fbpx

Newsletter

Alătură-te celorlalți 4.526 de abonați

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Așa cum prea bine știm, majoritatea egiptenilor sunt persoane extrem de religioase ( aproximativ 90% din ei sunt musulmani), iar majoritatea femeilor se acoperă din cap, până în picioare. Spre deosebire de noi, cei din țările occidentale, care obișnuim să avem grijă să ne acoperim cel mai bine ochii, în timpul verii. 🙂 Prin urmare, cunoașterea și respectarea câtorva reguli minime de conduită și de etichetă vestimentară, specifice țărilor preponderent musulmane, se văd a fi necesare, pentru fiecare dintre noi, bărbat ori femeie.

 

Recunosc, nu întotdeauna le-am respectat și s-a mai întâmplat să ies în afara hotelului  cu vreo fustă ceva mai scurtă, cu vreun decolteu ceva mai adânc sau haine poate prea strâmte. Dar deh, eram în vacanță … Nu m-a tras nimeni de mâneca (lipsă), dar șușotelile, privirile indiscrete, răutăcioase și chiar fluierăturile n-aveam cum să nu le sesisez. Ei bine, pentru a nu trece prin astfel de situații jenante, o să vă prezint câteva reguli pe care trebuie să le respectați. Nu doar cu privire la modul în care ne îmbrăcăm, ci și cum ne comportăm pe stradă, cum interacționăm cu localnicii, precum și cum să abordăm anumite situații, cum ar fi spre exemplu cumpărăturile.

Dacă plănuiești o vacanță în vreo țară musulmană, urmează-mi sfaturile și vei avea parte de o experiență deosebită. Voi face referire îndeosebi la Egipt, pentru că aceasta este singura țară musulmană în care am fost de multe ori și vă pot împărtăși din experiența-mi proprie.

 

Egiptul este o țară permisivă din punct de vedere vestimentar

Dar asta nu înseamnă că peste tot e la fel. Să nu uităm însă că există și țări, unde se impune un cod vestimentar foarte strict. În Iran, spre exemplu, femeile nu pot ieși pe stradă cu capul descoperit. Nu e necesar să te înfășori complet, dar va trebui să porți o basma sau eșarfă pentru a-ți acoperi părul. Mai rău, în Arabia Saudită, unde oricum turismul este aproape zero, femeile sunt obligate, să poate haine largi, lungi, negre, iar capul să-l aibe acoperit cu o abaya (un fel de glugă ).

 

 

Am mai abordat odată subiectul acesta pe blog, îl găsești aici:

Cum să călătorești ca femeie, întro țară musulmană?

 

Hai să vedem așadar, de ce trebuie să ținem cont și cum ne comportăm când călătorim în Egipt.

 

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

 

Vestimentație decentă

Primesc adesea întrebări, în genereal de la femei, despre ce să-și împacheteze în bagajul pentru Egipt. Datorită turismului, egiptenii au devenit destul de obișnuiți și prin urmare, permisivi cu turiștii. Dacă nu ești îmbrăcat decent pe stradă, n-o să te ridice poliția, așa cum ți se poate întâmpla prin alte țări musulmane. Dar nici de privirile răutăcioase și indiscrete nu vei scăpa. Cei care locuiesc în zonele turistice, sunt obișnuiți să vadă turiști zi de zi. Așa că nu mai sunt deranjați când văd vreo domnișoară cu pantalonii foarte scurți. Dar nu-i o regulă.

Dar dacă ajungi prin orașe mai conservatoare și mai puțin turistice, cum ar fi Alexandria, Qena, Luxor sau chiar zone din Cairo, atunci încearcă să te îmbraci cât mai decent posibil. Pune pe tine o fustă ceva mai lungă, care să-ți acopere genunchii, evită să iesi pe stradă în maieu, ori cu decolteuri generoase. Chiar dacă tu așa obișnuiești să umbli zi de zi, amintește-ți mereu că ești într-o țară musulmană și respectă acest lucru.

Așa că răspunsul meu este mereu cam în felul următor:

Dacă îți vei petrece vacanța în stațiunile de la malul Mării Roșii, ia-ți lucruri pe care le porți de obicei și acasă.

Dar pune și câteva lucruri ceva mai formale, pentru eventualele ieșiri în afara resorturilor, excursii la piramide, etc. În schimb, dacă plănuiești o vacanță ceva mai activă, ce cuprinde deplasări prin zone mai puțin turistice, împachetează lucruri decente, fuste și pantaloni lungi, tricouri și cămăși cu mâneci, precum și-o eșarfă pe care s-o folosiți pentru a vă acoperi capul, când veți vrea să vizitați vreo moschee.

Aceleași sfaturi și-n cazul bărbaților. Adaptați-vă ținuta în funcție de locurile în care urmează să ajungeți. Nu vă va fi permis accesul în moschee având pe voi un șort și maieu.

Amintiți-vă așadar mereu faptul că sunteți într-o țară musulmană și arătați puțin respect față de acele locuri, precum și de cei care trăiesc aici.

 

excursie la Luxor

 

Afecțiunea în public

Chiar dacă sunteți soț-soție, asta nu vă dă dreptul să vă arătați afecțiunea pe stradă din Egipt, sau din orice altă țară musulmană. Poate că nu se va lua nimeni de voi, dar nici nu veți fi bine văzuți. Încercați să fiți cât mai discreți atunci când ieșiți în afara resorturilor.  Privirile oricum le atrageți, sunteți străini!

De multe ori, în lumea musulmană, sărutul poate fi echivalentul sexului și au fost multe cazuri în care, turiști străini au fost arestați din această cauză. Așa că data viitoare când vrei să-ți săruți partenerul pe stradă, amintește-ți că ești într-o țară musulmană. N-am prea auzit de asemnea situații în Egipt, dar îmi aduc aminte de un caz, petrecut anul trecut la piramide. Doi danezi au fost arestați, surprinși când făceau o ședință foto nud, noaptea. Ei, asta chiar că e deplasat…

Ținutul de mână, îmbrățișările ori sărutul între persoane de sex opus, în locuri publice nu sunt văzute cu ochi buni de localnici, dar în schimb, da e ciudat, dacă acestea se petrec între persoane de același sex, sunt considerate a fi semne de prietenie.

Dar mai bine evitați astfel de situații!

 

Interacțiunea cu localnicii

Egiptenii sunt oameni foarte prietenoși, mereu dornici să afle de unde ești, cât stai în țara lor, pe unde intenționezi să ajungi, cum e la tine în țară, etc. Am observat asta destul de des: după câteva vorbe, egiptenii vor fi interesați dacă ești sau nu căsătorit(ă). De aici, vor ști în ce sens să ducă discuția. De multe ori vor deveni destul de indiscreți, îți vor pune tot felul de întrebări ciudate. Am fost de multe ori curioasă cum e la ei cu poligamia. Ei, atât îți trebuie să le dai apă la moară, că nu vei mai scăpa de întrebări.

De-a lungul timpului, mi-am făcut câteva cunoștințe în Egipt și ne-am mai revăzut. Dacă la noi, e o practică obișnuită să te îmbrățișezi și eventual să-ți săruți amicul pe obraz, în cazul acesta i-am văzut rezervați. Cel mult o strângere de mână.

Dacă ai culoarea pielii mai deschisă, ochii verzi sau albaștri, și părul blond, vei atrage toate privirile bărbaților egipteni. Nu se vor sfii să-ți facă complimente, să se uite insistent după tine, sau chiar să fluiere după tine, chiar dacă ești însoțită de un bărbat.

Încearcă să faci abstracție de aceste comportamente și comportă-te cât mai firesc posibil! A se înțelege decent.

 

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Cadouri pentru localnici

Ca turist străin într-o țară ca Egiptul, îți va prinde bine să ai un localnic de la care să înveți cum stau lucrurile. Și cum am petrecut ceva timp printre ei, s-au legat oarece legături de prietenie. Mai păstrez legătura cu câțiva din ei pe Facebook, ne mai salutăm din când în când, iar când ajung din nou în Egipt, ne vedem. M-au ajutat de multe ori cu tot felul de informații despre costuri, despre locuri faine de care nu poți să afli din ghidurile turistice, nu știu… tot felul de chestii. Oricând aveam nevoie de vreo informație exactă, de la fața locului, mereu apelam la ei.

Știți și voi prea bine că știrile din presă, de cele mai multe ori sunt exagerate, într-o direcție sau alta și preferam să întreb direct la sursă.

Cum urmează să plec din nou, clar mă voi întâlni și cu acei amici și mi-aș dori să le duc un mic suvenir din România. N-aș dori să fie ceva fără sens pentru ei, dar nici vreo ceva care le-ar putea aduce vreo ofensă. Mai ales că eu sunt fată, ei sunt bărbați, iar acel gest ar pute fi interpretat greșit.

Trebuie să avem grijă mare la aceste cadouri.

Poate o sticlă de pălincă ar fi fost potrivită vreunui amic din altă parte a lumii. Ei bine unui musulman, nu pot să-i duc alcool. Aaa și mare atenție: nu dăruiți flori unei egiptence! În Egipt, flori se dau numai la înmormântare, nuntă sau bolnavilor!

Potrivit ar fi să dăruiești dulciuri, vreun articol vestimentar tradițional, ori suvenire obișnuite precum magneți, sau diverse alte lucruri decorative.

Îmi aduc aminte că am mai întrebat câteodată ce și-ar dori din România. Mă rog… nu chiar din partea mea venea întrebarea, de fapt eu o traduceam din partea unui barbat… Dar nu s-a sfiit niciunul să răspundă că și-ar dori o fată, sau cd-uri cu filme pentru adulți. Deh…asta iese din discuție în cazul meu.

 

La cumpărături

Trebuie să recunosc, în Egipt nu-mi place deloc să merg la shopping. În Egipt aproape orice se negociază, iar magazine cu prețuri fixe nu prea există. Am aflat de curând că s-a deschis în Hurghada un mall, unde ar fi și un Carrefour, așa că măcar mare parte din cele necesare, le pot lua în tihnă de aici.

Nu-mi place să merg la cumpărături în Egipt, pentru că nu mă pricep la negociat. Sunt obișnuită să plătesc prețul cerut, iar aici asta nu-i deloc bine. Când te văd că ești turist, cer de zece ori pretul corect, iar tu-l plătești. La piață, legumele și fructele sunt foarte ieftine, un kilogram de căpșuni spre exemplu costă maimum 2 lei. Învățasem, dar le-am uitat și trebuie să-mi reamintesc iar cifrele arabe. Prin piețe mai găsești uneori prețuri afișate, dar cu toate astea, ei cer de 10 ori prețul.

 

În Egipt se negociază peste tot

Când mergi în bazar pentru suvenire, încearcă să găsești un magazin de unde să cumperi mai multe lucruri și vei obține un preț bun. Dar ține cont de calcule, verifică și negociază. Vânzătorii nu se vor da în lături să te păcălească!

Vei vedea că, plimbându-te prin zone cu magazine, vânzătorii te vor ademeni cu produsele lor și cu discounturi atractive. Nu-mi place deloc practica asta a lor de a te băga cu forța în magazin și a-ți băga sub nas lucruri, dar n-ai ce să faci, ești în Egipt.

Foarte important: nu te băga într-un joc de negociere, dacă intenția ta nu e să cumperi. Comerciantul se va enerva tare când va vedea că tu nu vrei nimic, iar tu îți pierzi timpul degeaba!

 

Hurghada

Vizitarea moscheilor

Dacă vei vrea să vizitezi interiorul unei moschei si te îndemn s-o faci măcar odată, va trebui să respecți niște reguli foarte stricte. Bărbaților nu le va fi permis accesul cu pantaloni scurți și maieu. Trebuie sa aveți o cămașă sau tricou cu mânecă ceva mai lungă, până la coate măcar și pantaloni lungi. De obicei, în locurile turistice, sunt locuri, de unde poți închiria o galabeya, rochia aceea bărbătească lungă, de obicei albă.

La fel si-n cazul femeilor, trebuie să aveți îmbrăcăminte care să vă acopere brațele și picioarele. În plus, va trebui să vă acoperiți capul cu o eșarfă.

Interiorul moscheilor este foarte frumos. Merită să treceți peste aceste impedimente și pentru câteva clipe să vă echpați cu straie musulmane. Nu veți putea intra în moschee încălțați, va trebui să lăsați încălțările la intrare și să intrați desculți.

Am făcut asta de două ori, e ciudat cu rochia aceea, dar a fost interesant. Aș mai repeta-o!

 

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Fotografiatul pe stradă

Când călătorim în locuri noi, parcă vrem să cuprindem în fotografii tot ce ne iese în cale. Și asta cu orice riscuri. Și-n Egipt, ca mai peste tot în lume, fotografierea obiectivelor militare și punctelor de securitate este strict interzisă. Nu vei putea fotografia nici militarii aflati în misiune, ori polițiștii de pe stradă.

Cu locurile și localnicii e o altă poveste. Încearcă să eviți să fotografiezi oamenii îmbrăcați în haine tradiționale, ori copiii. Sau cere voie! E normal ca atunci când vrei să faci o poză cuiva, că ceri voie înainte! Eventual să oferi ceva pentru acel serviciu, niște bomboane de exemplu!

 

În vizită în casa unor egipteni

O astfel de experiență n-o întâlnești mereu. Dacă vei fi invitat la masă, acceptă fără probleme. Egiptenii sunt foarte ospitalieri și se vor bucura nespus să aibă un străin oaspete. Se vor da peste cap să-ți pună pe masă tot ce au mai bun și te vei simți bine-primit.

Să nu uiți să duci o mică atenție copiilor și eventual gospodinei. Se vor bucura mult. Și nu uita să te descalți la intrare!

Am fost odată invitată (nu singură, bineînțeles) în casa unor localnici. Nu pot spune că mi-a plăcut enorm experiența, dar a fost interesant. Probabil și pentru că acolo nu locuiau decât doi băieți, singuri, nu era un mediu obișnuit, cum ar fi într-o familie adevărată.

Nu accepta în schimb invitația unui bărbat, dacă ești singură!

 

Hurghada; Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Respectă Ramadamul!

În lumea islamică, Ramadamul este luna de post, în care musulmanii credincioşi postesc de la mâncare, băutură şi relaţii sexuale de la răsărit până la apus. De obicei, în perioada Ramadamului, în timpul zilei restaurantele, magazinele, terasele sunt închise. Dar am înțeles că sunt și restaurante, în general în zonele turistice, care servesc băuturi și mâncăruri turiștilor. Uite, n-am fost niciodată în timpul postului.

În Egipt, regulile nu sunt atât de stricte, dar este de bun simț să nu mănânci ori să bei pe stradă în această lună de post, în timpul zilei.

 

Nu consuma alcool pe stradă!

În unele tări, precum Arabia Saudită, Yemen sau Iran, alcoolul este strict interzis! Nu vei găsi alcool de vânzare decât în marile hoteluri și cu atât mai puțin vei putea consuma alcool în public. Deși mulți o fac (musulmani fiind), se feresc să bea alcool în public. Îmi povestea o prietenă care locuiește în Iran despre cât de mult alcool se bea în familiile iraniene, dar se ascund. Iar dacă ești prins cu alcool asupra ta, vei fi amendat și posibil să fii arestat.

În Egipt nu e cazul, dar nici nu vei găsi alcool peste tot. Sunt locuri anume de unde poți cumpăra și să-l bei acasă, la hotel sau la restaurant. Prin Hurghada și-n Sharm găsești multe magazine cu băuturi acloolice, dar de exemplu în Luxor mai greu. Când am fost într-o excursie aici, n-am găsit nicăieri bere cu alcool. Comercianții vindeau bere fără alcool și spuneau că e cu alcool. Pentru a nu-ți da seama, mascau cumva unde scria “no alcohol”.

Îmi aduc aminte, prima dată când am fost în Hurghada, un amic a intrat în piața de pește, cu o bere în mână. Nici n-a apucat bine să intre, că localnicii (bărbații în vârstă) au sărit cu gura pe el.

Evită așadar să bei alcool pe stradă! Sau măcar maschează-l! Pune-l într-o sticlă de suc….

 

Reguli și etichetă când călătorești în Egipt

Cea mai cunoscută bere în Egipt este “Stela”

Ce zici? Cu toate astea, mai vrei să ajungi în Egipt?

Poate că pentru unii dintre voi, unele dintre reguli par deplasate. Dar amintește-ți mereu că te afli într-o țară musulmană! Când alegi să-ți petreci vacanța într-un astfel de loc ori ești nevoit să mergi, poate în interes de serviciu, asumă-ți asta și respectă regulile locului! Nu încerca să fii ostentativ, am văzut multe cazuri, ruși în general, care se comportau deplasat în public și nu erau văzuți cu ochi buni!

 

Cam astea fiind spuse, cu regulile pe care le consider necesare să le respectați. Sper c-am reușit să răspund întrebărilor voastre despre cum ne îmbrăcăm și comportăm în Egipt. Dacă la rândul vostru ați avut parte de experiențe ce merită a fi povestite, nu ezitați să le lăsați în comentarii. Ați vizitat Egiptul? Cum vi s-a părut față de alte țări islamice?

 

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor tăi de pe Facebook! Iar pentru mai multe fotografii, te invit să descoperi și dacă-ți place, să dai un follow contului meu de Instagram!

 

Călătorii frumoase să aveți și cât mai puține situații delicate!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-80424723-1
%d blogeri au apreciat: