul mergea strună, stațiunile abundau de turiști străini, ruși în general, care se stie, făceau ca turismul să duduie. Iar la cârma țarii era încă Hosny Mubarak, care la două săptămâni după a fost „detronat”. Ei bine, am mai fost de încă vreo șapte ori de atunci, ultima dată fiind în aprilie anul acesta, când situația era complet pe dos. Diferența între acea prima dată si cea de anul acesta era colosală, în primul rând turiștii ruși lipseau total, dar nu doar ei, ci și ceilalti europeni (englezi, nemți, francezi). Predominau arabii și spre surprinderea mea asiatici. Erau mulți japonezi, sud-coreeni și chiar chinezi,  semn că autoritățile egiptene s-au reorientat spre o altă piață cu potențial financiar. De când cu prăbușirea avionului rusesc în Marea Roșie din octombrie 2015, turiștii ruși au ocolit întru totul destinațiile însorite de la Marea Roșie, iar asta am observat-o încă de anul trecut, tot în aprilie când am fost la Hurghada, când hotelurile si străzile erau aproape pustii.

Multă lume m-a întrebat de partea financiară, despre cât de scumpă sau ieftină este o vacanță în Egipt. Ei bine, nu prea am putut să le dau un răspuns concret. De ce? Pentru că fiecare dintre noi vede diferit fiecare aspect al unei călătorii, iar unei persoane care își poate plăti un sejur de o săptămână dintr-un singur salariu, pentru că da..se poate, nu i se va părea la fel de costisitor ca unei alte persoane care pune ban cu ban și adună timp de un an o sumă pentru a putea merge într-o vacanță. Aici, rămâne la latitudinea fiecăruia despre cât de scump sau cât de ieftin consideră Egiptul, bineînțeles și la ce anume îl raportăm. Dar asta e o discuție în sine și bugetul va diferenția substanțial în funcție de pretențiile fiecăruia dintre noi.

Din punctul meu de vedere, da, Egiptul este o destinație ieftină, dacă e s-o raportez la orice altă destinație din Europa spre exemplu.

Pentru că am tot fost întrebată despre costuri, voi încerca să fac puțină lumină în mintea acelora interesați de un eventual concediu prin ținuturile faraonilor. Țineți cont că prețurile sunt doar orientative, sunt costuri cu care m-am confruntat eu în cele câteva turi când am fost. Și nici nu voi putea face un total la sfârșit, pentru că în Egipt toul este orientativ și negociabil. Totul! Chiar dacă numărul turiștilor a scăzut semnificativ, să știți că prețurile n-au scăzut deloc, ba pe alocuri au luat o direcție crescândă.

Voi încerca să iau punctual fiecare aspect de care ne lovim atunci când planificăm și ne documentăm concediul.

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să conștientizați scopului călătoriei voastre. Pentru ce vreți să vă duceți? Sporturi nautice, atracții antropice cum ar fi templele, mormintele, moscheile, piramidele, bibliotecile sau muzeele, turism religios, sau vă doriți pur și simplu să leneviți pe plajele din stațiunile exclusiviste de la Marea Roșie și să vă bucurați de zilele însorite chiar și atunci când la noi e frig de crapă pietrele? Așadar este foarte important să fiți convinși de ce anume mergeti în Egipt, lucru valabil oriunde, nu doar aici, pentru a ști ce așteptări să aveți.

Viza.

Pentru că noi românii avem nevoie de ea, nu trebuie să vă faceți  probleme în privința ei, pentru că aceasta se obține foarte ușor on-arrival, iar costul este de 25$. Ce vă recomand aici este să aveți $ la voi, suma fixă pentru că în Egipt, paritatea €/$ este cam aceeași, deși nu ar trebui. Lucru valabil și pentru șederea voastră: luați-vă de acasă $, iar aici  schimbați-i în moneda locală – Lira Egipteană, sau și mai bine, scoateți de la ATM direct în moneda lor.

Pentru a putea pătrunde pe teritoriul egiptean avem nevoie de pașaport valabil pentru cel puțin încă șase luni de la intrarea în țară.

Viza on-arrival

Biletul de avion.

Achizitia biletului de avion, consider ca trebuie sa fie urmatorul pas în planificarea călătoriei. Pentru că din România nu avem, cel puțin pentru moment, curse directe către niciunul dintre orașele egiptene (în afara celor charter), nu ne rămâne decât să optăm pentru un zbor cu escală, iar cele mai dese și acceptabile atât ca preț cât si ca timp sunt cele prin Istanbul. Avem Tarom-ul care efectueaza curse zilnice către Istanbul, iar de acolo, Turkish are și câte trei curse pe zi, în aproape toate orașele mari din Egipt. Iar dacă escalele nu sunt ele cele mai fericite, să știți că cei de la Turkish vă oferă diferite beneficii și opțiuni de petrecere a timpului liber, una fiind acel Turistanbul despre care am scris într-un articol pe blog.

În funcție de inspirație, noroc, șansă sau mai știu eu ce alt factor, puteți găsi oferte foarte bune începând cu 200 € dus-întors. Ce-i drept, oricât de mare vânatoare de promoții m-aș crede  eu, n-am avut niciodată norocul să profit de o asemenea oferta. În 2016 am dat pe bilete puțin peste 300 €, luate cu vreo două săptămâni înainte, iar anul acesta m-au costat 400€. Văzusem cu vreo lună înainte chiar cu 175 €, dar ce să-i faci….până am reușit eu să mă mobilizez, au crescut vertiginos prețurile. Să vă considerați norocoși așadar dacă găsiți ceva oferte cu 200-250€, pentru că asta-i un preț fooaarte bun.

Transferul de la aeroport la hotel și invers.

Dacă achiziționați un pachet printr-o agenție de turism, în mod normal ar trebui să scăpați de grija transferului, pentru că ar trebui să fie  inclus, dar nu-i obligatoriu. Dacă nu, sau dacă mergeți pe cont propriu, va trebui să luați un prim contact cu taximetriștii. Aceasta este prima ocazie în care vă veți pune la încercare capacitatea voastră de negociere. Pentru un astfel de transfer privat, raportat la o distanță de 10 km, veți da în jur de 15-20$. E cam mult, dar șoferii de taxiuri profită de locul privilegiat unde se află.

Cazarea.

Bun! Și dacă problema cea mai dureroasă am lămurit-o, urmează o alta nu la fel de arzătoare, dar mult mai importantă pentru a avea un sejur fară griji. Confortul unei camere de hotel ajută nespus de mult la psihicul nostru, oricât de mult am spune că nu contează cum e camera, că nu petrecem prea multă vreme în ea. Contează la fel de mult și facilitătile hotelului, mai ales dacă urmează sa petrecem câteva zile de leneveală la malul mării. În funcție de profilul nostru de turist, singur, cu familia cu copii, cupluri sau cu gașca de prieteni, există locații destinate fiecarui gen de om. Aveți grijă ce hotel vă alegeți. Nu va doriți să petreceți o săptămână într-un hotel adresat familiilor cu copii mici, unde la tot pasul auzi țipete, iar tu ești pensionar și vrei liniște deplină. Sunt de altfel și hoteluri adresate doar adulților.

De fiecare dată am ales hoteluri de 5*, dar cum prea bine știți sistemul de clasificare din domeniul hotelier diferă de la o țară la alta, acele 5* egiptene erau de fapt cam 3* din Europa. Acum, în funcție de fiecare dintre noi și de capacitatea noastră de a percepe toată chestiunea asta cu cazarea, vom avea sau nu un concediu reușit. Am mai abordat acest subiect într-un alt articol la mine pe blog, despre cum să-ți alegi cazarea în Egipt. Luați de citiți!

Cazarea este în general foarte ieftină, iar să vă faceți o idee, anul acesta am plătit 315$/10 nopți/camera dublă cu all inclusive la Hotel Sunny Days El Palacio în Hurghada. Foarte, foarte puțin fără să comparăm cu nimic altceva. Fără îndoială hotelul nu se ridică la standarde de 5*, are nevoie de multe îmbunătățiri, dar poziționarea lui este de nota 10+. L-am recomandat tuturor celor care-și doresc o locație situată chiar la malul Mării Roșii, cu o lagună impresionantă care face ca din orice poziție te-ai uita să fii înconjurat de mare, iar toate camerele sunt cu vedere la mare. Și situarea lui relativ apropiată de oraș a cântărit în alegerile mele/noastre, la numai 5 minute cu taxiul. Cu masa, lucrurile sunt puțin cam dezamagitoare, dar pentru mine n-a contat foarte mult, pentru că oricum am luat masa de foarte multe ori pe la restaurantele din oraș sau prin piața de peste. Iar la banii ăstia…ce pretenții să ai?

În Hurghada am mai stat la Titanic Beach Spa & Aqua Park de două ori, un hotel mai bun decât primul, dar destul de departe de oraș, ceea ce reprezintă un inconvenient pentru aceia ca își doresc să petreacă timp și altundeva decât în hotel. Am mai stat și la Marriott sau la Hilton Waterfalls în Sharm El Sheikh, unde serviciile sunt net superioare, dar și prețul bineînțeles.

Am cumpărat de câteva ori sejurul și prin agenție, clar m-a ajuns  mai mult, dar asta e altă poveste. Ca idee, pentru un sejur de 7 nopți cazare cu all inclusive și avion am plătit în jur de 1100-1300€/ 2 pers.

Vă recomand site-ul www.hotels.com pentru rezervări, am găsit prețuri mult mai bune decât pe Booking. Deși n-am experimentat încă cazarea la localnici, m-am documentat destul de bine și despre asta. Pe airbnb.com sunt o mulțime de apartamente de închiriat.

Hotel Sunny Days El Palacio- Hurghada

Camera standard – Hilton Sharm Waterfalls

Marriott Hurghada

 

Excursiile opționale

Doar nu mergi să stai numai la soare! Ajungi în Egipt, o țară cu o istorie fabuloasă, poate cea mai interesantă, cu un potențial turistic extraordinar și ar fi păcat să nu vezi cât mai mult. Pentru excursiile opționale aveți două variante: le cumpărați de la agenția tour-operatoare cu care ați ajuns în Egipt (varianta mai costisitoare dar fără bătăi de cap), de la hotel sau de la agențiile de turism locale. Această ultimă variantă o recomand, am probat-o și a fost totul în regulă. 

Pentru a vă face o idee, pentru excursia de o zi cu autocarul la Cairo am plătit 50$, cu un prânz inclus. Am avut un ghid vorbitor de limbă engleză pe tot parcursul excursiei unde am vizitat Muzeul de Egiptologie, Muzeul Parfumurilor, Muzeul Papirusului și bineînțeles Platforma de la Giza cu ale sale Piramide și Sfinxul. Excursia am cumpărat-o de la o agenție din oraș, iar ca preț am ieșit la jumătate, pentru că aceeași excursie, cei de la Tez Tour o vindeau cu 100$, iar traseul era fix același cu aceleași obiective. Singura diferență era că aceștia aveau un ghid vorbitor de limbă română.

Alte excursii gen safari cu atv-urile prin deșert și plimbare cu cămilele e musai să vă luați tot de la agenții, este o experiență fantastică. În primul rând se face într-un cadru organizat și scăpați de grija organizatorică. Am plătit în jur de 30$ pentru acest tip de distracție, dar a fost foarte interesant, am văzut și câteva așezări ale beduinilor în deșert și am luat masa la ei. Plimbarea pe cămile este oarecum solicitantă și nu tocmai plăcută, dar pentru câteva poze și experiența în sine, merită să vă străduiți.

Pentru că sunteți atât de aproape de fabuloasa Marea Roșie, ar fi mare păcat să nu mergeți cu barca pe mare, pentru snorkeling, diving, pescuit sau doar plimbare, indiferent pentru ce, încercați și bucurați-vă de minunățiile ce se acund sub luciul apei. Sunt tot felul de activități nautice pe care le puteți încerca, cum sunt cele mai sus menționate, sau plimbare cu vaporul cu fund de sticlă, putând admira diversitatea de corali și pești colorați, plimbare cu banana, parasailing sau ski nautic. Profitați din plin de zilele petrecute în Egipt pentru că țara asta chiar are atât de multe de oferit. Pescuitul la Marea Roșie este un subiect care merită multă atenție și chiar dacă nu sunteți voi mari amatori al acestui sport, încercați măcar odată! Închiriați o barca doar pentru voi, cu un localnic care să vă arate locurile bune de pescuit. Prețul unei bărci pentru o întreagă zi este în jur de 200$. Credeti-mă merită orice ban, iar dacă sunteți mai mulți cu atât mai bine!

Pentru o experiență cu adevărat autentică, tocmiți-vă cu un ghid local sau împrieteniți-vă cu localnici, iar contra unei sume de bani modice, gen 10-15$ îl veți avea la dispoziție toată ziua. Vă va duce prin zone în care singuri nu veți ajunge decât întâmplător poate, el poate negocia prețurile pentru voi la piață sau în magazine. Totul se negociază în Egipt! Am fost chiar și-n casa lor, celor doi băieți care ne-au fost pe post de ghizi vreo 3 zile. Am scris un articol despre Hurghada autentică în care v-am povestit despre tot felul de experiențe de care puteți profita și voi. Doar să fiți dispuși la compromisuri și să fiți maleabili cu tot ce înseamnă Egiptul.

Pescuit la Marea Roșie

Marea Roșie e fantastică pentru iubitorii de scufundări

O plimbare pe camilă este de neuitat, dar nu neapărat și plăcută

Transportul

Dacă prin alte părți ale lumii, transportul în comun este o ramură bine dezvoltată și utilizată atât de localnici cât și de turiști, în Egipt, din perspectiva unui turist, este aproape inexistent. În Cairo sunt autobuze, tramvaie chiar și metrou, dar în celelalte orașe, singurele mijloace sunt niște microbuze mici, înghesuite folosite preponderent de localnici, care nu au stații fixe și nici trasee. Urci și-i spui șoferului unde vrei, iar el îți spune prețul, care bineînțeles va fi de 10 ori mai mare decât pentru un egiptean. Am călătorit cred de două ori maxim cu microbuzul, da nu mi-a plăcut pentru că este murdar, înghesuit, dezorganizat și n-am vrut să repet din nou experiența.

Cea mai simplă metodă de a te deplasa sunt taxiurile prezente la orice pas. Nu este nevoie să le comanzi sau să le cauți tu pe ele, te caută ele pe tine. Doar cât ai pus piciorul în stradă și încep să te claxoneze oferindu-ți un „good price just for you”. Atenție mare cu taximetriștii, cândva nu era așa, dar acum, din lipsa de clienți decurg la tot felul de tertipuri cu schimbatul banilor, te zăpăcesc de cap și-ți fură efectiv banii. Dacă prima dată am plătit pe o cursă relativ scurtă 20$, am aflat ulterior că acea cursă nu facea mai mult de 2-3$. Așa că negociați la sânge, nu vă urcați dacă nu ați stabilit prețul de la început și nu sunteți siguri că șoferul a înțeles unde vreți să ajungeți. Ei spun mereu „yes, yes” chiar dacă n-au înțeles o iotă din ce le-ați zis. Și atunci să vedeți circ, cu suma pe care le-o datorați. Dacă devin adresivi, amenințați-i cu poliția.

Așadar, o cursă prin oraș, sau de la hotel într-un punct din oraș, cu taxiul nu trebuie să vă coste mai mult de 5$ indiferent unde mergeți.

La restaurant

Având în vedere că Egiptul este o țară musulmană, trebuie să știți că nu în toate restaurantele veți găsi băuturi alcoolice, iar acolo unde se găsesc, sunt destul de scumpe. Orientativ, o sticlă de vin în restaurante costă 6,8,10$, iar o bere locală 1-2$. Evitați să consumați alcool pe stradă, veți fi trași de mânecă! Mâncarea este în general ieftină, diferă bineînțeles de locul în care vă este servită și indiferent câtă mâncare bună îți oferă restaurantele din resorturi, trebuie să încercați și o masă, două, trei la restaurantele locale. Regula pe care o aplicăm pe oriunde în lume, care spune că acolo unde sunt mai mulți localnici, se mănâncă foarte bine, eu n-o pot aplica și-n Egipt. De ce? În primul rând din considerente de igienă. Credeți-mă, nu sunt sclifosită și nici nu mănânc doar la restaurante de lux, dar totuși… aici n-am putut. Sunt într-adevăr multe localuri care pregătesc mâncare gustoasă și proaspătă, iar dacă sunteți atenți încă de la început cu cel care vă servește, șansele de a mânca ceva bun cresc vertiginos. Prețurile sunt ca pentru europeni, asta e clar, n-o să plătim cât plătește un egiptean, dar nu e scump. Pentru o porție de fructe de mare sau pește va trebui să scoateți în jur de 10$. De obicei la restaurante există meniuri și au preturile afișate. 

Mai sunt și tot felul de fast-food-uri locale, cum sunt lanțurile GAD, la care se mănâncă foarte bine și ieftin. O plăcintă mare egipteană costă 2-3$ și vă săturați două persoane dintr-una. Desigur sunt și tot felul de preparate specifice arăbești cum ar fi shaorma, kepab, care sunt foarte gustoase și nici nu sunt scumpe.

 

Plăcinta egipteană

În piețe, bazaruri și magazine

Țineți cont că în Egipt totul se negociază, chiar și-n magazinele în care au prețuri afișate, sau la farmacie. Nu ocoliți piețele, de acolo vă puteți cumpăra o grămadă de fructe și legume proapete si ieftine. Nu mai țin minte prețurile, dar ca idee am dat mai puțin de 5$ pe câte un kg de guave, portocale, banane, căpșuni, pepene galben, mere, o groază de fructe. 

Se spune că pentru a putea înțelege cu adevărat cultura unui popor, trebuie să-i cunoști piețele. Ei bine, acestea sunt adevărate scene ale traiului zilnic. În piața de pește am mâncat cel mai bun pește, calamari sau shrimpși. În schimbul unei sume modice(1-2$), vi-i curăță și vi-i gătește acolo direct în piață. Dacă puteți face abstracție de condițiile precare de igienă, atunci trebuie să fiți convinși că veți mânca cel mai proapsăt pește ever!

Shopping-ul este o experiență în sine, care merită multă vorbă, dar pe care eu n-o agreez, pentru că nu-mi place și nici nu știu să mă tocmesc. Prețurile cerute în prima fază, le puteți scoate la jumătate dacă vă străduiți.

 

Guavele, Doamne ce bune sunt!!!

Portocale în piețele din Hurghada

 

O masă mai puțin convențională, dar extrem de proaspătă

Doamne, câte legume verzi, proaspete și ieftine. Dar ce să faci cu ele când stai la hotel?

Pește fript în piață

 

Internetul și telefonia

Comparativ cu prima dată în 2011 când am fost în Egipt, acum s-au înmulțit locurile cu Wi-Fi, majoritatea hotelurilor oferă clienților săi internet gratuit, iar acolo unde se plătește, costă în jur de 10-15$/săptămână. În cazul în care trebuie să țineți legătura constant cu cei de acasă, cumpărați-vă o cartelă prepay. Tarifele în roaming sunt cam piperate, în rețeaua RCS-RDS unde sunt eu abonată, pentru un apel efectuat către România, plătesc 2,61 €/minut, iar pentru un minut primit 0,32€. Cel mai convenabil este să vă folosiți de Wi-Fi-ul disponibil cam peste tot și să comunicați cu ajutorul aplicațiilor mobile gratuite. 

Moneda

Moneda locală este Lira Egipteană, iar cursul la ora actuală verificat la BNR este de 20 LE = 1 €, 17 LE = 1$, sau 4,5 LE = 1 RON. Moneda egipteană s-a depreciat foarte mult, scăzându-i valoarea la jumătate, pentru că anul trecut spre exemplu cursul era mult mai bun pentru ei 10 LE = 1€, iar în 2011 era de 7 LE – 1 €. 

Puteți utiliza cardurile bancare, majoritatea sunt acceptate de băncile egiptene, puteți scoate de la ATM-uri direct în moneda locală la cursul din ziua respectivă. Dacă sunteți puțin mai sceptici, așa cum sunt și eu, luați-vă dolari americani cu voi, cursul este mult mai bun, iar ei au un obicei de a calcula egal 1 $ cu 1€. Peste tot sunt automate la care să schimbați in moneda locală, pe care vă recomand s-o folosiți peste tot la cumpărături.

 

Cam astea sunt aspectele de care vă veți lovi atunci când veți vizita Egiptul și vă sfătuiesc s-o faceți. Dacă sunt chestiuni care vă interesează in mod special, iar eu le-am omis, nu ezitați să mă întrebați. Mă voi strădui să vă răspund cât mai concis și „pe bune”. M-am lovit de multe ori de tot felul de probleme privind prețurile, iar cu timpul le-am învățat și nu mă feresc să le împărtășesc cu voi.

Apreciez comentariile voastre! 🙂

 

 

 

6 Comments

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: