Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
  • Home
  • /
  • DESTINAȚII
  • /
  • Primele impresii despre Spania, cea pe care am ocolit-o mulți ani la rând
Primele impresii despre Spania

Primele impresii despre Spania, cea pe care am ocolit-o mulți ani la rând

Cei care mă cunosc, știu că Spania nu s-a aflat niciodată printre prioritățile mele. Sau cel puțin nu era pe lista destinațiilor unde îmi doream să ajung în viitorul apropiat. Din cauza unor prejudecăți, bineînțeles eronate, formate ținând cont de anumite circumstanțe, am amânat de fiecare dată o călătorie aici. Vă întrebați probabil: și ce s-o fi schimbat? Nici eu nu știu, încă încerc să găsesc un răspuns și-o să vă spun! Vă voi povesti așadar, primele impresii despre Spania, voi încerca să fac un scurt rezumat al celor 10 zile petrecute în peninsulă, urmând să revin cu detalii complete despre fiecare experiență în parte.

 

Primele impresii despre Spania

 

Primele impresii despre Spania

 

Când spui Spania, la ce te duce gândul? 🙂

Am încercat și eu să-mi răspund la această întrebare, încă de când a început să încolțească ideea unei escapade aici. Și ce crezi că mi-a venit în minte? Fotbal, jambon, flamenco, pasiune, sangria, paella, limba spaniolă, sânge latin, vreme însorită, Gaudi, Sagrada Familia și câte și mai câte…

 

Primele impresii despre Spania

Ohhh,,,, Sangria!!!!

 

Planificarea escapadei spaniole m-a luat și pe mine prin surprindere, ideea a venit cu doar vreo două săptămâni înainte de a pleca, timp în care m-am ocupat rapid de achiziția biletelor de avion, rezervări, itinerariu și desigur documentări. La Barcelona am început să mă gândesc încă de acum vreo 3 ani, când în Malta fiind, am făzut la televizor un spot publicitar despre Sagrada Familia. Mi s-a părut fabuloasă și mi-am propus musai să ajung acolo, să mă conving că-i la fel de frumoasă ca-n imagini. Și da…. e superbă, mult mai frumoasă decât îmi imaginam eu.

 

 

Dacă tot ajung la Barcelona, trebuie să văd și Madridul!

 

Nu sunt puțini cei care au impresia că Barcelona este capitala Spaniei. Barcelona este emblematică și deși aici e mai mult Catalonia decât Spania, recunosc, mi-a plăcut mult mai mult decât Madridul. A fost așa, mai pe gustul meu. Atmosfera e alta, în Barcelona există o mulțime de obiective turistice, multe dintre ele nici n-am apucat să le văd. Și cel mai rău îmi pare că n-am ajuns la Fântânile Magice de la Montjuic, le lăsasem pentru ultima seară, pentru că era vineri și urma să fie spectacol de lumini și muzică. Ploaia mi-a dat planul peste cap, dar nu-i nimic, am un motiv în plus, pe lângă multe altele, să revin.

Și Madrid-ul mi-a plăcut mult. E un oraș superb, care, așa cum o spusesem într-o altă situație, e orașul care respiră fotbal și împarte multă voie bună. Madridul te va fascina cu arhitectura lui, te vei pierde pe străduțe iar atenția îți va fi captată de fiecare clădire ce-o vei întâlni. Vei avea impresia că orice întâlnești, e un obiectiv turistic în sine. Și nu-i nimic greșit în a crede asta.

O să acord mai mult spațiu fiecăruia dintre orașe, o să vă povestesc despre fiecare experiență în parte. S-au întâmplat atât de multe și încă mă aflu sub influența atmosferei latine (și a paharelor de sangria), încât mă străduiesc încă să discern realitatea de fascinație. Spania e fabuloasă și mă felicit că mi-am luat inima în dinți și m-am hotărât s-o vizitez. Mi-a plăcut prea mult, n-am văzut decât o părticică din tot ce înseamnă Spania și presimt c-o să revin curând să-mi continui periplul.

 

 

 

De la Barcelona la Madrid, cu trenul în 2 ore si jumătate

 

În urma experiențelor interesante avute cu trenul prin Italia și Egipt, am început să-mi îndrept mai mult atenția spre această modalitate de a mă deplasa. Și da, îmi place mai mult decât cu avionul.  Bine, nu în România! Îmi place că nu mai trebuie să pierd timp cu transferul spre aeroport, de obicei gările sunt în mijlocul orașului. Și desigur, din tren pot admira priveliștea pe tot parcursul drumului.

 


Citește și:

Cu trenul de la Roma la Florența

Cu trenul prin Egipt. 14 ore cu Express-ul de noapte, de la Cairo la Aswan


 

Citisem în urmă cu câțiva ani cum că transportul cu trenul prin Spania ar fi waw. Și chiar este. Ok, n-am fost în Japonia încă, dar până acum, aici mi-a plăcut cel mai mult. Distanța între Madrid și Barcelona este de vreo 600 km, iar cu trenul i-am parcurs în doar două ore și jumătate. În România, cât? Cum alții pot și noi nu….???

Biletul mi l-am cumpărat online de pe trainline.com, aici l-am găsit eu mai ieftin, dar se poate si direct de pe renfe.com, desigur. Costul unui bilet Barcelona – Madrid a fost 70€.

Transportul cu trenul prin Spania e cam scump, da așa este, dar își merită fiecare cent. Condițiile sunt ireproșabile, plecarea și sosirea la orele stabilite, vagoane curate de poți să lingi mocheta de pe jos, toalete impecabile, scaune super-comode, cu priză pentru fiecare loc, vagon-restaurant, prețuri decente!!!! Ce mai…. o să avem noi vreodată așa ceva? Nu cred! 🙁

 

 

 

Mi-am dat kilometrajul peste cap în cele 10 zile petrecute în Spania

Nu mai e nici un secret: mie-mi place să merg pe jos! Mult! Mai de voie, de nevoie, fac zilnic kilometri cu zecile. Ehh, există și excepții bineînțeles, mai ales iarna, când hibernez acasă.

Dar atunci când călătoresc merg mult pe jos. Și nu că-mi propun eu neapărat asta, dar așa se întâmplă. Îmi place să iau pulsul locurilor pe care le vizitez, să iau străduțele la pas, să mă pierd prin mulțimea de turiști, după care s-o iau pe alei lăturalnice, să mă infiltrez printre casele obișnuite și localnici, să văd și acele locuri mai puțin turistice, pe care nu le găsești în nici un ghid turistic.

Ahh și-mi plac piețele! Piețele reprezintă punctul central al activităților zilnice ale unei comunități. Și ce piețe au spaniolii!!! 🙂 Bineînțeles, La Boqueria n-a rămas neexplorată și nu doar odată!

 

În 10 zile petrecute în Barcelona și Madrid, am făcut numai puțin de 130 km!!!

O fi mult, o fi puțin pentru voi, dar pentru mine a fost suficient! Probabil că cifra ar fi fost ceva mai mare, dacă în două din cele 10 n-ar fi plouat. Ultimile două zile petrecute în Barcelona au fost ploiase rău, așa că media pașilor zilnici, a scăzut mult. Recordul a fost de 30.000 de pași într-o zi!

 

Primele impresii despre Spania

 

 

 

Ce-am făcut? Ce-am vizitat? Ce-am mâncat/băut? Cum și ce fel?

Am călătorit împreună cu Răzvan, a început să ne placă să facem treaba asta în doi, deși, nici de la escapadele cu prietenii/gașca nu ne dăm în lături! Toate rezervările și planificările le-am făcut singură, bineînțeles, după ce-am făcut și un tur al blogurilor de călătorii. Am constatat că eu eram aproape singura care nu fusese în Spania.

Am petrecut așadar 10 zile (9 nopți), pe care le-am împărțit astfel: prima parte, 5 nopți, în Barcelona, după care ne-am mutat în Madrid, pentru următoarele 4 nopți.

La dus am zburat din București spre Barcelona, cu Blue Air și cred c-o să scriu un articol separat despre experiența asta. Surprinzător, chiar mi-a plăcut mult! Clar, dacă e să aleg între Wizz Air, Ryanair ori Blue Air, i-aș alege pe cei de la Blue! Motive sunt multe! Și da, o să scriu separat despre acest zbor!

La întoarcere, am zburat cu Ryanair, de la Madrid la București. Despre Ryaniar… aceeași impresie! Fugăreală la îmbarcare!

Biletele le-am cumpărat singură Momondo, m-au costat ceva mai mult decât estimasem, dar a trebuit să țin cont ca orele de zbor să fie rezonabile. Nu mai pot să suport bine zborurile și drumurile pe timp de noapte. Am într-adevăr o problemă mare cu asta, pentru că nu pot dormi, iar la mine o noapte pierdută, sau chiar mai multe, înseamnă oboseală cumplită, greu de recuperat, ceea ce se va reflecta în calitatea timpului petrecut în vacanță.

 

Ce am vizitat?

 

Când ajung într-un loc nou, îmi place să cuprind cât mai mult, ceea ce uneori înseamnă fugăreală! Ce să fac? Dacă nu mai ajung acolo vreodată? 🙂

Pentru obiectivele turistice, mi-am făcut rezervările online, peste tot pe unde am putut. Am tot avut experiențe de-a lungul timpului, cu pierdut ore întregi de stat la cozi interminabile. Acum că se poate, gata cu timpul pierdut.

Primul obiectiv de pe listă era Sagrada Familia. Mă știți, eu și religia, suntem la ani lumină! Da, Sagrada este în primul rând un lăcaș de cult, un loc unde mergi să te rogi, să fii mai aproape de Dumnezeu… mă rog, fiecare cu motivele lui. Eu îmi doream s-o admir pentru arhitectură și pentru povestea ei. Începută de Antonio Gaudi  încă din 1882 și neterminată nici în ziua de azi, Sagrada Familia este simbolul Barcelonei, care atrage anual miliane de turiști.

 

 

Următorul obiectiv pe listă a fost Parcul Guell, altă capodoperă a lui Gaudi.

După ce asistasem pentru prima dată la un meci de Champions League, s-a aprins în mine dorința de a mai repeta experiența. În parioada în care eram eu în Barcelona nu se disputa nici un meci, așa că mi-am rezervat un tur al Stadionului Camp Nou, același lucru făcând și la Santiago Bernabeu, la Madrid.

 

 

Am făcut la pas Barceloneta, celebra plajă barceloneză, m-am plimbat cu telefericul din port până pe Dealul Montjuic, am făcut de câteva ori la pas La Rambla, m-am înfruptat din delicatese spaniole și-am băut sangria. Multă sangria!!!!

 

 

 

Concluzii – primele impresii despre Spania

Nu știu dacă așa o fi toată Spania, am văzut numai o părticică din ea, dar un lucru știu sigur:  Barcelona și Madrid mi-au intrat iremediabil în suflet. Clar, mă voi întoarce aici să continui ce am început! Spania a devenit destinația mea preferată din Europa. După Egipt bineînțeles, care rămâne ever destinatia mea de suflet.

 

 

Saludo Spania!

 

Iar pe voi vă invit să vă abonați la newsletter, pentru a fi siguri că nu ratați vreun articol. Mai am o mulțime de povestit și despre luna petrecută în Egipt. Fiți cu ochii pe blog!

 

P.S. – Curând, foarte curând se fac 3 ani (daaa, 3 ani… cum trece timpul 🙂 ) de când am început să scriu aici și pregătesc pentru voi un cadou surpriză adus de prin periplul meu egiptean! SOON!

 

 

 

 

 

26 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: