Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.540 de abonați.

Prin Siria de altădată. Cu Narcisa.

Prin Siria de altădată

Narcisa 🙂

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu am o relaţie atât de specială cu ale mele cumnate, ambele pasionate de călătoriiCine se asemănase adună 🙂 Pe Narcisacăci despre ea este vorba astăzi, o cunoaşteţi deja.

Există deja două guest-post-uri ale ei, aici pe blog, unul în care ne împărtăşeşte impresii despre Londra , un oraş de suflet atât al ei, cât şi al meu, iar celălalt despre Oslo, capitala Norvegiei pe care eu n-am reușit s-o vădîncă, dar sper  nu treacă mult până atunci. Aşa cum v-am spus deja, avem multe lucruri în comun, iar călătoriile sunt mai mult decât o pasiune pentru noi, un stil de viaţă în devenire,  putea spune chiar. Am călătorit împreună la LondraParis şi Milanovacanţe din care am adunat o mulţime de momente frumoase, amintiri pe care nu le vom uita nicioadată şi fotografii cu miile. Sper  nu ne oprim doar la atât!

 

Narcisa adoră să călătorească în destinații mai puțin călcate

Dar pe lângă aceste destinaţii atât de comune în rândul nostru, Narcisa are o înclinaţie şi către destinaţii mai ciudate, prin locuri mai puţin bătuteprin ţări precum Siria, Liban sau Iordania. Iordania este una dintre principalele destinaţii turistice ale Orientului Mijlociu, o ţară în care putem vizita atât de multe vestigii istorice, locuri biblice şi nişte minuni ale naturii cu adevărat fantastice, încât aceasta merită un loc special pe blog, unul care va veni cu siguranţă foarte curând.

Despre Siria vreau s-o provoc pe Narcisa  ne povestească în acest articol. I-am propus de ceva vreme asta şi mi-a promis  se va gândi la idee. Cum a trecut ceva timp, m-am gândit  un articol sub formă unui interviu ar fi mult mai potrivit.

 

Siria trece încă printr-o perioadă grea

Ştim cu toţii de războiul civil cu care se confruntă Siria de mai bine de şapte ani, ce a dus la distrugeri catastrofale. Pe lângă cei 5 milioane de sirieni obligaţi şi părăsească casele şi  fugă din ţară şi mai bine 400.000 de suflete care şi-au pierdut viaţa încă de la începuturile conflictelor în martie 2011, Siria a pierdut şi importante obiective de mare interes turistic. Poate cea mai mare pierdere din acest punct de vedere este Oraşul Antic Palmyra înscris în 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, care a fost distrus în totalitate de militanţii ISIS.

Cu câţiva ani în urmă nu ştiam mare lucru depre Siria sau Iordania, iar când am auzit-o pe Narcisa  urmează  plece aici, şocul a fost maxim, dar nu doar pentru mineci şi pentru toţi ceilalţi apropiaţi. A apucat iată  vadă o parte dintr-o lume care din păcate nu mai există se bucure de frumuseţi pe care noi nu vom mai putea  le vedem, să interacţioneze cu oameni care astăzi nu mai duc acel stil de viaţă şi nu-l vor mai avea vreodată. Tocmai de aceea, am rugat-o  împărtăşească cu noi din experienţele trăite prin aceste locuri, acum distruse.

 vedem!

 • Siria. Când? Cât? Cum?

DaSiriaŞtiu  sună puţin înfricoşător, acum, dar în 2010 nu era aşaAflându în Iordania, în vizită la nişte prieteni dragi, mi s-a propus şi vizitarea SirieiŞi am zis da. De ajuns… am ajuns cu maşina.

 • Iată și cea mai banală întrebare poate dintr-un astfel de interviu: De ce Siria?

Amicii mei locuiesc foarte aproape de graniţa cu Siriaîn Ramtha, o mică localitate de lângă Irbid și obişnuiau şi facă cumpărăturile în ţara vecină, tocmai pentru că preţurile erau mult mai scăzute decât în Iordania. Acum e clar  au renunţat la vechiul obicei. Iar acestaiată  a fost un prilej pentru mine pentru a vedea şi o altfel de faţă a unei alte ţări arabe.

 • Știu că n-ai fost singură în Siria, ci alături de alți prieteni, de origine iordaniană. Cum ai simțit asta, din perspectiva unui european, ca pe un handicap sau avantaj că nu erai una de-a lor?

Există în mod cert atât avantaje cât şi dezavantaje. Uite, spre exemplu, visa pentru mineca cetăţean european era mai scumpă decât pentru ei, iar eu am fost nevoită să stau la cozi mai lungi decât ai mei prieteni. Dar  aduc aminte şi de un avantaj, toţi cei ce se ocupau de toate formalităţile de trecere a frontierei, majoritar bărbaţi, m-au cocoloşit cu atenţia şi întrebările lor. M-am simţit o mică “vedetă” printre ei.

 • Care a fost prima impresie pe care ți-ai făcut-o imediat cum ai pășit pe pământ sirian? Știu că veneai din Iordania. Cum ai putea compara Siria, în raport cu mai democratica Iordanie?

Am ajuns noaptea târziu în Damasc, iar prima impresie ce mi-a dat-o acest oraş a fost   aflu undeva prin Europa (mai de est, ce-i drept…). A doua zi…. Am fost plăcut surprinsă să descopăr un oraș colorat, un Damasc extrem de aglomerat, forfotind de localnici urmându-și rutina și turiști curioși de a descoperi locuri inedite și oameni autentici cu preocupări absolut obișnuite. Am găsit un oraș mult mai europenizat decât cele iordaniene, cu clădiri moderne, blocuri cu multe etaje și femei mai puțin acoperite decât în Iordania. E de la sine înțeles că totul nu mai este ce-a fost cândva.

 • De ce impedimente te-ai lovit într-o țară atât de rigidă cum era/este Siria? Te-ai simțit constrânsă sau discriminată doar pentru ca ești femeie și nu ești acoperită?

Da, categoric da! Uite, spre exemplu, cei doi prieteni ai mei, soţ şi soţie, pentru  n-au putut demonstra  sunt căsătoriţi, neavând un act care să dovedească acest aspect. au fost nevoiţi şi ia camere separate. Bine, asta se întâmplă în multe ţări arabe, dar în Siria m-am lovit de această problemaÎn afara insistenţei cu care  priveau şi  abordau bărbaţii, nu m-am simţit în nici un fel discriminată.

 • Spune-mi te rog, ce te-a șocat în scurta ședere din Siria? Întreb asta pentru că sunt sigură că ai avut parte și de astfel de experiențe.

M-au surprins multe aspecte, unele în mod plăcut, altele nu tocmai. În primul rând m-a şocat tupeul bărbaţilor, cu care se opreau din activitate şi  sorbeau din priviri. Sau felul în care  agăţau prin bazare, am avut momente în care m-am simţit efectiv hărţuită.  Copii care se opreau pe stradă şi  priveau insistent, după care începeau  radă în hohote.

Nu știu dacă a fost șoc, dar am rămas atât de plăcut surprinsă că am descoperit atât de multe cafenele tipic europene, decorate cu foarte mult bun gust, în care se vindeau numeroase sortimente de cafele, înghețată, fresh-uri sau diverse tipuri de alune.

 • Știu că ai fost în Marele Bazar din Damasc, unul dintre cele mai mari și mai vechi din lume, care astăzi nu mai este ce-a fost odată. Spune-mi te rog, cum ai găsit tu atmosfera din acest faimos bazar, pe care noi ceilalți nu vom mai avea probabil șansa să-l mai vedem vreodată?

Nici nu-ţi poţi imagina câte magazine erau şi ce puteai găsi în acest bazar. O multitudine de galerii comerciale, atât de diverse, de la cele mai modeste tarabe la care se vindea porumb fiert sau suveniruri, până la cele mai somptuoase magazine cu bijuterii, sau materiale textile şi dantele. Câte materiale! Un adevărat răi, o Mecca pentru pasionaţii de cumpărături. Imposibil de ignorat erau multitudinea de magazine în care se vindea aur. Atât de mult aur! Erau la tot pasul

Am ajuns în jurul prânzului în bazar, nu puteai arunca un ac. Turiştii se aventurau printre mulţimea de femei acoperite, însoţite de soţi atenţi.  Fiecare comerciant încerca şi vândă marfă în felul propriu. Un furnicar de oameni.

 • Ce altceva ai mai vizitat în Siria?

N-am dispus de mult timp pentru a vizita Siria, dar Damascul l-am făcut la pas cam cât s-a putut face într-o singură zi. Mi s-a părut un oraş exprem de aglomerat, foarte animat, plin cu pieţe cu mirodenii, fructe, legume şi tot felul…. Am colindat pe străzi printre localnici şi turişti, am admirat pur şi simplu un oraş frumos, care cine-ar fi crezut pe atunci  nu avea  mai fie probabil niciodată ce era în acel moment.

 • Partea gastronomică ocupă un loc semnificativ în călătoriile mele, știu că și pentru tine. Ce ai mâncat și ți-a rămas în memorie? Cum ai găsit restaurantele de aici?

Aşa cum îţi spuneam mai devreme, am fost în câteva cafenele decorate cu mult bun gust, care arătau într-un mare fel, suprinzător pentru SiriaÎn Damasc am luat un prim contact cu salata tabouleh, care conţine multmult pătrunjel ce a mers perfect cu frigăruile de berbecuţ marinate şi rumenite atât de bine pe grătarcăpătând o nuanţă aurie perfectă. Gustul acela n-am cum -l uit vreodată. Dulciurile! Ohhh dulciurile erau dumnezeieştiPeste tot erau tonete cu îngheţatăatât de gustoasă, cu o textura gumoasa şi un gust plăcut ce aducea a halviţă. Nu mai spun de tot felul de baclavale cu nucă, fistic. Hmm!

 • Ce ți-a plăcut cel mai mult în Siria?

În mod cert Marele Bazar a fost cel care mi-a pătruns iremediabil în suflet. Acum, gândindu la situaţia atât de şubredă de acolo, nu-mi rămâne decât  apreciez şi mai multocazia iviţa de a vizită la un moment dat această ţarăDacă  avea ocazia, n- spune nu unei alte astfel de experienţe şi ştiu sigur  acum  vedea cu alţi ochi totul. Îți dai seama ce ședințe de shopping am întreprinde aici?

 • Ai recomanda Siria ca și destinație de vacanță? Tu ai mai merge aici?

Dacă /am putea face abstracţie de situaţia socio-politică din aceste vremuri, da  recomanda Siria şi  mai merge. Dar e imposibil  putem trece cu vederea de situaţia complicată de acolo, aşa  până când aceasta se va remedia … sunt destule locuri de explorat!

 • Și pentru că o fotografie face uneori cât o mie de cuvinte, vreau să te rog să ne pui la dispoziție nu doar una, ci mai multe fotografii din escapada ta siriană.

Sigur  daCine-ar fi ştiut acum vreo 7 ani  urmează  mi se ia un astfel de interviu? Fotografiatul nu era pentru mine pe atunci un factor atât de importantÎţi dai seama ce fotografii  fi realizat acum?!

 • Îți mulțumesc din suflet că ți-ai făcut timp să răspunzi la cele câteva întrebari, care sper eu că te-au ajutat să rememorezi cu drag momente faine din timpul vacanței tale din Siria.

Cu mare drag! M-am bucurat să rememorez momente și locuri interesante.

 • Ca o ultimă întrebare, care nu este chiar sub această formă: îmi promiți că nu va trece multă vreme până când va apărea un următor set de impresii, de astă dată despre Iordania?

Da, categoric da! Iar despre Iordania, chiar am ce povesti! Am fost de trei ori aici, așa că stați pe aproape!


Cam asta a fost despre Siria, despre Damasc mai exact. Sper eu că am reușit să vă captez atenția și că v-am satisfacut curiozitatea și pofta de informații despre destinații interesante, iar dacă aveți și alte curiozități, nu ezitați să întrebați în comentarii! O voi ruga pe Narcisa să vă răspundă tuturor!

Apreciez comentariile și impresiile voastre, așa că dacă considerați că merit câteva cuvinte frumoase (sau nu..), nu vă abtineți! Dați frâu liber cuvintelor! Vă invit să ținem legătura și pe Facebook ori Instagram!

 

Apropo! Voi în ce locuri mai puțin obișnuite ați călătorit?

 

Prin Siria de altădată

Prin Siria de altădată

Prin Siria de altădată

Prin Siria de altădată

Prin Siria de altădată

Prin Siria de altădată

Prin Siria de altădată

Prin Siria de altădată

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: