Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.
 • Home
 • /
 • DIVERSE
 • /
 • Primele impresii personale despre noul Aeroport din Istanbul
Noul aeroport din Istanbul

Primele impresii personale despre noul Aeroport din Istanbul

Precum vă puneam în articolul anterior, Aeroportul Internațional Ataturk din Istanbul și-a încheiat activitatea pentru zborurile comerciale, acestea fiind transferate în totalitate, începând cu 7 aprilie a.c. pe noul Aeroport din Istanbul.

Vestea mutării zborului meu din Istanbul spre București a venit fix cu 3 zile înainte de data programată. Și am fost extrem de bucuroasă de aceasta, pentru că , deh… urma să ajung și să zbor de pe cel mai nou aeroport din lume, la ora actuală. Și cel mai mare… sau cel puțin așa se dorește.

 

N-o să insist pe detalii tehnice sau operaționale, ce țin de acest nou aeroport. Presa de specialitate a făcut asta foarte bine pe alocuri și se va tot scrie despre acesta. Ceea ce vreau eu să fac aici, este să vă descriu, strict experiența mea, cum și cât de greu/ușor am ajuns din oraș, precum și ce impresie mi-a lăsat mie acest colos.

 

Noul Aeroport din Istanbul

 

În caz că ai un zbor spre/de pe noul aeroport din Istanbul, trebuie să știi că schimbarea nu te va afecta decât cu distanța mai mare de oraș. În rest… nu trebuie să faci nimic în plus. Noul aeroport a preluat  codul celui vechi – IST, biletul nu-ți va fi afectat absolut deloc. Exact așa s-a întâmplat și-n cazul meu, am avut bilet cumpărat cu vreo două luni înainte, de pe Ataturk spre Otopeni. Deși așa mi s-ar fi părut normal, n-am primit nici o informare oficială directă din partea companiei, în care să fiu anunțată despre schimbare.

Eu știam, urmăresc ce se întâmplă prin lume și cum sunt prezentă mereu pe rețelele de socializare era imposibil să nu fi aflat. Dar mai sunt și alții, care deh… nu urmăresc presa. Singura informare ce-am văzut-o, a fost pe pagina oficială de Facebook a celor de la TAROM. Cu ei am zburat înapoi spre casă. Îmi place să zbor cu Tarom și ador să aud cuvintele: “Bună ziua! Bine ați venit! La revedere! etc” atunci când călătoresc.

Noul Aeroport din Istanbul se află la o distanță de aproximativ 40 km de oraș. Distanța poate fi parcursă în funcție de locul unde trebuie să ajungi/de unde pleci fără probleme cu taxiul/Uberul sau autocarul. În cazul meu,  din Bahçelievler,  am ajuns în aeroport în aproximativ 40 minute. Depinde de locul de unde pleci din Istanbul. Am înțeles că din centru poți să faci lejer 2 ore. Informați-vă bine înainte!

 

Transferul de la aeroport în oraș (și retur)

Cele mai multe întrebări pe care le-am primit în aceste zile, au fost referitoare la transfer. Ținând cont de distanța mai lungă, într-adevăr e mai complicat. Dar eu sunt învățată din România, să fac 4-5 ore până la aeroport, așa că aici… e chiar simplu. În cazul vechiului aeroport, Ataturk, era simplu și rapid. Exista linie de metrou până în aeroport, în 10 minute erai în oraș. În acest caz, metrou nu e (încă) și nici tren.

Sunt în schimb două variante. Or mai fi și altele… lăsați comentariu, vă rog!

Shuttle-bus – verificați pe acest site programul curselor efectuate, precum și stațiile. În funcție de distanță, prețul călătoriei diferă și din ce-am văzut eu, o cursă spre/dinspre centru costă în jur de 20 lire turcești (TRY). Sunt curse și pe partea asiatică, să știți în caz că trebuie să ajungeți pe acolo. Veți găsi pe site și un tabel cu orele de plecare din orice stație, precum și din aeroport spre oraș.

Probabil că în timp vor apărea și alte firme de transport și poate în câțiva ani vreo linie de metrou sau tren.

1TRY = 0,72 RON (la data publicării)

 

Noul Aeroport din Istanbul

Shuttle-Bus New Airport-Istanbul 1

Pe site, poți verifica stația și prețul

Shuttle-Bus New Airport-Istanbul 1

 

Taxi/Uber – aceasta este varianta aleasă de mine și prietenii mei. Eram 5 persoane, aveam bagaje mari(deh… veneam din Egipt) și Uber-ul a fost cea mai ușoară metodă. Am avut un mini-van, foarte spațios atât pentru noi cât și pentru bagaje. Din Bahçelievler  am făcut vreo 40 minute și-am plătit 180 TRY (130 RON). Cu shuttle-bus-ul am fi plătit 90 TRY (18TRY x 5 pers), dar ar fi fost greu cu bagajele. Ar fi trebuit să luăm un taxi până la locul de îmbarcare…

 

 

Cum arată aeroportul și care a fost senzația pe care-am avut-o când am pășit acolo?

Vă spuneam, e cel mai nou și se vrea a fi cel mai mare! Turcii sunt mândri tare de realizarea aceasta, chiar dacă nu-i finalizat în totalitate, aeroportul este complet funcțional. Și au și toate motivele să fie mândri, aeroportul arată într-adevăr fabulos, designul acestuia este probabil cel mai futurist din câte am văzut eu până acum.

Citeam diferite păreri ale unora care fuseseră (sau nu?!)  înaintea mea, cum că aeroportul e vraiște. Mă rog… fiecare cu părerea lui. Încă de la intrare am fost întâmpinată cu o atmosferă prietenoasă, relaxantă, personal prin tot locul, care să te ajute cu sfaturi. După trecerea prin filtrul de securitate inițial, am ochit de îndată panoul cu lista zborurilor și l-am depistat pe al meu. Am avut ceva de așteptat, pentru că am ajuns cu 3 ore înainte, iar check-inul s-a deschis abia cu două ore înainte. Toată lumea spune să mergi cu măcar 3 ore înainte de ora programată zborului, că aeroportul e imens, că nu-i semnalizat corespunzător, că se stă mult la cozi. Ei bine, mie nu mi s-a adeverit nici una dintre aceste supoziții. Ba dimpotrivă, lucrurile s-au mișcat extrem de rapid și am avut o groază de timp pentru poze. Și pentru cumpărături în zona dutty-free 🙂

 

 

Dutty free??? Raiul pe pământ!!!

Ador aeroporturile!!! Pur și simplu ador să fiu acolo! Pentru că de acolo plec spre noi destinații, spre noi experiențe, dar și pentru că .. dutty free-uri! Pur și simplu nu pot să rezist, să nu iau magazinele la rând. Acesta este și unul dintre motivele pentru care ajung mereu cu mai mult timp înainte.

Nu puteam rata experiența cumpărăturilor în cel mai nou aeroport, de altfel nici n-am putut rezista. Așa m-am ales cu un rucsac super fain de la Samsonite, perfect pentru călătorii. M-am îndrăgostit de el și de culoarea lui, are o mulțime de buzunare și asta îmi place foarte mult la genți. Să fie bine compartimentate! Iar acesta este! 🙂  Acum de abia aștept să-l scot în lume!!!

L-am căutat și pe la noi, de curiozitate, nu l-am găsit. Dar am văzut câteva modele drăguțe pe Emag, căutați și voi, poate vă place ceva!

 

Există o zonă vastă de magazine de tot felul și restaurante. Numai timp și bani să ai, să le iei la rând.

 

Rucsac Samsonite - New Istanbul Airport

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Nu puteam pleca din Istanbul fără să beau o bere Efes

 

Alte impresii generale

Mi-a plăcut extrem de tare interiorul aeroportului, e foarte spațios și bine luminat. Și ce mai îmi place mie aici e că nu au adoptat sistemul acela de anunțuri în difuzoare. Au pornit din start pe linia de silent-airport. Nu-i deloc plăcut să auzi în difuzoare non-stop anunțuri în care se cheamă întârziați la porțile de îmbarcare. Deși… odată, am fost și eu strigată 🙂

 

Mi-ar fi plăcut să pot admira aeroportul și de la înălțime, din avion, dar din păcate era înnourat și stratul de nori, destul de jos. Poate data viitoare am noroc. Turnul de control pentru traficul aerian, are un design interesant iar noaptea sigur e fascinant să-l privești. L-am văzut din avion, ziua n-are farmec. Forma lui aduce cu a unei cobre. Aceasta o fi fost și ideea?

În mod normal există conexiune Wi-Fi gratuită prin tot aeroprotul, rețeaua am găsit-o, dar din păcate n-a funcționat. M-am chinuit de câteva ori, dar nu primeam sms-ul acela cu cheia de acces. Probabil că nu fusese încă pus la treabă. dar sunt sigură de se remediază problema, dacă nu deja s-o di rezolvat.

Există indicatoare și monitoare peste tot, este aproape imposibil să nu te descurci să ajungi la poarta la care trebuie în timp util. Bine… depinde și de spiritul fiecăruia de orientare. Pe unii și de mână dacă-i duci, tot se pierd.

 

În rest… toate bune, m-am bucurat de ocazie să admir acest nou proiect, care impresionează cu adevărat din multe puncte de vedere. Sper să mai am ocazia să tranzitez pe aici, să descopăr și locuri pe care nu aveam cum să le acopăr într-o singură tură.

 

Hai să ținem legătura!

Pe voi vă invit să fiți cu ochii pe Instagram și pe Facebook, pentru că postez constant imagini din recenta mea călătorie de-o lună prin Egipt. Și mă voi strădui să dau cât mai repede drumul articolelor despre această experiență. Să fiți siguri că nu ratați ceva, îmi permit să vă sugerez să vă abonați la newsletter, cu adresa voastră de email

 

Călătorii fabuloase să aveți! 🙂

 

Fotografii Noul Aeroport din Istanbul:

 

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

De la A până la S… cale lungă…

Pretutindeni sunt oameni care împart reviste despre aeroport, precum și să-ți ofere ajutorul lor

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Noul aeroport din Istanbul

Poarta mea de îmbarcare

Plecăm?

Aeronavele Turkish predominau bineînțeles

Noul aeroport din Istanbul

Cam așa arată aeroportul, ca un întreg

 

 

37 Comments

 • Raluca Anghel

  15 aprilie 2019 at 9:56

  Foarte util articolul tau! Ma voi intoarce cu siguranta la el înaintea unei calatorii in Istanbul. Este o destinatie in care mi ar placea sa ajung

  Răspunde
 • Otilia Dima

  15 aprilie 2019 at 15:26

  Foarte fain arată noul aeroport. Eu am fost pe Aeroportul Internațional Ataturk acum vreo câțiva ani, impresionant și acela. Din poze acesta pare și mai frumos. Într-adevăr îmi aduc aminte că am ajuns cu metroul la aeroport atunci, foarte repede. Îmi doresc să revin în Instanbul, atunci am stat mai mult în Bursa. Mie mi-a plăcut foarte mult și aș vrea să revăd și să stau mai mult în Instanbul, așa că informațiile tale despre noul aeroport sunt utile. Mă bucur că am citit că sunt multe indicatoare… o luasem un pic greșit atunci. 🙂

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   15 aprilie 2019 at 17:39

   Da, era mai ușor de ajuns și rapid. Dar ce să faci… te adaptezi! Într-adevăr e fain tare acesta și se va mai dezvolta încă, vor apărea cu timpul multe alte zone. Îți doresc să ajungi din nou în Istanbul și să-l iei la pas! E magnific orașul acesta! Mai ales în perioada asta când toate lalelele sunt înflorite. Merci frumos pentru aprecieri!

   Răspunde
  • Andrei

   20 aprilie 2019 at 22:21

   Salut Imi pare bine acestei descrieri!!! De mult o asteptam de la cineva din tara. As avea o intrebare: in iulie anul curent o sa avem o escala de 13 ore pe acest aeroport, dupa doua zboruri deja (Bali-Jakarta, Jakarta-Istambul) dintre care cel din urma un zbor de 12 ore neintrerupt la economy…deci clar ca o sa fim ruptide oboseala. Stim ca la escalele de peste 10 ore Turkish ne da posibilitatea alegerii unei camere de hotel, dar ne este frica ca nu am facut mare lucru fiindca fiind mult mai departe de oras…pierdem cel putin 2 ore cu transportul, plus ne aduc inapoi mai repede, plus stat la rand la intoarcere si uite asa 2-4 ore daca o sa stam undeva… dumneavoastra ce ati face in locul nostru in acest caz? Un atent urmaritor al blogului dumneavoastra.
   Cu cea mai mare stima, Andrei

   Răspunde
   • Angela Călătorește

    20 aprilie 2019 at 22:34

    Bună! Merci fain pentru aprecieri și pentru că mă urmărești! Da, Turkish dă cazare dar doar în cazul în care nu mai există un alt zbor operat de ei, în intervalul respectiv când aveti voi escala, spre destinatia următoare. Dacă de exemplu, ai escală de 10 ore, dar în timpul acesta mai există un alt zbor operat de ei, spre să zicem… București, atunci nu-ți mai dă cazare. Că tu aveai de ales, dar l-ai ales pe acesta probabil din considerente financiare. În acest caz, te încadrezi pentru un tur gratuit ai Istanbulului, cu ghid. Am trecut și eu printr-o astfel de situație, mi s-a refuzat cazarea și am ales turul. A fost fain, mai ales ca nu văzusem până atunci orașul. Și este prânz/cină incluse.
    Dar ținând cont de oboseala acumulată pe celelalte zboruri… brrr, cunosc… eu care nu pot să dorm în avion… e cumplit.
    Dar eu am văzut aici, pe noul aeroport că va fi și un hotel în interiorul aeroportului. Nu era gata când am fost eu acum vreo 2 săptămâni.
    Eu crec că ar fi mai bine să iei legătura cu cineva de la Turkish și să ceri ceva informații despre treaba asta!
    Numai bine!

    Răspunde
    • Andrei

     22 aprilie 2019 at 18:26

     Multumesc mult de raspunsul detaliat. Catre Cluj, precis nu este altceva mai repede. Acum ca ar fi spre Bucuresti ceva… asta nu stiu dar nici nu as dori sa fac o a patra escala . Sincer si pe noi ne-ar interesa vizitarea orasului, dar suntem siguri ca o sa fim rupti de oboseala. O sa ne mai interesam. Iti dorim multe alte drumuri frumoase si descrieri ale acestora. Cu stima Andrei si Moni

     Răspunde
 • Oana M

  15 aprilie 2019 at 18:43

  Wow, cat de mare, bine organizat si elegant este. Seamana asa cu nebuniile din Dubai. Dupa cum ai spus si tu pare destul de usor sa te orientezi in el, datorita afisajelor de tot felul. De abia astept sa aflu mai multe despre excursia ta din Egipt. Apropo, rucsacul tau rosu e demential. L-am vazut si pe Insta.

  Răspunde
 • Mirela-Carmen

  15 aprilie 2019 at 19:51

  Superbe imagini si foarte util articolul! Multumesc pentru informatii. pentru tranzit te obliga sa iti recuperezi bagajul si sa faci checkin-ul din nou? Intreb pentru ca pe aeroportul vechi aveau ceva impotriva celor cu pasaport american si zau ca nu avem de gand sa mai zburam prin Turcia, desi preturile sunt net inferioare. Sunt curioasa daca s-au schimbat lucrurile. Macar sa stim pana achizitionam biletele pentru acest an.

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   15 aprilie 2019 at 20:04

   Nu cred… dar nici pe Ataturk nu te obligau să-ți faci check-in din nou. Cel puțin eu n-am pățit-o și am zburat de multe ori prin Istanbul. Dar depinde cu ce companie zbori. Dacă ambele segmente de zbor sunt cu aceleeași companie aeriană, atunci transferul bagajelor se face automat și ți-l iei de la destinație. Și ți se dă și cartea de îmbarcare pentru următorul zbor. Nu prea știu cum funcționează cu companii diferite, dar dacă fac parte din aceeași alianță, la fel, transferul bagajelor se face automat. Mulțumesc pentru aprecieri Mirela!

   Răspunde
   • Mirela-Carmen

    15 aprilie 2019 at 20:59

    Nici eu nu am avut probleme cu pasaport romanesc. Dar daca aveai pasaport american, te puneau sa iesi sa-ti iei bagajul care… evident il pierdusera si l-am primit in tara dupa o saptamana, desfacut bineinteles. In fine, am ramas cu gust amar si de atunci evitam liniile aeriene turcesti. Am preferat sa platim dublu numai sa nu mergem prin vechiul aeroport. De aceea intrebam de acesta nou 🙂

    Răspunde
 • daliana

  15 aprilie 2019 at 21:12

  Imi plac mult fotografiile tale si povestea este interesanta si bine documentata.
  Aeroportul este imens si am inteles ca va avea inca 4 piste operationale pana in 2030.
  Multumesc!

  Răspunde
 • DanaC

  16 aprilie 2019 at 9:36

  Foarte drăguț rucsacul. Aeroportul arată tare bine. Cât despre transport, eu am optat până acum la varianta de transporr inclus de la / până la aeroport. În general hotelurile turceşti au contracte cu diferite firme de transport şi mereu am întrebat la agenție de această variantă. Vara trecută am pierdut avionul, am luat alt bilet dus şi am sunat direct la hotel ptr transport.

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   16 aprilie 2019 at 21:35

   Merci fain Dana! Când e vorba de hotel, da unele au transfer inclus. Dar când mergi de capul tău… nu-ți rămâne decât să cauți variante pe cont propriu. Sper să nu mi se întâmple vreodată, dar la cât sunt eu de calculată… nu cred c-o să pierd vreodată avionul. Mereu ajung cu muuult înainte de ora programată zborului. Mai degrabă l-aș pierde din cauză că mă holbez prin dutty free 🙂

   Răspunde
 • cristina

  28 iunie 2019 at 20:05

  Multumim pentru informatiile utile si pozele reusite.
  Crezi ca mi ar ajunge 1.45 h sa traversez aeroportul pentru un transfer? Mergem de la Bucuresti la Izmir cu Turkish. Multumesc

  Răspunde
  • Angela Călătorește

   29 iunie 2019 at 9:13

   Cu mare drag! Eu mulțumesc Cristina! Da, cred că e de ajuns timpul pentru a ajunge la timp la poarta de îmbarcare. Important e să te orientezi bine și să te miști repede. La o adică, poți cere și sprijin personalului din aeroport.

   Răspunde
 • Doina

  28 februarie 2020 at 11:26

  Buna! Plecam si noi in aprilie la Istanbul pentru 4 zile. Marea problema a tuturor este transferul dus-intors. La taxi Uber se face rezervare sau il poti lua chiar de la iesirea din aeroport? Cam ce pret ar fi pana in zona Sultanahmed? La transferul cu microbuze private se face rezervare? Multumesc!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: